Šta je novo?

Grejanje kuće - tri nivoa od 70m2 - HITNO

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Ajde ljudi pomoć. Nemam vremena za iščitavanje svih tema u ovoj sekciji, a gori mi pod nogama (naručujem PVC, a od grejanja mi zavise mere). Znači problem sledeći.

Treba da se preselim u kuću iz stana. Rok mi je prvi maj. Kuća ima prizemlje i 2 sprata. Znači tri nivoa. Svaki nivo ima oko 70m2 za grejanje. Kuća je stara 30 godina ali nikad useljenja (povremeno tamo familija bleji leti i za neke proslave). Nema izolaciju, ali je izrađena od termo blokova. Postojeća drvena stolarija je zrela za zamenu jer je propala od nekorišćenja i neodržavanja. Prizemlje i prvi sprat su već sređeni (podovi, nameštaj - ma sve). Drugi sprat moram od nule sve. Spratovi su istog rasporeda.

E sad - problem. Na koje grejanje da idem. Jer ne postoji nikakvo. U prizemlju imam jednu ogromnu prostoriju od 50m2. To je kao poslovni prostor. Mahom mi je do sada služio za proslave rođendana. Kada treba zimi - ubacim kalorifer i zagrejem na brzaka. Leti se hladi jednom običnom klimom. Generalno, kuća ima stvarno debele zidove. I kao što rekoh, sagrađena je od nekih termo blokova. Leti baš drži hlad. Sigurno 7-8 stepeni razlike u odnosu na spolja bez korišćenja klime. Tu sam mislio da stavim jednu jaku inverter klimu.

Prvi i drugi sprat su kao dva odvojena stana identičnog rasporeda. Ulazi se u mali hodnik iz kojeg idu tri sobe - dve male od 15m2 i jedna velika od 40m2. Plus kupatilo.

Prvi sprat je već sređen sa sve nameštajem ali nema nikakvo izvedeno grejanje. Tu sam mislio da u veliku prostoriju da stavim jaču inverter klimu plus još jednu manju inverter na suprotnu stranu stana u jednu od manjih soba.

Drugi sprat treba da se radi od nule. Tu se dvoumim. Da li da stavim podno grejanje i kotao na struju. Znači 70m2 grejanja. Ili i tu da idem na inverter klime. Tu bi samo velika soba bila podeljena na dve manje, pa bih faktički imao 4 sobe - dve od 15m2 i dve od 20m2. U slučaju grejanja na klime, tu bih svuda da stavio slabije inverterke.

Da napomenem, da imam i dva brojila. Prizemlje i prvi sprat su na jednom a drugi sprat na drugom brojilu. Znači, da drugi sprat, koji nije sređen, ima svoje brojilo tako da i grejanje na strujni kotao dolazi u obzir.

Toplotna pumpa ili grejanje na pelet trenutno ne dolazi u obzir, jer bih trebao da preuređujem prva dva nivoa (nema nikakvih instalacija) a i prevelika mi je investicija trenutno. Za gas su sprovedene cevi ali pitanje je kada će proći.

Kod mene u mestu je grejna sezona relativno duga ali su zime blage. Decembar, januar i februar su kritični meseci. Sve ostalo je blago, samo što generalno grejna sezona kreće od polovine oktobra pa sve do polovine aprila. Zadnja zima sa snegom i niskim temperaturama (preko minus 20) je bila 2014. godine. Ove godine ne znam da li je ukupno bilo 30tak dana ispod nule.

Postavljam i skice spratova (crtao rukom).

Podno grejanje i kotao na struju za drugi sprat bi mi bili okvirno 3500eu. A 4 manje inverterke bi me izašle oko 2000. Plus klime mi rešavaju i hlađenje dok bi u slčučaju podnog grejanja morao da uzmem i obične klime tako da bi to otišlo na 4500-5000eu.

Trenutno sam u naručivanju PVC-a i postavljanu istog za mesec dana, a na jesen, kada dođem do malo kinte, planiram da stavim i spoljnu izolaciju oko cele kuće.

Hvala unapred na svakoj sugestiji.

Prilozi

• IMG_20240302_153217_edit_1502163731133282.jpg
    IMG_20240302_153217_edit_1502163731133282.jpg
    114.2 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Ako biste išli na klime, onda radite multi split sistem. Recimo 2 spoljašnje jedinice za po 3-4 ukutrašnje. Jeftinije od toga mislim da ne može.

termo blok, jje samo u nazivu "termo" to je obican blok malo vecih dimenzija, a to termo je marketing.

Nemas tu neke narocite opcije...
Tolika kuca morala bi da ima kotlarnicu, nije bas realno da imas 10 klima na kuci.

Ali ako ti treba brzo resenje tu su klime najprakticnije, i ja bi takodje isao na multisplit sisteme da bi izbegao gomilu klima da vise po kuci.

A prva sledeca stvar koju treba da uradis je izolacija.

Znam. Ali relativno sam tanak sa budžetom da odradim sve odjednom. Uzeo sam kredit na 21k eu. PVC već ugovorio na 8k. Terase oko 2k. Kupatilo II sprat oko 2k. Ostaje mi 9k za sređivanje sprata, nameštaj i grejanje. Imam ponudu na 3k za podno grejanje sa kotlom na struju. Što bi mi za sve ostalo ostavilo 6k. Ali onda mora da nabavim i klime za hlađenje. Ako uzmem multisplit ili pojedinačne inverterke to max može da bude 3k. Ali sam rešio i grejanje i hlađenje.

Do kraja leta ću prikupiti još 4-5k. To bi bilo dovoljno za izolaciju kuće.

Sve te razumem...
grejanje tolike kuce na klime moze, i bice jeftino ali tesko da cete biti zadovoljni, ali to je najlakse i najjednostavnije resenje.
I realno trebaju ti te klime i za leto.

Ako radis kosuljice izvedi instalacije za podno, pa nek stoji...uradice se, grejanje moze da se radi u segmentima.
Ako dodje gas prikljucis gas, ako ne, moze i pelet, a mozda i TP imaces sve mogucnosti otvorene.

Prve pare posle klima ja bih ulozio na izolaciju to je pod broj 1, sve dalje ce biti lakse.

Znam. Ali relativno sam tanak sa budžetom da odradim sve odjednom. Uzeo sam kredit na 21k eu. PVC već ugovorio na 8k. Terase oko 2k. Kupatilo II sprat oko 2k. Ostaje mi 9k za sređivanje sprata, nameštaj i grejanje. Imam ponudu na 3k za podno grejanje sa kotlom na struju. Što bi mi za sve ostalo ostavilo 6k. Ali onda mora da nabavim i klime za hlađenje. Ako uzmem multisplit ili pojedinačne inverterke to max može da bude 3k. Ali sam rešio i grejanje i hlađenje.

Do kraja leta ću prikupiti još 4-5k. To bi bilo dovoljno za izolaciju kuće.
Ne moj kotao na struju nikako, oticices u crveno za 15 dana i posle stici ce ti racun ko da si kupio jednu klimu inverter. Ako imas finansija izvuci podno pa nek cuci dok ne skupis za TP. Gree Amber Confort su ti solidne 12tice koje imaju jak Fan pa mogu da duvaju jace od drugih 12tica. Za vece prostore treba ti min 18. I ja ti Predlazem Fujitcu 18Kmta ili Gree Amber Premium 12(ova jeste 12 ali radi kao 18) posto nemas izolaciju. Gledaj da ti klime trose od 200kv do 500kv u zavisnosti od hladboce mesecno pa mozes da uradis kalkulaciju potrosnje koliko ce da te izadje. Multi split bi izbegao jer tipa kad dodje vreme za defrost ceo sprat bi stao sa grejanjem dok se ne otopi spoljasnja a kad je hladno bez izolacije brzo se ohladi. Za spavace sobe ako zelis privatnos juris neku 7micu ili 9tku. Klime su ti najisplativije ali bar posto nemas spoljasnju izolaciju uradi na tavanu 20cm vune za pocetak.

Hvala svima na sugestijama. Odradiću podno grejanje na zadnjem spratu sa sve električnim kotlom. Zato što će mi na tom spratu biti klinci, a nisam baš ljubitelj klime. Jednog dana, ako skupimo kintu, odradićemo grejanje u vidu radijatora u prizemlju i na prvom spratu. Do tada klime.

Hvala svima na sugestijama. Odradiću podno grejanje na zadnjem spratu sa sve električnim kotlom. Zato što će mi na tom spratu biti klinci, a nisam baš ljubitelj klime. Jednog dana, ako skupimo kintu, odradićemo grejanje u vidu radijatora u prizemlju i na prvom spratu. Do tada klime.
Razmotri takodje parket umesto podnog, klime ce svakako ti prebacivati toplotu odozdo na gornju plocu kada stavis izolaciju na tavan toplota nema gde da ode. Kazem ti samo zato sto kad nema izolacije dosta ima gubitka u kuci a leketricni kotlovi i podno mnogo sporije zagrevaju prostorije i slabije odrzavaju. Ja ti pricam samo sa ekonomicne strane. Elektricni kotlovi su dobri samo za male stanove koji imaju dobre izolacije i greju se svi stanovi u krug.

Na kraju digao ruke od podnog grejanja. Grejanjem nivoa ispod ja faktički imam podno grejanje. Makar i na klimu. Uradićemo što veću izolaciju pa videćemo na zimu.

Mnogo znači kada si ušuškan. Ja trenutno živim u stanu. 66m2. Prvi sprat, dva spoljna zida. Dobra izolacija plus PVC. Ispod mene, u prizemlju, živi jedna baka koja se greje na drva. I to baka kida. Cepa grejanje non stop (drva joj odmah ispred vrati). Dodatno što glavni dimnjak prolazi kroz našu dnevnu sobu, odnosno sredinu stana pa je taj zid uvek topao. Ja u stanu imam tri uljana radijatora. Na skali od 1 do 7 oni su podešeni na 2. Max struja mi bila u januaru - 12500. Ali ima nas petoro. Troje klinac, žena i ja. Svaki dan mašina veša, tri TV-a, tri računara (a klinci imaju gejming koji troše), spremanje jela, tuširanje, sijalice na sve strane i sl. Realno me grejanje košta u januaru oko 6000. U mesecima kad nije jaka zima, ja otvaram prozore jer se pogušimo od toplote a sve nam isključeno. Jedne godine baka otišla kod svojih, nije je bilo 2 nedelje. Mi smo se posmrzavali. Obično idemo bosi po stanu, tada svi u papučama. Kaže žena zima krenula još u oktobru. Ja kažem nije, nego nam nema babe.

Tako da kad god me neko pita, na šta se grejem, ja kažem na babu:)

Ali, sve ima svoje ali, stan je postao tesan za sve nas. Klinci porasli, traže svoju intimu. I kad već imam porodičnu kuću, rekoh da pređemo. Nju smo koristili samo za proslave i sl. Velika je. Prizemlje je i osmišljeno za proslave - kao velika soba od 50m2 i kuhinjom. Tu i planiram da provodimo vreme. Dvorište veliko - 6 ari. Ma idealno za decu. Samo što se meni već diže kosa na glavi što treba sve održavati. Košenje travnjaka, orezivanje voćki (koje je ćale posadio svuda duž ograde sa komšijama zbog hlada) i generalno je kuća robija. Zato sam i živeo u stanu do sada.

Sa 66m2 ušuškano sa izolacijom gde te komšije greju, na 210m2 bez izolacije i sam plaćaš grejanje. Dobrodošao u realnost :)
Ako misliš da se greješ na struju spremi 2000€ po sezoni.
Dakle, izolacija, izolacija, izolacija... pa onda gledaj sa čim ćeš da se greješ.
Dobro je što imaš vremena da se dobro pripremiš do sledeće grejne sezone, ali opet će biti čupavo, pošto su običo majstori ti koji će ti diktirati tempo. prizemlje + 2 sprata ne može se se uradi u SSM varijanti, tako da hvataj što pre ekpu i da što pre postavljaju skele. Leti ne bi trebalo da se radi fasada (mada biće onih majstora koji će te ubeđivati da može, a to je zato što imaju slobodno tada).
Za šta god da se odlučiš što se tiče grejanja to će biti mnogo brže. Ako se odlučiš za klime, možeš postavljati jednu po jednu kako skupiš pare ili nađeš vremena. Ako je neki kotao i centralno grejanje, to bude za nekoliko dana i ne zahteva gledanje u nebo da li će kiša da padne.

U toj velikoj prostoriji ako odlucis da se grejes na drva jedna Alfica bi lepo legla kada ona usija nema lepse :)

Sto se tice izlacije nemoj da dozvolis da te majstori preveslaju i rade po najvecim vrucinama, kada nanose zavrsni sloj to se radi po blagom vremenu, takodje mora da se gleda da sutradan neljusne kisa.
Velika ti je kuca, tu ima da ode lepa kolicina materijala.
Zeznuto je sto ti se neisplati zbog skele da ove godine zveknes samo stiropor, izarmiraju ga , predju 2 ruke lepkom i predje se sve podlogom pa da ceka za zavrsnu boju kada skupis pare.

Kao što su ljudi rekli. Podno grejanje jedino ima smisla ako ces ga povezati na toplotnu pumpu ili kotao na gas. Opet ako ne planiraš tako nesto u skorije vreme onda bih ja išao na parket(ili laminat da bi ostalo za izolaciju vise novca) umesto pločica. Naravno prvo pokušaj izolaciju da rešiš, jer, ako uložiš u to samo ces imati benefite kroz manje račune za grejanje i hlađenje od samog početka, a čeka te pa te čeka da uradiš. Iz ličnog iskustva sam video da izolacija ploče mnogo. Znači i ja bih prvo to odradio, jer sam ja kod mene odradio komplet spoljnu izolaciju kuće sa 12cm, a kada sam ploču izolovan nisam mogao da verujem koja je razlika u temperaturi bila. Kada bi izolacija bila dobra po etazi od 70m2 tebi bi trebalo ne više od 2x12 klime. Centralno grejanje bi bilo prijatnije ,ali kao prelazno reseljnje može da ti zavisi posao za relativno jeftino. Ja sam spremio za toplotnu pumpu komplet instalaciju i podno, a 2x 12 klime kupio kao prelazno rešenje koje je na kraju ostalo trajno jer su resavele grejanje od 80m2 za 300-350e godišnje .

Poslednja izmena:
За подно грејање постоји и варијанта са грејним фолијама о којима сам писао у овој теми: https://forum.benchmark.rs/threads/grejne-folije-za-podno-grejanje.484325/

Посебно практично кад се фолије само користе као допуна уз климе или неко друго грејање, и далеко једноставније за инсталацију од стандардног подног грејања.

Sa 66m2 ušuškano sa izolacijom gde te komšije greju, na 210m2 bez izolacije i sam plaćaš grejanje. Dobrodošao u realnost :)
Ako misliš da se greješ na struju spremi 2000€ po sezoni.
Dakle, izolacija, izolacija, izolacija... pa onda gledaj sa čim ćeš da se greješ.
Dobro je što imaš vremena da se dobro pripremiš do sledeće grejne sezone, ali opet će biti čupavo, pošto su običo majstori ti koji će ti diktirati tempo. prizemlje + 2 sprata ne može se se uradi u SSM varijanti, tako da hvataj što pre ekpu i da što pre postavljaju skele. Leti ne bi trebalo da se radi fasada (mada biće onih majstora koji će te ubeđivati da može, a to je zato što imaju slobodno tada).
Za šta god da se odlučiš što se tiče grejanja to će biti mnogo brže. Ako se odlučiš za klime, možeš postavljati jednu po jednu kako skupiš pare ili nađeš vremena. Ako je neki kotao i centralno grejanje, to bude za nekoliko dana i ne zahteva gledanje u nebo da li će kiša da padne.
Sem TP, svi ostali vidovi grejanja izađu na isto. A ovako nema da zaprljam ruke. I realno, nek bude 2000 za sezonu, to mu dođe 350eu mesečno. Po meni sasvim ok. Plašim se samo da ću i leti da se osakatim od plaćanja jer su leta pretopla kod mene (Dunav). Velika vlaga. Kada odem na more, 35 stepeni tamo i kod mene u kraju nije isto.

Mislim da ne treba toliko da se brineš za hlađenje. Ne možeš za hlađenje potrošiti koliko možeš za grejanje.
Recimo ovo su median temperature po mesecima za moj grad (Vojvodina). Leti računam da se u proseku hladim sa 30°C na 26°C, a zimi treba da se ugrejem sa 0 na 24°C. Mnogo je veća razlika. Čak i da ima puno dana preko 35°C opet nije ni blizu za porediti sa zimskim grejanjem.
MonthNoMEDIAN of Temp. (°C) highMEDIAN of Temp. (°C) low
15-1
290
3132
4197
52312
62815
73017
83017
92613
10188
11135
1260
Mnogo znači orjentacija kuće i izloženost suncu. Mi smo orjentisani ka jugu i dobijamo dosta sunčevog zračenja i leti i zimi.

Ako iz iskustva znaš da su leta problem, onda ne treba puno da razmišljaš oko sistema grejanja. Stavi klime. Svakako će ti trebati leti. Okrnuli smo ceo krugi i prvi savet koji je don_776 odmah dao ispada da ima najviše smisla.

Sem TP, svi ostali vidovi grejanja izađu na isto. A ovako nema da zaprljam ruke. I realno, nek bude 2000 za sezonu, to mu dođe 350eu mesečno. Po meni sasvim ok. Plašim se samo da ću i leti da se osakatim od plaćanja jer su leta pretopla kod mene (Dunav). Velika vlaga. Kada odem na more, 35 stepeni tamo i kod mene u kraju nije isto.
Možda bi mogao i ovako da gledaš. Kad već ulaziš u to, onda prvo ide izolacija objekta. Drugo je grejanje i hlađenje. Uvek je bolje uložiti nešto više u startu, jer se to brzo vrati. Nema novih radova, gde ti uzimaju ozbiljne pare. Opet. Za tebe je jedino optimalno da sad uradiš podno na sve i uzmeš adekvatnu TP. Svake godine je sve toplije i toplije. Grejem se na gas, a hladim na klimi na jednom mestu. Računi za struju su mi do skoro 3x veći leti. Toplo i dalje kad klime ne rade. Na drugom mestu je TP koja greje i hladi non-stop cele godine. 2x jeftinije (uz veću investiciju), ali totalno konforno. Jedini problem koji se javlja kod podnog tokom grejne sezone je suv vazduh u objektu. Uglavnom noću. Tu koristimo ovlaživače vazduna i to rešava problem. Leti ni jedna kljima nemože to što TP radi i troši, računajući sav konfor. Živim u Vojvodini, leta su pakao, nemam pojma o kakvih 30C kolega prikazuje u tabeli. 30C je u solidno izolovanom objektu , bez hlađenja skoro 2 meseca u toku godine. TP, jeste ulaganje uz podno(gde i daje najbolje rezultate), ali je i jedino trajno rešenje. Kako god Ti odlučiš.

@component
Don je samo dao najbolje rešenje za njegov upit.(bez dodatnog ulaganja) Nije napisao šta je najbolje. To svi projektanti rade, nije im zameriti, jer je čovek napisao da nema veše ulaganja. Ja za to prvo kažem pogrešna investicija.

Poslednja izmena:
Prošle godine je recimo u julu i avgustu bilo i po nekolliko dana po 35°C i 36°C. Ali je bilo i dana kada je bilo 24°C. Nisam ja izmislio matematiku. Medijalna temperatura je takava kada se uzima merenje od poslednjih 10 godina. I prosečna je tu negde. Možeš i sam da izračunaš.
I dalje više energije treba za gdejanje nego za hlađenje. U planinskim predelima je to još više izraženo.
Problem sa hlađenjem ima mnogo manje izbora kako se rashladiti nego kako se ugrejati. Plus problem sa relativnom vlažnošću uvazduha.

Mi imamo TP koja nas i greje i hladi, ali ipak imamo i klimu (koju doduše slabo koristimo) a i planiramo još po koju.

Za izolaciju se u potpunosti slažem. Nema smisla čekati sa tim. Tako se samo odlaže ušteda. A druga stvar je kada staviš izolaciju možda shvatiš da ti odogovara drugi tip grejanja ili jeftinija TP.

Sve se slažem da treba gledati i matematički izračunati. Realnost je na žalost drugo. Moja i tvoja klima ne rade na 2m visine, na livadi uz određen povetarac, kako se i meri ta prosečna temperatura. Rade i hlade objekte koji se nalaze u betonskoj džungli i na dosta višim temperaturama. Hteli ili ne to da priznamo, ovo je realnost bez potrebe za ikakvom matematikom.

Nazad
Vrh Dno