Šta je novo?

Graficka Nvidia 8600M GT ne radi dobro (Acer 5920G)

muchacito

Slavan
Učlanjen(a)
03.08.2007
Poena
304
Imam laptop Acer Aspire 5920G, koji je 5 godina radio bez ikakvih problema. Pre pola godine mi se desilo to da je slika pobrljavila na ekranu, pokusao sam sa reinstalacijom driver-a, nisam uspevao jer je izgleda bio problem do hardvera. Odneo sam ga u jedan lokalni servis, gde su mi rekli da je izgleda graficka pobrljavila, ali da su ga osposobili da sljaka bez 3D, i stvarno je lap radio OK. Medjutim juce mi se opet javio isti problem, ekran se iz cista mira ugasi, tj daje crnu sliku, ili se pojave neke sare po ekranu, a cesto i ne uspe da se startuje. Probao sam sa drugim monitorom i isto se desava, tako da verovatno nije do ekrana vec do graficke verovatno.

41aTvriCgFL._SL500_AA300_.jpg

E sad me zanima vas savet za resavanje problema:
1. Zamena pokvarenog dela, da je li to isplativo, i da li je opste moguce menjati graficku na ovom modelu?
2. Nasao sam neka alternativna resenja, nisam siguran da li ovo stvarno pomaze, i da li je isti problem u pitanju:
[YOUTUBE]HYQgHSyKvwk[/YOUTUBE]
3. Da li mogu ja sam jos nesto da uradim, mislio sam da ga otvorim da ocistim prsinu, ne znam koliko bi to pomoglo?

ovakav je ekran bio do malopre, dok nije oziveo posle nekoliko restartovanja:
166lsb5.jpg

Ima fora sa zagrevanjem (ne previse) ja sam to probao al mi nije upalilo, jer mi je graficka bila mrtva skroz, u pitanju je isti laptop i ista kartica. Cak sam isao i na prekuglavanje (valjda se tako zove) i graficka je radila jos 5-6 meseci pa crkla ponovo, pa sam ostavio laptop u fioci :D
Ako ti treba mozda mogu da nadjem ss od lapa kako izgleda unutra.
1. Mozes da stavis i stariju karticu tipa 7 serija ali po meni bolje se resiti tog laptopa :)

Poslednja izmena:
Znaci probao si pecenje u rerni ili? Moja graficka jos nije mrtva, evo kucam sad sa lapa, ali u iscekivanju da ce otkazati. Ne znam, ne odlaze mi se lap tek tako, jer sam bas zadovoljan njime, placen je solidno, a i nisam pri kesu za novi :/ Jel ti pada na pamet sta su mu u servisu uradili kad su ga osposobili da radi ali bez 3D grafike?
Znaci postoji mogucnost menjanja graficke?

To pecenje mozes da probas, mozes prvo blagu varijantu, gledao sam na netu grejali su sa industrijskim fenom, pa ako to ne upali mozes i da je peces.
Evo razlog zasto da prodas taj laptop, graficka kad crkne 60-100 evra ti kosta prekuglavanje, koje traje od 3-6 meseci. Meni su takodje crkla 2 punjaca (to ti je oko 40 evra minimum), baterija (30-50 E)ti je sigurno slaba?
Znam da je taj laptop dobar, ja sam imao cak i blueray rezac (ili citac). 8 serija grafickih (pogotovu 8600) su skoro pa felericne, taj podatak mozes lako da nadjes na netu.... Inace kad sam prodao laptop lik je ugradio cini mi se 7600 il cak 6xxx seriju u taj laptop,
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_PCI_Express_Module evo ti pa nadji tvoju graficku ovde, mxm 2.

Baterija mi je slaba, skoro neupotrebljiva, ali vecinom ga koristim u kuci, i punjac sam vec zamenio :) Koliko bi mogao da dobijem za njega u ovom stanju?
Jel postoji mogucnost da kupim novu graficku kod nas, a da znam da ce sigurno da odgovara ovom lapu, ili se svodi na trazenje polovnih?

Poslednja izmena:
Kazem ti ako menjas a ne koristis 3d (igrice) uzmes neku raniju seriju, 8 serija je felericna. Ne znam koliko mozes da dobijes u takvom stanju ja sam ga prodao za 11k din. A imaj na umu da ti neispravna baterija (50 evra) punjac riknjava cesto (ako je original), graficka 100 evra koja ce raditi mozda 3-6 meseci, kad to saberes kupis neki lap od 30k din i imas makar 2 god garanciju. Tako sam barem ja uradio.

To pecenje i ostala ceprkanja u kucnoj radinosti zaboravi, samo ces unistiti karticu.
Reballing ako se uradi kvalitetno moze da traje dosta dugo, mnogo duze od 5-6 meseci.
Nove na ebayu su nenormalno skupe a i polovne nemas ispod 50e.

To pecenje i ostala ceprkanja u kucnoj radinosti zaboravi, samo ces unistiti karticu.
Reballing ako se uradi kvalitetno moze da traje dosta dugo, mnogo duze od 5-6 meseci.
Nove na ebayu su nenormalno skupe a i polovne nemas ispod 50e.

Nemoj da pokusavas to ako nisi spreman na totalnu stetu. Imas neograniceno mnogo clanaka o tome (a cini mi se i ovde na Bench-u) kako stvari mogu da krenu lose.
Ako ces da ga popravljas odnesi na prekuglavanje i pokusaj da ga prodas posle nekome kome treba za osnovne stvari (ne igrice).

Ja sam ga pre par meseci nosio u servis kad mi se prvi put javio ovaj problem i rekli su mi da su ga osposobili da radi, ali mi vise nece raditi 3D, i tako je i bilo. E sad nisam zalazio u to sta su radili, jel to znaci da su oni vec radili prekuglavanje ili?

Bilo bi čudno da ti radi,
jer je ovo fabrički kvar sa grafikom na ovom uređaju,
sve su pocrkale...
Nađi ozbiljan servis koji ima BGA SMD mašinu i neka ti to urade kako valja i priliči za iole normlan novac...

Ne verujem da su ga prekuglavali.
Najverovatnije su samo iskljucili drivere ili samo deo drivera.
Do tada ti je vga bila su stanju polucrkavanja, sad je otkazala kompletno.
Ne bi bilo lose da mi napises oznake sa chipa na grafici da bih ti rekao sta dalje raditi.

E sad ako sam ubo oznaku:
nvidia
01N3E3 0801A2
A TAIWAN
NF 5659.00W
G86-770-A2

Felericna serija chipova, pati od pregrevanja.
1. Prekuglavanje ce resiti problem ali nema garancije na koji period. Ako se resis za prekuglavanje, moras izbegavati igranje igara, obavezno ciscenje na 4-5meseci, i ne bi bilo lose da nabacis cooling pad.
2. Prekuglavanje sa zamenom chipa bi trebalo trajno da resi problem. Ako se resis za ovu varijantu, pre nego kupis chip kontaktiraj me na pm sa oznakama chipa da bih ti rekao da li da kupujes ili ne.
3. Zamena kompletne kartice. Takodje me kontaktiraj sa oznakama chipa.
4. Prodaja laptopa u neispravnom stanju, za delove, i kupovina drugog novog ili polovnog.

Nazad
Vrh Dno