Šta je novo?

Grejanje kupatila

DonMarkon

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2008
Poena
395
Kao sto naslov kaze kakva su iskustva sa grejanjem kupatila tj tipovima uredjaja.
Odmah bih izbacio klasicne zidne grejalice.
Ono sto sam gledao su oni susaci peskira ali sa grejnim telom koje prolazi kompletnom duzinom istih i imaju modeli od 100 do 300w ...
Neka iskustva sa njima?

Imam ja neki od 100w. Oko 1m2 recimo veličina.
Sad već možda i 10god. Kupljen u Madjarskoj. Pa u sustini kao susac nije lose. Prilično je vruce za 100w. Nekako nisam nikad verovao da je to samo 100w. Za grejanje kupatila i vrlo malog naravno nije, iako se pravi susaci koriste i kao grejalice dok radi grejanje. U sustini za namenu susenja peskira je vise nego dobar.
Imam i pravi susac na drugom mestu povezan na centralno. Recimo 1.5 -2x veci od tog na struju. Sto se tice funkcije grejanja vise nego primetno da je ovaj na centralno bolji.

Poslednja izmena:
Ja moje kupatilo grejem sa nekim kaloriferom što liči na unutrašnju jedinicu od klime, samo ja duplo manji. Ima 2 grejača od 1KW koji se posebno uključuju preko daljinskog. Pošto je kupatilo relativno malo (oko 5 kvadrata) i nema ni jedan spoljašnji zid (stan u zgradi) , a samim tim ni prozor ova "mašina" ga zagreje za 5 - 7 minuta. Ove zime smo taj kalorifer uključivali nijednom. Prošle možda 2 puta.
E sad, pre sam stanovao u nekoj staroj kući (nabijača) koja je imala skroz odvojeno kupatilo sa 2 spoljna zida. To nisi mogao zagrejati nikako. I kada se okupaš moraš otvoriti prozor da se izluftira inače se uhvati buđ po ćoškovima. Tamo smo se grejali tako da brzo uletiš u kupatilo i još se brže skineš. pa u kadu i onda pustiš vrelu vodu. Ujutru kada ideš da umiješ i opereš zube, kao na izvor da si došao. Smrz.
Mislim da neka grejalica koja duva (kalorifer) brže zagreje takav mali prostor od onih koji zrače.

Od ifra grejalica nema ništa to znaš i sam, treba im večnost dok zagreju. Samo grejalica koja duva vruć vazduh, odmah i suši vazduh i zagreva. Ako pak imaš centralno grejanje tu se zna šta ide i to je i najbolja varijanta.

Infra grejalica nije ni predviđena da zagreva prostor. Nju okreneš prema sebi i toplo ti je iako je u prostoru generalno hladno.

Poenta nije koje klasicne grejalice greju dobro, manje vise sve su relativno OK i svi smo se susreli sa mnostvom varijanti. Ovo sto je @donmarkon pitao, sam se i ja isto pitao pre nabavke iste. 99% ljudi nije ni culo za te susace od 100-300w a kamoli da ih je videlo ili jos manje umalo priliku da se uvere u efikasnost.
Koliko god je reklama dobra, 100-300w svakako ne moze da se meri sa 1-2kw koliko trose klasicne grejalice.
Susac peskira je adekvatan naziv, a grejalica je vise "pusta zelja" :)

Jos jedan glas za te zidne kalorifere od 1-2kw koji izgledaju kao klima.
Za minut ugreju prostoriju, obicno kupatila nemaju vise od 5m2.
Ako je kupatilo u skliopu kuce i izolovano, po meni preporuka, inace mi redovne klime greju celu kucu, ove grejalice su za svaki slucaj, upalio sam ih 2 puta i to na najvecoj zimi.

Ja imam ovaj Adax konvektor od 600W. Brzo zagreje.
adax-700.jpg

Kuća, kupatilo od 3x1.85m, jedan spoljni zid (ovaj manji). Stavio sam sušač na centralno, najveći koji sam mogao da nadjem u tom trenutku i to je sasvim dovoljno za uobičajene aktivnosti u kupatilu. Za kupanje mora kalorifer, pogotovo ako imate malu decu, jednostavno je tako. Ovi zidni, "klima like" su odlični, mislim da je to najbolje rešenje.
Takodje, obratite pažnju na ventilaciju, višak vlage u kupatilu (pogotovo posle kupanja) mora biti uklonjen ili problem sa budji je neizbežan.

Nisam rekao najbitnije. U kutilu gde mi je taj susac od 100w na zidu je kalorifer (sto izgleda kao klima). Koliko kalorifer ugreje za 3min (a koristim ga na 1kw) susac ne moze konstatnim radom 24/7 :)

Kupatilo 2,7x2,1m 3 spoljna zida, jedan zid sljaka blok na kome je 20cm stiropora, jedan zid blok 5, drugi poljska puna cigla 12*8*20 na kant zidano(nastavlja se letnja kujna na tom zidu koja se ne greje) ima susac 104*60 na centralno, ali majstor koji je pravio specifikaciju je stavio taj susac kada je ploca bila na 190cm visine, onda smo je srusili i napravili na 240. Kada je temepratura kotla 55-60 onda i dodje nekako do 22C. Inace je oko 20C, za uobicajne aktivnosti je ok za kupanje deteta nije, zato sam ubacio Titovku ove zime i ona zagreje za 5 minuta.
Mislim da cu postavljanjem izolacije na preostala dva zida i ploce odozgo, da dobijem jos 1 ili 2 stepena.
Stim sto za budju ko ima zene koje se zaparuju vodom mora da luftira inace se javlja budj. Ova moja kad izadje iz kupatila ja lagano mogu da se inhaliram posle nje. Odmah se otvara prozor, vrata od kupatila i prozor u hodniku i pravi se luftiranje. Jeste da 10-15 minuta grejem dvoriste ali se izvetri i nema budje.
Mislio sam da ubacim veci susac od 120cm ili 134 ali mi akze majstor dzaba opet z aprelazni period nemas cime da ga grejes i pade na kraju Titovka jer je najjeftinija

U kupatilo bi uvek trebalo ubaciti ventilator sa klapnom.

Njega ljudi po defaultu ubacuju ako kupatilo nema prozor, ali veoma je koristan i ako ima. Uključiš par minuta posle kupača koji vole saunu, i mnogo brže, uz manje hlađenje i gubitke, izluftira kupatilo. Korisno je i kada neko obavi veliku nuždu (svakako ga staviti i u poseban WC, ako ga imate).
Izbacujući uparen (ili smrdljiv) vazduh napolje, on zapravo uvlači već ugrejan vazduh iz ostatka kuće u kupatilo. To lako nadoknadi grejanje ostatka kuće, te se hlađenje mnogo manje oseti. Kupatilo tako nećete rashladiti kao kada bi otvarali prozor.

Za izbegavanje buđi inače, najbitnije je nemati hladne mostove, delove kupatila/kuće gde beton direktno dolazi u kontakt sa spoljašnjim hladnim i unutrašnjim toplijim vazduhom.
Baš su to tačke gde intenzivno nastaje buđ.
(Naši majstori još nisu naučili da izbegavaju hladne mostove).

Imam minijaturno kupatilo u kući koje sam renovirao. Ranije je bila ona klasična kvarcna zidna grejalica koja se povremeno koristila u prelaznom periodu, dok se još ne greje kuća a hladnjikavo je za kupanje. Nisam bio nezadovoljan sa takvom grejalicom ali ako može bolje, zašto da ne.

Iz teme sam shvatio da su ventilatorske najbolje pa mi treba neka najmanja moguća zbog veličine kupatila koje je praktično wc sa tuš kabinom i lavaboom.

Nema mesta ni za jednu drugu grejalicu, tj ima samo jedno mesto iznad vrata gde se može zakačiti.

Da li je ovako nešto dobar izbor:

Pozz drustvo ,imam kupatilo povrsine 2,5x1,5m2,posto sam izbacio parno grejanje ssd trenutno u kupatilu nemam grejanje preko zime.stavio sam izolaciju 12 cm i na tavan 20 cm vune.i imam pvc prozor.Kaze meni komsija sta ce ti grejalica ti mozes da grejes kupatilo sa obicnom sijalicom sto se koristi za pilice 😂😂😂😂.E sad dal me sprda ili ne,ali nesto moram da stavim u kupatilu.poZz

Električni sušač

Neko grejno telo bez otvorenih grejača zbog vodene pare u kupatilu. Iskreno, ne volim ni grejna tela sa grejačem i tekućinom jer se stvara pritisak u zatvorenom sistemu a to je uvek neki mali rizik.
Postoji namensko grejno telo nešto kao kamena ploča kroz koju prolaze grejači niske snage. Potpuno bezbedno čak i potopljeno u vodu a odličnim termostatom može se uštediti dosta el.energije. Pored toga i vizuelno je fantastično i moderno. Nešto je skuplje od klasičnih grejalica ali mislim da se isplati.
Pozz drustvo ,imam kupatilo povrsine 2,5x1,5m2,posto sam izbacio parno grejanje ssd trenutno u kupatilu nemam grejanje preko zime.stavio sam izolaciju 12 cm i na tavan 20 cm vune.i imam pvc prozor.Kaze meni komsija sta ce ti grejalica ti mozes da grejes kupatilo sa obicnom sijalicom sto se koristi za pilice 😂😂😂😂.E sad dal me sprda ili ne,ali nesto moram da stavim u kupatilu.poZz
Verovao ili ne, toalet i kupatilo moraš redovno prozračiti što verovatno znači otvaranje prozora i ulazak hladnog vazduha zimi. Bez grejalice ili sa sijalicom za piliće neće biti ugodno.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima
Imam jedan problem u kupatilu sa radiatorom za sušenje peškira. treba mi da ga podignem nekih 5-6 cm gore, da bih ispod njega imao mesta za mašinu za veš, ovako kako je na slici na mogu do zida da je stavim i tu gubim prostor u već ionako malom kupatilu.
E sad hteo sam da Vas pitam da li znate može li to da se uradi, kog majstora za to da zovem? Vodoinstalatera? Da li će mi to totalno unakaziti WC i pločice ili može i diskretno da se odradi kao i koliko okvirno će me to koštati, u Beogradu sam.
Evo i slika

Prilozi

• IMG_9815.jpg
    IMG_9815.jpg
    172.5 KB · Pregleda: 70
  • IMG_9816.jpg
    IMG_9816.jpg
    171.8 KB · Pregleda: 47
  • IMG_9817.jpg
    IMG_9817.jpg
    159.4 KB · Pregleda: 55
Pozdrav svima
Imam jedan problem u kupatilu sa radiatorom za sušenje peškira. treba mi da ga podignem nekih 5-6 cm gore, da bih ispod njega imao mesta za mašinu za veš, ovako kako je na slici na mogu do zida da je stavim i tu gubim prostor u već ionako malom kupatilu.
E sad hteo sam da Vas pitam da li znate može li to da se uradi, kog majstora za to da zovem? Vodoinstalatera? Da li će mi to totalno unakaziti WC i pločice ili može i diskretno da se odradi kao i koliko okvirno će me to koštati, u Beogradu sam.
Evo i slika
Imas 2 resenja. Polu resenje i resenje. Pitanje da li si u zgradi ili kuci da li moze da se zavrne negde sistem.
Poluresenje je da spretan majstor moze da izbaci taj ventil i napravi odmah koleno ne gore. Tu ces recimo smanjis oko duplo ili mozda i malo vise prostor.
Pravo resenje je da se polupa plocica tj verovartno vise njih, uradi novi izvod iznad gore.
Ne znam cene ali recimo prvo resenje mozda oko 50e. Drugo 100-200e + keramicar.

Treba ti majstor za grejanje u prvoj fazi.

Ako treba da pomeri samo taj ventil na gore, onda kao sto kazem kolega samo dobar masjtor za grejanje koji ce da napravi koleno na gore i pomeri susac na odgovarajucu visinu. Ostace ti i drzac na tom istom mestu.
Ostalo da se lome plocice pa unutra napravi novi izlaz, prvo da nadjes keramicara za takav mali posao to je muka, tu stvarno treba majstor da izlomi ne previse i da vrati onda da lici.
Posto su ovo plasticne cevi trebalo bi d aima negde sabirnica i ventil od susaca.

Hvala puno na odgovoru.
Nisam razumeo za prvo rešenje. Da li bih dobio na prostoru u smislu da bih mašinu mogao upola bliže zidu da približim pa svakako ne bih mogao do kraja da gurnem. U pitanju je zgrada, novogradnja i još uvek traje useljenje. Ova druga opcija mi deluje kao pravo rešenje, da li bi to lupanje pločica i zamena baš unakazilo posle izgled tj da li bi se primećivalo da je nešto rađeno i budženo? Možda mi je najbolje da vidim sa investitorom da vidim možda ima tog svog majstora za grejanje pa mi može to jeftinije odraditi sve
Ako treba da pomeri samo taj ventil na gore, onda kao sto kazem kolega samo dobar masjtor za grejanje koji ce da napravi koleno na gore i pomeri susac na odgovarajucu visinu. Ostace ti i drzac na tom istom mestu.
Ostalo da se lome plocice pa unutra napravi novi izlaz, prvo da nadjes keramicara za takav mali posao to je muka, tu stvarno treba majstor da izlomi ne previse i da vrati onda da lici.
Posto su ovo plasticne cevi trebalo bi d aima negde sabirnica i ventil od susaca.
Sa sabirnicu i ventil moguće da ima jer u stanu je podno grejanje pa možda tamo negde može da se zavrne ventil? Možda baš lupam, apsolutno se u ovo ne razumem

Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovoru.
Nisam razumeo za prvo rešenje. Da li bih dobio na prostoru u smislu da bih mašinu mogao upola bliže zidu da približim pa svakako ne bih mogao do kraja da gurnem. U pitanju je zgrada, novogradnja i još uvek traje useljenje. Ova druga opcija mi deluje kao pravo rešenje, da li bi to lupanje pločica i zamena baš unakazilo posle izgled tj da li bi se primećivalo da je nešto rađeno i budženo? Možda mi je najbolje da vidim sa investitorom da vidim možda ima tog svog majstora za grejanje pa mi može to jeftinije odraditi sve
Kad sam sebi sam :) pravio kupatilo - malo takodje. Imao sam nedoumicu oko masine. Na kraj je izleta iz WC-a.
Evo otprilike slikovito sta bi se trebalo uraditi. Pribiti max koleno uz zid. Dosta komplikovano ali dobar majstor moze :).
Tako bi izmestio ventil i grejac vislje gore. Iza masine bi ti ostalo ta sirina kolena sto je oko 5cm. Mozda estetika ne bi bila bas ali svkako ako ti igra ovo resenje jeftnije i brze defintivno.
I jednom cu ofarbam zelene cevi u belo :)

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    112.7 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovoru.

Sa sabirnicu i ventil moguće da ima jer u stanu je podno grejanje pa možda tamo negde može da se zavrne ventil? Možda baš lupam, apsolutno se u ovo ne razumem
Pa negde treba da ima ormar, ne znam kako je u zgradama., ima dve da kazem dzamutke na koje se prikace cevi hlada i topla
sabirnica.jpg

Pozdrav svima
Evo i slika
Vidi na tom ventilu da li moze da se zatvori protok. Susac samo podigni na rebro ili dva navise nema potrebe da premestas drzace.

Imas razne nastvake koje mozes da usrafis na taj ventil i u susac. Kucaj spojnice za podno grejanje ili fiting naci ces nesto sto odgovara.
Ulaz u susac je verovatno 1/2", moze i malo parce alpex cevi da se stavi. Mislim da je 22 velicina za spojnicu za crevo.

Staviš koleno dole, staviš koleno gore i odmakneš sušač još dalje od zida. Jedino i cev da iskrivi pa nabije gornje koleno na zid da bi bio na istom odstojanju kao i sada.
Ako ti je investitro i dalje dostupan vidi prvo sa njim ili barem da ti ostavi jednu takvu pločicu ako budeš morao sam da pomeraš.
Na kojoj je visini sada taj ventil sušača?

Trebalo bi da ima neke brze spojnice, kad se vratim s posla sliacu kako su kod mene u kupatilu cevi nastavljane. Znam da su neke brze spojnice koriscene.

Imam minijaturno kupatilo u kući koje sam renovirao. Ranije je bila ona klasična kvarcna zidna grejalica koja se povremeno koristila u prelaznom periodu, dok se još ne greje kuća a hladnjikavo je za kupanje. Nisam bio nezadovoljan sa takvom grejalicom ali ako može bolje, zašto da ne.

Iz teme sam shvatio da su ventilatorske najbolje pa mi treba neka najmanja moguća zbog veličine kupatila koje je praktično wc sa tuš kabinom i lavaboom.

Nema mesta ni za jednu drugu grejalicu, tj ima samo jedno mesto iznad vrata gde se može zakačiti.

Da li je ovako nešto dobar izbor:

Da li si mozda kupio ovo, iskustva?

Jesam i zadovoljni smo. Mnogo je prijatnije dogrevanje u odnosu na klasicne kvarcne grejalice koja greje glavu. Jeste malo bucniji ventilator i ne znam kakva ce mu biti trajnost ali sam sveukupno zadovoljan za sada.

• Like
Reagovanja: M J
Kako se napaja, uticnica ili direkt kao klasicna?

Izgore mi klasicna...

Prilozi

• Screenshot_20231223-093032_Gallery.jpg
    Screenshot_20231223-093032_Gallery.jpg
    130.4 KB · Pregleda: 48
Nazad
Vrh Dno