Šta je novo?

Grejanje stana - upit

perakojotsg

Zapažen
Učlanjen(a)
07.01.2023
Poena
22
Zdravo ekipo,

Imam jednu nedoumicu. Kupili smo stan u starogradnji. U pitanju je zgrada iz 1975. godine izradjena od prefabrikovanih betonskih elemenata. Stan je na 2. od 3 sprata.

Prilazem plan stana. Dnevna soba je oko 20kvm. Sobe su izmedju 13-16kvm. Trpezarija je 6kvm. Celokupni stan je 84kvm.

Stan je inicijalno grejan TA pecima ( ostavljene su 6ca, 2x3ka, 2ka )

Pitanje je sta bi bilo najoptimalnije resenje. Da li prvo ubaciti 2 klime ( zute pozicije ) ili ici na neku grejanje sa radijatorima (pelet/struja mi pada na pamet). WC mozemo pretvoriti u kotlarnicu.

Hvala unapred i oprostite na dugom postu.

Prilozi

• Dnevna soba_20251219_180601_0000.png
    Dnevna soba_20251219_180601_0000.png
    47.2 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Ne može ovo da se greje samo ja dve klime. Uz to, pozicija klime u trpezariji je loša

U svakoj prostoriji sa spoljnim zidom bi trebalo da bude po jedno grejno telo. Recimo klimu iz trpezarije bih prebacio naspram vrata spavaće sobe 3.

Prilicno nezgodan raspored prostorija. Kupatilo ima spoljni zid a ne bi imalo direktno usmerenu klimu pa kontam da bi uvek bilo prohladno u njemu. Jel ta izolacija u zidu dovoljna?
Ko god bude ugradjivao klime ima da se obraduje kad vidi beton 😀

Ti blokovi imaju u sebi izolaciju ako se ne varam. Da je samo beton ne bi to zagrejao ni nuklearnim reaktorom. Po meni zbog loseg rasporeda najbolje je ici na TP i podno grejanje ili ako se ne menjaju podovi onda VRF sistem. Bez grejnog tela u svakoj prostoriji nece biti komfora jer se moraju drzati otvorena vrata. Naravno ako budzet dozvoljava.

Pa kaži odmah čoveku da iskešira za grejanje 15k EUR... 😁

Stan ima mnogo soba, stara betonska zgrada sto znaci losa izolacija i ako su ti plavo prozori (na crtezu) onda jako puno spoljnih zidova, sto;arija je nadam se nova a ako nije zamena. Vidi se da je stan hladan jer je ubaceno 14kW TA peci na 84m2!

Kao prvo toplotna izolacija svih spoljnih zidova (spolja ili iznutra), elektro kotao (Vaillant ili slican koji ima dobru regulaciju, modulisucu po 1kW a moze i da greje sanitarnu vodu) i radijatori sa termostatskim ventilima po prostorijama. Regulacija kotla prema spoljnoj temperaturi (klizni dijagram) a po prostorijama sa termostatskim glavama. Kasnije mozda razmisliti ako moze toplotna pumpa vazduh/vazduh a kotao sluzi za dogrevanje do potrebne temperature vode za radijatore.

Rekao si da ne bude najeftinije resenje nego najbolje 🙁

Kotao će biti nenormalno skup u eksploataciji. U crveno se ulazi već na 1200 kWh. Ostaju mu samo klime.

Bez uvrede ali meni je nerealno da u eri TP i VRF sistema neko ugradi elektro kotao. Kameno doba.

Kotao će biti nenormalno skup u eksploataciji. U crveno se ulazi već na 1200 kWh. Ostaju mu samo klime.
Ako nemaju gas u zgradi koje su mu opcije. Da lozi pelet na 2 spratu u stambenoj zgradi - to sigurno ne, klime - treba barem 4 klime da bi ravnomerno grejao sve prostorije (sa obzirom na mnogo prostorija i to tesko). Jedino je toplotna pumpa vazduh/vazduh sa dodatkom elektro grejaca/kotla za dogrevanje vode ali za to mu treba i prostor za smestaj sve te opreme. Na zalost nema jeftino a dobro 🙁

A ja sam tačno gde predložio pelet i gas?

A ja sam tačno gde predložio pelet i gas?

Niste vi predlozili nego autor je napisao u prvom postu da razmislja da lozi pelet a da mu kotao bude u WC-u a neko drugi ga je pitao za gas. Ja sam samo komentarisao vasu tvrdnju da ce biti visoki racuni za struju sto ste potpuno u pravu.

Nazalost gas nije opcija. Ovo su zgrade koje je Magnohrom pravio za svoje radnike i svaka prostorija ima TA peć. Za sada sam najblize rešenju da dnevnu grejem dobrom 18-icom dok ce u spavacim sobama ostati TA peći. Svi prozori su novi i ovi prefabrikovani betonski elementi imaju vidi izolacije tako da nije "go" beton. Svakako hvala na diskusiji i idejama.

I dobra 12ca je overkill za dnevnu sobu, a da ne govorimo o 18ci.

TA peci ce potrositi boga oca. Sad kad je granica na 1200 sve sem klima se ne uklapa.

I dobra 12ca je overkill za dnevnu sobu, a da ne govorimo o 18ci.
18ca samo zato sto izmedju dnevne i trpezarije nema vrata i vrata od prve spavace sobe su otvorena tako da zato mi je u glavi da bi mozda 18ca tu radila bez mnogo opterećenja. Ne isključujem da mi je logika pogrešna.

Samo što više inverter klima. Po mogućstvu u svakoj sobi sa spoljnim zidom. Ja grejem kuću od 330 kvadrata sa 6 inverter klima. Doduše, grejem samo stambene delove, 240m2. Kuća bez izolacije. Samo PVC stolarija. I stiropor položen na tavanu. Samo je raspored prostorija odličan. Klima sa jedne strane kuće, klima sa druge. Gađaju direktno na vrata ka hodniku. Odatle toplota ide ka kuhinjima i toaletima. A velike sobe se greju znači direktno. U dec/jan/feb potrosim do 2500kw. Vadi me što imam dva brojila pa se deli, ne ulazim u crvenu zonu. Sad sam za novembar platio 21ooo din (9ooo+12ooo). Klime inače ne isključujem. Kako krenu da rade u oktobru, tako ih držim do kraja grejne sezone. Samo čistim filtere na svake 2 nedelje. Najskuplje me izašao januar prošle godine - 31ooo račun. Od toga 24ooo za grejanje - ako uzmem da je u septembru bilo 7ooo potrošnja bez grejanja/hlađenja odnosno bez upotreba klima.

18ca samo zato sto izmedju dnevne i trpezarije nema vrata i vrata od prve spavace sobe su otvorena tako da zato mi je u glavi da bi mozda 18ca tu radila bez mnogo opterećenja. Ne isključujem da mi je logika pogrešna.
Realno nema potrebe, jer vazduh prilikom distribucije ipak poštuje zakone fizike, a ne naše lične želje. Rizikuješ on/off režim rada klime i posledično veću potrošnju struje (loša kultura rada). Treba ti uređaj koji može dovoljno nisko da modulira i bude precizan na održavanju temperature. O takvim klimama je pričano ovde na forumu i ima dobrih preporuka.

U kuhinji i trpezariji svakako ne treba da bude "visoka" temperatura, a ako koristiš aspirator u kuhinji koji izbacuje vazduh napolje, onda će posledično za vreme njegovog rada i više vazduha ići ka kuhinji i tranzitirati kroz trpezariju.

Nazad
Vrh Dno