Šta je novo?

Gramofon za oko 1.500 €

Plamen89

Zapažen
Učlanjen(a)
30.12.2024
Poena
1
Pročitao sam na Benchmark forumu više sličnih rasprava o ovoj temi i to mi je pomoglo da spoznam šta hoću i koliko sam spreman da izdvojim para. Tako sam odlučio da otprilike 1.500 € uložim u novi gramofon (bez pretpojačala, pojačala i zvučnika). Prostorija u kojoj bi ga slušao je oko 25 kvadrata. Ovdašnje prodavnice nude prilično iste brendove, a po komentarima vidim da je u ovom cenovnom rangu dosta popularan Rega 6. Šta vi mislite, šta biste vi kupili? Unapred vam zahvaljujem.

Da, imam oko 500 LP. Deo čine potpuno nove ploče, dok su ostale veoma očuvane.

Poslednja izmena:
Napravi paralelu na demo gramofonima ili kod nekog u odnosu na ono na čemu si slušao te očuvane ploče a za nove ne znam šta prokomentarisati. Dok sam imao godina da se igram thorens je bio zakon, ništa automatika a još kad dobiješ ogledalce da balansiraš ručku divota.

Gramofon je nešta što biraš da bi reprodukovalo zvuk ali na to moraš da povežeš sve ostale komponente u zavisnosti koju muziku slušaš. Sećam se neke 1984. grubo kada su se kod nas pojavili JBL zvučnici u bioskopskoj varijanti i film Flashdance, išao sam 5x manje da gledam a više da uživam u zvuku a kod kuće bili sony zvučnici sa saćem i bili idealni za klasičnu muziku ili ti muziku za ozbilljne ljude (ozbiljnu muziku :ROFLMAO:) pa su brzo zamenjeni.

Ja sam početkom ove godine kupio Technics 1200 GR sa glavom Ortofon blue (za iznos koji navodiš), gramofon je i sada na akciji (još danas) kod jednog prodavca audio opreme (proguglaj), sve preporuke.

Gramofon je nešta što biraš da bi reprodukovalo zvuk ali na to moraš da povežeš sve ostale komponente u zavisnosti koju muziku slušaš. Sećam se neke 1984. grubo kada su se kod nas pojavili JBL zvučnici u bioskopskoj varijanti i film Flashdance, išao sam 5x manje da gledam a više da uživam u zvuku a kod kuće bili sony zvučnici sa saćem i bili idealni za klasičnu muziku ili ti muziku za ozbilljne ljude (ozbiljnu muziku :ROFLMAO:) pa su brzo zamenjeni.
Šta su "Sony zvučnici sa saćem"?

Četvrtasti zvučnici na kojima je membrana (isto četvrtasta) kao satna osnova (saće) postavljena na prednju ploču zvučnika, nema kalote. Kada gledaš zvučnu kutiju prednja ploča je ravna.

Nešto ovako?

Taj fazon samo što je membrana bila silver jedino što ne mogu da se setim da li su visokotonac i srednjetonac bili vezani,

Vrh Dno