Šta je novo?

gubitak podataka na hardu pri OC

Fizikalac

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2008
Poena
304
p31 ds3l,[email protected],cm430 extreme power,hitachi 160gb SATA,2gb patriot SL ddr2 800. Sada radi na 270x8 ali cim mu povecam FSb na 275 ili vise, pocinje da radi chkdsk pri loadu windowsa a nakon toga sledi konstantan restart posle Xp logoa.Menjao sam memorijske delioce,smanjivao mnozioc...C1E,EIST,Thermal monitor i CIA2 su iskljuceni.Bios pokazuje def.napon od svega 1.2375v.Sada radi na tom naponu ali ni posle promene na 1.35 nece ni MHZ preko 270 a da se ne desi data corruption.Ima li iko ideju jer ne mogu vise da reinstaliram WIN.Ovo se desava bez obzira da li je PCI-E zakljucan ili na auto.Speedfan mi pokazuje napon na +12 od 4,22 a Bios kaze OK pa nemam pojma kome da verujem a ostali naponi su OK.Mislim da sam sumirao najbitnije.Da li je to maksimalni clock ili sam nesto propustio da uradim?

Probaj sa novim biosom, meni je pomoglo, mada nisam imao gubitke podataka, nego mi nije video hard uopste.
Ali takodje nemam ni tu plocu, probaj, ako nisi do sad.

Imam tu istu ploču i sa njom sam 2140 mogao da poteram najviše na 340x8, sa PCI-E magistralom postavljenom na 100 i isključenim C1 i EIST! Koristio sam biose F6-F8. Napon mi je na defaultu uvek bio, ali je pokazivao u CPU-Z od 1,280-1,296V. Verovatno da ti procesor i ne može više, zabo si loš primerak, tako da je to problem! Probaj sa drugim biosom, imaš F8, na njemu mi 2160 radi na 3GHz, bez ikakvih promena voltaže, čak mi i Kingston 667 tadi na 840MHz na 1,94V!

Bios je f8. Kada povecam vrednost FSB-a hoce da prodje self test a zakucava na ucitavanju windowsa...sada memorija radi na 900 tako da nije do nje,probao sam i na 533 da je stavim i nece.Znaci to su bila 4-5 pokusaja overclocka posto posle mora reinstall a to je cimanje.Hvala na savetima u svakom slucaju...

Procesor je problem sigurno! Mislio sam možda napajanje, ali vidim da imaš CM 430W, što je i više nego dovoljno! Probaj da nadješ drugi procesor, pa testiraj sa njim!

Poslednja izmena:
Upravo sam video da moje napajanje ima 19A na +12 grani a stavio sam 3870 tako da dalji OC otpada...morace da ceka bolje napajanje.Hvala na savetima.

nije ti napajanje problem sigurno... jesi podigao napone: fsb, mch, ich, ddr? pcie zakljucaj na 100mhz
i da je los primerak procesora, moze vise od 270mhz za fsb

PCI-E zakljucan,naponi su na auto sem procesora koji je na +0.5 jer mu ploca daje 1.2375 tako da je sada oko 1.28 u cpu-z.Memorija je na 1.94(def. 1.8) jer ima taj bug sa vecim naponom ali mislim da joj to ne smeta.Sto se napajanja tice,to je neka z klasa i nije nesto.Speedfan ne mogu da nateram da cita +12v kako treba a easy tune 5 cita 11.92v i pada na 11.85 sa orthosom.Pretpostavljam da hd3870 trosi dosta,nisam siguran da ce izdrzati jos veci oc

voltaža koju čita EasyTune je ok, ako je tačna...
Podigni napone na FSB, MCH, ako imas ICH i DDR za po jedan podeok od def... memoriju postavi na 2V, nema veze što daje na 1,8V podešavanju realnih 1,94V.. memorija do 2,2V je bezbedna
to sto brljavi hard pri OC-u je do južnog mosta...
Mem postavi u odnos 1:1, latencije 5-5-5-15 2T
FSB odmah baci na 333MHz a voltažu procesora stavi na +0,075

Probao sa +0.1 na mch i fsb overvoltage.Na 285 ukljucio chkdsk i sada mi pokazuje da je c\WINDOWS\system32\drivers\ptlink.sys corrupted...Probacu da ga nadjem na winXP instalacionom disku.Guglanjem nisam nasao nikakve iformacije o tom fajlu.Da li je bitan?

Problem resen.Sata kontroler postavka u BIOS-u je bila na auto.Promenih je na enhanced i vise nema gresaka na hard disku.Stigao sam do 330 i to je dovoljno sa naponom 1.28v.

Nazad
Vrh Dno