Šta je novo?

Grejanje na gas

Normalno je da se overklokuje gasni kotao. Nekog budženja je moralo biti, ne bio ja Benchmarkovac 😁

Ako je zadao 22.5 to znaci da je palo na 22 i tad je upalio kotao, a onda mu je trebalo 5h da ugreje do 23C da bi ugasio kotao. Ne bih rekao da je bilo hladno.
Ako predpostavimo da je rezolucija 0.5C.
Ja sam razumeo da mu po 5 sati radi kotao ujutru nakon nocnog rezima...mozda gresim

Uopšte ne znam kako da udjem u servisni meni 🙂

Em ne znam koja sonda, nisam uspeo guglanjem da je nadjem u našim prodavnicama, em nisam siguran ni gde se ubada.
Posalji upit Bosch-u, trebalo bi da ti odgovore koja sonda je odgovarajuca za tvoj kotao.
Ako nasi ne odgovore, salji direktno u DE.

Posalji upit Bosch-u, trebalo bi da ti odgovore koja sonda je odgovarajuca za tvoj kotao.
Ako nasi ne odgovore, salji direktno u DE.
Da, najvažnije je koju spoljašnju sondu kotao podržava (ako ima više varijanti), i da li je dobavljiva. To je najbolje pitati uvoznika

Da li je normalno da na svakom radijatoru imam delta t od nekih 8-9°C na 50°C polazne temperature? U kuci je zadata temperatura od 23°C. Po meni delta t deluje malo, a ne mogu da uticem na brzinu pumpe (bar ja ne znam) jer je pumpa modulaciona i nalazi se u kotlu (Bosch Condens 1200w). Neka logika mi govori da svaki radijator prigusim srazmerno njegovoj velicini da bi dobio malo vecu deltu, ali opet ne znam kako ce da pumpa odreaguje na to prigusenje. I jos jedno pitanje imam....Da li je normalno da na dimnjaku od kotla izlazi beli dim (ako tako mogu da ga nazovem) koji nestaje posle 1m udaljenosti? Da nije taj dim ili vodena para kako god, povezana sa tom delta t?

Evo i mog primera, kotao kondezacioni ARISTON clas one 24kw, kuća podno grejanje 85 m2 , na početku sezone podešena polazna temp. vode na 29 stepeni, u kući postvaljen termostat on-off koji je podešen na 23(kotao uvek radi na najmanjoj modulaciji-3,7kw), ova polazna temp. vode je zadovoljavajuća u 90% zimskih dana, temp u kući se uvek kreće u opsegu izmedju 22.5-23 stepena, ako predje 23,1 termostat isključuje grejanje na 22,8 se uključuje, sa minimalnom teperaturom polazne vode postizem da nemam predugačka i česta isključenja grejanja i problem da se pod skroz ohladi do sledećeg uključenja . Neka prosečna dnevna potrošnja u Novembru i Decembru se kreće izmedju 5-6 m3 gasa za grejanje + sanitarna voda. Kakvo je vaše mišljenje o ovoj postavci logike grejanja i samoj potrosnji, ne vidim neku posebnu potrebu za ugradnjom spoljnjeg senzora??

Nemoj nista da diras, dobro je to.

Prosli mesec 170 kubika a ovaj ce biti 260...ipak je decembar dosta hladniji

I kod mene decembar oko 240 kubika, temperatura na 22.5.
30.12 sam krenuo s bukvom i druzicemo se do kraja februara, valja potrošiti stara drva i uštedeti neki dinar u nahladnijim mesecima za grejanje.

Hee kod mene 625 kubika decembar 😁 al' dobro ne zalim se, temperatura 23°.

Kad kazes kuca od 300m2 da li to znaci da grejes bas 300 kvadrata ili je toliko velika kuca? Da li grejes hodnike, stepeniste, spajiz, sve sobe i sl? Realno se uvek greje manje, negde nemas radijatora, negde je grejanje iskljuceno.

Kod nas, recimo, skoro 80 kvadrata se ne greje (mini wc, spajiz, stepeniste, dve prostorije pod potkrovljem, cetiri prostorije u podrumu doduse nisam ni racunao) a greje se nesto vise od 120m2.

Od tih 450m2 ne greje se samo spajz od 9m2 koji je u podrumu, ostatk "podruma"(91m2) se greje.

Kod mene 298.66 (299) Za decembar.
Podigao sam temp polaznog voda na 46C i koliko vidim podigao je potrošnju u modulaciji na 0.6 kubika sa 0.56 dok je bilo 40C.
Kotao: Bosch Condens 1200w.

Prilozi

• IMG_20260104_230922.jpg
    IMG_20260104_230922.jpg
    72.3 KB · Pregleda: 59
Kod mene 476 kubika za 250 m2. Kuća 220 m2 i pomoćna zgrada 30m2 Temperatura 23,5c od 6:30 do 23h a noću 21c

Novembar i decembar 2025 vs 2024
2025 bar polovinu vremena je korišćena topla voda na gas. Sobnu temp podesim na početku sezone i ne diram.

2025: 544m3
2024: 591me

A zakleo bih se da je 2025 bila hladnija napolju. Nisam proveravao statistike, pišem zbog toga koliko nas subjektivni osećaj prevari.

Oktobar je bio hladniji sigurno, ostalo je tu negde. Rano se počelo sa grejanjem. Ja sam ceo oktobar grejao, što odavno nije bilo. Ako već pišemo o potrošnji bolje bi bilo ovako sa računa, kad je sve već u kwh. Inače za novembar 2025 izmereno 226m3 , obračunato 238m3. Sanitarna non-stop. Januar zanemarite, ponekad radi "bukva". Kući sam pa može.

Svako drugačije poređenje je besmisleno. Istekao edit. Kod mene je 160m2, prizemna kuća.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    572.4 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Mene zanima kolika je usteda ako recimo imamo istu kucu (koja je idealno projektovana sa stanovnista radijatora, odlicna izolaci i sl - znaci idealan slucaj da se ugradi sve ono sto proizvodjaci nude i obecavaju) koja koristi obican kondezacioni kotao sa on/off termostatom i istu kucu koja ima isti kotao i senzor spoljasnje temperature i modulacione termostate od par stotina evra? Koliko je potrebo da se to dodatno ulaganje isplati?
Zdravo, u ovoj tablici su neke minimalne vrednosti iz kataloga mog kotla:
Katalog.PNG
AI kaže "Both outdoor temperature sensors (weather compensation) and smart thermostats can significantly improve gas boiler efficiency, with potential savings ranging from 10% to over 40% depending on the specific technology used, home insulation, and usage patterns."

Po meni možeš računati na optimizaciju potrošnje od 4%-10%, realnije 4% 🙂.
Mislim da obavezno treba ugraditi spoljni senzor jer je jeftin a kad ga ugradiš ne razmišljaš više o njemu. Za modulacioni termostat već treba videti da se nađe po dobroj ceni.

Prilozi

• 1767689759665.png
    1767689759665.png
    14.1 KB · Pregleda: 25
A opet jedno bez drugog mislim da ne ide, dzaba sto je senzor jeftin kad je modulacioni skupa igračka pogotovo wifi a on bi mi jedino igrao ulogu jer i ovaj q7 samo seljakamo. Sad sam na drva pa me bas briga dole je kod mojih u prizemlju

Imam pitanje u vezi balansiranja radijatora i sistema za grejanje.

Skontao sam da mi voda previse brzo prolazi kroz sistem (uzmite u obzir da se prvi put grejemo na sopstveno, gasno, centralno grejanje a da nije stan i gradsko grejanje pa nemam previse iskustva).

Prvo sam skontao da se uz same radijatore (kad se priblizi glava uz pojedine radijatore) cuje ujanje (uuuuuuuuu) ali najvise se cuje na stepenistu gde nema radijatora vec se nalazi vertikala za prvi sprat.

Drugi indikator su vreli radijatori ali po celoj povrsini gotovo podjednako. Nabavio sam infracrveni termometar i merio povrsinu radijatora tamo gde ulazi voda i tamo gde ista izlazi i delta T na nekim radijatorima je svega 3C a obicno je 6-7C na ostatku radijatora. Koliko sam citao, trebalo bi da bude 10-12C, nemora da svuda bude u stepen isti delta T ali je bitno da svi radijatori budu u tom opsegu.

Plan mi je da najblize radijatore kotlu, vise zavrnem (izlazni ventil) i da termometrom pratim kad dodju u delta T izmedju 10-12c (ajde da kazem oko 11C) i tako redom od radijatora do radijatora. Naravno pre toga sve termo glave da odvrnem na max.

Moje pitanje je da li je ovo odgovarajuci delta T i koliko nebalansirani sistem utice na potrosnju gasa? Ja nisam imao slucaj da je protok toliko slab da neki radijatori ostanu hladni vec obrnuto, da je protok preveliki.

Alternativa (a mozda i sledeci dodatni korak) je da se smanji brzina pumpe ali to mi mora serviser uraditi u Februaru na godisnjem servisu jer je kotao u garanciji pa bih ja probao da prvo resim balansiranje sistema.

Tražiš druže savet, a nisi napisao: koji kotao,koji radijatori, koji polaz, ima dodatni HS i pumpu sistem ili nema, ko zna? Jedino jasno je da imaš termo glave na radijatorima???

Baxi Luna 3 konvencionalni kotao, polaz 60c, panelni radijatori vecina T20, par velikih T11 i samo jedan T22...Mislio sam da te informacije nisu toliko bitne kod balansiranja sistema.

Inace radijatori koji su najblizi kotlu, nemaju termoglave i nalaze se u prostoriji gde je on/off termostat, izlazni ventili se stelujelu imbus 8-com o potrebno je oko 6 punih krugova da se ventil zavrne/odvrne.

A opet jedno bez drugog mislim da ne ide, dzaba sto je senzor jeftin kad je modulacioni skupa igračka pogotovo wifi a on bi mi jedino igrao ulogu jer i ovaj q7 samo seljakamo. Sad sam na drva pa me bas briga dole je kod mojih u prizemlju
Radi Q7 samo sa spoljašnjim senzorom, bez ikakvih problema. Poenta je da spoljašnji senzor ubaci u kotao podatak kolika je spoljašnja temperatura, pa da se sračuna temperatura polaza. I tu je već ušteda, jer kotao, kad mu "ubodeš" optimalnu krivu, šalje temperaturu vode taman koliko treba da se kuća greje. Nema roler-koster, toplo-hladno, pali-gasi.

Baxi Luna 3 konvencionalni kotao, polaz 60c, panelni radijatori vecina T20, par velikih T11 i samo jedan T22...Mislio sam da te informacije nisu toliko bitne kod balansiranja sistema.

Inace radijatori koji su najblizi kotlu, nemaju termoglave i nalaze se u prostoriji gde je on/off termostat, izlazni ventili se stelujelu imbus 8-com o potrebno je oko 6 punih krugova da se ventil zavrne/odvrne.
Ti po ovome što si napisao nemaš tolike gubitke da polaz mora na 60C. Prvo ga smanji na 50C. Ako posle kotla nema ništa na instalaciji, brzina pumpe u kotlu te ne interesuje. Smanji polaz pa vidi kako radi tad za početak. Posle probaj sa izlaznim ventilima. To se radi samo ako svi radijatori nisu dobro progrejani (ravnomerno). Ako neki nije, onda sve pre njega na istom vodu malo zavrni pa probaj.

Jutros samo što sam izašao iz kuće desio se neki kratak prekid u snabdevanju gasom. Ustvari, i ne znam koliko je taj prekid trajao, jer kad gas ponovo dođe mora da se resetuje ono glupavo dugme u žutom sandučetu. Dok se to ne uradi nema dotoka gasa. Kad sam došao sa posla, dočekala me ledena dvorana. Trebalo je jedno 3-4 sata da se ponovo zagreje. Stvarno ne znam koja budala je to tako smislila, i za koga je to napravljeno. Za nekog ko non stop sedi kući možda, za ljude koji rade nije. Postoji li neki način da se to prevaziđe, znači kad je prekid gasa da se ne aktivira taj ventil, osigurač, šta li je. Komšija mi kaže da ima gas već 30 godina i da nikada nije morao da bilo šta dira, kad dođe gas sve proradi samo od sebe. Da li on ima neki stariji model tog mernog mesta? Kakva su vaša iskustva?

Nazad
Vrh Dno