Šta je novo?

Grejanje na pelet

Ja imam Salus termostat koji u aplikaciji na telefonu ima podesavanje da li zelim na 0.5 ili 1 stepen lufta. Ne znam koji termostat ti koristis?
I ja se grejem na istom fazonu sa termostatom i sobnom temperaturom.
Kolika bi trebala da bude temperatura vode polazne iz kotla? Ja podesio odavno na 70 stepena , da li je mnogo?

24,000 - 26,000 ocekujem sada u aprilu, maju.
Na osnovu cega je ovo ocekivanje? Ovolika cena je bila avgusta, sada pelet ide od 35+. Nesto ne verujem da ce spustiti na proslogodisnju. Svakako, sada kupovati pelet je po meni lose jer nema sanse da je drvo osuseno kako treba.

Kako je krenulo izleda da će grejanje na pelet, u odnosu na ostalo, biti skoro džabe.

SrbijaSume jos uvek nisu odrzale tender za prodaju drveta, a ranijih godina vec su kretali sa spremanjem drveta za sledecu sezonu krajem januara...Iz ukrajine smo uvozili dosta peleta. Sirovina (drva) je poskupela, uvoz iz bugarske i rumunije je stopiran jer su tamo trenutno zabranili secu drva iz nekog razloga - to je info od coveka koji radi u jednoj od fabrika peleta.
Za tekucu sezonu, srbija sume im je isporucio 60% dogovorenih sirovina... Sledeca sezona moze da bude samo losija... Trenutno im fabrika radi sa 25% kapaciteta...
Jos dodatno skacu cene gasa, goriva, struje...
Po mojoj proceni, pelet sad u maju/junu ispod 30k nece ici... I bicemo srecni ako bude bila ta cena...

Inace ranije sam pitao ali sam u medjuvremenu saznao... Ako se uzima direktno u fabrici cena bude oko 40e po toni niza nego u maloprodaji... kad se na to doda prevoz, onda i nije neka usteda za manje kolicine...

Na osnovu cega je ovo ocekivanje? Ovolika cena je bila avgusta, sada pelet ide od 35+. Nesto ne verujem da ce spustiti na proslogodisnju. Svakako, sada kupovati pelet je po meni lose jer nema sanse da je drvo osuseno kako treba.
Tako mi je rekao covek koji drzi stovariste i preprodaje pelet.
Ja sam prosle godine april-maj porucivao pelet po ceni od 20,000 po toni.

Mojima reko covek koji drzi stovariste da ocekuje da malo padne cena tipa 20-30e ali da se vrati na proslogodisnju od 25 nema sanse. Pricam za Sparow i Bioenergy, on ta dva drzi

A koji vam se pelet pokazao najbolje. Pošto sam tek počeo da se grejem na pelet, koristio sam najviše gorštaka, nakon toga sam dokupio neki zeleni eko se nešto zove, 620din je bio džak, 100 % bikovo drvo, deluje dosta bolji od gorštaka koliko ja kao laik mogu da primetim, dosta suvlji nema prašine u džaku, mada sam primetio dosta vise pepela u činiji za sagorevanje, a uzeo sam sad par džakova neki hrvatski 540din, ne znam kakav je on..pa bih zamolio nekog sa više iskustva da mi pomogne u odabiru

Termostat je neki point, nemam aplikaciju na telefonu.. Sad na tom termostatu postoje razne opcije ali nisam siguran da li postoji mogućnost ručnog podešavanja tog temperaturog opsega, a i ako ima ne znam da li bih umeo sam da podesim, pa ako neko ima isti ili zna kako se to podešava, bio bih zahvalan.
A jel i tebi ide po principu koji sam gore naveo? Ide 0.5 ili 1 stepen kad spusti da se upali, i ugasi kada predje iznad zadate temworaturu za tih 0.5 ili 1
Ja imam alfa plam peć sa bergen termostat. Ako zadam 23c temperaturu on pocinje da pali peć na 22.8c i kad završi dok se ohlade radijatori bude oko 23.3-23.5c. Podešavanje kako mi je objasnio majstor koji je ugradivao peć kaže da se to podešava na samoj peci a termostat u suštini služi da javi kad da peć počne sa grejanjem.

Ja imam alfa plam peć sa bergen termostat. Ako zadam 23c temperaturu on pocinje da pali peć na 22.8c i kad završi dok se ohlade radijatori bude oko 23.3-23.5c. Podešavanje kako mi je objasnio majstor koji je ugradivao peć kaže da se to podešava na samoj peci a termostat u suštini služi da javi kad da peć počne sa grejanjem.
Da, vrlo moguće da to podešavanje ide preko kotla, samo što ja to sada ne znam kako se radi, mroam onda zvati majstora koji mi je puštao kotao u rad. Ne bih ni znao da to vrv može da se podešava, nego što dva drugara imaju isti kotao a kod jednog pali na pola stepena, kod drugog tako kao kod tebe, pa onda shvatih da vrv može da se podešava to i kod mene, i ja mislim da to podešavanje ide na kotli.. Ako neko zna postupak kako se to radi bio bih zahvalan, ako ne, moram zvati majstora... Mada kažem ovo kada ide na 1 stepen paljenje ispod zadate temworaturu i zagrevanje iznad zadate 1 stepen, mislim da doprinosi manjoj potrošnji peleta, jer se manje puta dnevno kotao pali...

^ moraš zvati majstora da ti to podesi. Da će manje trošiti je pitanje, to bi trebao da testiraš. Kad kotao mora da digne 0.2c treba mu manje energije nego ceo 1c. Jedino sto može brze da strada upaljač koji ima garanciju na 5000-7000 paljenja. Meni je majstor koji je postavljao peć rekao da košta oko 4.000din a da neće sigurno crći u toku garancije peći od 5 godina.

Mali update, pisao sam o komsiji kome crko kotao, nije samo njemu nego i njegovom suraku, obojica uzeli isti pelet(nekijeftin, ***a malo su skrtice) i obojici je riknuo kotao

ne znam, moguce, juce bio zet kod mene i samo preneo da su im obojici riknuli kotlovi, ne zna kvar, ali zna da su isti pelet koristili, tj. neki drugi dokupili ne Bioenergy.

A sta ima da rikne ako los pelet ,
Moze da zaglavi puz ako ima dosta prasine,i samim tim rikne elektro motor koji ga okrece. Ili da glavi iz bunkera odakle spada. Moze da se javi lose sagorevanje u tacni to vidite ako vam se stvara sljaka. Znaci pelet je los ukoliko vam se stvara sljaka pri sagorevanju,mora da bude fin sitan prah.(pepeo). Izbegavati obavezno pelet od SUNCOKRETA nedao bog sta taj pelet radi, nemozete ocistiti pec od njega,i blokira je vrlo brzo.

Koji se pelet pokazao najbolje? Kakva iskustva imate? Meni je prva godina grejanja na pelet, pa me zanimaju iskustva

^ znam da je ekostep odličan, koristi prijatelj. Ja i brat koristimo iz Hrvatske spačvanski pelet i mogu reci da je odličan. Cela sezona bez i jednog problema.

Meni EkoStep bio dobar vec dve sezone.
To je onaj zeleni? 620din je bio džak pre 10ak dana.... Ja sam koristio gorštaka i u pepeljari gde se pali pelet nije bukvalno ostajalo ništa, kada sam njega potrošio kupio sam nekoliko džakova eko stepa, i sad mi u pepeljari ima pepela onako na ivicama se zadržava.... Sad ne znam dal je do peleta ili do nečega drugog...

Gde nalazite te pelete? Ovde u Nisu uglavnom vidjam da se prodaje Sparov, Bioenergy i neki koji s epravi u Pukovac.

Moze da zaglavi puz ako ima dosta prasine,i samim tim rikne elektro motor koji ga okrece. Ili da glavi iz bunkera odakle spada. Moze da se javi lose sagorevanje u tacni to vidite ako vam se stvara sljaka. Znaci pelet je los ukoliko vam se stvara sljaka pri sagorevanju,mora da bude fin sitan prah.(pepeo). Izbegavati obavezno pelet od SUNCOKRETA nedao bog sta taj pelet radi, nemozete ocistiti pec od njega,i blokira je vrlo brzo.
to sve zavisi koj kotao ja imam toby 12 vec 5-6 godine i nikad kvar ili gusenje . ove sezone uvali mi tip pokisnut pelet bio napolje na kisi i bilo naduvenih kao smoki. meso pola pola i otislo sve
jedino tacnu mora cesce dase cisti
Ja koristim tomo pelet za sad najbolji

Pozdrav svima,

Hteo bih da cujem kako ste resili podno grejanje (izolacija + cevi + kosuljice)? Gledam na nekoliko resenja, definitivno uzimam stiropor za podno grejanje (primer) a ne znam koju debljinu da uzmem niti koje debljine kosuljicu treba da stavim. U pitanju je prizemna kuca.

Na kraju ce ici laminat za podno (koliko sam razumeo, to je tarkett?) a negde i keramika.

Hvala

Pozdrav svima,

Hteo bih da cujem kako ste resili podno grejanje (izolacija + cevi + kosuljice)? Gledam na nekoliko resenja, definitivno uzimam stiropor za podno grejanje (primer) a ne znam koju debljinu da uzmem niti koje debljine kosuljicu treba da stavim. U pitanju je prizemna kuca.

Na kraju ce ici laminat za podno (koliko sam razumeo, to je tarkett?) a negde i keramika.

Hvala
Znam samo za košuljicu da nije preporučljivo manje od 5cm i više od 10cm.

Jel si razmisljao o prasini koja se podize, meni zena nije dala da uvedemo podno bas zbog toga, posto smo stavili plocice u celoj kuci. Sa sadasnjim rezimom grejanjna kamin Rustik i temepratura vode 40-45 lagano smo mogli podno.
Medjutim iz vise izvora smo culi nije zdravo, dize se prasina itd itd.
Seecam se kada sam se raspitivao/citao da je ovako bilo 10 cm izolacije + 5 kosuljica + keramika.
Ima tu nekih koeficijenata propustljivosti, jer zeznuto je ako pod bude prevruc.

kao neko ko ima radijatorsko na dve etaze i u potkrovlju podno mogu reci da su prasina price za decu. prosao sam letnji period i zimski isto prasine ima. plocica je u svim prostorijama 7-8cm kosuljica, i plavi (stiropor?) sa pogacama kuda su poredjane cevi imam slike ako nekog bude zanimalo. nikad ne bi vise razmisljao o radijatorskom grejanju ili bilo kakvom grejanju gde ima toplo telo kroz koje struji vazduh. pa od radijatora i oko radijatora nema nista gore za ocistiti u kuci. komotnost, kontinualnost podnog grejanja nije ni za poredjenje sa radijatorskim.

radijator ima vise prasine . mene zena stalno tera da skinem poklopac da ocisti ,mislim na panelni radijator

kao neko ko ima radijatorsko na dve etaze i u potkrovlju podno mogu reci da su prasina price za decu. prosao sam letnji period i zimski isto prasine ima. plocica je u svim prostorijama 7-8cm kosuljica, i plavi (stiropor?) sa pogacama kuda su poredjane cevi imam slike ako nekog bude zanimalo. nikad ne bi vise razmisljao o radijatorskom grejanju ili bilo kakvom grejanju gde ima toplo telo kroz koje struji vazduh. pa od radijatora i oko radijatora nema nista gore za ocistiti u kuci. komotnost, kontinualnost podnog grejanja nije ni za poredjenje sa radijatorskim.
Tako sam i ja primetio, tako da prasina ne igra ulogi u izboru grejanja.

Da li znas koju izolaciju si koristio (cm) i kako si zadovoljan? I ja hocu da uzmem tu sa pogacama zbog jednostavnosti instalacije.

radijator ima vise prasine . mene zena stalno tera da skinem poklopac da ocisti ,mislim na panelni radijator
Zeni da kazes malo da ohladi. Ziveo sam u kuci gde je grejanje bilo na radijatore, pa stan sa podnim kod ortaka i sad u mom stanu sa klimama i prasina je jednaka. Nista vise/manje tegoba nisam imao, a astmaticar sam.

Da kazemo da klima nahvata brdo prasine na svom filteru, pa i da ides logikom da pomaze, ali to je neznatno.

Ja sam obavesten da je trenutna cena za pelet Crown Forest od 35 400din najbolja koja ce biti i da ce u narednom periodu biti jos visa i da ako planiram grejanje na pelet kupim sto pre...

Pozrav potrebna mi je pomoc/iskustva oko izbora. Nova kuca odlicno izolovana ima energetski pasos. Kuca ima oko 100m2. Interesuje me dal su dovoljne ove sobne peci na pelet, kakva su iskustva ( gledao sam alfa plam) i koja je razlika izmedju njih i kotlova. Ovde na forumu sam procitao da neko sa takvom peci za 60m2 grejne povrsine potrosi 3500kg peleta dok drugi pisu da sa kotlovima nekih drugih proizvodjaca potrose 2000kg za sezonu. Generalno sta preporucujete ( bilo bi mi komplikovano posto nemam kotlarnicu ili neki spolji objekat gdje bi mogao da stavim kotao)

Vrh Dno