Šta je novo?

Gremlini.....

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
'Bar dan, poceo komp zesce da mi se tripuje. OS je XP (imam pored njega i RH 9 ali on ne igra ama bas nikakvu ulogu u ovome), star recimo... 5 meseci mozda vise, nabildovan, istvikovan...sve sve ali 🙂

U cemu je problem? Pocinjem da sumnjam da se gremlini nisu usunjali u moje kuciste (pogotovo u CD-ROM). Kada se startuje XP (koristio ja hibernaciju ili ne), izmedju ono boot splasha i welcome screena izbaci mi vratanca pisaca (sony 24x, master druga grana) napolje pa tek onda mogu da upisem sifru??????????????? (desavalo se i na 2k).
Ili, ako je ukljuceno u BIOSu da je CD bootabilan (a boot CD u tom slucaju je LG 52x master prva grana), posle POST-a i one tabele pri proveri da li je ubaceni CD butabilan, zastane i pocne da se muci oko pomenutog SONY-ja i opet izbaci vratanca napolje pa tek onda nastavi sa ucitavanjem sistema. Zbunjujuce? Ja nemam pojma sta da mu radim.

Medjutim, takodje sam primetio i da se IDE uredjaji na drugoj grani ne salzu bas najbolje. Ploca je MSI kt333 BULK, i na toj nesretnoj drugoj grani je sony kao master i obicno HDD u fioci kao slave (tako su podeseni, znaci ne cable select, sto u principu ne igra neku ulogu, probao i to). Kada startujem masinu prepozna sva 4 uredjaja. Ako resetujem masinu, nece prepoznati disk na drugoj grani, sve dok ga opet ne resetujem (i to pre no sto prodje POST)....

Mislim da ovde ni Marfijevi zakoni ne vaze 🙂

A zasto ne probas na jednu granu da stavis LG master i Sony slave
a na drugu hard diskove.I onda podesi u biosu isto tako .Ja bar uvek tako radim na svakom pc.i nema problema.

Ne stavljam jer vrlo lako moze doci do sukoba medju diskovima ako su na istoj grani (sto se desilo) pa to ne radim. Inace ovako je pravilnije.

Ajde da dodam josh koji bug. DM9+ nece da radi na toj ploci kod mene kao SLAVE, ne vazna koja grana 🙂 Mislim stvarno....

Sretao sam se sa tim problemom.
Disk izvadi iz fioke i vidi da li ce ond da radi (trebalo bi da radi). Mada i Maxtor 9+ nece da radi na drugoj grani (kako valja).

Nazad
Vrh Dno