Šta je novo?

Grafika za masinu iz potpisa

IkaDaka

Slavan
Učlanjen(a)
03.10.2008
Poena
320
Pozdrav drugari,
kao sto naslov kaze treba mi grafika za masinu iz "moja masina". Budzet je maksimum 14000 dinara. Sta uzeti za ovu lovu ?
Hvala unapred!

ako se ne gadiš na amd 6870, košta baš toliko . ako ideš na nvidiu, gtx 650ti .

Ne gadim se na AMD ( a ne gadim se ni na suprotan tabor ) najbitnije mi je da za ove pare izvucem sto vise, znaci odnos cena-performanse je najbitniji, a koja ce biti sasvim je svejedno. Ima u ponudi Power color 6870, sta kazete za ovu karticu, da li je neko ima i kakva su iskustva sa igrama ?

nebane, aj vil hev tu disagri on det metr .

to ni slučajno nije loša kartica . na default vrednostima je jača od 560ti , klokovana već podosta . 560ti je jača od 650ti, tako da ti je to odnos kvaliteta.

i da, odakle ti to da referentne kartice ne valjaju ? referentni dizajn je propisan od proizvodjača samog čipa , a to je AMD .

nereferentne kartice su uglavnom primer kako ne treba raditi / u slučaju gigabyte-a ili slabijih modela palita /
mada ima i bisera o kojima se ovde dosta pisalo .

poenta mog izlaganja je da je powercolor 6870 /koga proizvodi veoma ugledna TUL korporacija/
nešto daleko najbolje što trenutno može novo da se kupi za 125e koliko trenutno košta .

na stranu 3 godine garancije i to da ako joj se nešto desi u garantnom roku , pod obavezno dobijaš noviju i bolju karticu u toj vrednosti,
a tako je kod našeg ritejlera vazda bilo .

Sto se grejanja tice to stvarno moze biti problem, ali imam dobro kuciste ( TT Armor MX+ ) koje je prostrano i dobro hladjeno. Na kucistu postoji ventilator na bocnoj stranici od 23 cm koji dobro hladi bas tu gde je grafika, a takodje ovaj vent pravi i dosta buke pa pretpostavljam da od njegove buke ne bih ni primetio buku kartice. Imas li neku preporuku za karticu sa custom hladjenjem ?

Drugari, imam jos jedno pitanje, da li ce Phenom II X4 940 BE biti dovoljan za Power Color 6870 i nece li biti mozda usko grlo ? Jos ovo me interesuje pre kupovine pa ako neko zna neka odgovori.

biće dovoljan . cepaj !

Imam slično pitanje, trebalo bi uskoro da nabavim karticu pa bih se nadovezao na temu ako nije problem, sličan max budžet, ali dilema je što je proc x2 5200+ (2.7Ghz) i CM napajanje 460W:

- Ati Sapphire 7770 OC model (imam neki fetiš prema Sapphire :) 9600Pro, 2600XT, trenutni 4770) oko 13500 po svim threadovima koje sam ovde browsovao to je otprilike max za moj proc sa možda min overkillom
- MSI PE 650Ti (oko 14500) - da li na ovom msi pište zvojnice (često spominjano sa msi karticama), generalno znam da je dosta bolja od 7770 ali ne znam da li bi sa mojim procesorom davala bolje performanse od 7770 OC. A čak troši manje W od 7770 (prednost).
- Powercolor 6870 koje trenutno ima u prodaji - ovde mi je dilema potrošnja, i da li ima bolje preformanse sa mojim procesorom od 7770

Performanse su trenutno bitne za 1280x1024 rezoluciju isključivo WoW. Vidim da je konkretno tu ovaj 650Ti znatno bolji ali to zavisi i od procesora koji gura.
Ima li smisla ići na 650Ti (jer upgrade cpu nije u planu bar sledećih godinu dana) ili je sve preko 7770 nepotrebno
Kupovina se planira u narednih 2-3 nedelje te ne verujem da će se na tržištu nešto bitnije promeniti...

Nebitno da li više volim Ati ili nV uvek gledam racionalno rešenje.

Kako biste vi postupili?

Poslednja izmena:
Da, ali pitanje je šta je veći dobitak u fpsu za max 14-15k din
promena samo grafike na primer sa 4770 na 7770
ili promena cpu + mb + ddr3 ram (koja kombinacija) i ostanak na 4770.
ili nešto treće?

Nekako mi prosto neverovatno da bi CPU tu odigrao toliku ulogu, ili sa druge strane da ako bi promenio samo grafiku ne bi mogao da izvuče više nego sa 4770.
Jedino me zanima dobitak fps u WoW-u i da nema problema sa 460W Cooler Master (mislim da je u pitanju onaj jeftiniji extreme cool nešto)
Jer sad u 25men raidu pada framerate na 7-8fpsa nekad :S što je baš osetno.
I takođe pitanje, da li je tu bolje manje jezgara na više GHz (2 ili 3 jezgra) ili 4 jezgra na manje GHz.

Uh dileme dileme :)

Bolje promeni MB CPU i uzmi DDR3. Cak se i ta 4770 gusi... Veruj mi, neces pogresiti. ;)

Igras na niskoj rezoluciji, procesor tu ima vise posla nego na FULLHD, veruj mi, taj Athlon je JEDVA u stanju da isprati 9600gt kako treba. Taj 4770 je ipak prilicno jaci...

Poslednja izmena:
Realno sve bi trebao po malo da pojacas. Tebi je najneophodnije prelazak na plocu sa dd3 memorijom i obavezno 4Gb rama. Pride i procesor koji ide u sklopu sa tim.
Moj predlog prodaj cpu+mb+ram+ graficku, dodaj te pare i uzmi nov phenom 2 x4 955 plocu neku od 50evra 4gb ddr3 i polovnu 5770 to sve zajednobi te izaslo 210evra sto sa tvojih planiranih 13-14 hiljada plus sve sto prodas ces skupiti, a tvoje napajanje ce to pogurati. Kasnije kad budes mogao zameni napajanje i mocices da juris i neku dosta jacu graficku, a za sad si resio svoje potrebe.

Poslednja izmena:
Zahvaljujem, onda ću da vidim u prvom koraku da promenim mb + cpu + ram.
Što se tiče cpu koji je predložen PII 955 (ili 965 oni su oko 9k cena), koliko su lošiji FM1 Athlon™ II X4 Quad-Core 641 (koji je na 2.8GHZ)
ili AM3 AMD Athlon™ II X3 Triple-Core 460 koji je na 3.4GHz ali je tripple core? s obzirom da su 2,5k jeftiniji (što je 4GB ddr3 na primer :) )
(možda je ovo sad već za CPU podforum)

Uzmi taj Athlon II x3 , imas onaj 450 za oko 5600 RSD u Emmi.rs, neka solidna plojka - i resio si problem.

Razlika izmedju Phenom II x4 955 i tog Athlon II x3 450 u igricama jeste primetna, ali u granicama normale - na oba sve radi ok.

Sto se tice FM1 soketa, tacnije, tog Athlon II 641 procesora - on je u principu kada je na istom taktu, veoma blizu tom Fenom II 955/965 - mada bih ja pre isao na AM3+ plocu(solidnu) - na primer, ASUS m5a97 i, Athlon II x3 ili Phenom II 955 x4, zavisi od kesa.

Poslednja izmena:
S obzirom da nikad ne klokujem proc i ostavljam sa stock coolerom i usb3 mi ne znači ništa, koja je po tebi bolja opcija za 14-15k:
1. X3 460 + MB AM3+ 970 Asus M5A97 R2.0 (slabiji proc i bolja ploča)
ili
2. PII 965 + MB AM3+ 760G Asus M5A78L-M LX V2 VGA (jači proc a jeftinija ploča)

I zašto je jeftinija? Da li je u pitanju kvalitet komponenti, elektrolita i slično ili zbog chipseta, usb3, oc-a, broj slotova ...
Ako je zbog dodataka onda nemam dileme, a ako je i do kvaliteta komponenti te može da bude problema sa PII i u normalnom radu onda ne bih to birao

i hvala na dosadašnjim savetima :)

Edit: hmm bitna stavka u odluci, koji je tiši sa stock coolerom? :)

Poslednja izmena:
Razlika jaca ploca ti je full atx, ima usb 3.0, sata 600, podrzava sli i crossfire, bolja za OC i jos po neka stvar, slabija ploca ti je micro atx i nema nista od gore pomenutog. Za tebe u sustini bolje jaci procesor slabija ploca stim da bi ja iso na ovu plocu http://www.itsvet.com/proizvod/asus-m5a78l-m-lx3/comp_comp_mboard/20/2233 ista je ko tvoja varijanta, a jeftinija 2€. Oba procesora imaju prilicno bucne stock kulere, tako da ako budes bio hteo tisu varijantu moraces da kupis i dodatni kuler za cpu tipa CM Hyper TX3 evo, on ti je oko 20€. Pride juri 955 jeftiniji je 5€, a razluku performansama je neprimetna, a s obzirom imas ogranicen budzet svaki evro ti je bitan.

Poslednja izmena:
Scorpio, batali x3 procesore, kupi Phenom II 955 po ovoj smesnoj ceni (dok ih ima), ulozi jos 10-15e u kuler (jer je default kuler uzasno bucan, ma svi stock kuleri su djubre) i miran si, nema logike danas kupovati x3 procesore. Ako neces da klokujes kupi neku jeftiniju Asus plocu mada bi se sa m5a97pro i Phenom II 955 obezbedio na duze staze jer bi samo povecavanjem mnozioca (bez promene napona) overklokovao na 3,6Ghz i to uz kuler od 15e. A ako se nekada odlucis uz bolji kuler na toj ploci mozes da ocekujes 4-4,2Ghz na 1,41/1,45v.

Poslednja izmena:
Ok, trenutno sam u fazi 965 + ploča koju je subaru predložio (nisam je ranije ni skontao u listi) MB AM3+ 760G Asus M5A78L-M LX3 VGA
što je nekih 14000, treba mi još ddr3 i jedna stavka koju sam prevideo a to je sata dvdrw :S jer ove ploče više nemaju ata kontrolere

da li ima vidljive razlike u radu između 2x2GB i 1x4GB? jer sa 1x4GB kasnije mogu dokupiti drugi isti modul dok sa 2x2 sam popunio slotove i mora zamena.
Mada na kraju moguće da se odlučim za 2x4gb.
Kakav je kvalitet jednih u odnosu na druge: kingston hyper x, mushkin blackline i patriot viper v3 (sve 1600MHz)
da li treba neku izbegavati u kombinaciji sa ASUS pločama?

2x2Gb naravno, 1x4 ni pod razno. A sto se tice 2x4Gb, bolje poslusaj hsv-a i za pare koje bi dao na 2x4 idi na jacu plocu koja ce vec imati 4 slota za memoriju, a i lakse je kasnije dokupiti samo memorji nego menjati plocu ako bude trebalo. Ja idem na kingston iz navike.

Vrh Dno