Šta je novo?

gramofon + zvuchnici + pojachalo?

rev

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2003
Poena
620
reshih da mami za rodjendan nabavim gramofon za kojim kuka vec godinama pa sam nabavio povoljno Sharp RP11 gramofon i zvuchnike Sharp CP-1600 H (RW) sledecih karakteristika:
Nominal Impedance: 4 OHMS
Rated Power Input: 15 W
Music Power Input: 30 W

zvuchnici su 100% ispravni a kod gramofona je samo igla diskutabilna medjutim dobio sam i rezervnu. poshto se apsolutno ne razumem u tematiku interesuje me da li ovo uopshte vredi nechemu ? koje pojachalo da uzmem uz ovo ? ne treba mi nishta besno, bitno je da bude solidno a shto jeftinije i da nije glomazno :)

inache keva nije neki audiofil vec prosto zheli da sa vremena na vreme mozhe da poslusha neku od svojih starih plocha. prvo sam razmishljao da uzmem neki nov kenwoodov gramofon za 5000k ili jedan od onih newmark dj gramofona koji su oko 130e ali mi je uletela ova varijanta jako povoljno.

hvala unapred na pomoci!

Poslednja izmena:
Trazi integrisano pojacalo sa PHONO sekcijom koje ne mora da bude preko 30W po kanalu s obzirom na zvucnike koje si nabavio.

Trazi integrisano pojacalo sa PHONO sekcijom koje ne mora da bude preko 30W po kanalu s obzirom na zvucnike koje si nabavio.

Пошто су звучници 15 W синуса на 4 Ohm, довољно му је чак и појачало од 7.5 W синуса на 8 Ohm.
Тешко да ће то да изгура некакав звук, али пошто је за маму која није амбициозна можда може да послужи.
Игла траје пар година, у зависности од тога од чега је направљена (можда је сафирна?) и колико се често слуша, од квалитета и доброг подешавања ручке, као и у зависности од тога колико су плоче очуване. Ако се слуша сваки дан, сафирна не може да изгура више од годину дана.
SHARP није нека марка за грамофоне, спада у јефтине варијанте. Пошто је аутоматски, кад дође до краја плоче, подиже иглу са плоче и евентуално враћа ручку на лежиште и гаси мотор), треба проверити да ли је аутомат исправан. Треба пронаћи и параметре за подешавање антискејтинга (ако га има), offseta (overhang) ручке и tracking force-a главе/игле.

Poslednja izmena:
Znam da je dovoljno 7W na 8oma, ali gde da nadje takvo pojacalo? Jedino nekog lampasa, a i oni su obicno jaci. :DNeko tranzistorsko tesko da ce da ulovi bez 30-tak vati. Ima jeftinih Technics-a manje snage koji bi zavrsli posao.

Poslednja izmena:
Uopšte se ne opterećuj kolika je snaga pojačala, traži samo ono koje podržava zvučnike od 4 oma i naravno koje ima ulaz za gramofon (kod starijih ih uglavnom ima, a kod novih veoma retko).
Majka ionako neće to jako "odvtati" da bi stradali zvučnici.:)

Poslednja izmena:
puno vam hvala, svi saveti su mi zaista korisni!
igla je dual dn 239 (ako nekome neshto znachi:)) a probacu da nabavim ili izguglam negde te parametre ali ako ne uspem mozhe li se opet nekako podesiti da radi kako treba ?
kabl od gramofona ima chincheve (iako kapiram da fabrichki nije bilo tako) pa me zanima da li i pored toga pojachalo mora da ima ulaz za gramofon (to je valjda onaj debeli okrugli?) ?
da li bi mogli da mi date predlog nekog pojachala i koliko mogu da ochekujem da ce me to koshtati ?
da li ako je pojachalo npr od 8 oma mogu na njega da prikachim zvuchnike od 4?

ako treba na josh neshto da obratim pazhnju slobodno recite.
izvinjavam se na mozhda glupim pitanjima, kao nekome kome je vrhunac poznavanja audio tehnike ipod nije mi bash lako da se snadjem sam koliko god se trudio :/
hvala

puno vam hvala, svi saveti su mi zaista korisni!
igla je dual dn 239 (ako nekome neshto znachi:)) a probacu da nabavim ili izguglam negde te parametre ali ako ne uspem mozhe li se opet nekako podesiti da radi kako treba ?
kabl od gramofona ima chincheve (iako kapiram da fabrichki nije bilo tako) pa me zanima da li i pored toga pojachalo mora da ima ulaz za gramofon (to je valjda onaj debeli okrugli?) ?
da li bi mogli da mi date predlog nekog pojachala i koliko mogu da ochekujem da ce me to koshtati ?

ako treba na josh neshto da obratim pazhnju slobodno recite.
izvinjavam se na mozhda glupim pitanjima, kao nekome kome je vrhunac poznavanja audio tehnike ipod nije mi bash lako da se snadjem sam koliko god se trudio :/
hvala

Taj kabl sa cincevima ubodes na PHONO ulaz bilo kog integrisanog pojacala koje ima PHONO sekciju (danasnje komercijale retko imaju). Postoje i posebna pretpojacala za gramofone koja su mnogo skuplja pa ti se ne isplati tako nesto, nego juri nekog integralca na koga ces samo da ubodes gramofon preko tog postojeceg kabla. Imas u oglasima (pogotovo kod preprodavaca) neka starija pojacala koja bi ti odgovarala. Cene od 50e do 100e prosecno pojacalce koje bi ti sasvim zavrsilo posao. Za impedansu ne moras da brines, skoro svako pojacalo moze da radi stabilno sa dva zvucnika na 4oma. Ionako to nije relevantan otpor posto uvek varira. Ne valja samo da kacis paralelno 4 zvucnika od po 4oma, jer se onda dobija otpor od 2oma, na kome ce vecina pojacala da se pregreva ili ako nema adekvatnu zastitu da crke. Sa dve kutije bilo koje omaze nemas problem. Takodje smes da uzmes pojacalo koje ima i vise RMS-a od tih zvucnika, nece im nista biti ako se normalno koriste.

Па притисак игле на плочу треба да буде негде између 1 и 3 грама. Стави 1.5, требало би да буде ту негде (ако немаш фабрички податак за главу). Ручка ваљда има то подешавање (на тегу позади, подешава се ротирањем тега тако да се помера унапред или унатраг). Ако ручка нема калибрацију тежине треба ти нека прецизна вага /могу мини теразије/ (постоје специјализоване ваге /аналогне и дигиталне/ за подешавање грамофона). Тас ваге мора да буде тачно на истој равни као горња површина LP плоче.
За overhang ти треба фабрички податак (колико милиметара игла треба да прелази (пребацује) преко центра диска /тј. осе шиљка за LP плочу/), мада је можда глава већ подешена како треба, ако је на ручки она оригинална из фабрике.
У сваком случају, мало дотегни шрафове који држе главу за headshell.

Poslednja izmena:
Vrh Dno