Nešta se tema uspavala da li zbog reseta jer je potpuno pogrešna koncepcija ili je škola u pitanju. Sad malo ozbiljnosti nisam mogao da pišem jedan deo prošlog meseca kada su bile polemike oko temperaturnih režima, različitih temperatura radijatora i ostalih stvari, bio sam zaboravio slova.
Potrošnja goriva (bez obzira koje je) je najmanja kad je računom sa karakteristikama ostale opreme izabran kotao sa odgovarajućim karakteristikama i u tom računu uz ostale stvari se koristi i temperaturni režim rada čijom promenom kotao gubi karakteristike i eto povećanja potrošnje. Temperaturni režim rada ne može biti isti za sva područja, npr. Sibir bi teško funkcionisao sa 40/30 gde je razlika spoljne i unutrašnje temperature i 70°C.
To sve važi i za gasne kondenzacione kotlove, optimalni su u radu sa projektovanim temperaturnim režimom gde kotao modulira odnosno softverski se igra sa plamenom i brzinom vode u sistemu pomoću pumpe (pumpe su sa varijabilnim brojem obrtaja) a dijagrami ili modovi kako mi neko napisa služe za izbor kotla. Predimenzionisan kotao isto troši više gasa jer nije isto npr. 50% za 24kW i 18kW a poddimenzionisani ne znam da li će moći da održava temperaturu kada je spoljna temperatura minimalno projektovana temperatura.
Radijatori ne mogu da zagreju prostorije za isto vreme iz razloga što je njihova veličina zaokružena (ne može trećina ili pola rebra), zavisi na kojoj strani objekta je, da li se kreće po prostoriji jer nema ili je minimalno strujanje vazduha, da li je najviše predimenzionisan radijator u prostoriji gde je termostat i na kraju ne postoji idealno. Najbolja raspodela energije na radijatore je kod jednocevnog grejanja uz montažu po projektu a ne zafalilo mi parče ove cevi, nema veze staviću ovu većeg ili manjeg prečnika što imam i zgodno je za ugradnju na novim objektima razvučeno po podu i ravnajući sloj pokrije.