Šta je novo?

Grejanje na pelet

Ja nemam pojma sta raditi. Cena je sad realno 320 evra tona, a vrv ce ici na 350 sto mu dodje aj da kazem cirka 40 000 din. Ludnica totalna. Kad sam uveo pelet pre 4 god cena je bila 18 hiljada po toni u Maju mesecu. Dakle poskupljenje 100 posto, vrv i vise pred sezonu.

^ ja imam ponudu spačvanski koji je odličan za 270€ po toni, sad sam direktno ih kontaktirao pa hoću sa prijateljima da uzmemo zajedno ceo šleper u nadi da ću dobiti još jeftinije.

Juce se cuo sa drugom i on bas komentarise ne zna sta da radi, razmislja da se greje na struju dodecembra pa od dec-marta pelet. Poceo da zove za pelet i rekli nadaju se da nece da udari u 400e vec da ce ici oko 360e paleta

Jel' realno da nema više ni za 300€ da se uzme?!? Ja ne znam zaista koju računicu oni imaju, već na 350˘€ će odustati minimum trećina postojećih korisnika od peleta, a na 400+ €... ne vidim ko će imati računicu.

Taj li pravi saunu pa toliko greje?🤣🤣🤣🤣
Nekad su nas u školi učili da je sobna temperatura 18 stepeni.😀

Ima li smisla sada kupiti peć na pelet?
Ja bih dobro razmislio da li da kupim sad peć na pelet :D odnos cena peleta vs drvo je nenormlanla, a svemu kumuje i rat u Ukrajini.
Ukoliko si rešen da pređeš na pelet, mislim da je mnogo bolja varijanta da se kupi polovna peć (stara godinu dana - max dve) koja je još u garanciji, negoli nova iz prodavnice, uštedećeš bar 400\500€.

Kakva je cena peleta bice tih kotlova koliko hoces.

Cena 850€ fixna, a ako je sam iznosiš iz podruma može za 500€. :cool:

Ми смо се до прошле године грејали на дрва. Потрошња је била 10-12 метара. Изолацију сам радио, стиропор 10цм, замењена столарија, једино ми је плоча била "гола" и кров је постарији.
Прошлог лета је купљен котао на пелет, на плочи постављена вуна 10 цм и фолије. Купио сам две тоне пелета и претеко ми је. Нема мале деце, па не ради котао стално, темпетарура унутра је стално била преко 17 степени, чак и без грејања. Грејало се на 22-23.
Са овом тренутном ценом пелета и дрва, опет испада да ме јефтиније изађе 2 тоне пелета тренутно него 10 кубика дрва. Е сад, ко има неку другу варијанту за дрва можда јефтиније прође.
Питање је колико ће и грејање на струју бити исплативо ускоро. Цена ће и ту скочити како се прича...

Ми смо се до прошле године грејали на дрва. Потрошња је била 10-12 метара. Изолацију сам радио, стиропор 10цм, замењена столарија, једино ми је плоча била "гола" и кров је постарији.
Прошлог лета је купљен котао на пелет, на плочи постављена вуна 10 цм и фолије. Купио сам две тоне пелета и претеко ми је. Нема мале деце, па не ради котао стално, темпетарура унутра је стално била преко 17 степени, чак и без грејања. Грејало се на 22-23.
Са овом тренутном ценом пелета и дрва, опет испада да ме јефтиније изађе 2 тоне пелета тренутно него 10 кубика дрва. Е сад, ко има неку другу варијанту за дрва можда јефтиније прође.
Питање је колико ће и грејање на струју бити исплативо ускоро. Цена ће и ту скочити како се прича...
Sve rece samo ne koliko kvadrata? Ja bez ikakve izolacije, u najladnijim danima i bez vune na ploci nisam video da mi je palo ispod 18 stepeni.

90 квадрата

Samo optimista misli da će samo pelet biti skup

Ono što ja primećujem je da se intenzivno radi gasifikacija po celoj okolini Beograda kilometri cevi se razvlače

Ja živim na 700m od toplane na Voždovcu, u ulici koja ima 1000+ žitelja. Postoji magistralni gasovod u ulcii, ali džaba kad ne postoje planovi da se radi lokalni priključak.

Pošto ne mogu editovati prethodnu poruku - poslednji izveštaj sa BG stovarišta glasi da peleta baš i nema mnogo na stanju, ono što stigne se razgrabi.

Zadnja cena je bila 330€ po paleti, ali tu cenu ne garantuju sad kad bude isporuka. Ganjamo 5 paleta Sparrow peleta...

Daj Bože da ovo ne ode na 400€ u septembru.

^ peleta nema zato sto imaju bolju zaradu na izvozu. Ono sto ostane kod nas ide po idiotskim cenama

Juče bio čovek iz Crne Gore kod mene na poslu i nešto se dotakosmo teme grejanja i on mi kaže kako se iznervirao jer im je pelet poskupeo na 200 eura?!
Kad sam mu rekao da je kod nas 330 eur, nije mogao da veruje.
I u BiH je cena do 200 eur.
Siguran sam da je kod nas u pitanju samo kartelski dogovor velikih proizvođača jer ih ima manje od deset a ovi sitni samo koriste situaciju pa i oni dižu cene jer im to odgovara.
Bezobrazluk na kvadrat.

Juče bio čovek iz Crne Gore kod mene na poslu i nešto se dotakosmo teme grejanja i on mi kaže kako se iznervirao jer im je pelet poskupeo na 200 eura?!
Siguran sam da je kod nas u pitanju samo kartelski dogovor velikih proizvođača jer ih ima manje od deset a ovi sitni samo koriste situaciju pa i oni dižu cene jer im to odgovara.
Bezobrazluk na kvadrat.
Nije tačno.
Njima država daje subvencije za grejanje na bio gorivo (nzm koji su procenti u srazmeri) I kod nas će biti slično, jer su krenuli škole i bolnice da uvode ovaj vid grejanja.

^ nisi u pravu, dilerska cena u Hrvatskoj u Spačvi je 160€, kod nas prodaju za 290€. Direktno sam ih kontaktirao da uzmem ceo šleper i odbili su posto ih ne zastupam u Srbiji.

Bezobrazluk na kvadrat.
U Bosni je trenutna cijena oko 250 eura, sa tendencijom rasta. U Njemackoj je prosjek 337 eura.
Ne grijem na pelet niti sam ikad al imao sam prilike kod par poznanika u BiH vidjet a i ovde u Njemackoj. Nez da li utice na kvalitet ali ovde u Njemackoj kad pogledam pelet koji se prodaje je skroz svijetle boje.

Na različita mesta, različita cena. Sto je normalno da energent koji služi za ogrev nije regulisan od strane države, a trebalo bi da bude.
U Crnoj gori ima nekoliko gradova/opština gde ih stimulišu za prelazak na pelet - potpisujem. Zbog toga se možda javlja ta razlika u ceni.

To je najbolje.. Stimulišu te npr ove godine a sledeće puste da radi ko sta hoce kada vide da je dovoljan broj ljudi prešao 😅

pod hitno treba regulacija od strane države u smislu ograničenja izvoza sirovine i ovog energenta.
dve stvari koje su krucijalne na cenu peleta jesu rat u Ukrajini, a druga je inflacija. Od navedenih mi ni na jednu ne možemo da utičemo (ni kao država, ni kao pojedinici). Ali hteli mi to da priznamo ili ne - tako je.
Nadamo se boljoj situaciji :)

Teško da će biti bolja situacija,

Od kako je industrijska struja poskupela 100% cena peleta je sa procek 210e otišla na 310e, a kako je nezvanično najavljeno novo poskupljenje industrijske struje od 70%, nebo je granica za cenu peleta.

Cena drva ne utuče toliko na cenu peleta, najvise cena struje jer je celo postrojenje za proizvodnju na struju, cena drva je porasla zbog cene goriva.

1700€ + prevoz plaćamo pet paleta :oops:, čini mi se Sparrow.

A ćale mi sad natrljava na nos što nismo uzeli u aprilu kad je bio 280€.

Vrh Dno