Šta je novo?

GTX 280 probl...

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
Slika kaze sve 🙂 Je li imao neko slican problem?

99% sam siguran da je problem u karti. Cudno je to sto izbacuje ovakve "artefakte" prilikom dizanja sistema, nakon welcome screena. Nekada radi ovo nakon pokretanja igre ili video zapisa recimo.

Nakon "5-6" restarta problem nestaje i graficka radi normalno.

Prilozi

• P1010013.webp
    P1010013.webp
    320.5 KB · Pregleda: 117
Nekoliko puta sam video takav screen ili pak sa takvim bojama ali umesto rombića paralelne linije istih boja kao na tom screenu i to na Win 7 sistemima (ne znam kod tebe...) koji su nestajali posle update-a windowsa.

Isto radi i na XP SP3 i Win 7 x64.

Nekada su ovi "rombici" drugacije boje, a nekada je screen potpuno jednobojan bez bilo kakvih geometrijskih oblika.

Pocetak kraja 🙂

Obicno je vezano za napajanje (pobrljavi kod povecanja/smanjenja napona, ne dobije dovoljnu kol. struje i sl.) nebitno da li memorije ili gpu-a (ne moze da radi pod odredjenim naponom/degradira). Moguce da je hladan lem ali generalno pocne povremeno pa sve cesce dok ne postane neupotrebljiva (artefakti nakon instaliranja drajvera).

Poslednja izmena:
Izgleda kao problem sa memorijom, samo od sebe se desava ili si u medjuvremenu nesto dirao kartu ili driver-e ?

Ja takodje imam/sam imao problem sa kartom. Dva puta sam joj menjao pastu - drugi put pre ~3-4 nedelje. Posle zamene i sklapanja karte (oba puta) kada se pali masina karta baca artifekte na boot screen-u. Oba puta sam samo skinuo gornji poklopac karte, proverio da je sve dobro namesteno, kao zategao jos malo srafcice i ponovo vratio poklopac. Vratim kartu na plocu, upalim masinu, sve u redu ...gremlini.

Ukoliko driver ne zeza, ja bi rastavio kartu i malo je ocistio. Posle je ponovo sklopis pa vidis da li se i dalje javljaju problemi. Ako da, onda pocinje memorija da crkava.

P.S vidim da imas OC ediciju karte. Takodje probaj da joj malo oboris clock-ove, mozda pomogne.

Poslednja izmena:
I meni je 280-tka riknula stari, slicni simptomi i video memorija je bila u pitanju...Kako vreme odmice sve ce vise poceti da zapucava. Na zalost, svaka nvidina hi end grafa mi je riknula u roku od godinu-godinu i po dana. Cak i matora 8800gtx koju sam prodao drugu kad sam dobio novu na reklamaciji, riknula je njemu posle tacno godinu dana od prve. Prosto neverovatno...I to je ono sto sam ti ja stalno sugerisao u postovima - potencijalni problemi.Videcu koliko ce ati izdrzati...

E da imas program video memory stress test
http://www.softpedia.com/get/System/Benchmarks/Video-Memory-stress-Test.shtml
pa javi.

Poslednja izmena:
Mislim da ovo nije problem vezan uz memoriju, drugaciji su simptomi ipak. Karta kao da nece da radi dok se ne zagrije, i kasnije radi odlicno. Testirao sam je maltene cijeli dan.

Vec sam radio frisku Win 7 instalaciju na novi hard, i problem je isti.

Ovo je prva karta s kojom sam imao problema, a nisam je cackao 🙂 Sve druge sam overvoltao i mijenjao hladnjake. No jos je godinu i pol pod garancijom.

Pa nema neki ogroman broj mogucnosti... Ako je hladan lem, nazad na garinciju, u slucaju da nije bilo garancije - rerna tretman 😀

Ako je hladan lem i negde gubi kontakt zbog toga onda mi je malo cudno da kada se karta "zagreje" radi sve ok - i u tom slucaju ni meni ne lici mnogo da je do memorije problem ..

Ako je pod garancijom a problem se ucestalo javlja ja se ne bi nista vise razmisljao 🙂

Hmm.. Cime si je testirao...Meni je svaki sinteticki mark odradjivao bez problema u loop-ovima. Sve radil normalno po nekoliko sati i odjednom samo zapuca u 3d (u desktopu je uvek normalno radila). Posle toga u koju god igru da udjem, zapucala bi u roku od 10-15 sek, morao bi da iskljucim racunar, da bi opet posle izvesnog vremena sve radilo normalno. Ponavljam i onda bi zavrsio 3d mark bez problema...
I da govorio sam o hi-end kartama, ne o derivatima... Ni ja nisam imao problema sa komponentama dok nisam poceo da kupujem A klasu...

Poslednja izmena:
Hmm.. Cime si je testirao...Meni je svaki sinteticki mark odradjivao bez problema u loop-ovima. Sve radil normalno po nekoliko sati i odjednom samo zapuca u 3d (u desktopu je uvek normalno radila). Posle toga u koju god igru da udjem, zapucala bi u roku od 10-15 sek, morao bi da iskljucim racunar, da bi opet posle izvesnog vremena sve radilo normalno. Ponavljam i onda bi zavrsio 3d mark bez problema...
I da govorio sam o hi-end kartama, ne o derivatima... Ni ja nisam imao problema sa komponentama dok nisam poceo da kupujem A klasu...

Testirao sam je igrama. Karta prilikom dizanja sistema zakucava, i nakon nekoliko restarta proradi i ne zakucava cak niti u igrama.

Probao sam nekakav video memory stress test, i javlja mi greske u memoriji. Sad, koliko je taj test validan, tj. da li detektuje greske i kada je sve ispravno?

Cuj, uvijek kupujem high-end graficke, najbrzu ili onu do nje, i vjeruj mi radim im svasta 🙂 Te karte i danas rade kod drugih. Ali ovu nisam pipnuo, a zeza me 🙂

Ako je pod garancijom a problem se ucestalo javlja ja se ne bi nista vise razmisljao

To stoji, ali bih ipak volio otkriti u cemu je problem.

Možda postoji problem sa distribucijom napajanja na ploči.
Da li se isto dešava kada je prebaciš u donji PCI-e slot?

Sad, koliko je taj test validan, tj. da li detektuje greske i kada je sve ispravno?
Kod nvidia-e mogu da tvrdim da radi i prijavljuje tacno, mislim probao sam na dosta grafa. Mada, iskreno govoreci, to je najobicniji test memorije, nema tu nekih kompatibilnost-nekompatibilnost fora, tako da mislim da je 100% validan i na ati kartama. Uostalom neka skinu drugi ljudi, pa neka probaju...
To sto ti je riknula grafa, moze biti i plus. Ja znam firme koje ti daju najnoviju grafu u klasi te koju si kupio. Ala bi ti to onda leglo, priznaj😀

Poslednja izmena:
Možda postoji problem sa distribucijom napajanja na ploči.
Da li se isto dešava kada je prebaciš u donji PCI-e slot?

Nisam probao, mada mi je i to palo na pamet. Ovako je radila godinu i pol bez problema.

Kod nvidia-e mogu da tvrdim da radi i prijavljuje tacno, mislim probao sam na dosta grafa. Mada, iskreno govoreci, to je najobicniji test memorije, nema tu nekih kompatibilnost-nekompatibilnost fora, tako da mislim da je 100% validan i na ati kartama. Uostalom neka skinu drugi ljudi, pa neka probaju...
To sto ti je riknula grafa, ti moze biti i plus. Ja znam firme koje ti daju najnoviju grafu u klasi te koju si kupio. Ala bi ti to onda leglo, priznaj

Mozda si u pravu za memoriju?

Karta je kupljena u Njemackoj, K&M Elektronik - http://www.kmelektronik.de/shop/ Vidjet cemo koliko su darezljivi 🙂

Razumem te sto imas zelju da otkrijes da li postoji (eventualno) neka druga stvar kao uzrok, u vidu probijanja napona i sl., ali tu stvarno ne znam kako bih ti na brzinu pomogao. Licno, sumnjam da je nesto uzrokovalo kvar ili, eventualno, da je uzrok bio trenutne naponske prirode...Enivej, srecno ti bilo...

Reklamacija je jedino razumno rešenje,ali ukoliko si entuzijast "pečenjara" je spas.U poslednjih mesec dana, tri karte(8500,9600,9800) ispečeno i za sada rade.Poskidaš:hlađenje,zadnju limenu masku i sve staviš na pleh tako da gpu bude okrenut na dole.Ispod svega sto ne lezi na pleh-u podmetni nešto da sve bude u ravni.Uzmeš "fen za skidanje boje" i prelaziš njime sa zadnje strane grafikčke.Vizuelno moraš odrediti koliko je dovoljno.Ne koncentriši topao vazduh gde je GPU!(lemovi će pokazati)Posle toga sastaviš i probaš.Konektori za fan i sve ostalo sa strane gde je Gpu ne moraju se skidati.
Rerna:150 C na 8 min.(čekaš da se ugreje na zadatu temp.)
Sve ovo ima smisla u koliko nema GARANCIJE
Nemačka nije blizu ukoliko nemaš dobru vezu.,)
Srećno!:wave:

Hvala na sugestijama.

Probao sam nekakav video memory stress test, i javlja mi greske u memoriji. Sad, koliko je taj test validan, tj. da li detektuje greske i kada je sve ispravno?.

Ako si probao taj test sto je Ben naveo (Video Memory stress Test 1.7.116), pa ti izbacuje gresku (otprilike dal' bese na 39 ili 42 loop-u) a i dalje radi, to je greska u samom programu vezano za nvida karte (kod ATI-ja ne prijavljuje gresku). Govorim iz licnog iskustva posto sam probao uporedo sa drugarom, on sa nvidia kartom, ja sa mojom. Njegova karta i dalje savrseno radi. Medjutim, ako tokom testa pocne da "brljavi", onda je vrlo moguce da je do memorije.

Pogledaj eventualno ovaj post http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=220140&highlight=video+memory+stress

Nazad
Vrh Dno