Šta je novo?

grrrrr -->> "Navedene cene su bez PDVa" <<-- grrrrr

jox

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
680
Ja se najezim kad na kraju cenovnika vidim da su sve izlozene cene BEZ PDVa!!!
A ovakve stvari vidjam sve cesce...
Ima li iko na forumu kome se to svidja?
I moze li iko da opravda ovo sem "zbunjivanjem glupih kupaca", jer vishe chak ni dileri ne kupuju hardware na koji prethodno nije plachen PDV?
:mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

Pa i mene nervira, al' sta da se radi. Govorim tiho i nosim kalkulator sa sobom. :)

То је стварно невероватна глупост. Ја из принципа тада не купујем код тог продавца, а за истицање цена са нагласком да су без ПДВа бих чак и казне увео.

gadno smara, a su ljudi u fazonu "ovako zvuci jeftinije"
kad je cenovnik sa maloprodajnim cenama u pitanju mislim da bi cene trebalo da budu krajnje tj. sa PDV-om kao recimo ovde http://albicom.com/prices/ i onda samo saberes sta ti treba i kraj.

I ja se slazem sa ovim da MP cenovnici treba da budu sa uracunatim PDVom dok je za VP cenovnike normalno da budu bez PDVa

Da smara, smara. Al' sve je to marketing rodjaci. ;)

Ma ja bi uveo i za VP da pise sa PDV-om. :) Mozda onda ne bi bilo "lajavih krelaca" po forumima :d

bgmarko je napisao(la):
I ja se slazem sa ovim da MP cenovnici treba da budu sa uracunatim PDVom dok je za VP cenovnike normalno da budu bez PDVa

NIJE normalno da VP cene budu naznachene bez PDVa! zato shto i firme koje kupuju HW na veliko, kupuju je po ceni sa urachunatim porezom, a onda oni placaju samo Porez na Dodatu Vrednost (PDV)!!!

Hm, nisam siguran da li uopste po zakonu u zvanican MP cenovnik sme da se stavi cena bez poreza. Laik sam za to, ali mislim da su takve stvari kaznjive.

Ko je rekao Mitnick? :d
Vise ni ne znam da li su mu cena sa ili bez PDV-a. :p

p.s. Treba ga banovati! :D:d:D

Nazalost nisu kaznjive, ali trebalo bi da budu!

vp bi trebale bez pdva bas zbog firmi kojima treba cena bez pdva i sam iznos pdva.
mp bi trebale sa uracunatim pdvom

dosta firmi se ovoga pridrzava, dosta ima 2 kolone sa i bez pdv-a, ima i marketinga (da ne kazem one jevrejske cene sa xx,99 :)), a ima i onih koji jednostavno samo proslede cene po principu "je8e mi se, nek racuna ko oce"

Opet, mislim da ima dosta drugih stvari oko kojih se treba nervirati, a ne ovo. Uglavnom je ovako zbog potrebe, a ne zbog nekih ciganskih interesa.

Pa šta se čudimo kad nam je cela država takva kakva je,ne znamo ni kako se zove a ko još vodi računa o cenovnicima.
Uzmite na primer račun za struju gde ti računaju koliko si potrošio pa ti još na kraju dodaju PDV.Pa brate kad će jednom kod nas da se zna šta kolko košta a ne da stalno nosimo digitrone sa sobom.

djurdjija je napisao(la):
Uzmite na primer račun za struju gde ti računaju koliko si potrošio pa ti još na kraju dodaju PDV.Pa brate kad će jednom kod nas da se zna šta kolko košta a ne da stalno nosimo digitrone sa sobom.

Ne razumem sta si ovim hteo da kazes. Koristis uslugu, platis uslugu, na to dodas porez i to je to. Sve lepo pise na papiru za struju :) Ako neces da racunas samo pogledas zadnju brojku dole :)

Samo sam se nasmejao na ove komentare jer sam odmah povezao sa USA gde su sve oglasene cene bez poreza. E sada ova prica vodi u dva pravca. Jedan je da se ne zalite mnogo kad vidite cene u USA jer ih treba uvecati za porez, koji doduse nije tako veliki kao u evropi. Drugi pravac je vezan za marketing. Koliko samo navlakusa mozete ovde videti to je strasno. Npr. oglase super stan veoma povoljno a onda kad pozovete kazu zao nam je nema taj vise ali ima drugi. Ili kupujete preko neta CD po super ceni a tamo negde sitno stoji da je to u stvari uputstvo za doticni program. I opet, pored svega navedenog, sve super funkcionise. Samo se treba navici. :)

MI6 Agent je napisao(la):
Samo sam se nasmejao na ove komentare jer sam odmah povezao sa USA gde su sve oglasene cene bez poreza. E sada ova prica vodi u dva pravca. Jedan je da se ne zalite mnogo kad vidite cene u USA jer ih treba uvecati za porez, koji doduse nije tako veliki kao u evropi. Drugi pravac je vezan za marketing. Koliko samo navlakusa mozete ovde videti to je strasno. Npr. oglase super stan veoma povoljno a onda kad pozovete kazu zao nam je nema taj vise ali ima drugi. Ili kupujete preko neta CD po super ceni a tamo negde sitno stoji da je to u stvari uputstvo za doticni program. I opet, pored svega navedenog, sve super funkcionise. Samo se treba navici. :)

Nemam ništa protiv tvog mišljenja .....hmmmm.....samo me zanima tvoj komentar.....zamisli da si u ulozi prodavca!!!! ...i ti tako uradiš kao i svi ......cene su bez PDV-a...itd. Ja dolazim kao kupac i plaćam punu cenu tvoje robe i na izlazu ti kažem: Pola tih novčanica koje sam ti dao, ako malo bolje pogledaš videćeš da su falsifikati!!!!!!!!!!!!
I sad ti meni reci??? misliš da je normalno da falširamo jedni druge za novčanice,cene,proizvode i ko zna šta još?????? Ja ipak mislim da treba da bude ono:Dobar dan,video sam u vašem cenovniku taj i taj proizvod,kolika je cena i kakva je garancija........onako vam je kako piše u cenovniku....izvolite račun,doviđenja i prijatno.....ipak sam pre za ovu varijantu ako je ikako moguće bilo gde u svetu.....malo mi glupo da odem u radnju sa 100€ i kazem dajte mi ovaj procesor od 100€.....a on kaze da,da ali to je cena bez PDV-a.....ma daj molim te.....evo imam i ja radnju :D :D :D i taj procesor je 50€ ali nisam se ja ugradio,nisam uračunao prevoz,PDV,i 200 din čast za tipa koji mi je sve to dovezao na adresu........to te košta 125€......van svake pameti!!!!!!
Audi 8,nov!!! 1000€........ali bez motora:d :d :d
:mad: :mad: :mad
P.S. Kupi od mene ovaj Audi pa se navikavaj do mile volje!!!

Poslednja izmena:
Koliko sam skontao kaznjivo je oglasiti cene bez pdv i NE naglasiti da su bez pdv.
Sto se poreza u usa tice, najcesce su to local taxes... 4-6%, onda ti npr jeftinije da kupis nesto online iz druge drzave (mislim na state), pa da ne platis porez... ili da zivis u drzavi gde se taj lokalni porez ne placa...

Ljudi - cene u VP cenovnicima (posebno jos ako su sa dilerskim cenama) trebaju da budu obavezno naznacene BEZ pdv-a zbog lakse kalkulacije a cene u MP trebaju uvek da budu izrazene u DINARIMA sa URACUNATIM PDV-om.
Koliko je to u evrima mozete sami da se preracunavate - ali kad budete placali u MP uvek cete platiti cenu u dinarima koja prolazi kroz kasu kao pazar.

Preprodavce hardvera koji formiraju cene "od oka" izuzimam iz ovog pravila - kod njih ipak sve moze...

A uglavnom svi oglasi i ako su navedene cene bez PDV-a imaju tu napomenu istaknutu negde sitnim slovima. Naravno u pitanju je cist marketing.

zava1974 je napisao(la):
I sad ti meni reci??? misliš da je normalno da falširamo jedni druge za novčanice,cene,proizvode i ko zna šta još?????? Ja ipak mislim da treba da bude ono:Dobar dan,video sam u vašem cenovniku taj i taj proizvod,kolika je cena i kakva je garancija........onako vam je kako piše u cenovniku

USA sam naveo kao primer da sve to ipak moze da funkcionise iako je atipican za evropska shvatanja. Inace u SCG je oduvek (jos i u SFRJ) bilo zakonom regulisano da prodavac mora da istakne pravu cenu. Naravno to nikad nije sprovodjeno do kraja (npr. dodje vodoinstalater da ti sredi cesmu pa onako od oka kaze milionce :d ) a pogotovo sada dok je drzava jos u jadnom stanju pa ima mnogo bitnija posla nego da juri da li neko (ne)pravilno oglasava cene proizvoda. Ipak vremenom (5, 100 godina ;) ) i to ce doci na svoje mesto.

zava1974 je napisao(la):
Audi 8,nov!!! 1000€........ali bez motora:d :d :d
:mad: :mad: :mad
P.S. Kupi od mene ovaj Audi pa se navikavaj do mile volje!!!

Evo ja hocu da kupim taj Audi A8 nov bez motora za 1000€.
Javi se na pm da se dogovorimo oko preuzimanja/shlepanja ;)

Mislim da ipak preterujete, broj firmi ili samostalnih trgovaca koji isticu takve MP cene u prodavnici/oglasima (ili benchu ;)) je minoran (da ne lupam sad %). Vecina je verovatno shvatila da takva praksa negativno deluje na kupce.

kiza je napisao(la):
Evo ja hocu da kupim taj Audi A8 nov bez motora za 1000€.
Javi se na pm da se dogovorimo oko preuzimanja/shlepanja ;)

A sto? :D Hoces da ti stoji na parkingu kao eksponat ili si vec kupio odvojeni motor? (u Bulk pakovanju :d)

Poslednja izmena:
Sale KG je napisao(la):
То је стварно невероватна глупост. Ја из принципа тада не купујем код тог продавца, а за истицање цена са нагласком да су без ПДВа бих чак и казне увео.

moj covek!

Samo sam se nasmejao na ove komentare jer sam odmah povezao sa USA gde su sve oglasene cene bez poreza.

U USA nema PDV pod jedan, a pod dva porez nije oglasen jer se razlikuje od drzave do drzave. U srbiji (sa malim s) je drugacije, i logicno je da budu cene MP sa PDV.

Mislim da samo par drzavica u USA imaju PDV...

Originally Posted by MI6 Agent
Samo sam se nasmejao na ove komentare jer sam odmah povezao sa USA gde su sve oglasene cene bez poreza.

Nikolani je napisao(la):
U USA nema PDV pod jedan, a pod dva porez nije oglasen jer se razlikuje od drzave do drzave. U srbiji (sa malim s) je drugacije, i logicno je da budu cene MP sa PDV.

Ti se svadjas sam sa sobom? ;)

andjelkoyu je napisao(la):
A sto? :D Hoces da ti stoji na parkingu kao eksponat ili si vec kupio odvojeni motor? (u Bulk pakovanju :d)

Ma prebacio bih motor iz moje stotke i slatko se navozao ,)

Ti se svadjas sam sa sobom? ;)

pa dao ti je korektan odgovor...

Nego, najgori primeri ovde prozvanih prodavaca, pored naseg Mitnick-a iz HHa, su MOBTEL i MTS, koji cene telefona (u paketima) istaknu BEZ PDVa!

Ma da su samo cene telefona, nego i svega ostalog... :wall:

jox je napisao(la):
pa dao ti je korektan odgovor...

Pa i nije bas dao korektan odgovor jer da si citao pazljivo video bi da nigde ne pominjem PDV u USA. Zato sam i naveo i podvukao moje i njegove reci. Sto se tice cinjenice da porezi u USA variraju od drzave do drzave to uopste nije adekvatan razlog da ti se proizvodi ne oglasavaju sa porezom. Npr. udjes u radnju da kupis kosulju, dodjes na kasu da platis i kazu ti eeee nije cena 100 USD nego je 108,65 USD. Kakve veze ima sto je u Arizoni manji porez ako kupis tu kosulju??? Generalno ovo ima smisla samo kod oglasavanja proizvoda velikih komapnija ali i to nije tesko resiti. Npr uvek mogu da oglase da se Mazda 3 moze kupiti po osnovnoj ceni od 14.000 USD.
Generalno cela prica nije toliko bitna ono sto bi trebalo da bude bitno je da je praksa u jednoj drzavi usaglasena tako da bi i u Srbiji trebalo uvesti da praksa bude ujednacena. Ili se reklamirajte sa PDV-om ili nemojte. Inace ako se dobro secam sa Pravnog, ali nemojte da me drzite za rec jer je davno bilo, mislim da nasi zakoni omogucavaju da tuzis onoga ko nece da ti proda robu po ceni koju je oglasio.

Delija je napisao(la):
Mislim da samo par drzavica u USA imaju PDV...

Nema PDV u USA nigde, ali to je ne zato sto PDV ne valja, vec zato sto bi njegovo uvodjenje bilo previse komplikovano za konfederalnu drzavu kakva je USA.

Vrh Dno