Šta je novo?

GPU uskoro nece biti bitan!

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
Zvuk
WiiM Amp Pro + Mission LX-2
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Mobilni telefon
Pixel 9a
Pametni uređaji
Meta Quest 3S
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Monitori su iz godine u godinu sve veci i jeftiniji, ali velicina nece moci da ide u nedogled. Oni koji ce imati rezoluciju vecu od 5120*3200 obicni korisnici verovatno nece ni koristiti jer sve preko toga ljudsko oko ne moze u celosti da sagleda.
Ukratko, ekrani ce za par godina dosticu najvecu mogucu velicinu, dok ce graficke karte i dalje biti sve brze, dok jednog (nama dugo iscekivanog😉) dana ta rezolucija za buduce GPU-ove ne bude problem...
Dakle, rezolucija uskoro (verovatno za 4-5 godina) problem manje za graficke karte!

Ovo sam procitao na brzinu, ali mislim da je to poenta...

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/12/18/gpus-dying

Poslednja izmena:
Pa teoretski da! Kada pogledas da na nekoj normalnoj velicini HDTV ljudsko oko sa pristojne udaljenosti ne razlikuje 720p i 1080p sliku nece postojati ni potreba za UltraHD iako ga Japanci vec probaju.

nisam citao inquierer, ali se u startu ne slazem sa tim s obzirom da nije sve u rezoluciji. Kad ovako sagledam situaciju, mislim da smo min 5-10 god od takvih standarda. Ista stvar i sa procesorima, u stvari o cemu mi ovde pricamo kad danashnji high end hardver na celu sa gpu ne moze poshteno da isprati neke aplikacije i taj "gap" izmedju teshko da ce ikad biti popunjen.Uvek ce postojati neki crysis. Definitivno se slazem da ce rezolucija biti manji problem, ali gpu nikako ne odumire, zapravo tek se zahuhtava.

@ gvlada

Poenta nije da se visoka rezolucija koristi na displejima male dijagonale i rezolucije, cim ne moze da se vidi razlika izmedju 720 i 1080, displej je mali za taj standard 😛 .

Poslednja izmena:
Poenta nije da se visoka rezolucija koristi na displejima male dijagonale i rezolucije, cim ne moze da se vidi razlika izmedju 720 i 1080, displej je mali za taj standard 😛 .

Otkrio si Sjedinjene Americke Drzave....heh. Na displejima male dijagonale i rezolucije da se ne koristi velika rezolucija....hehe. Nije poenta samo u velicini ekrana vec udaljenosti od istog. Da bi sa 2m doziveo full efekat slike 1920x1080 moras imati ekran od 60" a koliko onda moras biti blizu UltraHD? 1m i neces moci da pogledom obuhvatis ceo ekran. Mozda nece rezolucija biti prepreka ali realisticniji prikaz igre u realnom vremenu da se ne moze praviti razlika izmedju filma i igrice je sve blize. Naredni korak je 3D hologram i eto nam igrica iz Zvezdanih staza.

Pa teoretski da! Kada pogledas da na nekoj normalnoj velicini HDTV ljudsko oko sa pristojne udaljenosti ne razlikuje 720p i 1080p sliku nece postojati ni potreba za UltraHD iako ga Japanci vec probaju.

Pazi vako, sa pristojne udaljenosti se i slika tesko nazire, sve zavisi od udaljenosti pa ko kako voli :d

Mozda je zanimljivo raspravljati o tome da ce neki sledeci cryengine verovatno da omoguci potpunu realnost. Kad se pogleda far cry(2004) u odnosu na crysis(2007) i koliko je stvari napredovalo, cini mi se da je manje od tolikog napretka potrebno da se stigne do "fotorealizma". Ta gornja granica definitivno postoji bez obzira da li se posmatra rezolucija ili engine, ali mislim da ce ta cinjenica da dovede do drugacije politike proizvodjaca gpu-ova. Napredak ce biti sve manji a nove serije ce se izbacivati sve redje.

Nazad
Vrh Dno