Šta je novo?

Grok 3 / 4

Pitao sam Groka 3 da mi napiše pesmu kome se svaki stih rimuje i to je već dugo očekivano unapređenje. Možda ne baš najsjajnije, ali kroz prizmu koliko-toliko smislenih rima mi je došla inspiracija i javio mi se tekst na datu temu.

Grok 3 ima za 30usd mjesečno. Besplatni je ok, ali činjenica je da mu duh srpskog jezika predstavlja manu. Čini mi se da Claude 3.7 Sonet i gpt o1 najbolje stoje po pitanju srpskog jezika. Tako da po meni ne vrijedi ga plaćati, jer su i gpt i Claude Sonet jeftiniji a ne zaostaju za njim ni u čemu, plus bolje pričaju srpski.

Grok 3 ima za 30usd mjesečno. Besplatni je ok, ali činjenica je da mu duh srpskog jezika predstavlja manu. Čini mi se da Claude 3.7 Sonet i gpt o1 najbolje stoje po pitanju srpskog jezika. Tako da po meni ne vrijedi ga plaćati, jer su i gpt i Claude Sonet jeftiniji a ne zaostaju za njim ni u čemu, plus bolje pričaju srpski.
Mnogo je manje cenzurisan od ostalih AI modela. Meni je to ključni momenat zašto sve više prelazim na njega.
Plus kodira kao lud :)

Ne vidim problem sa cenzurom na ChatGPT. Na Gemini je odmah uočljiva. ChatGPT zvuči prirodno na svim za mene bitnim jezicima. Gemini ne zvuči tako.

Grok je divlji, nekada zasija, uglavnom fejluje. Ne deluje cenzurisano dok se ne pomenu laži Elona Muska.

Sve u svemu, ChatGPT je najbolji i najpouzdaniji.

Mnogo je manje cenzurisan od ostalih AI modela. Meni je to ključni momenat zašto sve više prelazim na njega.
Plus kodira kao lud :)
Što reče kolega iznad, Grok 3 zna da luduje, a što se tiče programiranja, probaj Claude 3.7 Sonet, on je meni ostavio najbolji utisak po pitanju kodiranja.
Mobilna piše da će uskoro, već je na Google Play, ali još nedostupna za instalaciju.

Naravno, sve zavisi ko za šta ih koristi. Ali Svaki od Chat-GPT, Cloude, Grok, DeepSeek ima svojih prednosti. Meni je jedino bledunjav Gemini od Googla. On mi se nekako ni po čemu ne ističe, osim što na mobilnom možeš da pričaš sa njim glasovno, doduše samo na engleskom.

Što reče kolega iznad, Grok 3 zna da luduje, a što se tiče programiranja, probaj Claude 3.7 Sonet, on je meni ostavio najbolji utisak po pitanju kodiranja.

Mobilna piše da će uskoro, već je na Google Play, ali još nedostupna za instalaciju.

Naravno, sve zavisi ko za šta ih koristi. Ali Svaki od Chat-GPT, Cloude, Grok, DeepSeek ima svojih prednosti. Meni je jedino bledunjav Gemini od Googla. On mi se nekako ni po čemu ne ističe, osim što na mobilnom možeš da pričaš sa njim glasovno, doduše samo na engleskom.
Kod mene je već Grok uveliko dostupan za Preuzimanje na Playstore

Meni i dalje stoji da samo mogu da se registrujem i čekam da izađe. Da nisi u nekoj EU državi, stvarno ne znam šta bi moglo biti. Nije to toliko ni bitno, ionako se sa njim samo zezam.
1000007674.png
Meni je bilo izbacilo da je Available za Download, i na kraju sam ga try.
1000007675.png
Makar je Free 🤷‍♂️

ja sam preko Groka u pythonu napravio 6 programa za potrebe mojeg poslovanja i olaksao sebi posao za 50-70% sigurno
neverovatno kako sve radi na osnovu samoga tekstualnog inputa i zelje korisnika za softverom

ja sam preko Groka u pythonu napravio 6 programa za potrebe mojeg poslovanja i olaksao sebi posao za 50-70% sigurno
neverovatno kako sve radi na osnovu samoga tekstualnog inputa i zelje korisnika za softverom
Meni je Claude to radio, i onaj Googlov AI Studio (mozda je to Gemini, nisam siguran vise)

Probacu i Grok

Za one koji ne prate AI scenu, neki dan je izašao Grok 4 i Grok 4 Heavy.
Grok 4, testiran na OpenRouter platformi. Ilon ga je proglasio doktorom nauka u svim oblastima, misleći na verziju Grok 4 Heavy koja je u stvari mala armija AI agenata koji sarađuju, ali pristup tom čudu košta 300USD mjesečno, tako da mi ne pada na pamet da i pomislim dati tolike pare da bih nešto isprobao.
Zato se vratimo Grok 4 običnom, nasljedniku Grok 3. I 4-ka je u nekom svom fazonu, Daglas Adams i Autostoperski vodič kroz galaksiju, malo malo pa ubaci neku foru iz te SF parodije. Sada može da opiše sliku koju mu pošalješ i to radi dobro, nemam primjedbi. Kreativno pisanje na srpskom. Ipak je to naš maternji jezik i ma koliko mi svi baratali engleskim, važno je da se i taj segment ispita. Da, dobar je, ima osjećaj za lirsku prozu, lijepo slaže rečenice, tako da pisci mogu od njega imati koristi kad inspiracija zakaže. Gramataičkih greškica ima, a nekad mu se omakne i neka izmišljena riječ, ali nije čest slučaj, prihvatljivo je. U svakom slučaju je bolji od Grok 3 što je najmanje što se može očekivati. Prednost je što mu je porastao i kontekst na 256k (Claude npr ima samo 200k tokena), dakle duplo veći od Grok 3 verzije.
Programerske testove nisam ni radio, javni testovi jasno pokazuju, a i sam je to priznao, da još ne može da se nosi sa "velikim dečkima" poput Claude-a i Gemini 2.5 Pro - tako da sam uštedio koji cent kredita na OpenRouteru. Čak i DeepSeek je bolji programer, čini mi se.
Oko 50centi me koštao test, tako da nije ni skup.
Ipak, dati 30 dolara mjesečno za pretplatu, ne preporučujem nipošto. Chat-GPT i pored svojih halucinacija (kad ga nešto bitno pitaš obavezno uključiti web search), ima razne modele za razne primjene a ipak je 10 dolara jeftiniji, a Claude, iako još sa multimedijom ne radi, i dalje je po meni broj 1 za programiranje i kreativno pisanje (isto 20USD mjesečno), samo što Anthropic-ovo čedo zadnjih par mjeseci je jako pokvario svoj srpski jezik i srozao svoj kvalitet kreativnog pisanja.
Ipak za velike i ozbiljne projekte (velike projekte za robusne aplikacije - 30+ fajlova izvornog koda, romani od 150+ stranica) samo Claude sa MCP protokolom i DesktopCommanderom (da AI dobije pristup fajlovima na lokalnoj mašini), kao i Gemini 2.5 sa milionskim kontekstom mogu pokušati da se nose. Ostalo je sve za male pojedinačne zadatke, male aplikacijice, pričice. Tu naravno ne spominjem specijalizovane plugine za Visual Studio Code i slične IDE, koji polako niču kao pečurke posle kiše.

Nazad
Vrh Dno