Šta je novo?

Gps

rossi-old

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2006
Poena
350
Dakle,postoji li neki program koji se instalira na komp i onda mozete preko neta da se prikacite na neki satelit ili sl i da vrshljate po zemlji i da trazite shta vas zanima,neke odredjenw lokacije i slicno,shto vas zanima??I to sve LIVE???

Nesto najslicnije onom sto tebi treba je Google Earth,samo sto nije"live",informisi se malo na forumu da se ne ponavljamo!
Pozdrav ,)

Google Earth ima stare snimke, sećam se da sam jednom gledao deo grada u kom sam trenutno bio, kod jednog ortaka, njegove zgrade nije bilo na karti, samo livada, a gradnja je počela jedno 7 meseci pre toga😀

Kamere iz svemira i aviona snimaju s velike visine pa je zoom jak a zahvaćena površina vrrrlo mala. Evo da lupam cifre: ako senzor na satelitu ima 4000x4000 rezoluciju (16Mpx, samo veće površine nego u fotoaparatima zbog osetljivosti) i dovoljno kvalitetnu optiku da dostigne 1 pixel po 1 metru na površini onda može da zahvati 'šlajfnu' širine samo 4km. Zato mu treba mnogo prolaza da sastavi lepljenjem sliku celog terena. Sateliti u niskoj orbiti snimaju sa oko 200-400km visine, obiđu krug za 1-2h (5-10km/s) i ne mogu se tako lako šetati po putanji, nego obleću kako su usmereni lansiranjem, kružne orbite s malom inklinacijom... mogu proći meseci i godine da dođu opet iznad iste tačke.

Rezime: 'video prenos uživo' površine Zemlje na detaljnom nivou je mnooogo daleko u budućnosti. Može samo globalni snimak (npr. meteorološki sateliti), a vojni se koncentrišu samo na interesantne lokacije koje snimaju na svaki sat ali to ne dobija Google... Pre će masovno širenje mobilnih stalnih veza i kamerica pokriti celu planetu uživo. :d

Znaci da bi imao tako neshto treba ili da cekam 50 godina ili da se zaposlim u CIA?

Možeš da probaš da aplikuješ i kod MOSSAD-a pa gde te pre prime...

World wind

Mozes i da koristis i nasin program world wind. Prilicno je slicann "earth"-u ali cini mi se malo detaljniji. Ako ipak zelis "real time" onda prihvati neki od navedenih predloga (CIA, MOSAD i sl.)

ili Hamas 🙂

Ma sa Bushom sam ja super🙂, a i sa Ladenom ponekad u kontaktu🙂.Nego sad ozbiljno gde ima da se nadje taj WORLD WIND i da li se placa?

World wind

Program je potpuno besplatan, mozes ga skinuti sa NASA sajta ili sa www.pctv.co.yu/download. Fajl koji moras da "skines" je prilicno masivan, oko 45mb, pride za instalaciju trazi i "Microsoft.NET\Framework\v1.1" (sta god da je), ali ima dodatnih 23 mb.

Nebitno imam cable tako da mi to ne predstavlj problem.Hvala puno i valjda necu imati problema sa skidanjem/instaliranjem..

Nazad
Vrh Dno