Šta je novo?

Grejanje na gas

Poslednja izmena:
Vidi ovde jedna od prilozenih slika su varijante za ugradnju. https://www.caleffi.com/sr-rs/podesivi-termostatski-mešni-ventil-sa-zaštitom-od-kamenca-521-caleffi-521400

Stim ogranicavas max T tople vode iz protocnog bojlera (kotla). Na kotlu podesis T koju kotao najbolje uspeva da odrzava (zakljucis isprobavanjem) bez vecih varijacija, npr. 60C, a na mesnom ventilu stavis 45C ili koliko ti ogdovara.
Ok. Shvatio.
A, da li je taj problem kod mene jer je nesto neispravno na kotlu(kotao je nov) Ili je to jednostavno tako kod protocnih bojlera?
Kad bi ubacio taj ventil, imao bi konstantnu temperaturu na slavini, ali ooet bi kotao dizao temperaturu, jos brze, jer vraca visak vruce vode u sistem dogrevanja.?
Evo 2 dana kako sam povezao bezicni termostat sq7 nakon glupavog prosta kojo je fabricki stigao neispravan. Programirao ga ujutru u 6 da se pali na 23,u 21h na 21 stepen. Vodu stavio na 37 stepeni i to je to. Bukvalno kad se setim da imam drva za 2 zime dođe mi da se roknem. Preživeću nekako a do tada javljam kako ce biti kad budu dnevne temp oko nule i temp polaznog voda jer ce moji u prizemlju da uživaju s gasom.
Koliko imas radijatora, kad uspes sa 27 stepeni da naguras 23 u sobi?

Poslednja izmena:
Ok. Shvatio.
A, da li je taj problem kod mene jer je nesto neispravno na kotlu(kotao je nov) Ili je to jednostavno tako kod protocnih bojlera?
Kad bi ubacio taj ventil, imao bi konstantnu temperaturu na slavini, ali ooet bi kotao dizao temperaturu, jos brze, jer vraca visak vruce vode u sistem dogrevanja.?
Ako je velika razlika od zadate tople vode, ja bih to reklamirao. Meni zvuci da imas 10C ili vise razlike?

Ako je velika razlika od zadate tople vode, ja bih to reklamirao. Meni zvuci da imas 10C ili vise razlike?
Podesena, temp je na min., 35 stepeni.
Izgleda da je problem u protoku vode. Kad pustim cesmu u kadi, moze da, odrzava, temp. Vode na 37 stepeni. Ako pustim tus, temp ode na 42 stepena i drzi tu. Verovatno kad u mrezi padne pritisak da temperatura raste bez kontrole.

To je da kazem ocekivano, tako je i kod mene (kad je ogranicen protok). Kao zastita od prevelike T moze da se doda mesni ventil, ili termostatska slavina za tus, isti je efekat.

Poslednja izmena:
Sa starim kotlom sam imao problem da temperatura vode varira.
Novi kotao, u toku tuširanja smanjim-povećam pritisak vode, prebacim na tuš, vratim na česmu, apsolutno vez oscilacije.

Na starom kotlu je topla voda na gas bila samo nužno zlo. Na novom, bez problema je koristim. I to sam uključio EKO mod, da ne održava temperaturu vode u baferu. To bi imalo smisla da mi je to jedini izvor tople vode, a ne backup.

Sa starim kotlom sam imao problem da temperatura vode varira.
Novi kotao, u toku tuširanja smanjim-povećam pritisak vode, prebacim na tuš, vratim na česmu, apsolutno vez oscilacije.

Na starom kotlu je topla voda na gas bila samo nužno zlo. Na novom, bez problema je koristim. I to sam uključio EKO mod, da ne održava temperaturu vode u baferu. To bi imalo smisla da mi je to jedini izvor tople vode, a ne backup.
Kondenzacioni kotao moze da modulira sa dosta nizom snagom na minimumu, pa verovatno zato moze da odrzava nizu temp vode. Moj je obican i jos 28 kw.

Da, baš kao moj stari, konvencionalni 28kw.

Najgore je bilo kada zaboravim da je voda grejana na gas, pa smanjim pritisak u toku tuširanja. Kada pojačam, prvo ledeno upozorenje, koje ubrzo prelazi u šurenje.

I ja sam na eko mod, ne vidim cemu da stalno odrzava neku kolicinu vode zagrejanu kad i nju moraš da čekaš. Ne znam dal si video u uputstvu pise da se slavina za toplu vodu otvori pa zatvori na kratko i ponovo otvori za uštedu.

Prilozi

• IMG_20241101_190919.jpg
    IMG_20241101_190919.jpg
    48.6 KB · Pregleda: 93
Ljudi, je l'moze neko da podeli potrosnju gasa :) Moze od prosle sezone otprilike ili jos bolje tekucu, naravno sa info koliko kvadrata grejete. Kod mene pusten u rad pre dve nedelje, fino radi Proterm 24kw, nemam nekih zamerki.

Tekuću godinu sam palio grejanje samo u oktobru, pri kraju meseca možda desetak dana. Račun 3.600,00 dinara, 140m2 grejem, full izolacija i stolarija.

E da, kako se računa potrošnja, jel po kubnom metru? Gledao sam nesto na netu, mislim da je pisalo da nekako drugačije računaju od skoro.

E to Sale. Znaci definitivno je tako. Pogledacu formulu. A koliko je cena po kwh?

Evo cene iz Vršca pa mozgaj kako pretvaraju 😅

Prilozi

• IMG_20241108_213641.jpg
    IMG_20241108_213641.jpg
    113.5 KB · Pregleda: 78
Pri ovim spoljnim temperaturama voda stavljena na 38 stepeni na kondenzacionom kotlu i dostigne zadatu unutrasnju temperaturu od 23 stepena. Radijatori su upitanju. Kontam da cu januara i sa 45 stepeni polaza da se grejem...kotao ce biti maksimalno u kondenzaciji sto i jeste cilj cele priče.

Da, baš kao moj stari, konvencionalni 28kw.

Najgore je bilo kada zaboravim da je voda grejana na gas, pa smanjim pritisak u toku tuširanja. Kada pojačam, prvo ledeno upozorenje, koje ubrzo prelazi u šurenje.
U staroj kuci gde mi sad zivi brat smo imali to, muka za tusiranje, kad sam presao u drugu kucu i klasican bojler, svanulo mi 😁

Postoje ventili koji to regulisu.

Ljudi, je l'moze neko da podeli potrosnju gasa :) Moze od prosle sezone otprilike ili jos bolje tekucu, naravno sa info koliko kvadrata grejete. Kod mene pusten u rad pre dve nedelje, fino radi Proterm 24kw, nemam nekih zamerki.
I mene isto zanima 🙂
Moj pušten u rad pre 10 dana I sudeći po potrošnji, mislim da ću se lepo naplaćati.

Trošite onoliko koliko objekat gubi kroz prozore, zidove, plafon. Ako je sve ušuškano i potrošnja ce biti smešna. Moji se u prizemlju greju na gas i za 2 prostorije plus hodnik za 24h potrosnja je bila 4m3 pri ovim temperaturama. U tu potrosnju je uračunata sanitarna voda za nas 5 plus kuvanje za 2 kuhinje.

Pri ovim spoljnim temperaturama voda stavljena na 38 stepeni na kondenzacionom kotlu i dostigne zadatu unutrasnju temperaturu od 23 stepena. Radijatori su upitanju. Kontam da cu januara i sa 45 stepeni polaza da se grejem...kotao ce biti maksimalno u kondenzaciji sto i jeste cilj cele priče.
Kondezacija radi do 55 st C. Bar kod mene na Vaillant kondez.

Nije da sada imaš izbora, već si ugradio, pa koliko bude :)
Nema svrhe da gledaš prošlu sezonu, jer za 15ak godina grejanja na gas, nikada manje nisam potrošio.

Kod mene je oktobar 2023. potrošnja nula, a oktobar ove godine mi je veća potrošnja nego novembar prošle.

Moji roditelji imaju pola površine, u odnosu na mene, da kažemo sličan nivo izolacije i stolarije, i imaju neke besmislene navike, noću ne smanje grejanje, nego ga isključe potpuno. Kotao im je baš star, 20ak godina. Svake zime troše malo manje od mene, a prošle zime su potrošili više od mene.

Zaista nema koristi od toga da poredimo ko koliko troši, jer svaki objekat ima različite gubitke, a korisnici različite navike. Jedan stepen razlike, od 20 do 21c, pravi skromnu razliku u potrošnji, ali od 23 do 24c pravi značajnu razliku. A ljudi te sobne temperature nekada mere kuhinjskom vagom i kada kažu, "ma sobnu držim na 24-25 stepeni", siguran sam da nemaju pojma koliko im je stepeni u sobama ili nemaju uopšte čime da izmere kako treba.

Nije da sada imaš izbora, već si ugradio, pa koliko bude :)
Nema svrhe da gledaš prošlu sezonu, jer za 15ak godina grejanja na gas, nikada manje nisam potrošio.

Kod mene je oktobar 2023. potrošnja nula, a oktobar ove godine mi je veća potrošnja nego novembar prošle.

Moji roditelji imaju pola površine, u odnosu na mene, da kažemo sličan nivo izolacije i stolarije, i imaju neke besmislene navike, noću ne smanje grejanje, nego ga isključe potpuno. Kotao im je baš star, 20ak godina. Svake zime troše malo manje od mene, a prošle zime su potrošili više od mene.

Zaista nema koristi od toga da poredimo ko koliko troši, jer svaki objekat ima različite gubitke, a korisnici različite navike. Jedan stepen razlike, od 20 do 21c, pravi skromnu razliku u potrošnji, ali od 23 do 24c pravi značajnu razliku. A ljudi te sobne temperature nekada mere kuhinjskom vagom i kada kažu, "ma sobnu držim na 24-25 stepeni", siguran sam da nemaju pojma koliko im je stepeni u sobama ili nemaju uopšte čime da izmere kako treba.
Imam izbora da poboljšam izolaciju npr. :)

Ako imaš prostora da popraviš izolaciju, ne može da bude višak, bez obzira na potrošnju gasa. Izolacija pomaže i leti.

U svakom slučaju, odluku o daljem investiranju u objekat je najbolje da doneseš spram toga kolika je potrošnja u tvom objektu, a ne našim, random objektima. Recimo, moja kuća je tokom godina renovirana u nekoliko faza, ako bih pokušao da objasnim kakvu izolaciju imam, morao bih to da podelim u najmanje 4 ili 5 segmenata.

Da zakačim tabelu potrošnje po godinama, opet nema koristi, bez dodatnog objašnjenja, kog meseca, koliko vezanih dana nije bilo nikoga u objektu, pa je grejan na 17C.

Meni nije jasno kako ovaj moj kotao radi. U pitanju je Cimgas Ideal 35, na njega je priključen termostat koji je setovan na 21C.
E ono što me buni je što gde god pročitam ispada da termostat treba da pali i gasi kotao, i to i radi... Ako povećam odma pali, ako smanjim odma gasi.... Ali, sad onaj deo koji mr buni.
Kad stoji na 21C (ili bilo koja druga) i stavim temp vode na kotlu na 35C, on kad greje dostigne temp od 42-43C i onda se ugasi. A kad temp vode padne na 38-40C on se opet pali, ali ga nije upalio termostat jer temp u prostoriji ne padne uopšte dok se to dešava jer se dešava skoro svakih 5 minuta (da se pali, pa ugasi).
Jel to normalno ili nešto tu ne valja?

могуће да термостат багује, који термостат? ја имам ку7 који перфектно ради. јуче сам га подесио да се на 0.1 степен пали/гаси и то одлично ферћера. не верујем да је проблем у котлу, пре би рекао термостат

Pošto imam kotao na gas koji greje i sanitarnu vodu, moram da priznam da me nervira to što kad se neko tušira ili kad se peru sudovi ručno, grejanje stane. Ako to malo duže potraje, oće kuća i malo da se izladi. A verujem i da nije dobro za kotao da tako secka, u smislu da taman počne da greje vodu za polazni vod, kreće da diže temperaturu ka zadatoj, neko pusti vodu na česmi i on prekine da greje vodu za grejanje, preusmeri se na sanitarnu. Pa onda opet, kreće da diže temperaturu, a ne može da dostigne jer ga seckamo i tako u krug. Pitanje je sledeće , ako bih sada hteo da odvojim grejanje od sanitarne i da stavim poseban protočni bojler na gas, koja bi bila procedura? Ko bi to trebao da ugradi i da li treba ponovo izrada projekta za UGI, i koliko sve to košta? Ako je neko dodavao nešto naknadno, (drugi kotao, gasni bojler, priprema hrane etc) neka podeli svoje iskustvo.

Druga opcija ti je da dodas bojler 50l da imas bafer tople sanitarne vode, u tom slucaju postojeci gasni kotao odrzava T tog bojlera. Jednostavnije, jeftinije.

Nazad
Vrh Dno