jozza
Čuven
- Učlanjen(a)
- 26.04.2005
- Poena
- 845
Vrlo rado, ali nisam majstor, samo sam od muke sa majstorima naučio svašta ponešto, a vezano za one uređaje koje imam i koristim. Za hidraulično balansiranje majstor mora da ima alat, kojim moze da meri protok vode kroz radijator u realnom vremenu. Pa kad u formulu ubaci ∆t, polazni temperaturu vode, protok i površinu radijatora, tačno zna koliku energiju taj radijator emituje. Ako je negde toplo ili hladno, dodaju se rebra po potrebi, a onda tek na kraju ide balansiranje protoka. Postoje i tabele koje kazu kolika je brzina vode u cevima poželjna, od-do. Nažalost retki su majstori koji to rade. Kod mojih je sistem izbalansiran pre 30 godina, a taj majstor više nije živ. Potraži na forumu samsvojmajstor korisnika Grejač. Taj je živ i zdrav, i kažu da zna znanje.@jozza iskreno ja bih tebe zvao da dodješ da mi odradiš sve što treba 🙂 baš se vidi da imaš puno znanja, za razliku od ovih majstora iz moje okoline… zvao jednog juče da mi postavi Ariston koji ima i senzor spoljne temperature… kaže šta će ti to… tako da njega neću sigurno zvati više 🙂. A inače i mislim da nije sve uradjeno baš kako treba u sistemu radijatora. Preneću majstoru koji mi je radio sve to za ovo hidrauličko balansiranje sistema.
PS: Što se tiče senzora spoljašnje temperature, to obavezno stavi, ali gledaj da bude na severnoj strani kuće, inače ako ga dohvati Sunce bude hladno u kući. I meni je "vrsni" projektant rekao "to ti ne treba, ne garantujem ti ispravan rad sistema grejanja sa tim", pa sam ipak stavio (ja lično ugradio) i zvao servisera iz Berette da podesi kotao, tj da ga pusti u rad sa sve senzorom. I nisam se pokajao. Ne zbog tih par % uštede, već zato što su radijatori uvek topli koliko treba i nema oscilacija u njihovoj temperaturi. I gledaj da izbegneš hidraulične skretnice, akumulatore toplote i ostala sr@nja, to sve pravi pometnju u hidrauličnom smislu. Pumpa kotla ubrza, provrti vruću vodu kroz HS, uvuče tu istu vruću vodu kija nije stigla do radijatora jer se zavrtela u kratkoj petlji, i UGASI SE, jer kotao konta da se voda u sistemu pregrejala. Eto šta je meni "vrsni" projektant napravio. Rešenje je da pumpu radijatorskig kruga 25/8 pogonim u trećoj brzini, gde samo pumpa vuče 200W! Na proleće sečem instalaciju, i izbacujem skretnicu i pumpu iz radijatorskig kruga. Pumpa od kotla je sasvim dovoljna za grejanje kuće, pogotovo što su sve crne cevi velikog prečnika, pa je pad pritiska relativno mali.
Poslednja izmena: