Šta je novo?

GRUB, dualboot

soulfly

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2002
Poena
619
Nameravam da uskoro instaliram svez distro, a hocu i da zadrzim XP na FAT hda (ili hd0,0), dok bi Linux poceo od hd0,1. Molio bih vas da me posavetujete ako nesto moze bolje/lakse.
Mislio sam da GRUB instaliram u MBR (i time prebrisem windowsov loader), ali i da napravim i jednju malu particiju za /boot gde bih, ako bude nekih problema sa GRUB-om, mogao da, nakon sto dignem Linux sa diskete, instaliram GRUB. U ovom slucaju bih primenio nesto sto sam procitao na jednom forumu, tj. podesio bih boot.ini da ubaci i opciju kojom bih mogao da digne GRUB, a time indirektno i Linux. Da li ce windows prebrisati GRUB iz MBR-a kada se prvi put pokrene posle ove operacije ili se to samo desava kada se ponovo instalira? I, da li u principu ima razloga zbog kojih GRUB ne bi mogao da digne i XP ako mu se daju korektni parametri?
Mozda glupa pitanja, ali jos nisam rascistio.

U procesu instalacije kreiras tri particije - swap, /boot i /, te kod ove /boot biras da je butabilna (odnosno 'force as primary partition' ). Zapamtis koji device je /boot. Kod izbora boot managera kazes da hoces grub a ne lilo (u poslednje vreme to je defaultna opcija) i da hoces da se grub instalira ne u MBR, nego u boot blok tog divajsa na kojem je /boot (/dev/hda2, recimo). Nakon zavrsene instalacije mozes da podignes sa diska samo windows. Linux podignes ponovo sa instalacionog CD-a; kod nekih distroa prvi instalacioni je ujedno i rescue disk (tamo gde se na pocetku instalacije bira da li je text bazirana ili graficki stoji i rescue) ili je neki od drugih instalacionih cd-ova rescue disk. Neki stariji nude u toku instalacije da se naraze boot floppy - moze i tako. Uglavnom, podigne se linux tako i otvori se terminal (sve je vec instalirano). Pod pretpostavkom da je /boot particija na /dev/hda2, kucas "dd if=/dev/hda2 of=/grubboot bs=512 count=1". Time si izvukao boot blok sa grubom u jedan fajl od 512 bajtova. Mountujes svoju windows particiju (npr "mount -t vfat /dev/hda1 /mnt") i prekopiras taj dobijeni fajl u root windows diska. Opet restartujes masinu pod windowsom i editujes boot.ini tako sto ces dodati na kraju c:\grubboot="linux". Snimis boot.ini, eventualno promenis atribute ovog grubboot fajla da bude system & hidden. I od sledeceg restarta mozes da butujes i jedno i drugo. Kada i ako uklonis linux, treba samo tu liniju izbaciti iz boot.ini-ja, ne treba nista prepisivati mbr iz repair konzole i obrisu se doticne particije.

silverglider je napisao(la):
U procesu instalacije kreiras tri particije - swap, /boot i /, te kod ove /boot biras da je butabilna (odnosno 'force as primary partition' ). Zapamtis koji device je /boot. Kod izbora boot managera kazes da hoces grub a ne lilo (u poslednje vreme to je defaultna opcija) i da hoces da se grub instalira ne u MBR, nego u boot blok tog divajsa na kojem je /boot (/dev/hda2, recimo). Nakon zavrsene instalacije mozes da podignes sa diska samo windows. Linux podignes ponovo sa instalacionog CD-a; kod nekih distroa prvi instalacioni je ujedno i rescue disk (tamo gde se na pocetku instalacije bira da li je text bazirana ili graficki stoji i rescue) ili je neki od drugih instalacionih cd-ova rescue disk. Neki stariji nude u toku instalacije da se naraze boot floppy - moze i tako. Uglavnom, podigne se linux tako i otvori se terminal (sve je vec instalirano). Pod pretpostavkom da je /boot particija na /dev/hda2, kucas "dd if=/dev/hda2 of=/grubboot bs=512 count=1". Time si izvukao boot blok sa grubom u jedan fajl od 512 bajtova. Mountujes svoju windows particiju (npr "mount -t vfat /dev/hda1 /mnt") i prekopiras taj dobijeni fajl u root windows diska. Opet restartujes masinu pod windowsom i editujes boot.ini tako sto ces dodati na kraju c:\grubboot="linux". Snimis boot.ini, eventualno promenis atribute ovog grubboot fajla da bude system & hidden. I od sledeceg restarta mozes da butujes i jedno i drugo. Kada i ako uklonis linux, treba samo tu liniju izbaciti iz boot.ini-ja, ne treba nista prepisivati mbr iz repair konzole i obrisu se doticne particije.
Stvarno, ali stvarno!! elegantno resenje. Stvarno mi se svidja.
Samo jedno pitanje, radi li sa Lilo-om??

Poslednja izmena:
Radi i sa lilo.

Hva-la! Snimio sam ovo vredno uputstvo u fajl.

Samo jos jednu stvar da ponovim iz drugog topika - na disku je moguce imati do 4 primarne particije. Jedna je vec potrosena na windows sistemsku particiju. Od linuxa samo prva butabilna (tj. /boot u ovom slucaju) particija mora biti primarna. Sve ostale particije (i swap i /) mogu da se nadju u okviru extended particije. Znaci, osloboditi samo cca 250MB za /boot skroz praznog prostora, a ako se na extended particiji ima neka fat/ntfs windows particija, umanji se samo taj logicki disk D: - ne mora cela extended particija. Na tom oslobodjenom prostoru u okviru extended particije se strpaju i ostale linux particije slobodno.

Uh, dobro je da si rekao. Procitao sam to vec negde, ali sam potpuno zaboravio.
Trenutno mi je deo diska na koji sam mislio da instaliram extended (a primary deo je za windows), pa iz tog extended idu logicke (tako je trenutno, planirao sam da ih izbrisem i pravim nove). Pored toga imam jos jedan poseban hard koji je primary i neparticionisan (hocu da kazem, imam fore do 4 ; ) ). Znaci, trenutna konfiguracija u svakom slucaju treba da se menja. Trebalo bi da izbrisem sve logicke, pa i tu extended i da ostane ovako: windows xp fat, primarna, i jos 20 giga unpartitioned spacea? Pa da od tog slobodnog prostora napravim jednu primarnu za /boot, dalje extended i logicke...? Opet, mozda bez veze pitanje, ali - da li se mogu u okviru istog diska definisati dve uzastopne primarne particije?

Poslednja izmena:
Napomenuo sam ovo za extended particiju zbog toga sto recimo BSD ne moze da kreira svoje particije u okviru extended particije koju je kreirao windows recimo. I zbog toga sam i sam pre izbegavao tako nesto i sa linuxom da radim, medjutim, svrbeo me dlan da probam i evo, radi mesecima najnormalnije.

Dakle, u takvom scenariju bi raspored bio otprilike ovakav:
1. primarna particija (windows)
2. primarna particija (/boot, 250MB je i vise nego dovoljno)
3. extended particija i u okviru nje
3.1 linux swap (512-1024MB)
3.2 linux root (po zelji velicina)
3.3 ostatak u windows FAT32 ili NTFS logickim diskovima

Ukoliko se koristi neki stariji distro, mora se samo voditi racuna da stariji lilo (grub tada nisam ni koristio) nije mogao da "dohvati" /boot ukoliko je ona pocinjala posle 8. gigabajta. To je znacilo da u tom slucaju ili win particija mora da bude malo ispod 8GB velika ili jos bolje - da primarne win i /boot zamene mesta. To se lako odradjivalo - instalirase 2k/xp na jednoj particiji velicine po zelji i ne kreira se nista dalje od particija. Zatim se ta usamljena particija nekim alatom poput partition magica pomeri tako da ispred nje ostane tih 250MB praznog prostora. Nakon toga se iz najobicnijeg windowsovog disk managementa kreira extended particija da zauzme iza windows particije ceo ostatak diska. Na njoj se slobodno sad kreira (ukoliko se zeli, naravno) drugi windowsov disk (ja nekako najvise volim da win sistemska particija ide pod ntfs-om, a onda ovde kreiram jednu fat32 particiju za fotke, muziku, filmove, pa onda tu particiju sa podacima mogu da koriste i windows i linux). Na extended particiji se samo ostavi mesta za buduce linux particije. I to je to - dalje u procesu instalacije linuxa /boot ide u onih prvih praznih 250MB na pocetku diska, a swap i / se kreiraju na extended particiji. Probao sam tu kombinaciju i evo sve radi fino.

Ok, hvala na savetima, mislim da ipak u mom slucaju nije potrebno shiftovati : ) windowsovu particiju.

Da se izbegne naknadno kuku-lele ...

U te 4 primarne vam se racuna i ona extended ;)

Poslednja izmena:
I ta extended moze da bude butabilna, jer je "derivat" od "prave" primarne?

soulfly je napisao(la):
I ta extended moze da bude butabilna, jer je "derivat" od "prave" primarne?

E ne moze :d

Mislim, ajd slikovito, ta ekstended i nije particija vec "kontejner" za
ove logicke (diskove ;) ), al' ulazi u moguce 4.

Znaci 3+1, a verovatno ti nijedan pristojan partition alat ne bi
ni dozvolio da ih napravis.

P.S.
Govorimo o MS i Linux svetu.

4 primarne ili 3+1, posto je partition table za to otvojio 4x16 (64) bajta.

Evo da javim da je sve ispalo odlicno, dual boot radi bez greske. Ovo je stvarno super resenje + konfiguracija particija je za primer :) .

Poslednja izmena:
Jedno pitanje...
zasto se preporucuje da /boot mountuje na razlicitoj(posebnoj) particiji od samog / ?

Nije neophodno, vise je ostalo kao navika iz vremena kada se zbog ogranicenja sa diskovima gledalo da se boot particija strpa ispod 1023. cilindra.

Danas bi dobro doslo kod recimo paralelne instalacije vise linux distroa - tada oni mogu da koriste jednu te istu swap particiju i jednu te istu /boot particiju -> jer ne rade u isto vreme.

/boot moze da se formatira pod bilo kojim fs, ali je dobar obicaj da to ipak bude ext2, jer je najmatoriji od svih i po logici stvari potpuno oslobodjen bagova.
Da li je 250 mega previse za /boot - i jeste i nije; oni koji vole da isprobavaju razlicite kernele i prave gomilu initrd fajlova radi igranja sa splash screen-ovima (gde spadam i ja :) ) mogu jako brzo da napune /boot particiju od 'samo' 32 ili 64 mega.Pa jos ako vise distroa deli jednu /boot particiju......

Dakle /boot mi je na hda5
/ na hda8
dok mi je ntfs win particija hda2

jel moze neko da mi pomogne kako da odradim ovo sto je silver naveo jer nemam ni flopy niti jednu particiju sa fat fs-om
Hvala

Kada extraktujes boot blok hda5 particije, dobices fajl na ext2/ext3 linux particiji. Mozes da ga iz prebacis na ntfs particiju iz samog windowsa sa recimo total commanderom - ima za njega plugin za ext2 fajlsistem (radi i sa ext3, posto je "seljacki receno" ext3 u stvari journaling ext2 - dakle, nesto poboljsan i unapredjen).

Pa probao sam ali kad ukucam
dd if=/dev/hda5 of=/liloboot bs=512 count=1

i posle probam to iz ttlcmd jer imam taj plugin ali taj file ne postoji :(
p.s. file sam trazio u rootu
cak sam probao da stavim of=/tmp ali opet nema

Poslednja izmena:
Kad krenes to da kucas u terminalu (kao root, naravno), ne javi ti nikakvu gresku, a fajla nema?

pazi ja sam to kucao kao root ali preko rescue (startup preko diska)
i odradio ga je:
1+0 file in
1+0 file out
(valjda je tako bilo)
ali filea nije bilo nigde. Pokusao bih to sad ali da bi mogao da koristim linux morao sam da ga dignem iz mbr-a. Sad mi je u standardnom /boot-u na / particiji a a onih 250mb u prvih 1024cilindra je unformated. Jel ja mogu sad da napravim taj file pa da formatiram tu particiju i bacim tamo boot ?

E sad sam pokusao sa
dd if=/dev/hda7 of=/liloboot bs=512 count=1
i dobio sam u rootu liloboot file
ne znam zasto nije htelo iz rescue-a
probacu ujutro da fixujem mbr i boot
nego reci mi jel bi mogao sad onu unformated particiju da formatiram u ext2 i da joj stavim type boot i da iskopiram tamo celo /boot stablo i da iskoristim ovaj liloboot (naravno pre toga da ga uradim lilo.config) ?

Iz rescua najverovatnije nece zato sto su u tom modu najcesce particije mountovane kao ro, tj. read-only. Na nekim distroima dobijes obavestenje o tome (po butovanju u rescue modu), a na nekima ne. Vidis sa mount komandom, u krajnjem slucaju, kako je sta mountovano, a mozes i da remountujes particiju u read-write modu (mount -o remount,rw / ).

Pa sad, ako si /boot dir strpao na istu particiju gde je mountovan / (a ne kao odvojenu particiju), onda i nema neke potrebe da izdvajas /boot tamo. Ako si snimio boot loader na pocetak / particije, extraktujes boot block, prebacis ga na win particiju i uradis sve isto. Linux tada za butovanje koristi primarnu particiju windowsa (za dizanje njegovog boot loadera). Dakle, ako to radi, nije neophodno.
Jedini razlog zasto bi mozda bilo dobro da se to uradi je mogucnost da ti se windows instalacija ukaki, a da imas mogucnost da butujes makar linux tada - u tom slucaju (da je win particija uprskala svoje) linux trazi primarnu particiju radi boota. Dobro, lin mozes uvek da podignes i kao rescue, ali moze se desiti da moras nesto hitno da odradis (tipa odes na net i posaljes vazan mail) i tada rescue zbog svojih ogranicenja mozda nije kompletno resenje.
Dakle, ako radis - formatiras tu particiju, preimenujes postojeci /boot u nesto drugo, mountujes tu novu particiju kao /boot, prekopiras stvari iz /oldboot u nju i apdejtujes neophodne fajlove (prvenstveno /etc/fstab) tako da sistem zna da se od sledeceg dizanja taj /boot nalazi na drugom mestu, tj. posebnoj particiji. Jedino sto bih ja ipak koristio ext3 - dobija i on redovno bugfixeve, ne brini; ext2 se danas koristi kao "moranje" samo na sistemima gde nema mesta za journaling (recimo kada se dir stablo ne nalazi na disku nego na chip kartici ili nekom slicnom medijumu).

E uspeo sam (reinstalirao sam linux jer sam imao problem s kde-om)
instalirao sam update i nece sad da mi se digne kde samo crni ekran kad kucam kde u konzoli
reinstalirao sam linux da bi uradio ovo s bootom i to mi je uspelo ali opet isto s kde? Ima li neko ideju sta je?

a jel si probao 'startx' .. vidi shta kaze XF86Config ...

:wave:

Poslednja izmena:
Ako si uradio apdejt kernela i koristis nvidia drajver sa njihovog sajta, treba da se rekompajlira nv drajver (ili skine noviji - yast2 radi i iz terminala).

Nazad
Vrh Dno