Šta je novo?

Gran Turismo 4?

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Vidim da ovde skoro niko ne prica o ovoj igri, verovatno zato sto izlazi samo za PS2, ali recite mi vi koji ste igrali, kako bi je ocenili, jel najbolja voznja koju ste igrali, ili ima neka bolja na PC-u? Znaci po pitanju simulacije, zvuka i ostalog sto je bitno, a ne grafika, i ostale nebitne stvari...
Da li je toliko dobra da bi kao uzeli PS2 samo zbog nje...?
Ne znam, mene stvarno loze takve igre, znaci ono pored "svemirskih kola" ima i nesto realnije u igri, tipa sto bi mozda i mogao da posedujem u pravom zivotu, kola koja vidjas po ulicama grada...

Boris Lozac je napisao(la):
Vidim da ovde skoro niko ne prica o ovoj igri, verovatno zato sto izlazi samo za PS2

To je zato sto PC propada a PS2 roola, a tek sto ce PS3 da roola

ali recite mi vi koji ste igrali, kako bi je ocenili, jel najbolja voznja koju ste igrali

Da. Mada sam ja igrao demo a ne full igru ali i tih 20 minuta kod drivera je bilo i vise nego dovoljno

ili ima neka bolja na PC-u?

Ne. Osim ako nisi fanatik za ultra-mega-realisticnim i kvazirealisticnim simulacijama (npr. RBR gde se slupas kako stignes dok ne naucis)

Znaci po pitanju simulacije,

Neko te je lagao, ovo nije simulacija vec arkada. Nema ostecenja, nema nista. Ali ima ono sto je neverovatno - svaka kola se ponasaju drugacije u zavisnosti od mase, motora, aerodinamike...ne u smislu da kao u NFSu 37 kad zbudzis auto svim najskupljim delovima auto ide brze, ali pritom ima istu fiziku. Ne, ovde se jednostavno svaka kola ponasaju drugacije po difoltu. I od svakih kola su snimali jedinstveni zvook motora! :)

zvuka i ostalog sto je bitno, a ne grafika, i ostale nebitne stvari...

Ovo vec rekoh gore - sve je vrh. Atmosfera, izbor staza, ma odlicno

Da li je toliko dobra da bi kao uzeli PS2 samo zbog nje...?

Da, kad bi mi voznje bile omiljeni zanr

Ne znam, mene stvarno loze takve igre, znaci ono pored "svemirskih kola" ima i nesto realnije u igri, tipa sto bi mozda i mogao da posedujem u pravom zivotu, kola koja vidjas po ulicama grada...

Sve je to lepo, samo nemoj k'o driver da mi dokazujes da bolje vozis Subaru Legacy pa da se slupas o prvu bankinu nosem u istu pri 130 na sat :d ;)

Sjajna igra!

Ja sam ljubitelj GT serijala , pocevsi od gt2 kojeg sam igrao godinama!Fizika za ono doba je bila nesto skroz specijalno i jedinstveno! Izbor kola i podesavanje a tek friziranje aauuuuu!?!Zvuk je jednostavno uzivajuci!
Sto se tice realnosti=simulacije , nema krsenja kola ali zato ima fiziku to je sigurno!
E sad probao sam gt4 prologue i otisao otvorenih usta !
Toliko sam bio popaljen da sam skinuo sa neta sve moguce filmove slike o gt4 koji je trebao da izadje onda! Zvuk je najbolji ikada od svih igrica na bilo kojoj platformi!Prosto se najezis kada cujes svoj auto kako brunda!
Jos ako dodam da je zvuk kola realan kao i friziranje!
Za fiziku ne mogu da garantujem posto nisam probao na volanu u poredjenju sa nekim "simulacijama" tipa rbr i gtr!
bilo bi lepo kada bi neko ko je probao volan na ovoj fascinantnoj igrici da svoje utiske u poredjenju sa gore navedenim!
GT Rules!

MarkoJ. je napisao(la):
Sto se tice realnosti=simulacije , nema krsenja kola ali zato ima fiziku to je sigurno!

To i rekoh gore, znaci nema krsenja kola, samo se nastavlja, ali svaki auto se ponasa drugacije

MarkoJ. je napisao(la):
Zvuk je najbolji ikada od svih igrica na bilo kojoj platformi!

Najbolji zvook ima Doom 3 ali to je fps igra pa nije za poredjenje :) Od voznji - najbolji zvook na bilo kojoj platformi ima GT4

Mislim, to mozemo opusteno da uopstimo - od voznji najbolje sve na bilo kojoj platformi ima GT4 ;)

Izem ti igru kad nemozes da slupas auto. Za one koji vole takve stvari postoje igre koje u sebi sadrze rec bilijar... pa se odbijajte od zidove

Poslednja izmena:
Bojan Novakovic je napisao(la):
Izem ti igru kad nemozes da slupas auto. Za one koji vole takve stvari postoje igre koje u sebi sadrze rec bilijar... pa se odbijajte od zidove
Pa odbi se od zida u GT-u pa ces videti gde ces da zavrsis,da bi postigao najbolja vremena nema odbijanja i precica tako da je nebitno,a ne verujem da ce ijedna igra sa licencom za 500 automobila dobiti i licencu da ih lupa i demolira!

GT1 i 2 su bili do yaya! Ostale nisam video ali sam odusevljen realisticnoscu! Mislim da to nema nijedna voznja do sada i na pc-u i na konzolama!
Pozdrav.

p.s. Inace, GT1 i 2 sam igrao u emulatorima na PC-u.

Somilic je napisao(la):
Pa odbi se od zida u GT-u pa ces videti gde ces da zavrsis,da bi postigao najbolja vremena nema odbijanja i precica tako da je nebitno,a ne verujem da ce ijedna igra sa licencom za 500 automobila dobiti i licencu da ih lupa i demolira!

Da, zamisli vozimo trku, ti si ispred mene nekih 10 sec. Izgubis koncetraciju udaris u zid i lagano nastavis trku, bole te uvo za sve. Aj to uradi u pravoj simulaciji voznje ili u stvarnosti. Ma daj... nemojte je onda porediti sa simulacijom, znacenje simulacija obicno ide na to da se nesto simulira, a kada se kaze simulacija voznje, onda se simulira prava voznja. Navedi mi jedno prevozno sredstvo (sem tenka) koje ce udariti u zid i ostadi neosteceno (pa cak i tenk ce iskriviti njusku). Dakle nije simulacija vec arkada... e pa u tom smislu vec mozemo pricati kako je dobra igra. Dakle po pitanju arkadne voznje... a ne simulacije.
Samo ne shvatam zasto se svaka firma koja napravi bilo kakvu voznju poziva na o da je napravila "simulaciju" voznje kad igre znaju da po arkadnosti zayebu i "Micro Machines".

Poslednja izmena:
Dark_AveNGER je napisao(la):
GT1 i 2 su bili do yaya! Ostale nisam video ali sam odusevljen realisticnoscu! Mislim da to nema nijedna voznja do sada i na pc-u i na konzolama! Takav feeling u voznji je neprevazidjen!
Pozdrav.

p.s. Inace, GT1 i 2 sam igrao u emulatorima na PC-u.

Da, zamisli vozimo trku, ti si ispred mene nekih 10 sec. Izgubis koncetraciju udaris u zid i lagano nastavis trku, bole te uvo za sve. Aj to uradi u pravoj simulaciji voznje ili u stvarnosti. Ma daj... nemojte je onda porediti sa simulacijom, znacenje simulacija obicno ide na to da se nesto simulira, a kada se kaze simulacija voznje, onda se simulira prava voznja. Navedi mi jedno prevozno sredstvo (sem tenka) koje ce udariti u zid i ostadi neosteceno (pa cak i tenk ce iskriviti njusku). Dakle nije simulacija vec arkada... e pa u tom smislu vec mozemo pricati kako je dobra igra. Dakle po pitanju arkadne voznje... a ne simulacije.
Samo ne shvatam zasto se svaka firma koja napravi bilo kakvu voznju poziva na o da je napravila "simulaciju" voznje kad igre znaju da po arkadnosti zayebu i "Micro Machines".
Ja ne znam ko je to ovde pricao o simulaciji i sto je toliko bitno da je simulacija,pa sto je realnija simulacija to je teze i veci smor.
Ovde je receno da je GT najbolja voznja,tj. naj zanimljivija,da ima odlicnu fiziku a da nije simulacija u potpunosti, ali je daleko iznad arkada tipa NFS!
Problem je sto obozavaoci PC-igara uvek moraju da imaju neki argument za neozbiljnost konzolnih igara,iako je cesto taj argument totalno nebitan za igrivost.
Kakve veze ima da li ces je nazvati arkadom ili simulacijom,bitno je kakva je igra!

1. Covece al se ti nalupa ovde. Pa ja nemam apsolutno nista protiv konzola. To sto ovde postoji neki (verovatno veliki) broj PC usera koji samo hvale PC a pljuju po konzolama ne znaci da sam to ja.

2. pa sto je realnija simulacija to je teze i veci smor

To je tvoje subjektivno misljenje i nazalost misljenje velikog dela igracke populacija. Bas zato simulacije voznje su jako malo trazene na trzistu igara. Samo vam je bitno da "overite" igru, drzite gas i skrecete levo desno. Tada nije tesko stici do pobede. Ali Suocavanje sa makar 20% onoga sa cime se pravi vozaci suocavaju a prave simulacije voznje prenose, je vama nezamislivo.

Dakle moji argumenti nikad nemaju veze sa time da li je nesto doslo sa konzola ili PC-a vec imaju veze sa onim sto ja mislim. Ja sam rekao svoje misljenje, ti svoje... nek ostane na tome. Svako ima pravo na svoje misljenje.

U pravu je Bojan, ljudi bi da sto pre "odrade" igre(mada bojane i ti spadas u tu kategoriju, ne racunajuci voznje ;) ), znaci bitno im je da je sto pre zavrse, i da budu prvi u kraju koji su presli "kraljicu", tako i za voznje, nije ni cudo sto je NFS tako popularna igra, znaci ne pustas prst sa strelice na gore(ili ne spustas nogu sa gasa), malo pipnes levo, desno kad zatreba i eto ti BLOKBASTERA medju igricama, ne znam kako je to nekom zanimljivo, mislim igro sam i ja NFS, ali obrnes i to je to, odma Uninnstall!
A recimo Richard burns svaki put igram sa uzivanjem, i svaki put se unapredjujem, i nekako vidim razlog zasto igram..
Kazete da za GT4 nema ostecenja, mada i vidim razlog, nijedan proizvodjac nije lud da da licencu ga gleda kako mu se lupaju kola u igri... ali nebitno, ne mora da mi se osteti vidno auto, nek bar realno uspori kad udaris u nesto, ili nek se pokvari fizika kretanja i to... a ne da odradjujem akcije kao u NFSU, zatvorim oci, prst na gas i otvorim oci kad cujem, WINNER!!

filipenko je napisao(la):
To je zato sto PC propada a PS2 roola, a tek sto ce PS3 da roola
yeah right! I tada je mrmot zamotao cokoladicu!
Mozda ti u doticnoj replici ipak nedostaje ovaj smajli: :d
Poz
:wave:
Nedjo

@Nedjo
Naravno, zaboravio sam smajli ali se iz konteksta vidi na sta sam mislio :) A i iz mojih ostalih postova po forumu...

@Lozaci (Boris, Bojan :d )
Ljudi, procitajte moju prvu ili drugu recenicu u tredu - GT4 nije simulacija. GT4 je arkada. Ali arkada u kojoj se kola bolje ponasaju nego u drugim igrama sa realnim ostecenjem i slicnim stvarima...

Znamo filipenko ;).

@Boris
Proizvodjaci ne zele da daju licencu "za lupanje" automobila ne zato sto ne zele da se njihova kola lupaju vec zato sto ne zele da automobil na ekranu dodje do te mere ostecenja da nemoze da se prepozna. I samim tim ta licenca nema svrhu kada automobil ne preponajes tamo na stazi.

Nek nam kaze neko koje probao gt4 na volanu mislim na drivera ili drapina , pa neka kazu kakav je u poredjenju sa pc "simulacijama" ako uopste mogu de se odlepe od gt-a!

U demou ga sigurno nije bilo (Ferrari). A i sta ce Ferrari da se blamira u igri, nije mu ovo NFS, ovde su ljudi potpuno realno uradili ponasanje kola i bilo bi blama kad se izvali masovno koliko je jedan recimo NSX brzi od 5x skupljeg Ferarija. Bilo bi smesno.

10 stvari koje ste zeleli da znate, a niste smeli da pitate :)

1. GT4 ima najbolju fiziku ikada, ali nema lupanja, mada su prisutni tyre wear i engine failure....

2. Automobila ima 735, ne 500.. http://www.gtplanet.net/gt4/car_list/get_cars.php

3. Igra ima ~60 staza, od kojih su pola real life staze, modelirane bolje od bilo koje druge igre, a izmedju ostalog, tu su drag, drift, rally trke (fizika na nivou burnsa)...

4. U igri nema odbijanja o zidove, ili medjusobnog namernog lupanja, jer to povlachi 10 sec penalty, gde je brzina zakucana na 50Kmh...Uradjen je u tom sluchaju odlichan shake/blur, tako da nije neka glupost sa bilijarom ko shto neko reche...

5. Podeshavanja automobila su detaljna kao u najboljoj simulaciji na PCu, a postoji i NOS za lozache :) Nema vynila, spojlera, maglenki i tih gluposti, tu je zadnji spojler koji donosi automobilu downforce, kao i pravi, i moze se shtelovati...

6. Damage model u GT4 nije uradjen iz dva razloga...Previshe automobila, pa bi za to znachilo josh odlaganja...PS2 nije dovoljno jak da uradi crash model kako treba, a Polyphony ne radi nishta na pola...Najavili su ga za GT5 u 2007., zajedno sa svim ostalim aspektima simulacije koji mu fale...

7. GT4 ne da ne moze brzo da se "odradi", nego je potrebno 2+ meseca da bi se preshao intenzivnim igranjem...

8. Shto se tiche Ferarija, ne znam zashto vam bash Ferari fali ? Shto ne Bugati, Lambo, Maserati ? Nishta od toga nema u GT4, i nije mi zao, jer to sve jedno nisu automobili za trkanje ;)
Ne verujem da nisu kupili licence zbog velike cene, jer PGR2/Forza ima ferarije u najobichnijoj arkadi, ali to je Microsoft ipak ;) Mozda je ovo shto kaze filipenko, jer ljudi iz Ferarija su vrlo sujetni :)

9. Do sada su izashle sve verzije igre (NTSC-J, NTSC i PAL), pochevshi od 28. decembra 2004. ali igra ima novu i ludu zashtitu, tako da ju je nemoguce prekopirati kucnim rezachem...Koliko znam, josh niko kod nas nema original, a meni je poslat iz UK, treba da stigne ovih dana, pa cu pisati o igri i kachiti shotove/filmove ako nekog interesuje :)

10. Igranje na volanu (najbolje novi Driving Force PRO), je totalno drugachije iskustvo, pogotovo zbog mogucnosti volana od 900 stepeni, pa se svi fabrichki modeli mogu voziti bash onako kako se voze u stvarnosti, bez glupog locka na 200 stepeni kao kod svih ostalih volana...Pored toga, volan ima duplo jachi FF od svih ostalih, a igra ima verovatno najbolju podrshku za FF do sada...Voziti Nordschleife na ovom volanu je totalno novo iskustvo, chak i za one koji igraju hardcore simulacije na PCu...
Igru je inache moguce igrati online besplatno, koristeci PC kao ruter...

Poslednja izmena:
Stvarno ne znam ko se nalupetao Bojane,mozda je suvisan komentar o konzolama, ali je tvoj komentar i banalizovanje GT4 sigurno vece lupetanje!Znaci to sto vecina igraca nece da se smara sa "super vernim simulacijama" ne znaci da je GT serijal "stisni gas i prodji kroz cilj",a ti ga ocigledno nisi vozio kad ovako lupetas!Siguran sam da mozes podjednako da se usavrsavas u GT-u kao i u RBR.

Vec sam ti rekao da ostecenje kola nije jedini parametar da bi nesto predstavljalo simulaciju,drugo nisam siguran koliki procenat ucesnika u pravim trkama lupa automobile za vreme trka,jer obicno tu trku ne zavrse ako se slupaju,pa ta ostecenja i nisu toliko verna u igrama, jer mozes auto posteno da izlupas i jos da imas dobar plasman!

Da bi se udovoljilo pravim fanaticnim zaljubljenicima u simulacije,najbolje bi bilo da se uvede pravi suvozac kod relija koji bi vikao "blaga u levo" :zgran: "bomb site secure","stick together team"!?
Naravno obavezno po random sistemu,iznenadni kvarovi motora, sto se redovno desava na trkama,lepo vodis kad ono puc,puc,bang!!#$,***! to je simulacija sta cu ,valjda cu sledeci put imati vise srece. :eyebrows:

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
yeah right! I tada je mrmot zamotao cokoladicu!
Mozda ti u doticnoj replici ipak nedostaje ovaj smajli: :d
Poz
:wave:
Nedjo

Ne, PS3 nece da rula, bice gori od danashnjeg 3Ghz i X800 :)

driver je napisao(la):
10 stvari koje ste zeleli da znate, a niste smeli da pitate :)

1. GT4 ima najbolju fiziku ikada, ali nema lupanja, mada su prisutni tyre wear i engine failure....

Istina cak i u gt2 je bilo tyre wear!

4. U igri nema odbijanja o zidove, ili medjusobnog namernog lupanja, jer to povlachi 10 sec penalty, gde je brzina zakucana na 50Kmh...Uradjen je u tom sluchaju odlichan shake/blur, tako da nije neka glupost sa bilijarom ko shto neko reche...
Cak i u gt2 kada vodim za 5-10 sec i odvalim se u zid oni me stignu i prestignu!Bojane izgleda da ti nisi vozio gt uopste!

5. Podeshavanja automobila su detaljna kao u najboljoj simulaciji na PCu, a postoji i NOS za lozache :) Nema vynila, spojlera, maglenki i tih gluposti, tu je zadnji spojler koji donosi automobilu downforce, kao i pravi, i moze se shtelovati...
DA jos dodam da je friziranje realno bukvalno!Ne na onaj fazon stavis kit1,kit2 ,nego sve je lepo objasnjeno i svaka promena se oseti i cuje!

7. GT4 ne da ne moze brzo da se "odradi", nego je potrebno 2+ meseca da bi se preshao intenzivnim igranjem...

Covece ja gt2 nisam presao za nekoliko godina , ako si paljevina i volis da uzivas u svojim kolima igrica traje godinama!

8. Shto se tiche Ferarija, ne znam zashto vam bash Ferari fali ? Shto ne Bugati, Lambo, Maserati ? Nishta od toga nema u GT4, i nije mi zao, jer to sve jedno nisu automobili za trkanje ;)
Bilo bi zestoko ponizavajuce i za ferari i lamborgini da ih zestoko dune japanac od 2L(tipa mica evo!) bas kao u reallife!

treba da stigne ovih dana, pa cu pisati o igri i kachiti shotove/filmove ako nekog interesuje :)
Ovo spada pod obavezno dok god budem imao zivaca gledati i ceznuti za gt4!

Jos nesto zvukovi kola su toliko... :,,: da su ludi japanci snimali sa mikrofonima aute koje su testirali(izduv,motor..) i naravno vozili ih i testirali(frizirali?)
Ima na netu ali sam ja zaboravio link mozda ako driver zna , gde je snimljen zvuk skyline,bmw i nekog starog amera , znaci nema ono dobro su ga uradili nego bas tako se cuje auto i tacka , nema farbanja i dr!

Zbog ovakbih igrica vrijedi uzeti SOny 2 definitivno...!!!
Jer je ovo najbolja voznja koja je trenutnon na trzistu ...ali imace straasnu konkurenciju od (e sad ne znam kako se zove igra radi je KONAMI ) .....
POz...

MarkoJ. je napisao(la):
Ima na netu ali sam ja zaboravio link mozda ako driver zna , gde je snimljen zvuk skyline,bmw i nekog starog amera , znaci nema ono dobro su ga uradili nego bas tako se cuje auto i tacka , nema farbanja i dr!

Evo ovde, pa sounds...

Btw, odrzano je takmichenje medju zaposlenima iz devet auto kuca u GT4, i dobila Toyota :)

A evo ovde odgovori na sva pitanja u vezi GT4...

Jesam ja vozio GT ali neki stariji, bilo je odavno tesko i da se secam kako igra izgleda.
No, nisam ja ovde ni pljuvao GT bas zato sto ga nisam ni probao.
Rekoa sam samo svoje misljenje, a koliko god da mi je neka voznja realna, ubija me u pojam kada ostecenja nepostoje. Zato sam bas se nevirao kod GP serijala formule 1, i skidao razne patcheve da mi delovi otpadaju ko ludi, povecavao damage u EA F1 simulaciji itd.
Dakle opet kazem, samo iznosim svoje misljenje. Globalno naravno, ko zna, mozda bi izhvalio (sta vise siguran sam da bih to uradio) GT, ali ne kao pravu simulaciju voznje vec kao voznju. Ipak mi se smucilo kad sam video da igra ima fenomenalnu fiziku ali nema ostecenja...

M3 je napisao(la):
Zbog ovakbih igrica vrijedi uzeti SOny 2 definitivno...!!!
Jer je ovo najbolja voznja koja je trenutnon na trzistu ...ali imace straasnu konkurenciju od (e sad ne znam kako se zove igra radi je KONAMI ) .....
POz...

Enthusia od Konamija se pojavila, ali je kao neki NFS sa odlichnom fizikom...Sve shto se tiche automobila je odlichno, ali su staze ko u NFS i nachin igranja i prelazenja je kao neka najgora arkada, tako da igra vrlo brzo dosadi...To je prva Konamijeva voznja ikada, i pokazuje potencijal za neke sledece...

Jesam ja vozio GT ali neki stariji, bilo je odavno tesko i da se secam kako igra izgleda.
No, nisam ja ovde ni pljuvao GT bas zato sto ga nisam ni probao.
Rekoa sam samo svoje misljenje, a koliko god da mi je neka voznja realna, ubija me u pojam kada ostecenja nepostoje. Zato sam bas se nevirao kod GP serijala formule 1, i skidao razne patcheve da mi delovi otpadaju ko ludi, povecavao damage u EA F1 simulaciji itd.
Dakle opet kazem, samo iznosim svoje misljenje. Globalno naravno, ko zna, mozda bi izhvalio (sta vise siguran sam da bih to uradio) GT, ali ne kao pravu simulaciju voznje vec kao voznju. Ipak mi se smucilo kad sam video da igra ima fenomenalnu fiziku ali nema ostecenja...
Pa tako reci brate srbine a ne da je ko micro machines! :wave:

Nazad
Vrh Dno