Šta je novo?

Grejanje ove zime

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje je i koji presek zica ulazi u tablu...

Ja sam mislio na cijenu materijala, cijena majstora mi nije ni pala na pamet, posto te radove uglavnom obavljam sam. Mada ako imas dovoljno prostora na tabli mozda moze samo da se ubaci jos neki osigurac na postojecu tablu i da raspodjelis potrosnju sa ovih opterecenih osiguraca, sto bi ti bila daleko jeftinija varijanta. Takodje postoji mogucnost da ce distribucija kroz par godina da pocne da nudi novu vrstu instalacija (smart grid i smart home), pa mozda ne bi bilo lose da do tada odlozis neke vece radove na instalaciji, tako da bi ti trenutno ova opcija sa dodavanjem 2-3 osiguraca mozda i bila najbolja.

Naravno sve ovo vazi pod uslovom da ti je instalacija dobro uradjena (dobar presjek) i da ti na te problematicne osigurace (koje bi da razdjelis) direktno dolazi vise zica (a ne da od osiguraca krece 1 zica, pa da se posle grana).

Zovi majstora da bar pregleda situaciju, i da utvrdi da li je problem u samoj tabli, ili u instalacijama koje se posle table šire po kući. Ako je problem u instalacijama, tj. ako su loše dimenzionisane i ako ima malo strujnih krugova, onda ne možeš mnogo da učiniš sem da tablu prilagodiš toj instalaciji i da se učini da bar bude bezbedno.

E sada, ako ćeš zvati majstora, opet imaš problem. Kojeg mastora da zoveš?!? Užasnut sam šta sam viđao po kućama gde su me zvali sa primedbom "slaba je struja", a sve su radili lokalni majstori koji su inače uradili čitava naselja.
Mislim, ima tu i ok urađenih poslova, ali i tolikih d'b'lana da bi ih trebalo u zatvore potrpati zbog "potencijalnog ubistva iz nemara". Srbija ima izuzetno visok stepen smrti od udara struje u domaćinstvima. Daleko viši od normi u normalnim zemljama. A to je uglavnom posledica priučenih majstora.

Можда да за почетак провериш тај калорифер и то нормалним осигурачем од 16А јер ако стварно изгори 20А ... тај и није за кућну употребу. Можда је само ту проблем а инсталације су ОК?

Samo da javim utiske vezano za inverter klime:
Prosle godine sam kupio GREE inverter 12 klimu,nakon 6 meseci je crkla,cekao sam 4 meseca na zamenu uredjaja,srecom pa se pokvarila na pocetku proleca pa sam i mogao bez nje,a sto se tice grejanja ja sa njom grejem prostor od oko 30 kvadrata,novija kuca,izolovana stiroporom,lepo ona to zagreje e sad sta mi se ne svidja a to je da kad padne temperatura ispod minusa ili kad je jako vlazno spoljna jedinica se dosta brzo zaledi i onda radi po principu 50 minuta greje i 10 minuta se odmrzava(dok to radi klima ne greje) i onda joj treba jos 5 minuta da pocne da duva toplo,mislim da kad krene da se odmrzava i da opet greje da tu povuce dosta struje i da ne trosi bas kako se prica(ovo znam jer pratim sat kako radi i vidi se i po potrosnji),inace klima je A+ klasa,placena 55 000 dinara sa pet godina garancije,ali opet kad pogledam da joj je potrosnja oko 1kw(neracunajuci kad odrmazava jer onda ne mogu da izracunam) da ja ugrejem dve sobe mislim da mi je to ok isplativo.

Ni kod minusa od -15 ti ova 12-ica ne sme trositi vise od 0,7kw/h u proseku (fizicki ne moze vise da potrosi jer dobar deo vremena klima radi na odmrzavanju koje opet ne trosi veliku struju).

Meni dve inverter 12 ice midea zajedno trose 1,4-1,5kw/h u proseku na -15c, i greju 65m2.

Posto je ova kvadratura knap za 2 12-ce (jedna moze do 30m2) za koji dan cu zameniti jednu koja greje spavacu i dnevnu za 18-icu, jer na -10 ili manje, klime se muce da odrze 19 do 20 stepeni u kuci, dok je druga prostorija (ona dalja od klime) dva stepena niza tj od 17 do 18c.

Poslednja izmena od urednika:
Sve sto ti kazes je tako i tako su meni pricali ali ja kazem iz mog iskustva da je potrosnja nakon odmrzavanja povecana jer tada pocinje opet da greje i drnda spoljna jedinica jako,kako tebi odmrzava?

I meni malo malo pa odmrzava, jaca potrosnja je kada greje, a kada odmrzava je minimalna, tako da na velikim minusima dobar deo vremena provede u odmrzavanju, pa zato i nikad ne moze da dostigne maksimalnu potrosnju od 1,1-1,2kw/h. Inace maksimalna potrosnja kada povuce jacu struju ne moze da bude veca od 1,2kw/h sto je i propisano, tako da je to duplo manje od najjeftinijeg kalorifera.

Ja sam ovih dana poredio potrosnju struje izmedju grejanja klimama i grejanjem ostalim strujnim telima (kaloriferi,uljne,kvarcne) i razlika je tacno duplo u potrosenim kw.
Sto znaci da se ulaganje u klime(u mom slucaju 2 invertera ukupne cene od 1000e) mnogo brze i vise isplati od ulaganja u izolaciju (u mom slucaju 7000e,koja se isplati tek posle 10-15 godina, a ne dobije se ni priblizno dupla usteda u grejanju kao kod klima).

Ne kazem da je potrosnja veca kad odmrzava vec kad pocne da greje nakon odmrzavanja a to da je isplativija od ostalih grejnih uredjaja jeste,samo kad bi resio to odmrzavanje bilo bi super,gledao sam neke male grejace da stavljaju na sace od spoljne jedinice i to nedozvoljava da se ledi ali ne smem da probavam jer mi je sve u garanciji.

Sto da stavljas grejace kad on ima ugradjeno odmrzavanje. koje je dosta efikasnije od grejaca!
Grejaci se stavljaju na obicne split sisteme koji nemaju odmrzavanje,a ne na invertorske!

Ja preporucujem Norveske radijatore http://www.rovex.rs/norveskiradijatori/ . U dnevnom boravku sam imao crepanu pec ( dnevni boravak 35m2 ) a u kupatilu, i dve sobe Norveske radijatore. Cena potrosnje elektricne energije nije prelazila 4-5000din, sva energija koja se potrosi u toku meseca, ne samo radijatori.

Norveški radijatori su bacanje para.

Ja sam ih koristio od 2009 do 2014/15 zima. Imam stvarno pozitivna iskustva sa Norveskim radijatorima. Sad imam grejanje na pelet pa mi ne trebaju, inace su gore na tavanu za nedaj boze.

Zato što potroše kwh struje, i isporuče kwh toplote. Ušteda koja se dobija zbog elektronske regulacije ne može da menja nešto što je uslovljeno osnovnim fizičkim zakonima. U Srbiji zbog tarifnog sistema imaju smisla TA peći, a nevezano za tarifni sistem toplotne pumpe (uključujući i inverter klime) zbog dobrog faktora korisnosti. Norveški radijator je samo fensi naziv za grejalicu.

Ok, ako ti tako kazes. Ako nisi znao oni imaju prilicno precizne termostate, tako da kad npr namestis temp na 23stepena, radijator greje dok ne zagreje tu prostoriju na tu temperaturu, onda se iskljuci, tj ne trosi struju, kad temperatura padne, on se ponovo ukljuci i tako naizmenicno.
Bas sam jednom pratio rad radiatora, grejao je 4 sekunde pa nije grejao 13-14sekundi.

Imam nekih 7-8 komada u kući, i koristim ih tokom cele godine, tako da sam imao prilike da vidim koliko su efikasni. Misliš da bi Norvežani plaćali 1500-2000€ za inverter klime da su ti Glamoxi i sl. dobri?

Nisam rekao nista lose u vezi inverterskih klima uredjaja. Cak sto vise i sam je imam u stanu ( predvidjeno je da se stan greje preko invertorske klime). Norveski radijatori su mi u kuci, i ja imam samo hvale za njih. Nisam rekao da su podobni kao samo grejanje, vec kao ispomoc grejanju, i lepo sam napisao da sam ih koristio uporedo sa crepanom peci. Za dogrevanje su odlicni.

Možeš umesto njih da kupis i nekoliko puta jeftiniji uljani radijator i sl. i radiće ti isti posao. Ničim ne opravdavaju svoju visoku cenu.

"Norveski radijatori" su klasican vid laznog reklamiranja, u pitanju su obicni konvektorske grejalice koje kostaju 2x i 3x manje...i neko treba da prijavi firmu Rovex zbog toga!
Posto imam jedan njihov i jedan 3x jeftiniji VOX, termostati su im isti!!!!

Zato je najbolje grejanje na drva :)

Norveski radijator je isto sto i klasicna uljna ili termo pec, obican grejac sa nekom masom koja sluzi da upije toplotu, kod uljnih radijatora je ulje, kod termo je samotna cigla, kod norveskih je taj mermer.

Ovakve peci se nimalo ne razlikuju od klasicnih kalorifera, jedino sto kalorifer odmah izbaci svoju toplotu, dok ove peci "drze" toplotu ali se zato i sporije greju, sve u svemu ulozeni grejni kw je u svim takvim peckama isti.

O čemu pričaš čoveče, norveški radijatori nisu od mermera, pun je forum Google znalaca...

Uveli smo kod mojih na selu toplotnu pumpu voda voda,posto se pravila kuca nova.Kuca ima 240 kvadrata niska je i ima potkrovlje i evo konstantno se greje 24/7 temperatura je 23 stepena u kuci,pored tri bojlera ,tri manja bojlera, tri frizidera,pet racunara,sijalice ni ne racunam,jer su sve one led.Generalno moji su veliki potrosaci, narocito kad sam i sam tu,tako da nam je uvek racun stizao za struju oko 6000.Evo i ovi minusi sada potrosnja ostaje ista, i to je oko 1700kw sad po zimi.U principu skuplje ih je izaslo grejanje na drva prethodnih godina,oko 650e za 80ak kvadrata,plus struja koju su placali oko 7-8hiljada svaki mesec.Ova grejna sezona ce ih izaci oko 500e,ali povrsina od 240 kvadrata i ceo dan grejanje,dok to nije bio slucaj ranije.Da ne spominjem cimanje ,ciscenja i ostalo sto uz to ide kad se lozi na selu. :)

Poslednja izmena:
O čemu pričaš čoveče, norveški radijatori nisu od mermera, pun je forum Google znalaca...

Mogu da sadrze i kriptonit supermene, ali opet je grejac isti kao i kod kalorifera od 1000din

BTW,

@RasaNS, odlicna ti je potrosnja, jel to ovih 1700kw za prosli mesec ?

Mogu da sadrze i kriptonit supermene, ali opet je grejac isti kao i kod kalorifera od 1000din

BTW,

@RasaNS, odlicna ti je potrosnja, jel to ovih 1700kw za prosli mesec ?

Jeste,mada je prosli mesec bilo toplije,ali kuca je izolovana i nova ,i temperatura ostaje u njoj bez obzira koliko je zima napolju,jer se bas o svemu vodilo racuna.Evo jos 5 dana do kraja ovog meseca i potrosnja im je 1450kw,a ovaj mesec je hladniji dosta.Najbolje od svega je sto su mama i sestra zimogrozljive, pa 24/7 u kuci 23 stepena,inace ima jos i termostat u najhladnijoj sobi ,pa moze i da se namesti da ne radi tokom noci dok temp ne padne ispod 18-19,sto bi takodje umanjilo potrosnju.U svakom slucaju,ko ima veliku kucu i dobru izolaciju,i moze da busi bunare preporuka maksimalna.Nismo ni mislili da ce biti ovako efikasno,bili smo skeptici pomalo,kao i za sve novo sto pokusa neko.Tri puta veca povrsina koja se zagreva,20 posto manji racun za grejanje ,nego povrsine od 80 kvadrata.

Poslednja izmena:
Naravno da nije isti grejač, da si posedovao obe opcije znao bi i sam ali očigledno nisi. Opet cu ponoviti pun forum Google znalaca i znanja iz izvora "reko mi drug od suraka". I zamisli, otkrivaju svi rupu na saksiji, koliko potrosis kwh struje toliko će ti toplo biti, ma nije moguće?? Nazvati norvezane prevarom je isto kao nazvati Apple prevarantima jer drugi proizvođači nude sličan hardver za duplo manje para. Prednost norvezana je u dizajnu, dugovečnosti i cistoći(nema pokretnih delova u vidu ventilatora) i koliko-toliko preciznijim termostatima od većine kineskih klonova što utiče u nekom procentu u štednji. Ko ih kupi jer misli da su ne znam koliko štedljivi od standardnih konvektorskih grejalica je ***** ili jednostavno nije učio fiziku kad je trebalo...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno