Šta je novo?

Grejanje na gas

@jozza iskreno ja bih tebe zvao da dodješ da mi odradiš sve što treba 🙂 baš se vidi da imaš puno znanja, za razliku od ovih majstora iz moje okoline… zvao jednog juče da mi postavi Ariston koji ima i senzor spoljne temperature… kaže šta će ti to… tako da njega neću sigurno zvati više 🙂. A inače i mislim da nije sve uradjeno baš kako treba u sistemu radijatora. Preneću majstoru koji mi je radio sve to za ovo hidrauličko balansiranje sistema.
Vrlo rado, ali nisam majstor, samo sam od muke sa majstorima naučio svašta ponešto, a vezano za one uređaje koje imam i koristim. Za hidraulično balansiranje majstor mora da ima alat, kojim moze da meri protok vode kroz radijator u realnom vremenu. Pa kad u formulu ubaci ∆t, polazni temperaturu vode, protok i površinu radijatora, tačno zna koliku energiju taj radijator emituje. Ako je negde toplo ili hladno, dodaju se rebra po potrebi, a onda tek na kraju ide balansiranje protoka. Postoje i tabele koje kazu kolika je brzina vode u cevima poželjna, od-do. Nažalost retki su majstori koji to rade. Kod mojih je sistem izbalansiran pre 30 godina, a taj majstor više nije živ. Potraži na forumu samsvojmajstor korisnika Grejač. Taj je živ i zdrav, i kažu da zna znanje.
PS: Što se tiče senzora spoljašnje temperature, to obavezno stavi, ali gledaj da bude na severnoj strani kuće, inače ako ga dohvati Sunce bude hladno u kući. I meni je "vrsni" projektant rekao "to ti ne treba, ne garantujem ti ispravan rad sistema grejanja sa tim", pa sam ipak stavio (ja lično ugradio) i zvao servisera iz Berette da podesi kotao, tj da ga pusti u rad sa sve senzorom. I nisam se pokajao. Ne zbog tih par % uštede, već zato što su radijatori uvek topli koliko treba i nema oscilacija u njihovoj temperaturi. I gledaj da izbegneš hidraulične skretnice, akumulatore toplote i ostala sr@nja, to sve pravi pometnju u hidrauličnom smislu. Pumpa kotla ubrza, provrti vruću vodu kroz HS, uvuče tu istu vruću vodu kija nije stigla do radijatora jer se zavrtela u kratkoj petlji, i UGASI SE, jer kotao konta da se voda u sistemu pregrejala. Eto šta je meni "vrsni" projektant napravio. Rešenje je da pumpu radijatorskig kruga 25/8 pogonim u trećoj brzini, gde samo pumpa vuče 200W! Na proleće sečem instalaciju, i izbacujem skretnicu i pumpu iz radijatorskig kruga. Pumpa od kotla je sasvim dovoljna za grejanje kuće, pogotovo što su sve crne cevi velikog prečnika, pa je pad pritiska relativno mali.

Poslednja izmena:
. Ako ti je u njima znatno hladnije nego u dnevnom boravku ili prostoriji u kojoj porodica provodi najviše vremena onda si u projektovanju grejanja nešto debelo pogrešio.

Zašto stalno pokušavate na osnovu određenih iskustava da izvedete pravila koja su odmah primenljiva na "90% slučajeva"?

To što sam napisao da je radna soba najhladnija, ne znači da je razlika 0.5 ili 3C u odnosu na neku drugu sobu, već da je radijatoru potrebno malo duže da radi, nego ostalima radijatorima u sobama u kojima želim istu temperaturu.

Moja kuća uopšte nema klasičnu dnevnu sobu, u 160m2, oko 100 je višenamenski jednozapreminski prostor. Ako pogledam mapu za usisivač, koju sam izdelio nekom svojom logikom, naziv dnevna soba je na prostoru od 15ak kvadrata i nije ni treća najveća prostorija u kući.

Anyway, tehnologija je drastično napredovala, majstori za grejanje (uglavnom samouki) to nisu ispratili, a mene više brine što to nisu ispratili ni tehničari "koji puštaju kotao u rad", jer bi oni trebalo da imaju nekakvu licencu koju im daje proizvođač kotla i trebalo bi da to znanje obnavljaju.

@PJ ako tom radijatoru treba više vremena, proveri ∆t tog radijatora, možda je prevelik. U tom slučaju je slab protok, i trebalo bi malo odvrnuti balansni ventil. Ako je ∆t dobar, onda je radijator u deficitu sa brojem rebara, kije treba dodati

Zašto stalno pokušavate na osnovu određenih iskustava da izvedete pravila koja su odmah primenljiva na "90% slučajeva"?
Zato što to i jesu.
Moja kuća uopšte nema klasičnu dnevnu sobu, u 160m2, oko 100 je višenamenski jednozapreminski prostor. Ako pogledam mapu za usisivač, koju sam izdelio nekom svojom logikom, naziv dnevna soba je na prostoru od 15ak kvadrata i nije ni treća najveća prostorija u kući.
Da li je dnevna soba ili dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom +… to ti je najveći jednozapreminski prostor u kući u kojem verovatno provodite najviše vremena i tu valjda i treba da bude termostat.
I sad ti meni hoćeš da kažeš kako je valjda normalno da u radnoj sobi od x kvadrata koja je manja x puta od najveće jednozapreminske prostorije staviš termostat i regulišeš temperaturu u njoj a u ostalim prostorija termo glavama zato sto ti je ta radna soba hladnije. Ne, nećeš.
U tu radnu sobu dodaš dva tri rebra ili veći radijator i rešio si problem.

@ jozza

Da li je obican gasni koto ili kondenzacijski?

Zato što to i jesu.

Da li je dnevna soba ili dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom +… to ti je najveći jednozapreminski prostor u kući u kojem verovatno provodite najviše vremena i tu valjda i treba da bude termostat.
I sad ti meni hoćeš da kažeš kako je valjda normalno da u radnoj sobi od x kvadrata koja je manja x puta od najveće jednozapreminske prostorije staviš termostat i regulišeš temperaturu u njoj a u ostalim prostorija termo glavama zato sto ti je ta radna soba hladnije. Ne, nećeš.
U tu radnu sobu dodaš dva tri rebra ili veći radijator i rešio si problem.

Nemam ja problem sa grejanjem, već sa zastarelim, krutim, stavovima i lošim pretpostavkama.

Ja sam napisao jednozapreminski prostor, a ti si tu odmah spakovao i trpezariju i kuhinju i opet zaključio da se tu (verovatno) provodi najviše vremena.

Nema razloga da u pomenutu radnu sobu dodajem rebra, jer je temperatura u celom objektu onoliko koliko meni odgovara, samo što termostat u toj sobi odreaguje malo kasnije, nego termoglave u ostalim prostorijama. Svakako da sistem ima grešaka u izradi, ali ovo definitivno nije jedna od njih.

Ali pošto smo već krenuli sa lošim pretpostavkama, pretpostavićemo da si ti upravu, da je kod mene sve to loše napravljeno i nikako nije dobro što sistem grejanja nije uradjen i ne funkcioniše kao kod pretpostavljenih 90% korisnika.

@PJ ako tom radijatoru treba više vremena, proveri ∆t tog radijatora, možda je prevelik. U tom slučaju je slab protok, i trebalo bi malo odvrnuti balansni ventil. Ako je ∆t dobar, onda je radijator u deficitu sa brojem rebara, kije treba dodati

U pitanju su minuti razlike. Nije da taj radijator ne može da zagreje prostoriju ili da postoji neki problem.
Samo ako je termostat u drugoj prostoriji, tamo se dostigne temp i taj radijator se prvi ohladi. Ako je termostat tu, svi ostali radijatori se zatvore, taj radi još malo. Ugasi. Kada dodje vreme da se uključi, termo glave u drugim prostorijama se taman otvaraju i sve funkcioniše bez problema, temperatura u celom objektu ujednačena.

Sve ovo može da se primeti sada, kada su temperature u konstantno minusu. Kada smo u blagom plusu, ovo se i ne oseti.

Dodaj još koje rebro i "mirna Bačka". Isprati brzinu kojom se greje taj radijator. Ako se sporo zagreva, odvrni malo balansni ventil, daj mu protoka. Ili nabavi od nekiga ultrazvučni senzor protoka, pa vidi šta se dešava. Ja sam kod mojih naštelovso sve "u bocu", nema da se primeti/zameri ništa. Zeznuto je što neke sobe imaju veliki upliv Sunca u popodnevnim satima, ali to peglaju termoglave. Hladnije sobe su dobile za dlaku otvorenije termoglave, jer ista temperatura u severnoj sobi subjektivno odsje utisak da je hladnije. Dakle poigraj se sa subjektivnim osećajem. Onog trenutka kad ti je prijatno u svakoj prostoriji, to je to

Like I said, već je prijatno u svim sobama :)

@ jozza

Da li je obican gasni koto ili kondenzacijski?
Neka munja od kotla, kondenzacijski naravno. Za wifi kontrolu su mi tražili neku suludu cifru pa sam taj dodatak iskulirao. Naravno, "vrsni" projektant je pokušao i tu da me prevesla, nudeći sobni termostat sa wifi kontrolom za jednu cifru, gde je mudro prećutao da treba da se kupi i kotlovski deo za komunikaciju sa termostatom. Isti modus operandi je upotrebio na više mesta. I naravno, nisam pristao. Ovo je javno upozorenje, ukoliko se nekome inženjer Ivan Labović pojavi na vratima NE PUŠTATI GA U KUĆU, a kamoli praviti ikakav dogovor sa njim. Ako vam iko kaže da je hidraulična skretnica OBAVEZNA jer pumpa u kotlu nema snagu da obavi posao, zatrazite mu hidraulični proračun, ili ga samo ispratite do vrata. Ja sam slepo pristao na HS, i dobio isti BEZ odzrake i slavine za ispuštanje taloga (jer isti rđa). A filter, iako se podrazumeva magnetni, je ugraden najjeftiniji sa mrežicom, i to naopako, na vertikalnu cev... Nikakav termometar nije ugrađen na polaz i povrat u HS, sa radijatorske strane, pa nisam imao pojma da kotao meša vodu kroz HS brze nego radijatorska pumpa kad kotao pojuri temperaturu. Takođe, u slučaju da HS procuri, ili odzraka/slavina na njemu, ne postoje ventili da se zatvori voda pre skidanja HS-a, pa bi sva voda iz instalacije i kotla iscurela u kotlarnicu. Dakle morao sam da radim prepravke i gubim sate u kotlarnici da bih napravio da sve radi kako treba. Najveći problem je bio ujutru, kada sa 21 noćne temperature treba da podigne na 23. Pumpa u kotlu ubrza, kotao raspali većom snagom, i sva vrela voda se vrati u kotao kroz HS, pa se kotao gasi. I tako uđe u petlju, dok god radijatorska pumpa ne dopremi dovoljno tople vode da se prostor ugreje na 22, pa onda kotao juri manjom snagom (jer je manja razlika, a i napolju je već toplije). Tako da uđesto da se instant poveća twmp na 23, trebalo je par sati! Ovo je prvobitno rešeno postavljanjem veće temperature polaza, ali je onda histerezis temp u prostoru bio veći, jer vreli radijatori su nastavljali da greju i kad kotao stane. Onda sam stavio radijatorsku pumpu ma treću brzinu. Troši 200W i čuje se steujanje vode kroz cevi, ali to je jedino rešenje dok ne izbacim HS iz kotlarnice. Platio sam Mercedes a dobio motokultivator. I kraći sam za 600-ak eur nepotrebnih komponenti (radijatorska pumpa i HS) i dodatnih radova.

Poslednja izmena:
Po nekoj logici njoj tu nije mesto, visak je kao sto kazes. Kod kondezancijkih je pozeljno valjda da razlika bude sto veca izmecu potisa i povrata u koto zbog same kondenzacije.

Mada vidim po semama proizvodjaca da se stavlja dosta hidrulicna skretnica, ali gde su veci sistemi i gde ima jos dosta opreme, bojelri, podno, radijatorsko... Da se razdvoje krugovi.
Nema ga Don on bi ovo pojasnio.

Nadjo i neku temu na stranom forumu o tome.
forum heating

Fabrički proračuni se vrte oko ∆T=20K, kod mene je to manje zbog veće brzine protoka

Don verovatno odustao, jer ima mnogo više iskustva kao ovog @jozza nego njegovog koje je OK. Što se projektovanja i majstora tiče. Ja nisam ni majstor, ni projektant. Radio sam neke instalacije prijateljima. Kada imate izvođača koji Vam na gasni boljler u kući od 80-200m2 stavlja drugi krug, bežite napolje. To su uređaji koji samostalno obavljaju sve funkcije u sistemu grejanja i nema potrebe za bilo čim osim bojlera,grejnih tela i instalacije. Projekat je dobar kad vam majstor sve uradi i imate ujednačenu(zadatu) temperaturu u svim prostorijama skoro istovremeno. Merni uređaj se postavlja u prostoriji koja je najkorišćenija, a snaga grejnih tela se usklađuje za ostale prostorije. Ventili na radijatorima ne greju. Greje radijator u koliko ima dovoljan kapacitet. Ukoliko nema stavite veći, majstor je zaje... Od bilo kojih proračuna idite minimum 10% više za grejno telo u prostoriji. Lako se malo zavrne ventil. Kad je merni uređaj u najhladnijoj prostoriji, da su sve termoglave(ventili) na radijatorima zatvorene, kotao i dalje radi i troši. Samo imate veću potrošnju. Bolje je staviti veće grejno telo u tu prostoriju. To je loš projekat.

Pozzz.
Imam gasni kotao Bosch Gaz 6000,konvencionalini,24KW.
U specifikacijama pise da ima modulaciju,ali me serviser ubedjuje da ima samo modularni ventilator,i da nema efekta kad bi stavio modulacijski termostat.
Stavljen je obican ON-OFF termostat.
Da li bi ipak dobio nesto sa Modulacionim termostatom ili da ne diram nista?

Pozzz.
U specifikacijama pise da ima modulaciju,ali me serviser ubedjuje da ima samo modularni ventilator,i da nema efekta kad bi stavio modulacijski termostat.
Jel si to skoro nešto uveo? Probaj ovako kako jeste, koristi neko vreme pa ćeš videti da li ti odgovara. Ako odgovara ne diraj ništa, ako ne onda menjaj.
Ja isto imam modulacioni 10:1 a stavili mi neki običan on/of termostat. U početku sam isto bio u fazonu da menjam pošto poto, međutim kako vreme prolazi sve manje razmišljam o tome jer može i ovako.

Vozi taj kotao bar po krivoj spoljašnje temperature, a on-off termostat moze da ti bude od koristi da pali/gasi kotao ako je temp manja ili veća od željene. Pa onda smanjuješ polazni temperaturu (spuštaš krivu preko ofseta) dok ne dobiješ da se kotao skoro ne gasi
Don verovatno odustao, jer ima mnogo više iskustva kao ovog @jozza nego njegovog koje je OK. Što se projektovanja i majstora tiče. Ja nisam ni majstor, ni projektant. Radio sam neke instalacije prijateljima. Kada imate izvođača koji Vam na gasni boljler u kući od 80-200m2 stavlja drugi krug, bežite napolje. To su uređaji koji samostalno obavljaju sve funkcije u sistemu grejanja i nema potrebe za bilo čim osim bojlera,grejnih tela i instalacije. Projekat je dobar kad vam majstor sve uradi i imate ujednačenu(zadatu) temperaturu u svim prostorijama skoro istovremeno. Merni uređaj se postavlja u prostoriji koja je najkorišćenija, a snaga grejnih tela se usklađuje za ostale prostorije. Ventili na radijatorima ne greju. Greje radijator u koliko ima dovoljan kapacitet. Ukoliko nema stavite veći, majstor je zaje... Od bilo kojih proračuna idite minimum 10% više za grejno telo u prostoriji. Lako se malo zavrne ventil. Kad je merni uređaj u najhladnijoj prostoriji, da su sve termoglave(ventili) na radijatorima zatvorene, kotao i dalje radi i troši. Samo imate veću potrošnju. Bolje je staviti veće grejno telo u tu prostoriju. To je loš projekat.
Da se nadovežem na to da je gasni bojler dovoljan za kompletnu instalaciju u JEDNOM krugu, bez dodatnih pumpi i hidrauličnih skretnica. Moderni gasni bojleri su uglavnom opremljeni pumpom sa naporom od 6m, a ako instalacija traži pumpu većeg napora, kod pojedinih proizvođača postoji opcija da se kotao isporuči sa "sedmicom", tj pumpom napora od 7m, ili /70 kako to često stoji u oznakama pumpi.

Poslednja izmena:
Uveo sad u Decembru.
Probao sam da spustim kotao,drazo na 45 stepeni,da bi odrzavao temp u sobi 23 stepena.
KOtao se cesto pali gasi,jer verovatno nema modulacioni plamen i brzo pregreje vodu i ugasi ga.I po potrosnji se vidi da je slicna kao i kad idem preko termostata.
Bice da je serviser u pravu.

Smanji još malo. Ako ne dozvoljava niže, možda taj kotao u radijatorskom režimu pa ne može niže. Probaj aki ima neki drugi rezim, da ti dozvoli nižu temperaturu polaza.

Ako ikako možeš, predji na modulaciju. Ja imam oba, u razlicitim kucama, i modulacija je po meni napredak covecanstva u grejanju :).
Termistat za modulaciju je neki najeftiniji koji je bio tad, fiksni zakucan za zid.
Prijatnost koju pruža prevazilazi cenu termostata.

Pozzz.
Pa reklo bi se da moze modulacija snage na tom modelu uz pomoc regulatora OpenTherm. Ako nema majstor koji zna da podesi onda ko i da nema.

Smanji još malo. Ako ne dozvoljava niže, možda taj kotao u radijatorskom režimu pa ne može niže. Probaj aki ima neki drugi rezim, da ti dozvoli nižu temperaturu polaza.
Smanjio sam na 42,tu mi drzi na 23 u sobi.
@rudic.m ti si skroz isključio taj sobni termostat kad si to isprobavao sa vodom na 45 stepeni?
Nisam ga, iskljucio. Digao sam samo temp za pola stepena iznad one koju moze da dostigne u sobi, tako da ga ne gasi termostat.
Kotao radi na zadatoj temp, ali ga i gasi cesto. I po nekom proracunu potrosnje, dodje mi na isto kao i kad radi preko termostata. Jedino sto je osecaj prijatniji jer je stalno konstantna temp.

Da se nadovežem na to da je gasni bojler dovoljan za kompletnu instalaciju u JEDNOM krugu, bez dodatnih pumpi i hidrauličnih skretnica. Moderni gasni bojleri su uglavnom opremljeni pumpom sa naporom od 6m, a ako instalacija traži pumpu većeg napora, kod pojedinih proizvođača postoji opcija da se kotao isporuči sa "sedmicom", tj pumpom napora od 7m, ili /70 kako to često stoji u oznakama pumpi.
To je samo stanje o kojem sam pričao. Ako kupim kotao koji je snage 24kw za određenu maksimalnu kvadraturu, on u sebi mora imati pumpu dovoljne snage da ispuni projektovanu snagu grejanja. Daju nam da se igramo mi: senzorima, modulacijama,... Onda ti upadne majstor koji ti polazni vod i dužinu "magistralnog" smanji u prečniku i dužini, i onda je pumpa slaba. Protok zavisi direktno od prečnika cevi. Slab protok na krajnjim radijatorima je slabije i sporije grejanje u njima. Sve to je zbog uštede i dobijanja posla kod skoro svih. Kod mene je davnih godina radio majstor koji je spavaće sobe radio na 18C u odnosu na dnevnu. Tad ništa nisam znao o tome. Oba radijatora sam zamenio sam za 30% veće, i dobio istu temp kao u dnevnoj. Sreća da je instalacija bila dobro kalibrisana. Od tad radim sam za sebe. Zato je Don i pisao da je dobar projekat jako bitan. Majstor je kod mene dobro uradio za standarde koji su tad bili. Bakar je tek počeo tad, skup kao zlato. U današnje vreme malo je vode u sistemima u odnosu na pre. Pumpe rade u punoj brzini(uglavnom) jer to stvara komfor. Nije gasni kotao toplotna pumpa pa da mora da ima rezervu (toplote ili hladnoće, da se tako prosto izrazim) da mu se tu stavljaju hidrauličke skretnice, baferi, da bi se energija vraćala u bilo kom obliku na njega. Njemu to nije potrebno. Kompresoru jeste potrebno, jer ako se gas vrati u tečnom stanju isti je mrtav.
Ne solim nikom pamet i nisam mnogo pametan, ali sam iz muke svašta morao da učim.

Kod kondenzacionih kotlova na radijatorskom grejanju, prejaka pumpa će smanjiti ∆T, a samim tim i povećati temperaturu povrata, pa je iskorišćenost manja ukoliko je temperatura povrata blizu granične za kondenzaciju

Zato bi ti novi kotlovi trebalo da imaju modulacijsku pumpu, koja sama određuje snagu protoka u odnosu na temp? Nemam takav kotao pa nisam baš upoznat sa istim, ali bi tako trebalo da bude pretpostavljam. Zato im je i cena duplo veća od konvencionalnih. Valjda Ako nemaju onda je to čisto prodavanje magle.:)

Poslednja izmena:
Imaju. Frekvento pogonjena pumpa. Mala pumpa sa moćnim neodijumskim magnetom u rotoru. I ume da se zavrti ko blesava kad treba snage. Zato je OBAVEZAN magnetni filter, jer feromagnetno trunje se zalepi za rotor pumpe i nema Boga da se to ikako očisti, može pumpa da se baci, a nije nimalo jeftina. E baš iz tog razloga ja imam probleme sa hidrauličnom skretnicom, jer pumpa u kotlu i pumpa u radijatorskom krugu nisu sinhronizovane, a projektantu je samo bio cilj da natrpa nepotrebne komponente da bi naplatio "projekat". Sramota kako to uopšte izgleda, na 4 izvoda hidraulične skretnice samo JEDAN kugla ventil. Nema termometara, nije bilo ni odzrake ni slavine za ispuštanje taloga i punjenje. Na proleće sečem taj deo instalacije i izbacujem HS. Ostaviću radijatorsku pumpu na bajpasu, zlu netrebalo.

Kako god, sve je tu jasno. Radiće to dobro sigurno. Nek glavni vod bude slobodan , a pumpa na bajpasu i ovako je višak. Mada imaš trošak od još 2 ventila, ako sam radiš:). Ja bi sve izbacio. Po meni nema potrebe za tim. Kako god odlučiš, srećno ti bilo.

Ma smorilo me da mojima svako-malo menjam ofset. +5 kad je topao dan do -5 kad je leden dan. A kriva bi trebalo da radi sa -5 non-stop, nego mora veća temp u prelaznom periodu jer pumpa kotla izvrti kroz HS i vrati sebi pod nos vruću vodu, pa se kotao pali-gasi 5 puta u sat vremena. Palio bi se i gasio i češće nego ima neku zaštitu pa iakulira neko vreme do ponovnog paljenja. Cilj je da se kotao ne gasi, da modulira sve vreme. Na ofsetu +5 kad je toplo napolju to nije moguće. Makar se ne pali i ne gasi nin stop nego bar radi neko vreme

Zdravo kolege.
U postupku sam uvodjenja gasa u porodičnu kuću, koja ima gradjevinsku dozvolu i sve one papiriće što je Srbijagas tražio da bi odobrili priključak.
Zanima me par stvari pre izbora izvodjaća radova.
Izvodjač radova kojeg sam izabrao i treba da krene u izradu projekta gasne instalacije mi se javio i sada pored svih tih papirića traži mi plan kuće. Ja plan kuće nemam, što sam mu i rekao jer sam kuću kupio on mi je predložio da pogledam u arhivi opštine u koliko nema plana u arhivu potrebno mi je da sada platim i arhitektu koji će mi uraditi plan kuće i da sa njime to prilaže u opštinu. Plus na to mi sve traži dozvolu za izvodjenje radova.
Opština u kojoj živim je Smederevo, izvodjač je iz Smedereva.
Da li neko možda zna da li je to tačno i da li je sve to potrebno ili su možda rešili da me malo šišaju?
Rad sam da totalno odustanem od gasa i ako treba sve pare prržalim što sam platio Srbijagasu za priključak nego da me neko šiša kao ovcu jer u kući imam centralno na struju i pelet.

Mislim da je neophodan plan kuće, ali to ne mora da bude detaljan građevinski projekat koji uključuje (statiku, elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, krov....) nego ono što arhitekte zovu "projekat izvedenog stanja". To je bukvalno dokument na par strana, sa jednim crtežom i par fotografija kako to u praksi izgleda. Ne znam koje su cene, ali to bi trebalo da je značajno jeftinije od pravog projekta.

Vrh Dno