Šta je novo?

GTX 260 temp. spike...

• Začetnik teme Začetnik teme SMaK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

SMaK

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2009
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X, cooled by Be Quiet! Dark Rock Slim
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2 X 16GB DDR4 3200MHz Kingston FURY Beast RGB
GPU
ASUS RTX 4070 12GB TUF Gaming OC
Storage
Samsung 970 EVO Plus 1TB, 2 X Samsung 860 EVO 250GB, WD Caviar Blue 1 TB
Zvuk
ROG SupremeFX S1220
PSU
Seasonic Focus GX 550W
Kućište
NZXT H7 Flow RGB
Monitor
Dell S2721DGFA, Dell U2719D, Dell U2417H
Miš & tastatura
Logitech G915 and Logitech G703
Laptop
MacBook Pro 14 M4 Pro
Mobilni telefon
Samsung S25
Pristup internetu
  1. Optički internet
O čemu je zapravo reč... Abnormalno povećanje temperature jezgra pod opterećenjem za veoma kratko vreme.

Detaljnije...

Koristio sam FurMark 1.9.2, TES V - Skyrim, Deus Ex: HR, Dead Island, Trine, DotA 2. Problem se svuda pojavljuje.

FurMark - Karta u mirovanju, temp. oko 43°C. Burn-in test počinje, temp. se postepeno povećava, dolazi do 75°C i, odjednom, ogromnim koracima dostiže 90°C, za svega par sekundi. Test je tu zaustavljen.

-SLIKA-

Skyrim / Deus Ex - Temp. je obično između 65°C i 72°C. Međutim, ničim izazvana, bilo tokom dialoga sa NPC-em, bilo tokom istraživanja okoline, temp. se identičnim ritmom povećava, dostižući vrednosti do 88°C. Čim bih okončao dialog, ili napustio "problematični region", temp. bi se vratila na svoje uobičajene vrednosti.

Slično se dešava i u preostalim igrama.

Model je Asus GTX 260 TOP, 285.62... ( Računar iz potpisa. )

Karta je očišćena. ( Još jednom, nedavno, kako bih isključio mogućnost lošeg prijanjanja HS-a. ) AC MX-4 je korišćena oba puta. Dalje, vraćao sam na 275.33 drajvere, problem je ostao. Takođe sam pokušao sa drugim PCIe... Bez promena.

Ahh, da, ovde sam naišao na sličan problem. Doduše, u IDLE režimu nemam takvih problema.

Pa, ima li neko ideju? 🙂

ajd ti prvo ispipaj kartu kada je 80 C, da isklucimo brljanje senzora..

Nije, definitivno.

Uposlio sam Furmark... Kada je drugar prijavio temp. od 79°C, karta je bila prilično vruća. Ono što me zabrinjava je dalje zagrevanje, koje se završilo "orange screen-om" uz povremeno pištanje. ( Ovoga puta nisam želeo da prekidam test. ) Drugar je prijavio temp. od 82°C, kako bi nekoliko trenutaka kasnije je prijavio temp. od 93°C... Potom je usledio "orange screen" uz pomenuto pištanje.

Pustio sam Furmark ponovo, uz fan speed podešenu na 100%. Ehm, opet isto. -SLIKA- Takođe, jutros sam pokrenuo Crysis, igrao se 20-ak minuta... Peak temp. je bila 87°C. Ranije, nije prelazila preko 78°C, pri identičnom fan profilu.

Vidim ja da ću uskoro juriti novu grafičku kartu. 🙁

pre nego sto je roknes u kantu, probaj u rernu 😉

Ako budem bio voljan, pokušaću.

Uzgred, hvala na savetima. 🙂

To brlja senzor iz nekog razloga...kako i zasto to ostaje pitanje.

meni je pocelo da se desava, evo danas drugi put, da iz cistog mira u idle temp ode na 90+ C. onda ugasim i upalim komp i sve je ponovo normalno. jel to znaci da karta pocine polako da crkava ili ? 😀
i poprilicno je vruca kad se to desi tako da mislim da ne brlja senzor. nije ciscena ali nemoguce je da je to razlog, jer to je odjednom skok na tu temp, i sve bude normalno posle restarta.

Čudno. A, pod opterećenjem? Da li se slično dešava kada je grafička karta pod opterećenjem? Uzgred, valjalo bi da je očistiš, bez obzira.

pod opterecenjem ~80c, nikad nije dosla ni blizu 90c. ocisticu je, to mi je najmanji problem. i to mi se desilo 2 puta u mesec ipo dana, i oba puta posle restarta temp se vratila normali.
a u garanciji mi je kartica jos 2 meseca, ne znam da l da nosim da oni vide sta je sa kartom, imam osecaj da ce da je drze tamo mesec dana i na kraju nista nece ni da joj urade.. 🙂

Nekoliko novina...

Otvorio sam sličnu temu na OC.net forumu. Čuvši moguće uzroke, odlučio sam da još jednom rastavim kartu. Ukratko, u igrama više nema visokih temperatura, kao ni famoznog "skoka" temperature. Doduše, u Furmarku je "problem" ostao, mada... Mislim da ću njega rešiti promenom paste.

Tebi ta karta overvoltuje .

Nazad
Vrh Dno