Šta je novo?

GRUB problem

Machiavelli

Čuven
Učlanjen(a)
08.12.2003
Poena
619
Sve je pocelo ovako:Imam instaliran Xp i Suse 9.0.Posle kratkotrajnog cackanja sa partition magicom i menjanjem velicine jedne od win particija, posle restarta nije se digao nijedan OS vec grub>.Podigao sam sistem sa diskete (win '98) i uradio fdisk/mbr.Osposobio sam XP ali sada ne mogu da dignem Linux(logicno).
DVD sa SuSE 9.0 nije vise kod mene, a imam SuSE 8.1.Zanima me da li mogu nekako da instaliram GRUB (ili sta vec u MBR) sa SuSE 8.1 i kako se to radi? Takodje, pitanje neka bude i zasto se sve to zaj****o menjanjem velicine win particije(particiju sam smanjivao).

1. ubacis butabilni linux cd i butujes sistem
2. mountujes particiju sa SuSe-om (tipicno 'mkdir /mnt/suse' ,'mount -t ext3 /dev/hda5 /mnt/suse' - ovo sad lupam, sam unesi fajl sistem i device gde je tvoja korenska "/" linux particija)
3. uradis 'chroot /mnt/suse' ili gde si vec mountovao disk
4. na kraju ' /sbin/grub-install /dev/hda' da grub upise novi MBR

Gde naci butabilni linux cd? Knoppix, slack itd.....a verovatno i SuSe ima pri bootovanju rescue ili expert mod pa probaj.

A zasto se to desilo? Ne znam kako radi grub, ali pretpostavljam da gadja disk, tj pocetak particije po CHS sistemu (broj cilindra, broj hedera, broj sektora); znaci ti pomeris particiju, on pogodi u prazno 🙂

Probao sam neke stvari ali ne ide.Podigao sam recovery console sa SuSE

8.1 diska, i kucao

grub

find /boot/grub/stage1

root (hd0,8) '(po informaciji koju sam dobio kao output prethodnoj

komadi)'

setup (hd0)

sve je proslo kako treba(nije prijavio nikakvu gresku).

grub -install /dev/hda

Posle restarta zastao je kod "grub loading stage 1.5" i prijavio neku

gresku, da ne moze da nadje image.OK

Otvara meni windows,linux,itd.Pritiskom na win sve je ok, ali odabirom

opcije linux ispisuje gresku da ne moze da mountuje lokaciju
kernel (hd0,7) /boot/vmlinuz root=/dev/hd8 i to je to.
Tek da ne pricam sto mi nista nije jasno kako linux tretira

particije.Imam 3 ntfs particije,jednu fat i ostale su linuxove.(valjda

2).Kako je moguce da grub nalazi linux particiju kao hd0,8?
Probao sam i da menjam partticije u setup (hd0,1;2;3;4;5;6;7;8) i samo

je na 8-ici prepoznao reiser.fs.

Probao sam i varijantu u RC :
mkdir /mnt/suse
mount -t reiser /dev/hda8 /mnt/suse

i prijavljuje gresku kako fajl sistem nije podrzan!?
Izvinjavam se na opsirnom pitanju ali popiz*** sam.

Da pocnemo od kraja - reisera mountujes sa 'mount -t reiserfs /dev/hda8 /mnt/suse' ; ako i sad javi gresku, znaci da taj 'recovery console' kernel jednostavno ne podrzava reiserfs. Ali to je malo verovatno, sigurno ima ubuildovanu podrsku za najcesce fajl sisteme, znaci ext2/3, reiserfs, vrlo verovatno fat i naravno linux swap.
A problem sa grubom je sto on zaista ne nalazi kernel image. Evo kako je to na slack-u u kome trenutno radim : kernel image se nalazi u /boot direktorijumu; konkretno, ja imam 2 kernela koja paralelno koristim, i kod mene su to /boot/vmlinuz-2.4.22 i /boot/vmlinuz-2.6.1.
Grub-ov konfiguracioni fajl nalazi se u /boot/grub , genericki naziv je menu.lst , ali ne mora da znaci da se i u SuSe-u tako zove (cini mi se da je kod RH konfig faj /etc/grub/grub.conf, pogledaj)
Dakle, butuj opet u recovery konzoli, mountuj suse-ovu particiju, ispravi grub konf fajl tako da za boootovanje linuxa stoji
'kernel ../vmlinuz-2.4.22 ro root=/dev/hda8'
(tj kako se vec kod tebe zove vmlinuz)
Pazi na to da grub trazi kernel image relativno od /boot/grub , pa ce u stvari u ovoj liniji lokacija vmlinuz-2.4.22 biti u /boot ; ako se navede /boot/vmlinuz-2.4.22, onda grub misli da je lokacija kernela /boot/grub/boot/vmlinuz-2.4.22
I naravno za stvaranje novog MBR
'/sbin/grub-install /dev/hda'

Nazad
Vrh Dno