Šta je novo?

Gremlini!!! :)

• Začetnik teme Začetnik teme Delija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Uopste mi nije jasno u cemu je fora!!! 😡

Danas sam (ne znam ni sam zasto🙂) pokrenuo posle mesec dana CPUBurn (koji je tada prolazio sat vremena bez problema) i zakucao mi je masinu o'cas posla! Takodje, pucao je i Prime95 (radio je ranije i on bez problema) posle 20-ak minuta, dok mu nisam digao voltazu sa 1.85V na 1.875. Ali, CPUBurn puca i dalje (zbog njega sam pre tih mesec dana spustio sa 2450MHz na 2400MHz, jer nije hteo da prodje na 1.875V).
Pregrevanje nije!

EPOX 8RDA+ rev1.1
XP1700+ JIUHB 218 x 11 = 2400MHz
TT12+ @3150rpm
Chieftec 360W

Imate li nekih ideja?

Da li si nesto dodavao racunaru (novi uredjaj, jos memorije, mjenjao nesto) ? Moguc uzrok je i nesto visa temperatura okoline (nije samo procesor podlozan varijacijama u pogledu nesto povisene temperature, vec i napajanje, ploca, memorija, itd).

Verovao ili ne, upravo sam probao da odvrnem "tetejca"🙂 na 5800rpm i 'ladno je prosao!
Max temp. 53C posle 20min High Priority, a na 3150rpm je pucao kod tih istih 53C posle 30-ak sekundi! Izgleda da je fora u brzini odvodjenja toplote, tacnije "ubrzanju" (kad pocne da se greje, kuler ne uspeva dovoljno brzo da odvuce toplotu)!

p.s. Jedino ostaje enigma zasto je ranije to radilo, grejao se skoro do 60C, ali je radilo! (nista nisam menjao u medjuvremenu, a i temperatura u stanu je ista)

Pokusaj remont kulera (prethodno ga dobro ocisti, i ponovo nanesi pastu), jer sam bio u slicnoj situaciji, i ovo je pomoglo! Izgleda da je uzrok ovome ili nepravilno nalijeganje kulera na procesor (uzrokovano nekim spoljasnjim pomjeranjem) ili pak temperaturnim "zamorom" paste (tada sam koristio titan silver)...e sad, zasto se to nije odrazilo i na mjerenu temperaturu...mozda zbog nesavrsenosti sonde, ili nacina postavke iste (mjeri temperaturu ispod, ne i u samom procesoru), ili je zbog "mikro" prirode problema dovoljna i manja varijacija u disipacionoj temperaturi, koju senzor unutar, i sonda ne registruju... nisam pametan (sto kaze Diklic 😉 )!

Druga hipoteza bi bila mozda logicnija:

Vecim protokom vazduha si obezbjedio ostalim komponentama oko procesora bolje hladjenje, sto je smanjivanjem njihovih temperatura smanjilo i njihov specificni otpor, smanjilo opterecenje na ukupnu snagu napajanja, i pruzilo procesoru bolje i stabilnije napajanje (napajanje/ploca je moglo preusjeriti preostalu energiju efikasnije na procesor u pogledu viseg i stabilnijeg napona napajanja CPU-a)!

Nedozvoljavam sebi odgovoriti "gremlin" metodom na bilo koji problem 😉 !

Poslednja izmena:
Ne znam, ne lici mi na to da procesor nije nalegao kako treba (ili pasta), 47C u leru na 2.45GHz i 1.875V i max 55C posle 3h konverzije MP3 u WMA (za MP3 player - da razjasnim glupostinu🙂) ili 53C posle FarCry-a je po meni extra dobra tempa (ipak je to TT12 - pa i na tih 3150rpm).
Sto se tice grejanja drugih komponenti, ni to me bas ne lici, posto imam 3 dodatna fana u kucistu. A i povecan protok cirkulacije vazduha koji hladi procesor, po meni, bi pre trebao da poveca temperaturu, nego da je smanji, jer je to ipak prilicno topao vazduh.

p.s. Cak je i na dodir telo hladnjaka prilicno "cool". Prethodni procesor (tbred'A na 1920MHz - 1.675V) mi je na istoj ploci sa JNC napajanjem i SkiveStream kulerom stabilno radio na max temperaturama ~65C, ali nisam probao CPUBurn - plasio sam se da ga ne ubijem k'o zeca!🙂

Zaboravih da kazem da u normalnom radu nema problema ni kad spustim fan na 2200rpm (to mi je minimum), bez obzira na nesto malo vecu temperaturu, ali mi se to i ne isplati jer su mi ona 3 dodatna fana u kucistu glasnija od njega, pa mi je idealna kombinacija bas tih 3150rpm (na uvce🙂.

Nazad
Vrh Dno