Šta je novo?

GREE klima uredjaji

A koliko komada imaš te Muse u tih 165 kvadrata?

Na jačim minusima će ređe da se gase i pregrevaju pošto će gubici u objektima da budu veći a kapaciteti klima će da budu manji, ali zato za prelazan period kada su temperature u plusu ovakav rad ne odgovara uopšte.
Razumem i kapiram da nije dobro izbalansirani uredjaj za dobro izolovane objekte. U pocetku sam i ovde njih hvalio ali kada sam poceo da navodim te mane oko neodrzavanja tacne temperature sve je pocelo da mi bude jasno tojest da ne rade sve klime isto i sada sam poceo polako i da se ueveram stavrno u to. Ali videcemo kako ce i ove fujitsu da se pokazu da raznim temperaturama. Muse mi tacno rade samo u periodima kada je napolju mnogo hladno a ove evo is ada tacno rade i mnogo manje trose od muse
Po specifikacijama 3.81 KW za grejanje. (12000 btu modeli).
Dobro. I kada one postizu taj maksimum od 3,8kw ? I koji im je onda minimum za grejanje jer ne treba uvek da bude toliko ? Hvala
Mislim sve ovo pisem jer hocu da opet pokusam da vidim dali je nesto ipak do mene ili je ipak do uredjaja jer sada vidim da drugi uredjaji mnogo tacnije rade. Prosle godine sam ovde sve saslusao i primenjivao ali nista nisam mogao da uradim uvek su radile isto

Poslednja izmena:
Ma što se potrošnje to je tu negde. Jer ti Muse prave veće razmake između paljenja gašenja, a onda dok rade vuku više pa pregreju, a Fujitsu moduliraju niže, više rade samo sa nižom prosečnom potrošnjom. Sve to na kraju sa potrošnjom bude približno ali je po meni prijatnije kada nemaš te prekide i varijacije u temperaturi.

Ma što se potrošnje to je tu negde. Jer ti Muse prave veće razmake između paljenja gašenja, a onda dok rade vuku više pa pregreju, a Fujitsu moduliraju niže, više rade samo sa nižom prosečnom potrošnjom. Sve to na kraju sa potrošnjom bude približno ali je po meni prijatnije kada nemaš te prekide i varijacije u temperaturi.
hvala na odgovoru, Jeste tako je bas u praksi Musse se radje gase i redje pale sada trenutno od fujitsu. Ali imam dva pitanja, ako mi muse nonstop pregrevaju nezeljeno za 2 i vise stepeni nije li to bespotrebno trosenje energije a plus sto je vrlo neprakticno i nekomforno ? i durgo pitanje zasto one pregrevaju toliko ? Sve sam pokusao i sa onim ifel i drugo sto je savetovano ovde ali nista nije urodilo plodom. Jer uvek pomislim da ipak postoji nacin da se to sredi ali ako ne postoji onda sanse vise nema da se bavim time i gubim vreme
I prosle godine sam pravio razne kombinacije da ukljucim samo dve na ovakvim periodima u godini i sada sam to radio. Kada rade samo 2 kom onda se manje gase ali je potrosnja nonstop oko 700-900w po jednoj klimi i manje pregrevaju a kada uskljucim sve 3 verovatno je potrosnja manja jer se cesce ugase ali tada pregrevaju mnogo

Poslednja izmena:
Ne možeš da središ, jer im je tako podešen ofset, one se gase kad prebace 2 stepena preko zadate i pale kad padne 1 stepen od zadate.
Sve sam pokušavao tako da nema vajde, što je veća spoljna temp one moduliraju više npr za spoljnu od 10 stepeni i više moja spušta na nekih 500min do 550max W, na temperaturama od 0 do 10 , spušta na 450W, na ispod nule 400W. Ja iskreno ne vidim logiku što su tako podešene.

I sve se slažem za rasipanje energije i bezpotrebno zagrevanje, ali kineski "stručnjaci" za ove naše klime očigledno o tome nisu razmišljali.

hvala na odgovoru, Jeste tako je bas u praksi Musse se radje gase i redje pale sada trenutno od fujitsu. Ali imam dva pitanja, ako mi muse nonstop pregrevaju nezeljeno za 2 i vise stepeni nije li to bespotrebno trosenje energije a plus sto je vrlo neprakticno i nekomforno ? i durgo pitanje zasto one pregrevaju toliko ? Sve sam pokusao i sa onim ifel i drugo sto je savetovano ovde ali nista nije urodilo plodom. Jer uvek pomislim da ipak postoji nacin da se to sredi ali ako ne postoji onda sanse vise nema da se bavim time i gubim vreme
I prosle godine sam pravio razne kombinacije da ukljucim samo dve na ovakvim periodima u godini i sada sam to radio. Kada rade samo 2 kom onda se manje gase ali je potrosnja nonstop oko 700-900w po jednoj klimi i manje pregrevaju a kada uskljucim sve 3 verovatno je potrosnja manja jer se cesce ugase ali tada pregrevaju mnogo
Ipak moje mišljenje je da bi ti to trebao da zameniš za dve 18-ice jer ta tvoja kvadratura od 165m2 nije za podcenjivanje.

Ako su Muse iz 2021 god kao moje onda nema nema pomoci,

Ipak moje mišljenje je da bi ti to trebao da zameniš za dve 18-ice jer ta tvoja kvadratura od 165m2 nije za podcenjivanje.
Ako mu ove tri 12 završavaju poso (sem tog pregrevanja 😁), što da baca pare i uzima 2 18 tice bez potrebe?

Ne možeš da središ, jer im je tako podešen ofset, one se gase kad prebace 2 stepena preko zadate i pale kad padne 1 stepen od zadate.
Sve sam pokušavao tako da nema vajde, što je veća spoljna temp one moduliraju više npr za spoljnu od 10 stepeni i više moja spušta na nekih 500min do 550max W, na temperaturama od 0 do 10 , spušta na 450W, na ispod nule 400W. Ja iskreno ne vidim logiku što su tako podešene.

I sve se slažem za rasipanje energije i bezpotrebno zagrevanje, ali kineski "stručnjaci" za ove naše klime očigledno o tome nisu razmišljali.
u prevodu bataljujem sve oko njih. neka sede i rade kako znaju i umeju najbolje ne pada mi vise na pamet da gubim vrema sa time. Sledece godine cu da razmislim opet o svemu i da prvo vidim cele ove zime kako ce ove dve nove da odrade svoj posao u 65m2

Fujitsu koje imaš LMCE12 4kw snaga grejanja.Pitaš zašto Muse klime koje imaš loše rade.Puno toga zavisi i od kvaliteta ugrađenih delova zatim softver mora da bude napravljen baš za taj uređaj a ne generički koji učitaju u nekoliko modela klima različitih snaga i naravno komponenti znači uglađen i dobro odrađen softver uz dobru i kvalitetnu elektroniku daje dobar uređaj koji lepo radi.Ako hoćeš da ideš još dublje u materiju u vezi klima uređaja pročitaj više o i-PAM koju ima tvoj model klime.

Ako su Muse iz 2021 god kao moje onda nema nema pomoci,
Ja sam ih ugradio oktobra 2020. To su iste ili ne ?
Fujitsu koje imaš LMCE12 4kw snaga grejanja.Pitaš zašto Muse klime koje imaš loše rade.Puno toga zavisi i od kvaliteta ugrađenih delova zatim softver mora da bude napravljen baš za taj uređaj a ne generički koji učitaju u nekoliko modela klima različitih snaga i naravno komponenti znači uglađen i dobro odrađen softver uz dobru i kvalitetnu elektroniku daje dobar uređaj koji lepo radi.Ako hoćeš da ideš još dublje u materiju u vezi klima uređaja pročitaj više o i-PAM koju ima tvoj model klime.
Proleter procitacu koliko mogu sa prevodiocem na google, jer nisam bas sa engleskim kako treba :) Hvala u svakom slucaju
Meni nekako to nelogicno jer mislim da za najoptimalnije grejanje jednog prostora treba po mogucstvu vise toplotnih izvora ali i dobro dimanzionisanih pravilno rasporedjenih, ali i da su uredjaji kvalitetni. Ako unutrasnje jedinice klime vrte vazduh i non stop ga greju i vracaju u prostor onda bi trebalo da bude vise njih za ovakave kvadrature i brze ce da dogreju svaki deo prostorije i nece imati potrebe da duvaju mnogo jako jer nije bas prijatno da ti klima duva u glavu. Ali to je moje misljenje mozda nisam u pravu

Poslednja izmena:
A sa I Feel-om kako rade?

Inače klima se uključe kada je gore kod nje +2°C od zadate i isključuje kada gore kod nje dostigne +5°C (ako sam dobro zapamtio). Što znači na setovanih 23°C, uključiće se kada je temp kod senzora <=25°C i isključuje kada je temp 28°C. Ako klima ne radi na taj način onda ne radi po specifikaciji.

Samo mora da se proveri u service manualu da li sam dobro zapamtio.

Kod mene u uputstvu nisam video da je to negde definisano oko temperature.

Ja sam ih ugradio oktobra 2020. To su iste ili ne ?

Proleter procitacu koliko mogu sa prevodiocem na google, jer nisam bas sa engleskim kako treba :) Hvala u svakom slucaju

Meni nekako to nelogicno jer mislim da za najoptimalnije grejanje jednog prostora treba po mogucstvu vise toplotnih izvora ali i dobro dimanzionisanih pravilno rasporedjenih, ali i da su uredjaji kvalitetni. Ako unutrasnje jedinice klime vrte vazduh i non stop ga greju i vracaju u prostor onda bi trebalo da bude vise njih za ovakave kvadrature i brze ce da dogreju svaki deo prostorije i nece imati potrebe da duvaju mnogo jako jer nije bas prijatno da ti klima duva u glavu. Ali to je moje misljenje mozda nisam u pravu
Kapacitet 18-ice da pokrije neku površinu je kudikamo veći od 12-ice s tim bi i daleko lakše završio posao zagrevanja. Kakve su ti mogućnosti da podeliš ta 165 kvadrata na 3 prostorije po 55 kvadrata. Mada jednom 12-icom ni tih 55 kvadrata ne bi mogao da pokriješ kad je grejanje u pitanju. Što se tiče hlađenja to je već druga priča.

Sobzirom da je veca kvadratura u pitanju, zar ti nije bolje investirati u invertersku toplotnu pumpu i ako imas radijatore zamjenis ih sa ulow-e2 radijatorima. Daleeko bolje nego sa klimama. Ok, slazem se ko ima manji prostor ili ovako kao ja na vikendici, pa i stan ali kuca je opet drugo.

Kapacitet 18-ice da pokrije neku površinu je kudikamo veći od 12-ice s tim bi i daleko lakše završio posao zagrevanja. Kakve su ti mogućnosti da podeliš ta 165 kvadrata na 3 prostorije po 55 kvadrata. Mada jednom 12-icom ni tih 55 kvadrata ne bi mogao da pokriješ kad je grejanje u pitanju. Što se tiče hlađenja to je već druga priča.
Nikakvo deljenje prostorija ne dolazi u obzir jer je to radni mali pogon za tapetariju sa delom gde je mini magacin takodje nepregradjen. Vam pameti bi bilo da bila sta pregradjujem ako me rzumes. Tu se nalaze tezge na kojima se radi nonstop u stojecem stavu nekada se spuste nekada podignu u zavisnosti od elementa. Gore iznad tezgi se nalazi skoro kompletnom povrsinom prostorije linija od metalnih cevi gde se nalaze creva za prikljucivanje pneumatskih pistolja. Dole ispod celog dela od 165m2 se nalazi ukopan dublji podrum 280cm visine takodje iste povrsine i gde je zimi temperatura nikada manja od 10-13c. Podrum se ne greje nicime i sluzi kao veliki magacin za spremljene i tapacirane elemante. Podrum je takodje potpuno izolovan kako treba stolarija na celom objektu je iz vise cenovne klase i ranga. Ovaj novi deo od 65m2 nema podrum ali je pod u nivou prvog dela od 165m fakticki je dogradjen prvi deo. Ovo sa klimama 18 ne znam kako bi ispalo ali mi osecaj kaze da ne bi bilo kako treba cak i da su klime iz dobre kategorije ali sve to sada stvarno vise ne mogu da razmisljam jer izgleda da pomoci nema sa ove 3 klime, tako su napravljena i to je to.
Sobzirom da je veca kvadratura u pitanju, zar ti nije bolje investirati u invertersku toplotnu pumpu i ako imas radijatore zamjenis ih sa ulow-e2 radijatorima. Daleeko bolje nego sa klimama. Ok, slazem se ko ima manji prostor ili ovako kao ja na vikendici, pa i stan ali kuca je opet drugo.
Ja imam celu instalaciju za pelet i to sam koristio jedno vreme ali je mnogo vise trosilo nego ovo sa klimama. Sa druge strane problemi sa temperaturom nisu bili nikakvi. U danasnje vreme kada se vrlo tesko radi i sa poprilicno malom zaradom da bi se opstalo svaki dinar je bitan zato sam i presao na klime. Na prolece cu izgleda opet sve da poravnam i zakljucim i vidim kako i sta da konacno sve to resim

Poslednja izmena:
Ja ne razumem kakvo je to grejanje kad klima trosi 150 ili 200w, pa to duva hladno? Nemam iskusta sa drugim klimama ja imam otvoren prostor od 120m2 i u njemu dva ambera nordic bukvalno mi samo jedna klima radi i uredno odrzava temperaturu na 23 stepena, druga klima se pali tek kada je napolju -4 ili kad ova prva radi defrost i ona radi svega pola sata i opet se iskkjuci.Bukvalno sada na ovim temperaturama grejem ovaj prostor samo sa jednom klimom, i lepo odrzava temperaturu.

Realno bi bilo da na debelom plusu ove klime koje nisu predviđene za velike površine ne "cepaju" po 500-600w potrošnju jer stvarno onda nema mnogo poente koristiti invertere koji će da rade kao on off klima. Kada se povećaju toplotni gubici i padnu kapaciteti klima (znači na debelom minusu) normalno je da sa 150-300W ne mogu ništa da zagreju i da je onda grejanje na oko 350+ W normalno.

Ali pošto ni zime nisu kao što su nekad bile, ostaje nam u proseku grejanje kada su temperature u plusu, znači taj prelazan period duže traje a ekstremno hladni periodi (kada su temperature non stop u debelom minusu) traju dosta kraće nego nekad. Znači ako imamo 6 meseci u godini kada moramo da grejemo/dogrevamo stambenu površinu veći deo tog vremena su spoljne temperature u plusu i treba nam ipak neka finoća u radu klima a ne ovo 🙂

Poslednja izmena:
Ja ne razumem kakvo je to grejanje kad klima trosi 150 ili 200w, pa to duva hladno? Nemam iskusta sa drugim klimama ja imam otvoren prostor od 120m2 i u njemu dva ambera nordic bukvalno mi samo jedna klima radi i uredno odrzava temperaturu na 23 stepena, druga klima se pali tek kada je napolju -4 ili kad ova prva radi defrost i ona radi svega pola sata i opet se iskkjuci.Bukvalno sada na ovim temperaturama grejem ovaj prostor samo sa jednom klimom, i lepo odrzava temperaturu.
Pricao sam o tome sa serviserom koji mi je montirao fujitu i covek mi je rekao da ako su kako treba klime onda je bolje da zbog potrosnje vise njih radi istovremeno jer je iskoriscenje vece. I to je potpuno tacno jer kad pustim 3 musse manje ukupno trose nego 2 kom ali i netacno rade. 2 musse tacnije rade ali i dosta vise trose. Probao sam isto i sa fujitsu sve to kao i sa muse na +10-15 napolju i jedna bez problema napravi 22c u 65m2 ali se ne gasi dugo vremena i drzi skoro 600w nonstop, dok kada rade 2 kom cesce se gase i pale ali mnogo manje (skoro 40%) potrose. Fujitsu kada radi samo 1 kom pravi oko 1c rzliku u najdaljem uglu prostorije u tom delu je 21c. Kada rade obe onda je bukvalno u gram tacno 22 svuda. Ovo sam lako mogao da ustanovim pocetkom novembra obzirom da su mi klime na posebnom brojilu i za test od 24h takva je matematika. Vise klima u radu manja potrosnja. I verujem da bi i ti da ukljucis obe te klime smanjio potrosnju pogresno ti je bar na mom primeru sto ne pustas obe. Samo da ne prebacuju temp kao ove musse. Fujitu i jedna kad radi skoro da je 70% prostorije trazena temp a samo u najdaljem delu je 1c manja. A sto se tice toplote koju daju kod muse je topliji vazduh kada uobicajeno trose 650w kod Fujitsu malo manje topao ali potrosnja 230-250w , nema reci o nekom hladnom vazduhu.

Pricao sam o tome sa serviserom koji mi je montirao fujitu i covek mi je rekao da ako su kako treba klime onda je bolje da zbog potrosnje vise njih radi istovremeno jer je iskoriscenje vece. I to je potpuno tacno jer kad pustim 3 musse manje ukupno trose nego 2 kom ali i netacno rade. 2 musse tacnije rade ali i dosta vise trose. Probao sam isto i sa fujitsu sve to kao i sa muse na +10-15 napolju i jedna bez problema napravi 22c u 65m2 ali se ne gasi dugo vremena i drzi skoro 600w nonstop, dok kada rade 2 kom cesce se gase i pale ali mnogo manje (skoro 40%) potrose. Fujitsu kada radi samo 1 kom pravi oko 1c rzliku u najdaljem uglu prostorije u tom delu je 21c. Kada rade obe onda je bukvalno u gram tacno 22 svuda. Ovo sam lako mogao da ustanovim pocetkom novembra obzirom da su mi klime na posebnom brojilu i za test od 24h takva je matematika. Vise klima u radu manja potrosnja. I verujem da bi i ti da ukljucis obe te klime smanjio potrosnju pogresno ti je bar na mom primeru sto ne pustas obe. Samo da ne prebacuju temp kao ove musse. Fujitu i jedna kad radi skoro da je 70% prostorije trazena temp a samo u najdaljem delu je 1c manja. A sto se tice toplote koju daju kod muse je osetno topliji vazduh kada uobicajeno trose 650w kod Fujitsu malo manje topao ali potrosnja 230-250w , nema reci o nekom hladnom vazduhu.
Meni su obe klime ukljucene na istoj temperaturi ali ova druga je bukvalno uvek u pripravnosti nece da radi sve dok ova prva radi.Tek kad radi defrost prva druga se ukljuci.Probao sam na ovoj drugoj da podignem stepen onda se ukljuci rade zajedno 20 min i onda se prva iskljuci.

Izvini onda sam lose razumeo ali nije mi jasno kako da se druga uopste skoro ne ukljucuje ? Kod mene su i muse i fujitsu postavljene na duzem zidu prostora koji greju na ujednacenim rastojanjima tako da svaka klima vrti vazduh u 1/3 prostorije (za muse) i 1/2 prostorije za fujtfu. Ali musse hoce da pauzira recimo najcesce ona u sredini, dok kod fujitsu nonstop ujednaceno rade obe

Izvini onda sam lose razumeo ali nije mi jasno kako da se druga uopste skoro ne ukljucuje ? Kod mene su i muse i fujitsu postavljene na duzem zidu prostora koji greju na ujednacenim rastojanjima tako da svaka klima vrti vazduh u 1/3 prostorije (za muse) i 1/2 prostorije za fujtfu. Ali musse hoce da pauzira recimo najcesce ona u sredini, dok kod fujitsu nonstop ujednaceno rade obe
Meni su bukvalno postavljene jedna na jednom kraju kuce druga na drugom kraju kuce.I jedino obe rade tek kad je temperatura -4 ovako samo vrti jedna.Mislio sam da ce jedna puno da trosi pa sam pozajmio merac da vidim koliko to jedna vuce kad odrzava temperaturu.Merac izmerio od 550-600w. Mislim da kod mene nebi trosile manje kada bi obe radile.

Potrosnja Ambera(komfort)od 1.12.za grejanje oko 30kv.stana..druga soba Ta.3.5kw.ja.licno prezadovoljan😁🙏

Prilozi

• Screenshot_20221230_182038_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_20221230_182038_com.wooxhome.smart.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 33
Koliko beše kod tebe ta modulira?😁

Vrh Dno