Šta je novo?

Grdan problem sa proxyjem/ruterom

nIce Cream

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2002
Poena
650
Imam manju mrezu, kombinaciju wifi i kablova. Nekih 15tak korisnika.
Trebam da obezbedim izlaz na net ovih dana, pa me interesuje kako da sredim da mi server nekim korisnicima daje pristup netu a nekima ne. Na jednom racunaru (koji je spojeno kablovima na switch) je DHCP, CS server, i jos jedna WiFi kartica, sa kojom cu se spojit na WiFi internet provajdera. Os je win2000server.
Znaci, kako isfiltrirati ko moze na net a ko ne. Pokusavao sam sa raznim programima ali nisam naisao na neki koji nudi mogucnost filtriranja na osnovu MAC adrese.

Hvala puno!
Pozdrav

Ne vidim zasto ti je neophodno da filter bude prema MAC-u.....ali ako u DHCP-u naparavis registracije prema rezervacijama za sve klijente koje imas, dobices potpuno istu stvar, samo sto ce filteri biti postavljeni na osnovu IP adrese.
Dalje pretpostavljam da znas.....podignes NAT i na interfejsu koji konfigurises izvrsis filtriranje koje je vrlo jednostavno.

Ako bude problema, tu smo....

Poz

----

+- je napisao(la):
Ne vidim zasto ti je neophodno da filter bude prema MAC-u.....ali ako u DHCP-u naparavis registracije prema rezervacijama za sve klijente koje imas, dobices potpuno istu stvar, samo sto ce filteri biti postavljeni na osnovu IP adrese.
Dalje pretpostavljam da znas.....podignes NAT i na interfejsu koji konfigurises izvrsis filtriranje koje je vrlo jednostavno.

Ako bude problema, tu smo....

Poz

----

...a ako se neko doseti pa umesto DHCP-a na svom racunaru postavi staticku IP adresu iz opsega kojem je dozvoljen izlaz na net, prolazi....elegantnije je sa IP adresama, ali lakse za zaobilazenje....
Sa MAC adresama je definitivno sigurnije, postavis allow na mrezne kartice racunara koji mogu napolje, sve ostale zabranis. Teze za odrzavanje i manje fleksibilno.
Ako su u pitanju 'paceri' koji ne znaju kako se kofigurisu ip parametri na racunaru i ako nije bas toliko bitno dal ce neko da obidje zabranu izlaska na net ili ne, bolje je postavljati restrikcije na ip nego na mac adrese.
Sad ja ne znam koliko je mocan routing servis na w2k (radio sam par puta sa njim jer sam morao) i sta sve on moze - secam se da ip adrese filtrira, za MAC ne znam ali pretpostavljam da moze. Tu je +- , pa ce te vec uputiti.

Nazad
Vrh Dno