Šta je novo?

H50/H70 mod?

• Začetnik teme Začetnik teme Ateluv
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ateluv

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
415
Posto nam dolazi leto valjalo bi kupiti nov kuler, e sad posto volim da se igram rado bih pokusao da modujem jedan h50/h70. Sta mislite o tome??

Evo jednog linka gde je covek stavio rezovoar na h70 i dobio..pa skoro 10c u full load-u

http://www.electronicspub.com/article/23/Corsair-H70-mod-guide.html

Druga stvar koja dolazi u obzir je ubacivanje 2x12 radijatora umesto ovog 1x12.

E sad pitanje...kako ce sve ovo uticati na radni vek pumpe...i kolika je razlika u h50 i h70 pumpi.

Evo jos jednog modovanog H50 gde je covek dodao jos jedan 120mm radijator:

http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=85534&mpage=1

Poslednja izmena:
Pa znas kako, ovu prvu *******ciju ne razumem jer ne vidim potrebu za tako necim! Sto se tice H50, imam ga i on je ok hladjenje za umereni clock. Ovaj test je mozda i malo fake. Zato sto se ne zna sobna temperatura i koliko vidim nije ukljucen HT. Pritom prime slabije opeterecuje proc od Linx-a tako da njegove temperature i nisu nesto. Ja sam sa ubacivanjem PP na h50 (masina iz potpisa) dobio razliku od ~4c, i na 3.8Ghz HT-on, Linx (all mem) load naj veca temp jezgra 77c!!! Moja preporuka ti je da ga uzmes, ne modujes vec samo ubacis jos jedan vent za PP, jer tvoj proc i onako disipira malo toplote!

2 komada za jedan, 2 za drugi fan. 😉

Vodeno hladjenje, bacanje para i vremena, da ne govorim custom made i *******cija sa zamenom fluida - svakih par meseci, svaka cast ko ima za to zivaca (a sto rece gore vlasnik H50 za umereni klok - nemoj se zanositi da ces ne znam sta dobiti). Uz H70 dolaze neki jeftini shit ventilatori, drugar je stavio jedan blademaster umesto ona dva (da bude tise) probao i sa dva balademastera, ali nema tu nekog pomaka u hladjenju, po meni ti je bolje uzeti za isto para neku noctua NH-D14 ili megahalem, bolje i tise hladjenje ces dobiti nego sa h70... neko pravo i efikasno vodeno hladjenje se radi da se posebno uzme glava, pumpa i radijator od proizvodjaca koji se bave samo hladjenjem, a to je nekih 350-400 evra, samo za entuzijaste sa dubokim dzepom.

probao,drci mi onaj sto je blize kucistu kao lud...Slip Stream na 2 srafa ubija koliko drci,cim stavim sva 4 sve ok...Da znam makar tacne dimenzije,pa da trazim po net-u...
Probaj sa damp gumom za ventove, ima to kod nas da se uzme. 😉
Sto se srafova tice, nemoguce da nema u radnjama koje prodaju srafove. :trust:

Ako ima mozes da probas i malo tanje. Duzina nije problem, ako su duzi, lako se skrate. 🙂

3 sam danas obisao u budjavom Milanovcu,i nema nigde...Poneo ja jedan sa sobom,medjutim nema ista debljina...Pogledacu po Cacku,mozda nadjem...

kupi jedan obican smrdljivi kuler od 120mm i dobices sa njim 4 srafa.

( mada za te pare mozda ima i chieftec da se nadje )
ako se ne snadjes poslacu ti ja dva srafa od mog chief-a

Srafovi za H50/H70 su dugacki. 😉

Vodeno hladjenje, bacanje para i vremena, da ne govorim custom made i *******cija sa zamenom fluida - svakih par meseci, svaka cast ko ima za to zivaca (a sto rece gore vlasnik H50 za umereni klok - nemoj se zanositi da ces ne znam sta dobiti). Uz H70 dolaze neki jeftini shit ventilatori, drugar je stavio jedan blademaster umesto ona dva (da bude tise) probao i sa dva balademastera, ali nema tu nekog pomaka u hladjenju, po meni ti je bolje uzeti za isto para neku noctua NH-D14 ili megahalem, bolje i tise hladjenje ces dobiti nego sa h70... neko pravo i efikasno vodeno hladjenje se radi da se posebno uzme glava, pumpa i radijator od proizvodjaca koji se bave samo hladjenjem, a to je nekih 350-400 evra, samo za entuzijaste sa dubokim dzepom.

Ono sto sam ja kao vlasnik dobio je 3.8Ghz za svaki dan, vise nego dovoljno za kuler od 60e, koji je i vise nego suptilnije i lepse resenje od bilo kog kilograma metala okacenog na plocu a za razliku od par stepeni u minusu! Da ne govorim o ramu sa visokim hladnjacima uz koji ne mozete da uparite tako kabasta rashladna tela.

Srafove probaj naci ovde http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?IDgroupweb=8080 problem je jer nisu evropskog(metrickog) vec americkog standarda (3,5mm). Ako ne onda postavi gumenepodloske izmedju venta i rada i izbecices vibracije! Stavljanjem CM Excaliburn ventilatora u PP dobio sam citavih 8c manje temperature.

Naravno da je pravo vodeno hladjenje (rad,cpu block,rez,pumpa)skupo resenje, ali temperature i clock koji mozes postici je daleko iznad svih ovde gore navedenih resenja. Za svakog je ko moze to sebi da priusti.

Ja imam neke malo tanje, mislim i da je navoj drugaciji i radi mi posao. 🙂

I ja sam prvo drzao po 2, nisam imao problema, i nasao medju stvarima te srafove, reko' da ubacim, nece da skodi. 😀
:wave:

Ono sto sam ja kao vlasnik dobio je 3.8Ghz za svaki dan, vise nego dovoljno za kuler od 60e, koji je i vise nego suptilnije i lepse resenje od bilo kog kilograma metala okacenog na plocu a za razliku od par stepeni u minusu! Da ne govorim o ramu sa visokim hladnjacima uz koji ne mozete da uparite tako kabasta rashladna tela.

Pa evo ja sam zadovoljan sa ovim kulerom (bio je nekih 3500 din pre dve godine, sa ventilatorom i retention bracketom dodje mu na isto sa cenom), i7 870 @ 3.8 za svaki dan - sa hipertrejdingom ukljucenim (190x20) i memorijom @2280 (190x12), a i lepo izgleda - bar meni i da ne razmisljam sta ce biti ako negde curne koja kap, ovaj kuler nema rok trajanja, hehe...

http://img3.imageshack.us/img3/9993/img2502resize.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/3538/img2503resize.jpg

Zaboravih da napomenem da je ceo PC gotovo necujan u idle modu, to mi je nekako osnovno, jaka masina, ali sto tisa, to bolje 🙂

http://img714.imageshack.us/img714/7392/senzor.jpg

Poslednja izmena:
Na brzinu sam pregledao i ovde najveci problem isterati vazduh iz sistema posto u drugom primeru nema rezervoara.

**ebali vas srafovi za H50, nisam zbog toga napravio temu, razvukli ste 2 srafa na 15 postova, pa ako ne mozes da ih nadjes u gvozdjari napravi ih, nosi original kod bilo kog bravara i napravice ih :d

Sto se H50 tice, nema se tu sta porediti sa nocta-om, jeste da ona bolje hladi ali bi zauzela pola kucista, elegantnije i lepse resenje je H50 (a meni je to najbitnije). To bi i bio moj cilj da modovanjem H50 dobije perfoemanse Nocta-e
Kao sto Ness rece onaj test je mozda i fake, promaklo mi je da nije stavio na kojoj ambijentalnoj temp je radjen test. Kad bi stvarno skinuo 10c u full lod-u modovanjem H50, to bi stvarno bio kuler za respekt.

E da zaboravio sam da dodam, cena moda ne bi smela da predje 10-11k sa sve polovnim H50 kulerom, jer u suprotnom nema smisla.

Ono sto mene zanima je kako ce povecana kolicina tecnosti dodavanjem duplo veceg radijatora uticati na opterecenje pumpe. Ok procitao sam na vise mesta da vise opterecuje pumpu kada je veca kolicina tecnosti u sistemu, ali mi nije jasno zasto??Kapiram da ako promenim dijametar creva da ce imati veci priliv, pa bi to moglo da je optereti ali ako creva ostanu istog dijametra...? Zar pumpi nije sve jedno da li vrti 500ml tecnosti ili 1000ml, jer ona i tako nonstop vrti. Dodavanjem rezervoara i dodatne tecnosti cu samo povecati kolicinu tecnosti ali ne i pritisak u sistem (jer sam mu povecao zapreminu rezervoarom) pa tako i ne bi trebalo da dodje do preopterecenja pumpe.

Poslednja izmena:
Zato i mislim da bi valjalo dodati jedan mali rezervoar, da poveca zapreminu tecnosti ali i zbog vazduha.Al najvise me kolje to sto nisam siguran kako ce rezervoar i veci radijator uticati na pumpu.

Mislim znam da vecina smatra da je ovo jedna velika glupost al ja ne gledam tako na to...ako je moguce unaprediti znacajnije gotov proizvod a da ga ne unistim onda zasto da ne. BTW...sto onda modujemo kucista od 50e kad za 150 imas sve gotovo

Poslednja izmena:
Otvori sebi temu za srafove ''gde da kupim..'', ne unistavaj moju koja nema veze sa tim!!!!!!!😡

Molim moderatore da se obrisu/premeste postovi o srafovima za H50 tamo gde im je mesto.

Ateluv, ako se odlucis za stavljanje rezervora zelim ti sve najbolje, ja sam to hteo da uradim na H50 pre par meseci ali nikada nisam, jer sam nalazio da je na dosta primeraka odlazila pumpa posle par nedelja upotrebe sa rezervoarom, mada u isto vreme par njih je dodalo 240 radijator i rezervoar i sve to radi kako treba. Malo srece i to je to. A ja sam imao sledece temp. na 965@4ghz, Sve temperature su sa ukljucenim Prime95 i Linx posle 45 min

Noctua NF12P p/p 54C
BladeMaster push/ R4 pull 53C
R4 p/p 53C
Corsair push/ Scythe SS 1900rpm pull 55C
Scythe Kaze SS p/p 51C ------- kada su na 60% skoro da su necujni iliti u rangu Noctue su a temperature su oko 54C tako da su Scythovi bili moja stalna opcija.

Srecno 🙂 I samo pazi jer je to teska navlaka i posle ces da skontas da si u jedno trenutku narucio hladjenje od 500 eur a i ne znas sta ce ti 😛

Ateluv, ako se odlucis za stavljanje rezervora zelim ti sve najbolje, ja sam to hteo da uradim na H50 pre par meseci ali nikada nisam, jer sam nalazio da je na dosta primeraka odlazila pumpa posle par nedelja upotrebe sa rezervoarom, mada u isto vreme par njih je dodalo 240 radijator i rezervoar i sve to radi kako treba. Malo srece i to je to. A ja sam imao sledece temp. na 965@4ghz, Sve temperature su sa ukljucenim Prime95 i Linx posle 45 min

Noctua NF12P p/p 54C
BladeMaster push/ R4 pull 53C
R4 p/p 53C
Corsair push/ Scythe SS 1900rpm pull 55C
Scythe Kaze SS p/p 51C ------- kada su na 60% skoro da su necujni iliti u rangu Noctue su a temperature su oko 54C tako da su Scythovi bili moja stalna opcija.

Srecno 🙂 I samo pazi jer je to teska navlaka i posle ces da skontas da si u jedno trenutku narucio hladjenje od 500 eur a i ne znas sta ce ti 😛

Ta pumpa me najvise i brine, tj. njen radni vek.....vredi li rizikovati za tako nesto. Mislim meni to deluje poprilicno realno da mogu sniziti znacajno temp. modovanjem h50...e sad kako bi se to pokazalo u praksi....

Zato sam i otvorio temu, da cujem tudja misljenja pre nego uopste i pocnm da planiram da bilo sta radim :d Ali polako ima jos do leta :eyebrows:

Na jednom stranom forumu imas ceo guide i rezultate tog moda, ne mozes znacajno smanjiti temperature ali ces dobiti 5-10% stepeni manje i izgled "pravog" vodenog hladjenja, a usput ces u startu toga izgubiti garanciju, i znatno skratiti radni vek pumpe, jos ako odes na opciju da stavljas 240mm rad, ubices pumpu tj. pitanje dana/nedelje/meseca ali da... To se nikako ne isplati i tu nema sumnlje, tako da se to jedino radi ako si okoreli fanboy H50/H70 😛

Ovo za poliranje ne deluje realno....

Kad bolje pogledam imajuci u vidu bas veliki rizik da pumpa ne izdrzi bolje da se ostavim corava posla :wall:

Mozda je bolje da za te pare napravim neko low-budget vodeno.

Gledao sam u emmi-ju pumpu 800l/h oko 5500din, ocz hidroflow waterblock, rezervoar bi morao sam da pravim od pleksija, kada bi nasao neki polovan radiajtor do 3000din od 240mm...mozda bi i uspeo da sastavim nesto do 12k

Poslednja izmena:
bolje nabavi od swiftech-a waterblock apogeeGTZ,po review-ima se svađa sa Heatkiller-om...moje misljenje ali na tebi je...

u tome si u pravu ali jednom uradi kako želiš(mislim materijalno)pa posle miran jedno vreme,da imam veće kućište(HAF-X)verovatno bi razmišljao

Ta pumpa je dosta dosta slaba, tj pritisak joj je slab, sto je mnogo bitnija stvar od l/h, ali samo za proc i neki 240mm rad ce biti dobra...

Nazad
Vrh Dno