Šta je novo?

Grejanje na struju

Odmah da kazem, nisam procitao celu temu, vidim da ima raznolikih pitanja.

Meni treba jedna grejalica, koja treba da dodatno greje sobu povrsine 5x 5 metara.
Imam centralno grejanje, sa kojim sam generalno zadovoljan (kad zagreju usred zime u stanu sam u sorcu i majici), al zena nije :D, a treba beba da dodje...
A nocu znaju da iskljuce, zavisi sve od temperature naravno.

TA peci su mi preskupe, vidim da su preko 300e.
Znaci, jel ima neko neki savet za klasicnu grejalicu na struju.
Vidim da ih ima raznih, ali ne znam sta je kvalitetno.
Dakle, treba da dogreva prostoriju, ne da samostalno greje.
Budzet 50-100e, ako ima i nesto malo skuplje a da stvarno vredi, napisite.

Hvala.

Da li ima jos neko neki pametan predlog ili da narucujem najjeftiniju konvektorska grejalicu :) ?

Recimo ovu:

https://www.winwin.rs/konvektorska-grejalica-sa-ventilatorom-tristar-ka-5912-8606938.html

Poslednja izmena:
TA peć u svakom slučaju. Možeš da nađeš neku manjih dimenzija, polovnu u dobrom stanju za cca 100 eur.

Koliko su efikasniji ti konvektorski ili norveski radijatori od uljanih radijatora na struju. Koliko bolje greju i da li trose manje struje od ovih drugih? Jos od 90ih imamo neki Delonghi kod roditelja, a ja vec par godina neki Elin valjda. Zgodni jer ih setamo iz sobe u sobu itd...
Odnos potrosnje, zagrevanja, odrzavanja temp itd.. nisam nikad imao te norveske pa nemam pojma nista oko istih.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Za manje prostorije samo kaloriferi sa termostatom ili manje TA peći, bilo šta sa ventilatorom, brže zagreva i ravnomernije.

TA peć u svakom slučaju. Možeš da nađeš neku manjih dimenzija, polovnu u dobrom stanju za cca 100 eur.

Zena mi rece da TA peci (pogotovo matore polovne) nisu bas najsjajnije resenje za bebu.
Valjda zbog prasine.

Znaci kaloriferi su prakticno konvektorske grejalice sa ventilatorom ?

Zena mi rece da TA peci (pogotovo matore polovne) nisu bas najsjajnije resenje za bebu.
Valjda zbog prasine.

Znaci kaloriferi su prakticno konvektorske grejalice sa ventilatorom ?

Zato sam i napisao u dobrom stanju. Ima da se nađu, ja sam kupio onu manju od 2kw u odličnom stanju za 90 eur. Bitno je da je izolacija u dobrom stanju, razmontira se, očisti, usisa i radi kao nova.

Al ne bih ja to mogao raditi, znaci kupovao bih nesto novo.

Onda ce biti ili konvektorska grejalica ili kalorifer.

Imas uljane radijatore sa malim ventilatorom ugrađenim. TA štedi na računu jer se puni noću po jeftinoj struji (4x jeftinije). Sve ostalo troši ISTO struje, nema tu magije kod onih radojatora

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Znaci akcenat je onda na grejanju.
Kapiram da kalorifer bolje greje jer postoji ventilator koji rasprsuje topao vazduh.
Mada konvektorske grejalice su zbog toga tise, jer nemaju ventilator.

Jel su uljani radijatori bolji od konvektorske grejalice i kalorifera ?

Poslednja izmena:
Sve je to (da izvineš) isti .... ja sam deci za brzo zagrevanje pre kupanja koristio Rowenta kalorifersku grejalicu sa termostatom

Poslednja izmena:
Samo da znaš da nema potrebe da greješ dodatno deci, sem kad ih kupaš. Bebama je idealna temperatura 20°C, pitaj svakog pedijatra! Iako deluje malo, tako je, jer bebe nemaju termoregulaciju kao mi, pa ne mogu da se brane od vrućine. Ja sam sa starijim pravio grešku i pretopljavao ga, sa mlađim nisam

Poslednja izmena:
Hvala, al evo zena kaze (kad sam joj ovo procitao), PA TO SAM TI JA REKLA VEC :d

Bice samo dogrevanje radi kupanja i malo pred spavanje.

Po meni za to sto je tebi potrebno najbolji izbor. Mi smo zadovoljni sa uljanim rad.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Za kratka, povremena i brza dogrevanja ne prevelikih prostorija, najbolji je kalofirer.
Ako vam je grejanje iole normalno, a dogrevanje ćete raditi samo prilikom kupanja bebe, ukupno 50-60-70 sati godišnje, kalorifer je dovoljan.

Velika prednost kalorifera je što se spakuje u kutiju cipela kada se ne koristi. Za razliku od radijatora, ili TA peći.

Za konstatno dogrevanje (ili grejanje), uljani radijator ili konvektor, a ponajbolja je TA peć.
Ali TA peć mora biti servisirana, čista, za obavezno novom izolacijom. Stara izolacija počinje da se raspada, a vrlo je nezgodna kada počne da leti po kući.

Uljane radijatre i kalorifere nikada ne treba ostavljati bez nadzora.
Uljani radijatori niže klase hoće da se zapale, svedočio sam lično. Protivpožarno konstruisana prostorija je pomogla da se požar ne proširi.

Konvektor i TA pećka mogu da se ostave bez nadzora, ali svakako, dalje od zavesa, najlon kesa...
Meni je kada sam bio mali, TA peć otopila omiljeni kamion. Ostavio sam ga tačno ispred izduva. Počela je noću toliko da smrdi istopljena plastika, da su se roditelji probudili. :(

Poslednja izmena:
Nikako zagrevanje pre spavanja, ja klimama napravio 24c, bebac se budio non stop. Pedijatar rekao 19C za decake a 20C za devojcice, spustio klime na 21C, nije se vise budio nocu. Klima je u dnevnoj tako da je u spavacoj bilo manje, tipa 19-20C.
Sto se tice dogrevanja, to najvise kosta, treba staviti neko resenje koje greje stalno da bi se i zidovi ugrejali. Kad imate stalnu temperaturu bez oscilacija to je najbolje i najzdravije. Ja takodje sve sto je napolje hladnije i unutra smanjujem, da razlika bude manja.

Da li smo negde pisali o protocnim bojlerima za kupatilo?

Ja sada renoviram kucu i resio sam da uzmem Bosch Tronic 7000 od 18 kw.
Kompletnu instalaciju vode sam radio novu i doveo sam elektro vod (5x6 mm2) direktno od sata do predvidjenog mesta za njega.
No, citao sam oprecna misljenja o njima, ali su sve te price bile za neke starije modele, koji su imali hidraulicno vodjenje, a ja sam uzeo sa elektronskim, pa ne bi trebao da bude osetljiv na promenu pritiska, kao sto je to slucaj sa hidraulicnim, koji se najcesce i spominju kod nas.
Ali bih ipak voleo da cujem neko misljenje o svemu tome, jer mi jos nije kasno da nesto promenim, ako treba...

Bosch Tronic 7000 je koliko znam identičan kao i Mikoterm e7000 koji ih valjda i pravi sve. Ja imam Mikoterm, istina nisam ga nikada koristio, jer se grejem klimom, ovo mi je rezervno resenje koje do sada nije korisceno. Pogledaj cene Mikoterma, mislim da su malo jeftiniji, a dobio sam preporuku za njih kada sam ugradjivao kotao

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Izvinjavam se, moja greska, tema je o grejanju na struju pa sam po automatizmu povezao sa centralnim grejanjem

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Da li smo negde pisali o protocnim bojlerima za kupatilo?

Ja sada renoviram kucu i resio sam da uzmem Bosch Tronic 7000 od 18 kw.
Kompletnu instalaciju vode sam radio novu i doveo sam elektro vod (5x6 mm2) direktno od sata do predvidjenog mesta za njega.
No, citao sam oprecna misljenja o njima, ali su sve te price bile za neke starije modele, koji su imali hidraulicno vodjenje, a ja sam uzeo sa elektronskim, pa ne bi trebao da bude osetljiv na promenu pritiska, kao sto je to slucaj sa hidraulicnim, koji se najcesce i spominju kod nas.
Ali bih ipak voleo da cujem neko misljenje o svemu tome, jer mi jos nije kasno da nesto promenim, ako treba...
Imam siemens protocni bojler nekih 6-7 godina i prilicno sam zadovoljan. Ima dva moda 18 i 12 kw, koristim samo 12, mislim da 18 nisam ni jednom upalio. Ovaj moj je "stari", pali se na pritisak pa ume da bude nekih trzavica na pocetku dok se ne udje u fazon, ali je posle ok sve. Deklarisan je na 10l/min na 38° na 12kw i 5/min 60° na 18kw. Uglavnom rashladjujem i ovih 38 kad se tusiramo cerkica ili ja. Kazu da su ti novi "elektronski" i bolji za koriscenje jer nema varijacija u temperaturi u odnosu na pritisak. Sto se potrosnje struje tice, nisam primetio neku razliku u racunima, ne gledam ih detaljno pa ne znam ni dal je puno ili nije, ali nekom racunicom ne bi trebalo da je taj bojler neki trosak, pogotovo ako se uzme i komfor u razmatranje. Licno, ne vidim nijednu prednost klasicnog bojelra, pogotovo za domacinstva sa vise clanova, da ne pricam o cuvenom "nema tople vode" :)

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Odlicno! Hvala na podeli iskustva.
Inace, Bosch je kupio celu Siemens tehnologiju i R&D i sada sve rade pod svojim brendom.

A pazi kada se sada, dok nam to kupatilo ne bude gotovo, zena, troje dece i ja tusiramo na jednom bojleru od 50l i jeste da treba da budemo kreativni da bismo svi imali dovoljno tople vode...
Sada ce taj bojler ostati za decu, a supruga i ja cemo imati protocni...
Napisacu ovde iskustva, cim budem probao i video kako sve funkcionise...

Da dodam, imao sam ranije klasicnu bateriju i to je uvek bila igranka za namestiti vodu kako treba. Pre godinu dve uzeo termostatsku bateriju u ikei (ima ih u svim radnjama, ali ova mi je bila neko best baj) i kad sam podesio temperaturu sad je bas top za koriscenje.

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Takodje završavam stan i ostavljena je instalacija za protocni 18kw, 5x4 je sasvim dovoljan ali mi je par servisera reklo da probam da nadjem "stari Siemens pošto Bosh nije isti po kvalitetu čak ni blizu", zaliveni grejač i još neke stvari nisam popamtio sve, kao zamenu ukoliko ne nadjem Siemens su mi rekli da pogledam Clage ili Stiebel takodje Nemački ali bolji nego Bosh. Još uvek nisam odlučio koji, imam varijantu i da mi stigne Siemens iz DE za dan dva ali nista od garancije onda a i malo mi glupo da cimam ljude po ko zna koji put

Sent from my MI MIX 3

To su majstori rekli za nize kategorije.
Ja sam pisao o top modelu, postoji jos jedan iznad, ali ne na nasem trzistu. Tako da i ovaj ima zalivene grejace i elektronsko vodjenje. Ne bih ni razmisljao o nekoj nizoj.kategoriji, jer necu puno da razmisljam za 100 evra razlike u ceni, a pritom sam uzeo i Hansgrohe usponski tus sa termostatskom baterijom, iako i bojler ima digitalno podesavanje temperature i dobar opseg optimalnog rada pod razlicitim ulaznim pritiskom sa gradske mreze...

Mana hidraulicnih je bila ta, da su prilikom promene pritiska na ulazu, menjali i temperaturu na izlazu, sto nije bilo prijatno za onog pod tusem... Malo ga rashladi, a onda sprzi...
Elektronski ne bi trebali da imaju tih problema...

Rekli su da NE uzimam sa zalivenim grejačima [emoji6]
Što se tiče Hansgrohe nema greške ali on zato i košta a i vredi što za Bosh nije baš slučaj zadnjih godina
Sent from my MI MIX 3

Poslednja izmena:
Evo da podelim neko moje iskustvo. Zamenio sam stari Siemens-ov bojler koji je izgurao 10 godina sa novim takođe protočnim bojlerom (savremenijim sa elektronikom).
Pre nepunih mesec dana postao sam korisnik protočnog bojlera CLAGE DCX Electronic 18-27 kW - 400V. Montažu je odradio ovlašćeni servis i ona je besplatna uz vaučer koji dobijete prilikom kupovine novog bojlera u radnji - garancija je 2 godine i dobijate kako lokalnu tako i Nemačku garanciju (koja jelte važi i u Nemaćkoj). Ja sam tražio da mi bojler bude montiran sa snagom od 21 kW, a u zavisnosti od Vaše instalacije možete tražiti od montažera da ga podesi kao 18/21/24/27 kW (podešava se elektronika prilikom montaže na licu mesta). Ja ga koristim za tuširanje u kupatilu, kao i za umivaonik. Do bojlera mi dolazi elektro kabl 5 x 6m2 koji na drugoj strani u razvodnoj elektro tabli u stanu ide na 3 automatska osigurača od po 32A - C kriva (limitatori za stan su mi automatski osigurači 3 x 40A - C kriva)... Stan se greje na struju i urađena je adekvatna elektro instalacija (sa sve FID sklopkom). Bojler radi ko sat, nema mešanja tople sa hladnom vodom kao kod klasičnog akumulacionog bojlera, nego se odvrne samo topla voda, a na bojleru se podesi željena predefinisana temperatura (35 ili 38C) i dobijete instant savršenu temperaturu za tuširanje / umivanje / pranje ruku... Takođe ukoliko se želi kofa zaista vrele vode recimo za pranje poda (hodnika ispred varata stana ili pločica na terasi ili šta god) bez problema instant dobijete istu odabirom 55C na bojleru... Možete izabrati predefinisane temperature 35 , 38, 42, 48, 55 stepena celzijusa i zaista dobijete instant toplu vodu sa zadatom temperaturom - bez čekanja i što je najvažnije i sa jako malim pritiskom dobijate toplu vodu (hvala elektronici za ovo pogtovu što to sa starim protočnim bojlerima nije moglo!). Savršenstvo! Topla preporuka...

... Do bojlera mi dolazi elektro kabl 5 x 6m2 koji na drugoj strani u razvodnoj elektro tabli u stanu ide na 3 automatska osigurača od po 32A - C kriva (limitatori za stan su mi automatski osigurači 3 x 40A - C kriva)... ...
Da ispravim samog sebe, naravno da sam mislio 5 x 6 mm2... Takođe preporuka za grejanje prostora (ne vode :D) sa kvalitetnim inverter klima uređajima, odnosno toplotnim pumpama vazduh-vazduh (bar za nas koji živimo u stanovima)...

...Takođe preporuka za grejanje prostora (ne vode :D) sa kvalitetnim inverter klima uređajima, odnosno toplotnim pumpama vazduh-vazduh (bar za nas koji živimo u stanovima)...

U temi o klimama, ima bar jedno 800 postova o grejanju klimama. Jest da je teško sve ispratiti, ali uglavnom , sve i piše.

ono što ja vidim je da ta termoglava poštoji u dve varijante 24V i 240V? znaš li koja je tačno tvoja

ako dobro videh termostat daje izlaz 240v??? moj savet da proveriš napon koji termostat daje na izlazu ka termoglavi.

ps
nadam se da nisi spalio postojeću [emoji848]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
Resio sam kontroler, nasao podrsku proizvodjaca direkt u Kini, i posle malo natezanja i slika, mi objasne da se ventil veze na terminal open + N(ulu) i tako i povezao i radi skroz ok. Porucujem jos 4 komada i stavljam ih na sve fan coile :)

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno