Šta je novo?

GREE klima uredjaji

U zivotu nisam video da iza ima 30cm (a i gore 50cm kad nije na nekom spoljnom zidu), ali to tvoje je preblizu i levo i iza (a klima uzima vazduh bas sa zadnje i leve strane), morace premestanje nosaca. MInimum minimuma sto moze da se uradi bezbolno da se uzmu nosaci za 18icu i stave na isto mesto, onda bi se odblokirala zadnja strana od cevi i zida, ne bi bilo idealno ali bi dosta bolje disala.
Verovatno je "majstor" tako nabio da sakrije izlaz cevi na fasadu ali ako je to hteo trebao je sa druge strane (s leve strane unutrasnje).

Moje mere su sledece:
  • od leve ivice je tacno 5 cm
  • pozadi je 10 cm
  • od plafona je 15 cm

Dobio sam sliku originalnog uputstva koje je doslo uz klimu i identicno je slici koju sam okacio u prethodnoj poruci. Inace sam pogledao jos par uputstava od drugih modela GREE klima i interesantno je da je odstojanje od plafona uvek znatno vece od svih ostalih - levo/desno/pozadi sto mi sugerise da je to najbitnije da tu ima dovoljan protok vazduha. Bilo kako bilo, prosledio sam ove mere i sad cekam odgovor. Malo je reci da sam razocaran da neko kome je posao da ugradjuje klime nije u stanju bukvalno par tacaka da zadovolji. Pritom lokacija za montazu nije mogla biti bolja. Sa zemlje, bez sunca/kise/snega, bez da se busi beton, razvlaci struja itd itd.

Pozdrav svima,
Imam jednu GREE Viola 12cu, staru 5-6 godina, i od pre neki dan je pocela cudno da se cuje spoljasnja jedinica, deluje kao da je lezaj kompresora zaribao, cuje se klaparanje ili/i skriputanje. Kad je prebacim na ventilaciju zvuk se umiri. Pretpostavljam da je u pitanju lezaj kompresora il mozda gresim? Da li je neko imao slicno iskustvo , jel moguca popravka/zamena lezaja kompresora ili se menja samo ceo?

Epilog, kao sto sam i pretpostavio, jer znam gde sam rodjen, odrastao i odakle sam pobegao, je takav da Energynet zabole ona stvar za ugradnju, otkacili su me i rekli da se *ebavam sa serviserom koji je ugradio klimu. On naravno nece da cuje da pipa bilo sta jer on garantuje da tu ima dovoljan protok vazduha i da to "sto oni crtaju na papiru" nema nikakve veze, a cak i ako bude nesto 5 godina je garancija tako da nema sta da se brinem. Kaze majka da je on u svoju dokumentaciju ubacio slike jedinica iz svih uglova tako da cenim ako bih sam pomerao ili doveo drugog majstora da pomeri da bi se ovaj sutra napravio lud ako mora da se aktivira garancija iz bilo kog razloga. Eto, tuzak pocetak price, a kakav ce kraj da bude ostaje da se vidi kako eksploatacija bude tekla.

Mnogo lako odustajes, ne valja ti to. Garanciju pruza prodavac (i uvoznik) a ne serviser, i oni mogu da prave problem bas zbog montaze. Mada to ne utice na ispravnost, samo ce losije raditi (i verovatno vise trositi).

Moje mere su sledece:
  • od leve ivice je tacno 5 cm
  • pozadi je 10 cm
  • od plafona je 15 cm
Plafon nije problem! 50cm su samo da se moze lakse odradi neka popravka kad se treba skida poklopac na elektronike gore itd.
Problem je sto je kod tebe sve knap pozadi zbog cevi itd. Takodje i leva strana od samo 5cm!
Bitan je protok vazduha!

Meni je majstor odmah u start rekao kad je ugradio Amber 9 Premium 2017: da se ne cudim sto ce imati neki 25cm lufta do fasade! I tako je i montirana! Do fasade 25-30cm, do plafona neki 30cm mozda i vise, levo/desno sve slobodno!
A Muse(2023) ima do fasade neki 15-20cm, do plafona takodje 30cm, levo/desno sve slobodno!
Kad sam ga pitao sto ova nije kao Amber dole? Rekao nije ovo krmaca od 45.5kg! Dovoljno joj 15-20cm :)
Coveka znam 13godine licno i sumnjam da ce me zaj3bati! Ugradio mi do sada 4 klime!
I evo Amber radi ko sat jos malo pa tacno 8 godine, A Muse 2 godine (sutra) :)

Pretpostavljam da je u pitanju lezaj kompresora il mozda gresim? Da li je neko imao slicno iskustvo , jel moguca popravka/zamena lezaja kompresora ili se menja samo ceo?
Najbolje pozovi majstora!
Ovde mozemo samo da nagadjamo itd. :)
Pitanje je takodje da li ce se isplatiti ako je neki veci posao oko kompresora!

Poslednja izmena:
Pozadi je najveci problem, od tih 10cm pola je blokirano namotanim cevima. Ja bih tu zamenio nosace ili bar izvukao na tim postojecim koliko moze, to se lako uradi i bez montera.

Pozadi je najveci problem, od tih 10cm pola je blokirano namotanim cevima. Ja bih tu zamenio nosace ili bar izvukao na tim postojecim koliko moze, to se lako uradi i bez montera.
Mislis da se on ne bi napravio lud sutra ako nesto ne valja i ako ga cimnem za garanciju kada vidi da postojece stanje ne odgovara stanju koje je on ostavio?

Ne zoves njega vec prodavnicu pa oni onda salju njega ili nekog drugog ovlascenog.

Mislis da se on ne bi napravio lud sutra ako nesto ne valja i ako ga cimnem za garanciju kada vidi da postojece stanje ne odgovara stanju koje je on ostavio?
Sad cu ti kazem kako to ide preko energynet!
Ako ne daj boze nesto bude sa klimom, ti ces da reklamiras, najbolje u energynetu! Ipak to ide na kraju sve preko njih! A oni salju nalog monterima! On moze lako da odbije nalog sto ima (kao) dosta posla! Tako da ce ti posalju nekog drugog! Ako je korektan lik on ce to brzo da resi itd. Ako dodje neki 🐒 on moze lagano to da prebaci na losu ugradnju i onda krece cimanje itd.

Lepo napisao @2025
Mnogo lako odustajes! Oni tih dali validan kontakt i onda neka ga oni zovu, da ti pomeri spoljasnu! Sigurno ti se javila u energynet jedna gospodja na baterije! Ona uvek gleda da te sto pre odbije!
Ona prodaje price da klima ne moze da hladi uopste na 23c, kad je npr. napolje samo 18-20c! Iako klime moze da hlade i na -15c! ;)

@2025
Ma nemaju oni ovlascenog, tako je i pocela cela prica. Tamo gde sam kupio su mi poslali coveka koji uopste nije ovlascen. Onda sam kontaktirao Energynet i oni su mi poslali ovog lika.
Ovako izgleda odgovor Energyneta na moj mail sa izmerenim odstojanjima i odgovorom servisera da je uputstvo ekvivalent toalet papira

Poštovani,

Za pitanja vezana oko instalacije, sva dodatna pitanja i konsultacije, molimo da pozovete servis koji je instalaciju i izvršio.

Posalji mail Energynet-u, stavi svoje podatke, slike klime, fiskalnog, napisi da je serviser koga su ti oni poslali tako instalirao (navedi njegove podatke) i trazi da dodje (taj ili neki drugi) da popravi (besplatno) ili da ti odgovore da takav nacin ugradnje ne ponistava garanciju, u suprotnom ces kontaktirati nadlezne inspekcije, udruzenje za zastitu potrosaca (Efektivu i tako te).
Obavezno mail, nista preko telefona.

Od svega toga jos samo nisam pretio, ali mi je sada jasno da se bez toga necu izvuci

Mora pretnja, i nema "zovite servisera" kazi vi ste mi poslali servisera. Ili nek se izjasne da je sve ok (na sta kasnije mozes da se pozoves) ili nek salju na popravni. I ni dinar da im ne doplacujes, ako trazi serviser isteraj ga napolje i kazi da naplati od Energyneta.

Te mere u uputstvima za montazu su apsolutna glupost, da bi klima imala 30cm od pozadi mora da bude na nosacima za 24k sto je suludo. I gornja mera je glupost, sto rece @style53 to je cisto zbog servisa ukoliko bi trebalo vaditi elektroniku, bolje da je spusteno ako ima prostora nego da nije, ali joj nece uticati na rad.

Na tu klimu treba staviti nosace za 18k, i pomaci je udesno.

Ja kada montiram klime 12k sa gabaritnijim SJ uvek stavljam nosače za 18k. Razlika u ceni materijala je 1.5€ a Mnogo znaci, em sto meni olaksa posao radi motanja cevi pozadi, em sto ce klima imati protok vazduha kakav i treba da ima.

Ne znam koliko ce se videti na fotografiji dole, u pitanju je Midea All Easy Pro 12k koja ima gabarite Mideinih 18ki od slabijih modela. Znaci, krupnija klima, idu duzi nosaci. Ima dosta prostora pozadi da sve to radi kako treba.

Prilozi

• IMG_0606.jpeg
    IMG_0606.jpeg
    396.3 KB · Pregleda: 64
Nikada ne bih reklamirao i terao ga da implementira mere doslovno kao iz uputstva. Nisam dokon da glumim Stevu Zigona i da se izivljavam vec da donekle postignem uslove da klima radi kako treba. Ja se izprva nisam ni bavio instalacijom dok mi ljudi ovde nisu digli frku. Sada nakon sto sam i sam malo razmislio uvidjam potencijalan problem time sto je klima previse nabijena. Znaci ne zato sto je 25 cm udaljena od zida, a ne 30 vec zato sto je 5 umesto 30 i zato sto je 10 umesto 30 plus sto je i taj prostor popunjen crevima. Na sve to, moja klima za razliku od vecine cije slike ovde postavljate ima sa tri strane zid sto joj sigurno ne ide u prilog kad je pasivno hladjenje u pitanju. Ne znam, mozda to zimi bude i prednost, ali za leto sam ubedjen da joj ne prija.

Dok cekamo odgovor Energynet-a na "pretece" pismo i rasplet drame, evo prvih utisaka sto se samog hladnjenja tice. Klima hladi dnevnu sobu pravougaonog oblika 11x3 i kuhinju koja se bez zida nastavlja na "G" dimenzije 4x2.5. Dakle ca 40-ak kvm. Pri sobnih 28.8 C ukljucena je klima na 25 stepeni, brzina vent. 3. Sobna temperatura se meri 3 metra dijagonalno od klime, dakle terpometar nije izlozen strujanju vazduha iz klime. Za tacno 35 minuta, koliko je trajao viber poziv, sobna temperatura je spala na 25.5 stepeni kada je vec subjektivni osecaj prestajao da bude prijatan. Meni je ovo prva klima u zivotu i sto se mene tice ja ovo percipiram kao odlican performans. Doduse, glavni zadatak ove klime je da greje istu povrsinu od oktobra do maja pa joj najtezi zadaci tek predstoje. Kupio sam i smart uticnicu za merenje potrosnje pa cu je instalirati u avgustu kada dodjem pa cemo videti koliko struje trosi. Zamerki na buku, krckanje, zujanje itd za sada nema. Ozloglasena spoljna jedinica se za sada isto ne cuje.

Hvala na podeljenom iskustvu. Koju smart uticnicu si uzeo i gde?

Kod mene je na 26 postavljena, hladi aj da kazemo 40ak kadrata, dnevnu, trpezariju i spavacu, prostorije su jedna do druge, razlika u temperaturi u spavacoj je uvek za min 1C visa od dnevne. Juce i prehjuce je radila non stop, desi se da obori temperaturu u dnevnoj ispod 26 i da je malo neprijatno pogotovo u nogama, sensor klime kroz aplikaciju pokazuje da je kod klime 27C pa cak i 28, ***a pece zvezda odozgo a samo imam plocu betonski(krov je tegola), cenim da zbog toga i postigne tu temepraturu.

Kod mene je kuca sa tri etaze u pitanju, a klima je u prizemlju tako da je to olaksavajuca okolnost. Tu nikad ne ide temperatura preko 30 cak ni kad je napolju 40 stepeni, ali 28-29 bude. Na spratu je uvek 2 do 3 stepena toplije, ali se tu ne zivi.

Pozdrav, moze li savet koje klime ugraditi za kucu sa planom iz priloga?
Namena: grejanje i hladjenje tokom cele godine
Debljina zida 281mm (stiropor 100 + mineralna vuna 140mm); pod 140mm (stiropor 80mm); krov (mineralna vuna 150mm)
U dnevnoj sobi zutom bojom oznacen polozaj klime; dok mi je potreban savet za resenje za ostatak kuce i naravno izbor konkretnih modela.
Ukupna neto povrsina kuce: 60m2; pvc stolarija (dvostruko termoizolaciono 4+12+4); u pitanju je montazna kuca.

Prilozi

• plan_klima.jpg
    plan_klima.jpg
    224 KB · Pregleda: 31
Vrh Dno