Šta je novo?

H.265 i sporost konvertovanja

Packy

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2008
Poena
360
Danas pravim prvu konverziju filma u format H.265. Iznenadio sam se sporošću kojom to radi. Bar tri puta sporije od H.264. Može li mi neko reći u čemu je fora? Znam da je kvalitet nesumnjivo bolji od h.264, ali i ovaj je bio bolji od .divx-a, pa su se konvertovali istom brzinom. Inače, koristim najnoviju verziju Handbrake-a za konverziju.

Poslednja izmena:
Tačno 4 sata je konvertovao film 90 min. 2-pass. Procesor Intel Dual Core 2.4 GhZ, ali je vredelo. H.265 vs H.264 nebo i zemlja. Bitrate svega 900 kbps, ali ništa se ne primeti. Konvertovan h.264 film veličine 2 GB.

Ne možeš tako da porediš. Taj h265 je lošijeg kvaliteta od h264 od koga je napravljen.
Nadji kvalitetan izvor (npr. Prores) i onda spakuj u h264 i h265 pa uporedi.

Ma jok. Ovaj film je iz 1976 godine. Jedva sam našao na Cinemageddonu. A mnogo mi je 2 GB. Obično sam dosad pravio kopije oko 700 MB sa H.264. Ovo deluje sa mnogo manje gubitaka nego H.264.

Sporo je jer imas c2d koji jos malo pa 10 godina je star, FX8350 ili i5-2500k pa na gore je sad minimum za bilo kakav rad u video editovanju, convertovanju, itd.
Jedino kada se isplati da se tako radi rendering/konverzija na c2d masini, je upravo ako ostavljas preko noci da radi, sto ti savetujem, jer realno c2d zavrsava sve poslove koje prosecan korisnik ima, imao je, i tek ce imati narednih 5-6 godina (web browsing, 1080p playback, povremeni gaming)

Lol, kako se kriterijumi menjaju. Kada se setim da sam svoj prvi audio CD konvertovao u MP3 jedno 8 sati pre 20-ak godina i bio srećan k'o malo dete :p

Sličan slučaj. Pentium 2, sestra radila u kiosku, dial up internet, nema šanse da skidaš filmove. Pa onda od sestre iz kioska "pozajmis" film i pomocu pocket divx encodera (pokoj mu dusi, bio je pravi!) sam pravio kopije. 10 sati enkodiranja, jos imam neke primerke na CD-u. Kad pogledam, ne mogu da verujem sta sam to i kako enkodovao. Prepuno pikselizacije. Doduse, gledao na CRT monitoru od 17 inča. :)

Inace, ovaj procesor nije spor i nije star 10 godina. Kupljen je prosle godine. Intel Celeron G1610. Kao što sam rekao, h.264 2-pass odradi za 30 minuta, dok mu za h.265 treba 4 sata, takođe 2-pass.

Poslednja izmena:
Moze da uradi konverziju u x264 za 30 minuta ako koristis brz preset, aj ga ti stavi na slow ili sporije pa ces videti da ce potrajati. I predlazem ti da bolje koristis neki dosta spor preset za x264, nego sto se mucis sa tim x265.

Ko kaze da se mucim, ja samo pitam. Uostalom, i na H.265 postoji podesavanje za brzinu. Ja sam ostavio na defaultu u Handbrake-u. Kao sto je bilo po defaultu u H.264. (Oba su cekirana na trojci od 1 do 10, gde je deset najbrze)Nije meni problem tih cetiri sata. Ionako najvise za konvertovanje koristim Staxrip, ali oni su vec dugo u nekoj beta verziji. Cekam da bljesnu.

Stvarno ne vidim čemu toliko hejtova prema H.265, mozda ste ga vi testirali početkom 2014., ali sada se vec i serije prave konvertuju u ovaj format. Meni je lično zapao za oko sada dok skidam Walking Dead, jedan lik konvertuje u H.265 sve po 250 MB, 40 minuta. Odusevio sam se. Neki likovi stave 1,5 GB u H.264, a nema razlike u kvalitetu, štaviše čini mi se da je njegovih 250 MB u H.265 bolje.

Poslednja izmena:
Skoro sam skinuo film 720p zauzima 350mb sa torrenta, nije mi bilo jasno dok nisam pogledao Media Info, kad ono HEVC i tako , sta reci extra kvalitet , super slika a malo zauzima, naravno i zvuk (aac) :) Cudo je H265!
Kao sto ti rece covek izvor mora da bude vrhunskog kvaliteta da bi dobio dobar rip, ovako iz vec ripovanog h264 u low bit rate h265 nema poentu... sem ako ne radis resize, pa ces tu zadrzati neku ostrinu slike. npr iz 1080p u 720 ili manje... Bar quad core za H265, dual je slab , sem ako nemas vremena na pretek... nadamo se da ce x265 dobiti opcije poput onih na 264, pa cak i bolje e to ce biti banja :)

Pa naravno da radim zbog resize, to sam napisao u prvom postu. Imam kolekciju preko 1500 filmova sa profesionalnim prevodima, a ne amaterskim smecem s neta. To mi je jedna od pasija. :D

Ripujem sa TV kanala, ali ne objavljujem. Nisam zaluđenik koji mora da gleda bioskopski snimak filma čim izađe, radije ću sačekati da se pojavi na HBO i kvalitetan H.264 ili sad već H.265 rip. I nisam od onih što ima hiljade neodgledanih filmova. Svaki moj film je odgledan i zaveden u Movie Collectoru, ima opis na srpskom, subjektivnu ocenu, sortiranje po žanrovima, decenijama, glumcima...

Poslednja izmena:
TV riper :D fino fino i ja sam pre voleo da drzim sve tako sredjeno, medjutim vremenom dosadi, sada samo cuvam stotine muzickih albuma u aac formatu :)

SubRiper, ne TV riper. Subrip sjajan mali alat za skidanje titlova. Ranije sam ga koristio za skidanje sa DVD-a, sada sa TV-a.

Poslednja izmena:
@Packy koliko vremena utrosis na obradu sat vremena filma i koliko je bitan dobar kvalitet ripa da bi OCR bio zadovoljavajuci?

I molba za kraj, verujem da je tvoj subrip recnik bogat a da ti ne bi palo tesko da ga podelis sa mnom (nama). Zahvalan unapred na linku. :)

imam jedno pitanje. snimljene gameplayove sam u premieru editovao i renderovao/sačuvao u hevc h.265 format. odličan je kvalitet štaviše izuzetan, nego PROBLEM je što Youtube ne podržava taj format, bar mi je pisala ta poruka kada je završen upload videa. jel ima neka fora da yt prihvati taj video koji šaljem? ili još kaskaju? ps. verzija premiera je ova najnovija što je juče izašla

bilo ko? ako ne sada, hoće li hevc/h.265 biti omogućen u budućnosti?

Kada se nadje LIB koji je dovoljno brz, mozda. Ali ovako, posto YT sigurno nece da servira h265 vec mora konvertovati, mnogo vise trosi resurse (i to MNOGO MNOGO vise)

^ pored toga, mada oni vec dosta konvertuju, treba da placaju licencu za h265 (0.5% zarade), a to ne zele.

Zbog toga guraju VP9 kao free alternativu sa istim ili boljim (kako tvrde) kvalitetom u odnosu na h265 sa istim bitrateom.
Najveca mana je slaba podrska za hw decode VP9 codeca. :/

E to za zaradu plus :)
Vp9 moze arm i Skylake da dekodiraju. Mada nije nesto zahtevan.

E to za zaradu plus :)
Vp9 moze arm i Skylake da dekodiraju. Mada nije nesto zahtevan.
Mogu, ali jos je daleko od masovne upotrebe. Nema ni god dana (otprilike) kako se ozbiljnije valja hw podrska, nismo svi obnovili hw. :D

Srecom pa je lak sa resursima, ko sto kazes. Mada sam ja ipak maknuo podrsku iz chroma pa na yt fallbackuje na h264. Milina kad gledas task manager. :D :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Vrh Dno