Šta je novo?

Greje se konektor napajanja

NSdjanin

Čuven
Učlanjen(a)
09.10.2003
Poena
609
Jako mi se greje konektor napajanja na maticnoj ploci. Da li bih trebao promeniti napajanje?

Hvala unapred.

Odgovor na pitanje ces ipak sam najbolje saznati ako pozajmis od prijatelja
napajanje i probas, pa ako se greje i sa drugim napajanjima onda nije u pitanju PSU.
U principu sve zavisi od toga koliko su zahtevne komponente koje imas
na racunaru i naravno na spram njih koje je napajanje u pitanju.
Ako ti je masina gladna struje onda je udostoji nekog dobrog napajanja,
nije sve u nalepnici na napajanju.
Low-cost kineska napajanja lazu za svoju snagu.

Poz

Inace, mozda nekom u vezi ovoga bude bilo zanimljivo moje iskustvo:

Ko je pogledao moje postove u zadnjih dve-tri nedelje video je da sam dobio asusovu k8n4-e deluxe (nf4 s754, pci-e) plocu kao zamenu u garanciju na umrlu k7n8x-e deluxe (nf2,socketA, agp).

Napajanje koje koristim je chieftec 420w (dual fan). I sta je interesantno - prethodna ploca je konstantno prikazivala za ~12.6 i ~4.8V. Napajanje se kacilo preko adaptera i tek kada sam skinuo adapter video sam da je na jednom mestu (pinu) plastika adaptera pozutela ocigledno od prejake temperature. Konfiguracija nije bila previse opterecena (2000+, 1GB ram, 9600xt, 1HD, 1dvd rezac, i par usb uredjaja). Usput je ploca overvoltovala proc. sa 1.65V na 1.70V.

Ali, na novoj ploci, sa sempronom 2800+ i grafickom 6600gt (kojoj treba vise struje) naponi su prilicno normalniji (12.15, 5.13). Iako verovatno sama ploca ima udela u tome, mislim da je tome uzrok najpre sto se na noviju plocu ubada i dodatni 4pinski konektor za napajanje (a i glavni ne ide preko adaptera).

Poslednja izmena:
Moguce je da su kontakti oksidisali ili se razlabavili. Proveri ih vizuelno. Ako su oksidisali na napajanju uvek mozes da ga promenis ako ne uspes da ocistis, ali ako su oksidisali na ploci onda mozes samo da pokusas sa kontakt sprejom (sto ce ti skresati oko 600 din iz dzepa).

Los kontakt, sredi to dok se nije iskomplikovalo. Vidjao sam potpuno izgorele konektore.

NSdjanin je napisao(la):
Jako mi se greje konektor napajanja na maticnoj ploci. Da li bih trebao promeniti napajanje?

Hvala unapred.
Naravno.

Naravno ne menjati napajanje ukoliko nisi 100% siguran da su elektroliti u napajanju ispod 80% kapacitivnosti.

Prva stvar je kupi mikro turpiju kruznog oblika, nabavi kontakt sprej protiv grafitne korozije, pozeljno bi bilo da nije lubrikant, nemachki Kontakt nema bash pravi izbor ali bi mogao da posluzi, odradi sprejem svaki kontakt i sachekaj 1-2h, sledece je da mikro turpijom ochistis dve tachice koje shtrche unutar pinova, na zalost one smetaju da se potpuno ochiste kontaktne povrshine turpijom, sledece pokushaj sa dve igle ili mikro pincetom da sto vishe stegnesh zenske pinove kako bi im povratio efekat opruge.
Ako ovo ne upali moracesh da promenish deo kabla sa konektorom ili da promenish samo pinove, koje je kod nas nemoguce naci.

Ukoliko cesh menjati deo kabla, otrchi do lista ili ewa i kupi adapter sa 24 to 20 pin od chiefa tamo je najjeftiniji u gradu a ipak nije totalni dresh, iseci ga negde kod 24 pinskog konektora, iseci tvoj kabal negde gde ti odgovara, prelemi pazljivo svaku zicu po na osob, ali pazi 100 puta da li si tachno vezao svaki vod kako treba, el.bazurom posle izoluj svaki od otvorenih vodova i posle izoliraj ceo deo. Malim nalepnicama oznachi svaku zicu pre sechenja vod1 vod 2 i slichno.

Atx konektor traje od 3-5 godina ukoliko se nikada ne vadi, ukoliko se cheshe vadi moze da traje do 2 godine.

Da i samo da upozorim guranje bilo kog predmeta koji ima veci prechnik od propisanog u zenski pin otvor trajno ubija oprugu u ATX pin molex-u.
Bilo kakav predmet poput miro turpije ili slichnog mora biti tanji od atx mushkog pina. Inache necesh uspeti da vratish potreban stepen opruge.
ATX pin po standardu i po idealnim okolnostima moze da istrpi do 9 ampera, ukoliko efekat opruge popusti normalno je da se gubi snagai da pin vishe nije tako provodan, dodatno se stvaraju problemi ukoliko se stvori grafitna korozija koja indukuje sitne kapacitivne shokice, koji upravo stvaraju pomenuto zagrevanje, plus i to shto povecan otpor pravi zagrejanje i eto zurke.

Chief ne koristi nigde pozlacene pinove tako da mu je vek dodatno ogranichen.

Plus ako zivite u centru grada ili pored neke fabrike u Rakovici ili pored nekog prometnog puta ili ukoliko imate pojachanu vlagu, ispunili biste svaki od preduslova da maksimalno skratite vek napajanja a i samog rachunara u najgorem sluchaju.

Vuk je napisao(la):
Naravno ne menjati napajanje ukoliko nisi 100% siguran da su elektroliti u napajanju ispod 80% kapacitivnosti.

A kako proveriti da napajanje vise nije u svom punom kapacitetu? I kako se moze znati da li je napajanje dovoljno jako za odredjenu konfiguraciju? Postoji li neka procedura za to, ili to ide, narodski receno - 'odokativno'?

I jos nesto, kako mogu da 'pokrenem' napajanje da radi van kucista - da se zavrti ventilator, da dobijem napon na konektorima i sl?

Joy je napisao(la):
kako mogu da 'pokrenem' napajanje da radi van kucista - da se zavrti ventilator, da dobijem napon na konektorima i sl?
Ovako

A kako se gasi? Isto tako?

Ako ne postoji kontakt onda je super.Ne radi i gotovo.A ako kontakt nije potpun tj labav je onda je situacija mnogo opasnija jer dovodi do opterecenje komponenti tj.nestabilne V-"oltaze".Imash jedan drastichniji primer:
Jedna zica nije bila lepo pritegnuta na sporednom strujomeru u mojoj kuci.Znachi,glavni strujomer je bio ok.Pomocni,kojise nalazio u sasvim drugom delu zgrade nije imao dobar kontakt.Rezultat:nestabilan napon u celoj zgradi;ukljucim tv->iskljuci se kompjuer a sijalice pozute,kratki spoj,nestanak struje tj.iskakanje osiguracha a digitalni strujomer je od udara prezubio i izmerio peak od 12kw potrosnje u jednom trnutku.Tek kad sam osetio smrad izgorele zice nasao sam o cemu se radi.Sada je sve normalno.
Tako i kod kontakta za napajanje na matichnoj plochi dolazi na kraju do pregorevanja PSu tj.napajanja a usled toga moze da se dese kvarovi na pojedinim komponentama rachunara.A sve zbog losheg kontakta.A kako to bezazleno u startu zvuchi.U svakom sluchaju,kad je struja u pitanju najbolja opomena je povecano zagrevanje-prvi znak da nesto nije u redu.

SuperStarr je napisao(la):
A kako se gasi? Isto tako?

Napajanje radi dokle god su ta dva kontakta spojena, kada ih odvojis napajanje se gasi.

Vrh Dno