Šta je novo?

Gubljenje paketa u lokalnoj mrezi

domcale

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2009
Poena
380
Pozdrav,
Stvari stoje ovako:
Mreza je bila neaktivna cca 1 mesec. Ukazala se potreba da je koristim, kablovi se ubadaju u obe masine i... nista. Masine nemogu medjusobno da se pinguju. Osim poruke da je mrezni kabl ukljucen, nista drugo ne ukazuje na postojanje mreze :D
Posle proveravanja kabla, brisanja i ponovnog unosenja parametara, dolazim u situaciju da se gube paketi kod pingovanja (bilo sa jedne, bilo sa druge masine). U atachment-u je slika koja to potvrdjuje.

Svaka sugestija kako da namestim mrezu da radi kako treba je dobrodosla. Hvala unapred na odgovorima

Prilozi

• mreza fail.JPG
    mreza fail.JPG
    328.1 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Meni se slicno desilo,ispostavilo se da je kabl ostecen...Kako si ga proverio? Kod mene je tek unimer pokazao da jedan pin zeza,uzeo drugi i evo dan danas radi...

Firewall i sl pretpostavljam da si regulisao,kao i da su mrezne ok...?

Ima ćale neki instrument napravljen specijalno za tu svrhu proveravanja UTP i USB kablova.

Probacu sa ugasenim firewallom, ali kako mrezne karte da proverim? Obe su integrisane, jedna je realtek (neznam tacno koji model, provericu) druga VIA Rhine II fast ethernet adapter. Reinstaliracu drajvere, i malo procackati kontakte na konektoru, pa javiti sta je bilo.

Obični uređaji za testiranje daju samo da li postoji kontakt ili ne. Ono što je veoma bitno pogotovo ako se radi o dužim kablovima je da se koriste jedan par upredenih parica za pinove 1-2 i drugi par upredenih parica za pinove 3-6 treći par za pinove 5-6 i četvrti par za pinove 7-8. Samo se drži A ili B standarda za kabliranje i neće biti problema.
Firewall nebi trebao da bude jer kod njega definišeš da li je ping dozvoljen ili ne.

Ili je negde doslo do ostecenja kabla ili je neki od pinova malo popustio u RJ-45 konektoru ...

"Kablova"?:) Koliko mašina je u pitanju? Da nemaš neki switch izmedju? Koja je dužina u pitanju?
Može da bude i problem ako nije pravilno vezan kabl (kao što reče skydiver021) mada ako je ranije radilo...

proveri kako ti je krimplovan kabl svakako...
Mnogi krimpluju po RS-YU-***** standardu :D
I naravno, ako ti je kabl neki kinez proveri da nije negde makar nagnjecen ili prelomljen.
Mislim da ti je to cisto fizicki problem.
***, sa najgorim dial up da pingujes YOUTUBE pa nebi tolko paketa pogubio...

Firewall nebi trebao da bude jer kod njega definišeš da li je ping dozvoljen ili ne.

Jednom sam imao neku KAV beta verziju pre 1-2 god,sta mi je radila sa mrezom,ne bi poverovao..... ;)
Mada je to alternativa,verovatno da je kejbl problem...

Poslednja izmena:
Ajde i ja da pomognem, ako je sve hardverski ispravno, onda su u pitanju virusi
Slučaj kod mene na poslu, od pre godinu dana, posle disejblovanja Comodo-a zapatio sam dva virusa, verovatno sam ih dozvolio nepažnjom, ako se dobro sećam, wmibusn.exe i sysdrv32.dll, upravo su to radili, onemogućavali ispravan pristup internetu, čas radi čas ne, ping paketići se gube
Na sreću druge štete nije bilo
Lako se uklanjaju, safe mode i pretraga tih exe fajlova i brisanje

Dva kompa iz potpisa su (ne)umrezena. Ocisceni su kontakti i na konektoru i na kablu, nikakvog efekta nema. Na jednom kompu su reinstalirani drajveri, posle cu i na drugom, virusa nema (pretrazio sam ona dva fajla u post-u iznad, nema ih), progledacu jos i sa Avastom da vidim sta ce on da kaze.

Koliko je dug kabl? Switch neki izmedju?:)

Imao sam sličan problem skoro, samo je bila relacija računar>svič>drugi računar. Kada sam smanjio brzinu komunikacije na 10mbit/s sve je proradilo zadovoljavajuće. Jedini problem koji se može javiti je ukoliko se mreža koristi za file sharing, sve će biti užasno sporo.

Da, i ja sam na nekoliko mesta gde kabli nije u potpunosti ispravan,a gde se koriste kompovi samo za internet, smanjivao brzinu na 10 Mbit/s i to radi savršeno ( valjda se ne koriste sve žice za prenos u 10 mbit modu )

Kabl je duzine 40m. Ali kakve to ima veze? Mreza je pre pauze od mesec dana radila ok.

Na jednoj masini je oboren XP, mozda cu i na drugoj, a ako treba kupicu mreznu karticu.

Mozda je noob pitanje, ali kako da oborim brzinu mreze na 10Mbit? Ne koristim mrezu za file sharing, preko nje se deli uzasno spori net, i 1mbit bi radio pos'o.

Poslednja izmena:
Nema napretka. Idem da kupim mreznu karticu.

VIA Rhine II je mrtav. Hvala svima na odgovorima.

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    222.8 KB · Pregleda: 34
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno