Šta je novo?

GPU Upgrade

• Začetnik teme Začetnik teme Alekre
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alekre

Cenjen
Učlanjen(a)
23.11.2012
Poena
151
Zdravo ekipa,

imam Lenovo M58 sa ovim specifikacijama dole napisanim. Komp je outdated ali za moje potrebe zavrsava posao. Cesto igram World Of Tanks i hteo bih da kupim kvalitetniji monitor pa mi je potrebna neka grafika optimalna za ovu platformu. Kuciste je standardno vertikalno. Napajanje je standardno AC Bell 280W. U obzir dolazi polovno, novo. Pucajte sa predlozima.

Operating System
Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
CPU
Intel Core 2 Duo E7500 @ 2.93GHz 39 °C
Wolfdale 45nm Technology
RAM
4.00GB Dual-Channel DDR3 @ 531MHz (7-7-7-20)
Motherboard
LENOVO LENOVO (LGA 775)
Graphics
AL1716 (1280x1024@75Hz)
Intel Q45/Q43 Express Chipset (Lenovo)
Intel Q45/Q43 Express Chipset (Lenovo)
Storage
149GB ATA Hitachi HDS72101 SCSI Disk Device (SATA) 36 °C
Optical Drives
TSSTcorp CDDVDW TS-H653G SCSI CdRom Device
Audio
SoundMAX Integrated Digital HD Audio

Motherboard
Manufacturer LENOVO
Model LENOVO (LGA 775)
Version NONE
Chipset Vendor Intel
Chipset Model Q45/Q43
Chipset Revision 03
Southbridge Vendor Intel
Southbridge Model 82801JB (ICH10)
Southbridge Revision 02
BIOS
Brand LENOVO
Version 5CKT46AUS
Date 3/20/2009
PCI Data
Slot PCI
Slot Type PCI
Slot Usage Available
Bus Width 32 bit
Slot Designation PCI Slot 1
Characteristics 3.3V, PME
Slot Number 0
Slot PCI
Slot Type PCI
Slot Usage Available
Bus Width 32 bit
Slot Designation PCI Slot 2
Characteristics 3.3V, PME
Slot Number 1
Slot PCI-E
Slot Type PCI-E
Slot Usage Unknown

Ekipa,

ovako stoje stvari:

Nasao sam 7750 na KP, V4 2GB. Valja li to cemu?

U ponudi je i Saphire 7750 ali za 55 eur.

Nasao sam i 7770 za 60.

Alternativa je nova R7 250.

Ja bih pre na 7770. Sta strucnjaci kazu?

Nova R7 250 za minimum 10 000 koliko košta je potpuno neisplativa i bacanje para kad za 13 000 ima R7 360, a za 15 000 RX 460.

Preporučujem ti da kupiš grafiku ovde na benchu u oglasima gde možeš imati daleko više poverenja u ljude :smash:

Sedi i prati oglase i kad iskoci 7770 za 50e ili manje, kupuj. Ili 7750 za 40ak, ali je ona vidno slabija. Ispod 7xxx serije nemoj ici, GCN je jos uvek aktuelan i ima drajver podrsku.
***, bila je ona 7770 za 40e, ali je prodata za par sati... To je bila OK cena.

Ja ne mogu da verujem da taj 7770 toliko košta i dalje. Mislim ja sam neki svoj matori 7770ghz jeeedva prodao za 50e, ima više od godinu dana sigurno. Po meni je trenutno best buy GTX 660 sa 2gb rama, bilo ih je za 70-80e. Posle toga 7850 sa 2gb za ~80 ali ih je baš teško naći i 270x za 90e. AMD naravno samo ako nisu rudarile.

Poslednja izmena:
Mnogo mu je to za njegovo napajanje, zato ih niko ne preporucuje, nisi pratio.
Najisplativiji po aspektu perf/cena je 7850 2GB za ~75e kad naleti ili R9 270 2GB za 80e.

Najisplativiji po aspektu perf/cena je 7850 2GB za ~75e kad naleti ili R9 270 2GB za 80e.

Upravu si, otvorio sam temu i kako mi je pitanje bilo u prvom postu na strani istripovao sam da je to ceo topic 🙂
Izvinjavam se onda. Neki 7770ghz za 50e bi morao da možeš da nabaviš.

Nažalost kod nas se za te pare prodaje 7850 sa 1GB, a stekao sam utisak da su verzija sa 2GB retke.

Pored 7770 koga za te pare mogu da pohvalim iz prve ruke 😀 ako gledamo što nižu potrožnju u tom segmentu nije loša kupovina ni GTX 750 (non Ti).

adame , R7 360 je ista karta kao i 7790 (rebrand, prelepljena nalepnica ) njena vrednost je daleko ispod cene po kojoj se prodaje, a i 460ica je tu negde po učinku .

Pomenuta 7790 je malo jača i od gtx 750ti, i košta 60ak evra polovna trenutno.
7850 je malo jača na default taktu, ali je ona gcn prva generacija, dok je 7790 druga (kao i tonga).
7850 i 7790 imaju 2 ACE unita, 7750, 7770 i slabije imaju po jedan, što se odražava na performanse.

7790 troši ~ 85w u piku i treba je uzeti kao opciju

power_peak.gif

Poslednja izmena:
I ja imam dva slicna pitanja ljudi.Kupio manjem klincu masinu za net ,ali bi igrao i manje zahtevne igre ,pa bi bilo ok da ima neku makar pristojnu grafiku.I ja sam razmisljao o 7750 ,ili eventualno 7770.Posto i ja imam kao pokretac teme brendirano napajanje,fujitsu siemens 250W,izbor je veoma suzen.Masina je pentium g630 2x2,7,h61 /tacna oznaka ploce Fujitsu D2990-A1/ ,4gb ddr3.Da li je 7750 ok za sada ,s obzirom na napajanje.I drugo pitanje,kada u dogledno vreme promenim napajanje,koja bi to optimalna grafika bila s obzirom na komponente .

Poslednja izmena:
Prvo vidi da li uopste moze da se upgrade-uje napajanje, dosta tih brend masina ima napajanja koja mozes da zamenis samo istim takvim (nestandardne dimenzije).
Taman vidi i na koliko je deklarisano na 12V, pa da vidimo sta moze da se ubaci. Bez zamene napajanja (a ovako bez informacije o snazi na 12V) ne bih isao na nesto sto ima 6pin, znaci najjace ti je 750Ti.
I usput vidi da zamenis ako mozes taj proc za neki i5 2400/2500, nisu skupi, isto trose, a dobijes brzu masinu. Imas ovde na strani 4 listu podrzanih procesora.

Hvala na odgovoru ,mislio sam kada menjam napajanje da uzmem i vece kuciste,jer u nekom narednom periodu sam hteo ici na i5 2400/2500.Za sada sam mislio ovu da malo pojacam jer nemam novca za sve .7750 je izgleda jedina alternativa jer je7770 ,na oglasima 80 evra sto je prilicno nebulozno.

Poslednja izmena:
imaš ovde jednu 7770 na forumu za 4000din. i ne brini, izdržaće to fudžicu bez problema.

o i5 2x00 svakako razmisli. nisu skupi, a radiće super bar još 5 godina.

Stigla grafika ali kao i uvek ima neki *****.

Ubacio sam u slot, lepo fiksirao, povezao molex, kupio VGA adapter ali komp ne startuje. Krene, zavrti kulere na max, desetak sekundi i iskljuci se. Nikakav znak na monitoru. Ubacivao sam i pre grafike, rasturao, cistio... Sta moze biti? Valjda bi napajanje trebalo da podigne sve.

Update biosa uradio? Ja sam davno imao problem na nekoj (cini mi se AMD 690G) ploci da nije htela da radi sa tad aktuelnim HD6850. Nakon updatea BIOSa ( preko integruse) sve proradilo najnormalnije.

probaj grafiku na drugom kompjuteru, što se bios apdejta tiče, to je najnormalnija i potpuno bezbedna stvar.

vidi u uputstvu za ploču šta predstavljaju bip kodovi "4 - 2 - 3 - 3 " (bar mislim da sam tako čuo)

trebaće nam i tačan model tvoje matične ploče. piše na njoj. revizija takođe.

ps- bravo za precednika u bekgraundu. 🙂

Poslednja izmena:
A sta se zbiva kad prebacis na video izlaz sa ploce? Mozda je samo potrebno ukljuciti opciju IGP+PEG (integrisana i zasebna) umesto samo IGP (integrusa). naravno, ako je BIOS ima.

******, naljutio sam se. Previse para, zivaca i cimanja za upgrade.

Vracam coveku grafiku, posle Nove idem u prodavnicu i kupujem novu konfiguraciju. Za 50 - 60 k WOT ima da leti.

Hvala svima na pomoci, ne moze od govana pita.

U ovoj i slicnim temama tamo na forumu kazu da je to sa grafickim kartama i Lenovo M58 masinama lutrija, nesto radi nesto ne radi, pa kako te strefi.

Alekre, razumem da si ispizdeo jer nije proradilo iz cuga, ali spusti loptu malo. U krajnjem slucaj batalivto I odspavaj, pa sutra polako. Hajde izbaci kartu iz racunara, prvo odradi update biosa, pa resetuj na defaults, pa vrati kartu. Mora malo da se iskomplikuje uvek, to je Marfi. Ali vecina stvari je resiva uz minimum intervencije.

Evo ti identican slucaj, ista masina, isti tip kartice: www.tomshardware.co.uk/answers/id-2085663/gpu-display.html
Update biosa resio stvar.

Poslednja izmena:
Ovde ti je support page, sa desne strane u search cukni onaj serijski sa masine ili machine type. Po mogucstvu nemoj flesovati iz windowsa nego sa CD-a (boot ISO) cisto da iskljucis mogucnost da neki drajverski konflikt zezne stvar. Licno u firmi nismo imali problem sa flesovanjem Lenovo-a iz BIOSa, ali ajde, za svaki slucaj.
Javi sta si uradio, ovo ti je 15 minuta posla (download, rezanje, reboot, flash, reboot, BIOS > load setup defaults, reboot, ubaci novu grafiku).

Poslednja izmena:
Ne moze graficka proizvedena 2012 na bios iz 2009 godine , ne treba da se bojis upgrade biosa , pa i na novoj konfi isto je preporuka najnoviji bios , sa tim biosom mozes samo neku graficku iz doba Viste NVIDIA GeForce 9600 GT ili nesto slicno.

Nazad
Vrh Dno