Šta je novo?

Grejanje na gas

Ljudi jel stavljao neko rozetne oko cevi? Gledam jel ima nesto tako da se nabavi bar na par mesta da stavim da bude malo lepse. :)

Za vaš lepši stan rozetne dvodelne su uvek tu.
Ukucaj u pretragu rozetne dvodelne (pošto su cevi već montirane) pa biraj po prečniku.

Ljudi jel stavljao neko rozetne oko cevi? Gledam jel ima nesto tako da se nabavi bar na par mesta da stavim da bude malo lepse. :)

Meni su te plastične izgledale baš grozno kada smo ih stavili. Sada ih ne primećujem. A radijatore gde ih nisam stavio, uvek kinstatujem da imam rupu za cevi 🙄
Evo ja da javim prve utiske.

Grejanje na gas, kratko traje da se kuća ugreje, nabije temperaturu za skoro dva stepena više nego što je postavljena, posle toga pumpa radi posao a da se gas više i ne koristi.

Zadovoljan 1/1.

Kako bre zadovoljan, kad je temperatura 2 stepena preko željene? Ja bih odlepio za oscilaciju od 2 stepena 🤯

Verovatno ti je previsoka temperatura polaznog voda, pa kada termostat isključi kotao, radijatori još uvek greju.

Много је 2 степена, или смањи термостат мада као што ПЈ каже боље смањи темп полаза. на овим температурама и 38 степени полаза је много, а то је 20% капацитет котла.

Ljudi, ko vam je radio povezivanje instalacije sa kutijom, tj mernim instrumentom pa onda kutiju sa gasnim priključkom? Je l' vam sve to isti majstor povezivao komplet?

Sve što nema veze sa strujom mi je radio jedan majstor.
Sve što ima veze sa strujom i merenje gasova na dimovodu je radio serviser za brend kotla koji sam ugradio.

Na dve lokacije, tri kotla, tri brenda, uvek isti način.

Sve što nema veze sa strujom mi je radio jedan majstor.
Sve što ima veze sa strujom i merenje gasova na dimovodu je radio serviser za brend kotla koji sam ugradio.

Na dve lokacije, tri kotla, tri brenda, uvek isti način.
A merenje uzemljenja isto serviser?

I još jedna stvar, jel vam majstor povezuje kutiju da kazem istovremeno,tj u sklopu celog posla oko instalacije (cevi i radijatora) ili to ide naknadno kao poseban posao?

Nemoj da me držiš za reč, mislim da su merili iz Srbija Gasa.

Šta je "kutija"?
Kad god sam pitao majstore niko da precizira ko meri uzemljenje. :) Mislim na žutu kutiju koja se dobija iz Srbijagasa, tj. merni instrument.
Meni su majstori u ponudi navodili cenu za izradu i merenje uzemljenja, po 40e, pa mi čudno da je to na strani Srbijagasa.
Ja sam bio razumeo da će neko iz Srbijagasa da poveže merni instrument sa priključkom za gas al izgleda to sve majstor koji je radio instalaciju završava.

Poslednja izmena:
Meni su uzemljenje merili iz firme kojoj sam platio za projekat i izvođenje UGI. Niš je u pitanju, ako to ima neke veze jer kod nas je Yugorosgaz a ne Srbijagas. Posle su oni (ista ta firma) zvali ovlašćeni servis za Bosch, pa je njihov čovek dolazio da pusti kotao u rad. On je merio tad napon na mreži, mislim da njega uzemljenje gasnih instalacija ne zanima.

Mene interesuje ko montira “žutu kutiju” ? Nisam bio kući kad su kopali za priključak na gas a žena nije pitala.

Meni su uzemljenje merili iz firme kojoj sam platio za projekat i izvođenje UGI. Niš je u pitanju, ako to ima neke veze jer kod nas je Yugorosgaz a ne Srbijagas. Posle su oni (ista ta firma) zvali ovlašćeni servis za Bosch, pa je njihov čovek dolazio da pusti kotao u rad. On je merio tad napon na mreži, mislim da njega uzemljenje gasnih instalacija ne zanima.
koji je uslov za prikljucak?
Mislim vlasnistvo kuce prevashodno

Odeš na sajt Srbija gasa i sve ti je objašnjeno, postoji uputstvo za priključenje a žuta kutija ti je merno regulacioni set.

Zdravo, imam 2 ponude za uvođenje gasa. U prvoj mi nude gas bojler "20 kW FERROLI", a u drugoj "Ariston Genus One 24kW". Logično mi je da je ovaj drugi jači/bolji, ali ipak da pitam ima sta mislite kakvi su ovi navedeni proizvođači ima li neke bitne razlike? Stan od 68 kvm je u pitanju.

Za prostor 68m2, oba zvuce neodgovarajucim. Pre ce biti da treba manje-jednako 12kW, bez izolacije. Nisi naveo da li se koristi za sanitarnu vodu.

Za 68kvm ti je potrebno ni 10kW, kakva god da je izolacija.
Pošot takvi ne psotoje, radiće stalno u režimu modulacije, pa gugalj koji je od ta dva fleksibilniji.

Update: preteče me kolega gore.
Update 2: prošle zime, koja je bila izuzetno topla, moj kotao je najveći deo vremena proveo na minimum kojim može da radi, to je nešto preko 5kW. Oko 160kvm, deo vrhunski izolovan, deo pristojno izolovan, deo bukvalno bez izolacije.

Hvala na informacijama. Zaboravih da napomenem da je stan u Atini blizu mora i da smo odustali od grejanja na klime jer smo se vec nekoliko puta smrzli od vlage. Ima stan iznad i stan ispod nas. Računamo da ce s radijatorima biti komfornije. Koristiće se i za sanitarnu vodu.
Na osnovu odgovora zaključujem da će oba da rade posao samo malo da istražim ako nadjem koji bolje modulira.

Ja muku mučim sa suvim vazduhom tokom sezone grejanja. Prošle godine se manje grejalo, pa nije bilo strašno, ali prethodnih godina, potrošim po nekoliko desetina kantica od 5 litara destilovane vode kroz ovlaživače. I opet ne mogu ds održim vlažnost u gornjih 30%.

Pozdrav ljudi, zeleo bih da cujem koji savet/iskustvo sa kondenzacionim gasnim kotlovima, zivim u kuci i trenutno se greje sa inverter klimama ali bih zeleo da predjem na radijatorsko grejanje. Greje se oko 60m2/od 90m2. Kuca trenutno nema izolaciju ali je u planu da se uradi kada se bude radila nadogradnja 10cm vune. Prozori su zamenjeni - pvc argon niskoemisiono staklo. Front kuce je cigla ipo (fasdna crvena) debljina zida 45cm, a ostatak je oko 35cm cigla malter. Razmisljao sam da razvucem radijatore tipa 33 kako bih namerno predimenzionisao sistem i grejao se u niskotemperaturnom rezimu.

Sto se tice kotlova razmisljam se izmedju:
Bosch condez 1200w
Vaillant eco tec intro VUW 24/28 AS/1-1
majstor nudi konvecionalni neki imer gas 24/28kw

Intresuje me sta mislite o predimenzionisanim radijatorima, ko se greje na kondezacione kotlove kolika vam je temperatura polaznog voda, da li koristite termo glave na svim radijatorima ili samo na nekim, da li ste radili balansiranje sistema i vodili racuna o delta t i da li bi ovi kotlovi mogli da greju dobro izolovani prostor od oko 160m2 kada se odradi dogradnja.

Ako si čitao moje prethodne postave, baš 160kvm, izolacija ima-nema, kako koji zid, Bosch 1200 bez problema.

Blago predimenzioniran sistem, na svim radijatorima, osim u jednom kupatilu, termo glave i rade odličan posao.

Update: Sistem je prebudživan u nekoliko iteracija, od početka devedesetih. Kiklop, ali greje dobro, a troškovi grejanja su mi zaista prihvatljivi, pa se nisam opterecivao optimizacijom.

Pozdrav.
Imam kotao Bosch gaz 6000,28kw.Kad grejem sanitarnu vodu, i ako ne pustim do kraja cesmu, voda prelazi zadatu temp.Kod tusiranja recimo ode i preko 69 stepeni. Da li je to jednoststavno tako ili je do kotla?

Do kotla je nešto. Imao sam identičnu situaciju, kupio drugi kotao i sad sve ok.

Mene interesuje ko montira “žutu kutiju” ? Nisam bio kući kad su kopali za priključak na gas a žena nije pitala.
Po pravilu bi trebali oni, Srbijagas. Ali, ovde kod nas, opstina Kula, u zadnje 2 sezone nemaju osoblja pa sateve montira majstor koji ti radi gasovod do kotla. Banda.

Evo 2 dana kako sam povezao bezicni termostat sq7 nakon glupavog prosta kojo je fabricki stigao neispravan. Programirao ga ujutru u 6 da se pali na 23,u 21h na 21 stepen. Vodu stavio na 37 stepeni i to je to. Bukvalno kad se setim da imam drva za 2 zime dođe mi da se roknem. Preživeću nekako a do tada javljam kako ce biti kad budu dnevne temp oko nule i temp polaznog voda jer ce moji u prizemlju da uživaju s gasom.

Vrh Dno