Šta je novo?

Graficka za vremesnu masinu?

farmaceut

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
619
Imam duron 1300, Via KT133 placa (CT-7-aja), 512Mb SDRAM i Sapphire 9200 128-bit 64MB VIVO.
(U 3dmark01 daje oko 5100 poena, u 3dmark03 oko 890.)

Nisam neki strastven igrac, tako da je do sada graficaka mogla da izgura vecinu stvari, bar u 800x600, sto je meni bilo dovoljno. (dok sam imao 15" CRT)
Sad sam kupio TFT monitor i u nativnoj rezoluciji 1280*1024 vecina igara steka, a kad spustim na 800x600 - ne izgleda bas ljepo.

Pa me zanima, uzevsi u obzir ostatak sistema, ima li smisla kupiti neku brzu graficku, tipa radeon 9550, 9600pro, Gf4ti 4200m vivio varijanta?
Trenutno nemam novca da mjenjam cjelu masinu, jer bi morao kupiti i novi skener (ovaj ide preko ISA SCSI), ali bih mogao da se stisnem i doplatim 50eura za jacu graficku.
Ili ostaviti ovo kako jeste, pa na jesen razmisljati o novoj masini.
Pozdrav.

ja sam vishe za onu drugu varijantu strpi se do jeseni skupi kesha i kupi neshto dobro,cak i da stavish novu graficku nisam siguran koliko je taj duron sposoban da izgura nove igrice.
pozz!!

Slazem se sa Activated1.
Tvoj sistem objektivno ne bi mogao iskoristiti bilo koju noviju graficku.
Ustedi pare i kasnije napravi kompletni upgrade.

konfa jeste relativno slaba, ali 9550 će biti sasvim okej prelazno rešenje... 1,3GHz Duron još uvek nije za bacanje.

Znas li koliko ima vremena do jeseni?!
Uzmi Ti4200, i uzivaj. Ako je sad budes kupio za 60e, na jesen ces moci da dobijes 45-50, znaci, gubitak 15 evra za 6 meseci, a usput ce gomila igara da ti poleti.
A usput skupljaj pare za nesto jace.

Covjek kaze da nije strastven igrac. GF4 i 9550 ne mogu pruziti neke puno jace performanse u 1280x, a 1024x ce izgledati jednako ruzno zbog skaliranja.
Uopce nema potrebe praviti zamjenu koju neces toliko osjetiti. Ako ipak budes upgradeirao, racunaj da niti jednu od te dvije kartice ne treba stavljati na stara JNC i slicna napajanja od 250W, jer ce, iako ce mozda i raditi, proizvoditi cudne efekte (nasumicni restarti i tako dalje). Znaci, ako ti je i PSU star, racunaj jos bar 20e za novi.

Ja takodjer nisam strastven igrac i pod tim podrazumjevam da pokrenem mozda 1-2 igre mjesecno, a i to su mahom strategije. Ako igras FPSove onda ce ti bilo koja jaca vjerojatno kartica dobro doci, no i dalje nece moci pruziti zadovoljavajuce performanse.

Ako si do sada mogao trpiti 15" monitor, vjerojatno ces se moci strpiti tih par mjeseci bez nekog velikog truda, sto je i dalje moj savjet.

Hvala na odgovorima, i ja sam nekako racunao da je 800x600 = 480000 pixela, a 1280x1024=1310720 pixela, dakle 2.7x vise pixela za render, i da mi ni r9550 ni GFti4200 nece pruziti toliko ubrzanje, pogotovo ne na ovom procesoru. A 1024x768 mi nije rjesenje kao sto TinTin kaze. Cekat cu onda neku vecu lovu, pa mjenjati masinu, ionako mi igre nisu toliko bitne da ne mogu da se strpim.
Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno