Šta je novo?

Gtx 465 vs 5850 ... test

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
http://www.pcper.com/article.php?aid=928&type=expert&pid=12

Zakljucak, sobzirom da su i po ceni i po performansama , tu negde..

Finally, what about the pair of GTX 465s in SLI? The scaling percentages were friggin' awesome as we saw them reach as high as 90% and only dip to 50-60% in one title. That is a hell of a performance change for adding in a second GPU but what about when we look at the combined GTX 465s (at $560) against a single GTX 480 (for $499)? Looking back at our original GTX 480/470 review, it looked like this:

* Batman: 43% faster
* Far Cry 2: 17% faster
* HAWX: 20% faster
* RE5: Even
* WIC: 10% faster
* Dirt 2: Even
* Metro 2033: 16% faster

All of these comparisons were done at the 1920x1200 resolution and the GTX 465s in SLI are faster than the GTX 480 by a decent amount and tie on Resident Evil 5 and the SLI problematic Dirt 2. It looks like the GTX 465 could be a good upgrade route to take today and that would even allow you to upgrade to NVIDIA Surround or 3D Vision Surround when that is available later in the summer.

Features

One thing AMD did very well with its last product release is not only increase performance but offer up a host of new features to sweeten the deal. NVIDIA is making an attempt to do the same thing but it's hard to not see their solutions as a "me too" effort. NVIDIA is definitely pushing the new "NVIDIA Surround" feature that will allow gamers to run three monitors for gaming - very similar to the AMD Eyefinity technologywe have raved about here for some time. The problem with this of course is that with NVIDIA's solution, you are going to be required to have an SLI configuration to run more than two monitors - each GF100 card only supports two simultaneous displays. That basically doubles the price of entry into the NVIDIA Surround market and while the argument can be made that only those truly hardcore gamers with SLI would want three displays anyway, it is not a restriction that AMD placed on its customers.

A positive for NVIDIA though is the coming release of 3D Vision Surround - a three-monitor gaming configuration that uses 120 Hz monitors to support the 3D Vision technology that uses active shutter glasses for a great 3D gaming effect. (You can see our review of the initial 3D Vision setupfrom January of 2009 here.) I have seen 3D Vision Surround at work and if you like multi-monitor gaming and you like 3D gaming, then you are going to like this. There are some potential issues though: angling the screens in to "wrap" around you might not be possible because of the angle the 3D glasses restrict your viewing to, etc. Overall though, this is a unique feature that AMD will not be offering any time soon and could be a differentiating feature for gamers considering going multi-display.

I don't want to leave out support for technologies like CUDA and PhysX - more and more applications and games are utilizing them, including the recently released "Just Cause" PC title. CUDA applications are still few and far between but if you have found one that interests you then the GTX 480/470 are going to provide some interesting performance gains there as well. And even though AMD is touting their open physics and open stereoscopic 3D initiatives, until we see real results we can use and play with on our own, then NVIDIA has the advantage here.

Pricing and Availability

We went over pricing on the test configuration page, but here it is again:

* GeForce GTX 480 - $499
* GeForce GTX 470 - $349
* GeForce GTX 465 - $279
* Radeon HD 5970 - $699
* Radeon HD 5870 - $389
* Radeon HD 5850 - $289

It is no surprise that the GTX 465 and HD 5850 are nearly identical in performance and in pricing - both companies want you to chose based on other differentiating features they feel they have the advantage in. NVIDIA pushes PhysX, CUDA and 3D Vision while AMD pushes Eyefinity, Stream and better power efficiency.

The Galaxy GeForce GTX 465 should be available the first week of June at retail and etailers around the world!

Final Thoughts

The new NVIDIA GeForce GTX 465 brings the performance and features of the GF100 architecture to a lower price point and does a good job of making a case for itself against the competing AMD products. SLI performance also impressed us with scaling rates as high as 90% in some cases and with a base price of $279 could make for the first consumer-friendly option for NVIDIA Surround support coming later in the summer. The Galaxy version of this GPU is a custom design with a unique fan that is both quieter and more functional with a foldout mechanism for cleaning and maintenance. The Radeon HD 5850 still has a couple of features I wish we found in the NVIDIA options, like support for three displays, but that is somewhat offset by things like CUDA and PhysX that you might not use quite as often but are there only with NVIDIA. GF100 is finally becoming more accessible to the gaming enthusiast and Galaxy's custom design only adds to the package.

Ovde ispade 465 bolja u svm igrama :)

To se bas ne poklapa sa svim ostalim testovima.

U Vantage P im je GPU skor za 5850 12900 ?!?! Trebao b i da je iznad 14k !

Poslednja izmena:
I meni je to čudno. Trebamo da sačekamo još testova.

po ceni kao 5850(kod nas i skuplje),a po performansama ni priblizno...

ovo ni fanboy sa malo mozga ne bi kod nas kupio po ceni od 280e...:D

ova karta ce naci svoje vlasnike,ali tek za jedno 3 meseca kada se Nv lager bude toliko nagomilao,da ce ove karte davati po ce ceni od jedno 200-210e...

po ceni kao 5850(kod nas i skuplje),a po performansama ni priblizno...

ovo ni fanboy sa malo mozga ne bi kod nas kupio po ceni od 280e...:D

ova karta ce naci svoje vlasnike,ali tek za jedno 3 meseca kada se Nv lager bude toliko nagomilao,da ce ove karte davati po ce ceni od jedno 200-210e...

A zasto ne 220e nego 280e?
5850 kosta 300$ da li ovde kosta 300e :wall:

Ovde ispade 465 bolja u svm igrama :)

To se bas ne poklapa sa svim ostalim testovima.

U Vantage P im je GPU skor za 5850 12900 ?!?! Trebao b i da je iznad 14k !

Meni je u ventage-u skor 14860

Ova karta je potpuni promasaj...

Skuplja ce kod nas od 5830 biti 10 000din a nece biti ni frejm jaca QQ

Au, nijedan komentar usera sa nVidia karticom, sve sami ATI-jevci :D

Ajde da se javi i jedan nV user :p
bas kako rece anarki,ova karta ce ici kao alva za jedno 2-3meseca kad joj spuste cenu ~180eura jer realno imaju lufta da joj spustaju cenu do te mere,dobre performance i jos kako se slakira u SLI
pff :) mogla bi do kraja ova kartica i da bude dobra.

za jedno 2-3meseca kad joj spuste cenu ~180eura

Ja ne znam kad se desilo to da karta pojeftini 100$/evra za 2-3 meseca.... Tolik oda padne nece jos dugo, jedino ako izbace sve nove neke revizije, sto ne verujem da ce biti uskoro jer su i ovo jedva izbacili.

Ako bude 180e to ce biti super i bice isplativa. Sve preko toga pa i 200e je FAIL

Al svako ko bar 2-3godine prati IT scenu zna da i kada izadje nova serija kartica od nVidie (npr GTX5xx) ova kartica nece kostati ispod 200e. Svi smo toga svesni, pogledajte samo GTX285?!?!?!?!?! Njima je ta kartica skupa za proizvodnju, snizili bi oni cene i potukli ATi da mogu, ali nesto kod njih ne stima, i toga su svi svesni...

Ma nece ici cene dole, bice zanimljivo videti sta ce nVidia ponuditi za 100-200 evra.

Verovatno ce karta performansi 5770 kostati 200 evra.

Ma nece ici cene dole, bice zanimljivo videti sta ce nVidia ponuditi za 100-200 evra.

Verovatno ce karta performansi 5770 kostati 200 evra.

Da ne preterujemo,karta vredi 200-210e, 180e je premalo...

Ukoliko se Nv ne opasulji i izbaci revizije,snizi cene,pretprece velike gubitke ove godine...

Ne verujem. nV ima toliko fanboy-a da ce se prodavati svakako a Ati-ju to jos vise odgovara jer ne mora da spusta cene. A nV ako krene da spusta cene... I ovako ne znam dali su na nuli

Ne verujem. nV ima toliko fanboy-a da ce se prodavati svakako a Ati-ju to jos vise odgovara jer ne mora da spusta cene. A nV ako krene da spusta cene... I ovako ne znam dali su na nuli

ATI je u plusu sigurno a AMD kao celina sigurno nije na nuli nego ispod nje je .
Procesori su im s*an*** i to drze i dotiraju u nadi da ce kad izadje buldozer i Fusion uspeti da se ubace u igru .Videcemo nije iskljuceno da su upravu i nadam se ali nesto sumnjam bilo bi dobro za sve .
Gtx 465 nije uopste isplativa jedva malo je jaca od 5830 i sa OC uzetim u obzir kao da 5850 ne moze da se OC .
Kao kad bi neko rekao uzmi 4650 ddr3 jer dostize sa OC 4670 pa ti je isto .:wall:
Ne znam sta se desilo sa NVIDIA imam utisak da grafe pravi od sada prvenstveno za profesionalnu upotrebu kao prioritet pa optimizuje za igranje posle .

ATI je u plusu sigurno a AMD kao celina sigurno nije na nuli nego ispod nje je .
Procesori su im s*an*** i to drze i dotiraju u nadi da ce kad izadje buldozer i Fusion uspeti da se ubace u igru .Videcemo nije iskljuceno da su upravu i nadam se ali nesto sumnjam bilo bi dobro za sve .
Gtx 465 nije uopste isplativa jedva malo je jaca od 5830 i sa OC uzetim u obzir kao da 5850 ne moze da se OC .
Kao kad bi neko rekao uzmi 4650 ddr3 jer dostize sa OC 4670 pa ti je isto .:wall:
Ne znam sta se desilo sa NVIDIA imam utisak da grafe pravi od sada prvenstveno za profesionalnu upotrebu kao prioritet pa optimizuje za igranje posle .

Nemoj da te cuju crveni ima paljbu da osuju :)
St se tice NV pa trenutno nemaju odgovor nove arhitekture u lo/midd segmentu... gtx470 je odlicna kartica ko ima kesa za nju... ko nema moze da predje na ATI da se zadovolji DX 10.1 Nvidia karticama ili da saceka mesec i po kad bi verovatno trebali videti derivate fermia u boljem svetlu a nadam se i sa povoljnijim cenama

Imam 4870 i odlucio sam da preskocim celu ovu prvu generaciju dx 11 grafi .
Ati se nije mnogo potrudio cela 5xxx serija je malo poboljsana i prepravljena 4xxx i tu su fanboy NVIDI-JE upravua fermi je nov nimalo ispeglan neka se ljuti ko hoce katastrofalan :)
Bice fermi dobar kad se ispegla uzecu nesto sigurno oko nove god zavisno ko mi bude delovao bolje ATI ili NVIDIA. I zavisno kao se bude pokazao prvi ATI Northern Islands ili revizija fermi :)

Vidis meni je bas ova nedoumica trenutno 465 vs 5850, na strani sam nvidije zbog cude, physx-a i bolje tesselacije ali ako cena ispadne ogromna ne gine mi 5850.

Ne znam sta bih ti rekao ako je to tvoja dilema...na pamet mi pada samo "srecno"

Hehe...da nema cude, ne bi ni uzimali nvidiu...kao momci programeri...a u stvari to im samo olaksava savest kad daju 300e za igrice ;)

Vidis meni je bas ova nedoumica trenutno 465 vs 5850, na strani sam nvidije zbog cude, physx-a i bolje tesselacije ali ako cena ispadne ogromna ne gine mi 5850.

5850 default i klokovana je pere u igrama pa ti vidi, nije bolja ni pri teselaciji, Evo User Review sa klokovanim kartama koliko mogu bez voltaze !
http://www.xtremesystems.org/Forums/showpost.php?p=4414007&postcount=37

Sa voltazom opet ce 5850 biti bolja ima tu jos dosta lufta bar 150Mhz i vise....

PhysX je dobra stvar ali to koristi malo igara, jeste prednost ali ja bih isao licno pre na performanse...

Sto se teselacije tice MEtro 2033 obe karte ne bi mogle sa igrivim frejmrejtm da isteraju na max. tako da kad sre spuste detalji Ati je bolji imas gore u testu.

465 je bolja 2FPS u Unigine Benchmark-u jedino.

I sam covek kaze u zakljucku:

HD5850 @ 800/1150 is much stronger than GTX465 @ 700/925, however HD5850 @ 800/1150 can not play DX11 Metro 2033 at resolution 1680*1050 .
A sto je veca rezolucija to se prednost Atija povecava u mnogim testovima, kao i sto se vise dodaje AA.

Ma znam ja sve to Medjedu, kazem da je jeftinija uzeo bih je, ovako sacekacu da se pojave kod nas i ako nema naznaka da ce cene da padaju onda uzimam 5850 sigurno. Ipak voleo bih da imam physx, cudu zbog npr. Mafije 2, ostavio sam isto i Just Cause 2, zbog cude jer mnogo lepse i relanije izgleda voda a i hocu bas igriv fps, sa ovom mi varira oko 30 ali nije to to u onako explozivnoj igri. Metro uospte ne gledam kao neki bench za igre jer je to klasicna istocno-blokovska skola neoptimizacije i niko uopste ne bi trebao da posmatra njega kao neki reper za testiranje grafickih. Ako se napale i u nadolazecim igrama stavljaju "optimizovanu" teselaciju prednost nvidije ce da ide na gore posto ati nije bas toliko dobar na tom polju i verovatno ce se mozda i izjednaciti na upcomming dx11 naslovima.

Vrh Dno