Šta je novo?

Grejanje u kupatilu

vlada3

Poznat
Učlanjen(a)
22.10.2022
Poena
25
Cao, hteo bi da ubacim grejno telo u kupatilu jer gasim susac koji je isao na elektricni kotao. Problem koji imam je visina, nemam mesta i mora da se postavi grejno telo u visini od recimo 120cm pa na gore. Koliko mi rekose konvektor ne moze jer mora da uzima hladan vazduh odozdo. Ono sto ne znam je da li je konvektor i panelni elektricni radijator isto? Da li radi na istom principu? Nasao sam neke panele FALCON IPCWS 300 W ali ne znam koliko ovo moze da zagreje. Kupatilo ima oko 6-7m2. Grejalice tipa klime su iskljucene iz opcije.

u jednom hotelu u spaniji neki fenseraj u kupatilu su na plafonu neke visilice i infrared sijalice greje ko ludo a navodno je najbolja stvar za kozu bla bla tri sijalice su bile na sredini kupatila zagreeju prostor brzo prija kada izadjes iz tus kabine i imas tretman dok se brises kazu regenerise kozu zateze podmladjuje leci ekceme psorijaze skida crnu magiju garanttovano.

blesavo je izgledalo ali je radilo posao.
5999097907307-medium_webp.jpg

500 dinara je sijalica

Teško da mogu da rade po principu klima uređaja :D
To je zidni kalorifer i kao i svaki drugi kalorifer vrti vazduh.

Mene sad samo interesuje odakle prašina u kupatilu?

Kako odakle, pa nisi čuo da klima pravi prašinu i isušuje vazduh?

Nisam primetio.
A da probate nekada i da operete kupatilo 😀

Ima masina za susenje u kupatilu. Prasine ima svuda ali nije samo ona u pitanju. Ne mozes da primetis sitnije dlake dok ne pocne da duva pa to sve podigne sa poda i plocica. Mozes da peres kupatilo svaki dan ali ako ga koristis, ima. Tako da ta opcija otpada.
Mene zanima koliko bi konvektor tj. neki bolji norveski radijator izgubio na efikasnosti kada bi se montirao na 120cm visine. Nigde u uputstvima ne mogu da nadjem sta je preporucena visina za montazu na zid, uglavno se kaze ne ispod 20cm od poda. Pozvao sam par njih koji prodaju, uglavnom nemaju pojma.

Da ne ulazimo u debatu oko prašine - ništa taj konvektor, ili norveški radijator, neće izgubiti od svoje efikasnosti.
Nema on blage veze gde je,
trošiće 1 kw el. energije i davaće 1 kw toplotne energije, gde god da ga turiš, u kupatilo il na tavan, na pod il na plafon, sve isto.
Razliku koju ćeš, možda, moći da primetiš je u komforu, tj raspodeli toplote, ali, imajući u vidu da je kupatilo male površine (zapremine) - teško da ćeš tu promenu primetiti.

Панел грејалица (норвешки радијатор) ће трошити онолико колико треба да одржава задату температуру, то може бити од 0 па до макс. снаге по сату. Може без проблема да се монтира у купатило/вц. Ако се монтира у зони 2 треба да буде у заштити IPx4, изван може било која. Што се снаге тиче питање је пре свега да ли ће се купатило грејати стално на неку температуру одржавања или треба јача грејалица да брзински угреје мало пре, и за време купања. Уколико ће грејалица радити стално онда је панел грејалица са дигиталним термостатом добар избор, за грејање само пре и за време коришћења купатила су практичније инфра-црвени грејачи попут оног из поруке #4, или класична мала грејалица са вентилатором.

Ove sijalice su vam kvocke ako niste znali :) odlicne da greju pilice a i prasice :)

Vidjao sam susace na struju na Zlatiboru ali nisam isao tamo zimi pa ne znam dal bi zavrsio poso.
Ja ga palio da susi peskire prosle godine kada smo bili i zavrsavao je posao

Vrh Dno