Šta je novo?

GPS uredjaj

• Začetnik teme Začetnik teme Sasa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Treba mi GPS uredjaj prevashodno za kola, a ako moze da se ponese i u ruci, tim bolje.
Mora a postoje mape Srbije, Hrvatske i zapadne evrope za njega.

Vidim da ovde vecina ljudi prica o softveru za mobilni telefon pa da se preko BT ide na GPS uredjaj.

Ovo treba da koristi cale, a to znaci da je jednostavnost neophodna. Covek nema takav mobilni, a da ima izgubio bi se samo u njemu, gde su tu dva uredjaja, bluetooth povezivanje i slicno.

Vidim ove Garmine, TomTom.. sta valja ?

Valja Garmin. Imaju stand alone uredjaje, koje mozes izneti iz auta, rade i na bateriju, neki misli da imaju i bt hands-free konekciju.

Garmin nuvi 300.

Ako ima mapa Srbije (a mislim da ima) onda je to taj.
Mali (moze u dzep, a i dobije se fina kozna futrola), krajnje jednostavan, SIRF tehnologija (signal je 80-100% uvek sto je dosta bitno - slabiji model mi je pravio probleme zbog tog signala), ima i SD karticu i MP3 player (zgodno, muzika koja zastane dok ti GPS prica).....ima dosta finih funkcija.....

Naravno tu su i skuplji modeli kao nuvi 350 (360) a razlika je samo u tome sto oni imaju bluetooth pa se koriste kao handsfree (kolega ima taj ali pizdi jer ga niko nista ne cuje, a razlika u ceni izmedju ova dva nije u opste naivna).

Znaci Garmin nuvi 300, topla preporuka.

Poslednja izmena:
Obzirom da je dobra mapa za uredjaj cini 60% od ukupne korisnosti uredjaja a 40% sam uredjaj - to ti ostavlja dve opcije: ili Garmin ili bilo sta od standalone uredjaja koji mogu koristiti TomTom mape - sto originalni TomTom uredjaji sto klonovi tipa Mio, Navman i sl.
Za Garmin ces morati da kupis originalne mape (cca 13.500 din SCG route) - za sada ne postoji nacin da se aktiviraju drugacije - sa TomTom mapama situacija je puno bolja
Pozdrav

Ma kakav TomTom, bre, nema još mapa za Srbiju, nemoj davati dezinformacije. Garmin ima skupe mape, ali su 100% tačne, prevedene i pouzdane. I kao novinar, Saša može da traži trial verziju da proba Garmin ili TomTom pa neka se uveri sam. Ja pričam iz iskustva, znam da je kod nas Garmin (recimo nuvi350 ili ovaj novi sa hi-res widescreen ekranom, zaboravio sam oznaku, ali tek se pojavio) daleko bolje rešenje...

tomtom ima mape za srbiju, bas sam instalirao tomtom 6.1 na e50 i ubacio mapu istocne evrope, tu je i srbija. nije pokriven u sitna crevca svaki grad i sl. ali daleko od toga da ne postoji tomtom mapa za srbiju. koliko sam stigao da vidim bg i ns su recimo solidno pokriveni.

a sto se tice izbora gps sistema za caleta slazem se i preporucujem garmin posto je dosta jednostavnije za upotrebu od resenja tipa tomtom na telefonu i bt gps-a.

Ma kakav TomTom, bre, nema još mapa za Srbiju, nemoj davati dezinformacije. Garmin ima skupe mape, ali su 100% tačne, prevedene i pouzdane. I kao novinar, Saša može da traži trial verziju da proba Garmin ili TomTom pa neka se uveri sam. Ja pričam iz iskustva, znam da je kod nas Garmin (recimo nuvi350 ili ovaj novi sa hi-res widescreen ekranom, zaboravio sam oznaku, ali tek se pojavio) daleko bolje rešenje...

Xaxaxaxa pa ako cemo u tanka creva i ti takodje dajes dezinformacije ,jer za tomtom 5 postoje mape istocne evrope (sa sve srbijom naravno) doduse u beta verziji ali postoje :d i mogu da se prirucno koriste imajuci u vidu da nisu bas 100% precizne. Dalje .. Garmin je izuzetna firma sa velikim renomeom u oblasti GPS komunikacija ali su oduvek bili nerealno preskupi a jos na sve to njihov zastupnik kod nas je firma infoteam koji tek drze "svetske cene" koje su drasticno vece !? cak i u odnosu na zapad :trust: .Kao takav Garmin uopste nije bas neko resenje za dobru kupovinu gps-a bar ne u Srbiji.

Po mom skromnom misljenju ima daleko boljih varijanti kao na primer neki pocket pc+bleutooth gps risiver sa najnovijim sirf star III chipsetom koji su u zadnje vreme u velikoj expanziji a samim tim i cena im je drasticno opala tako da je sad cena od cca 100e sasvim ok.Takodje bt gps risiver moze da se kombinuje i sa laptopom (uh to je tek dobitna kombinacija !!!) ili bilo kojim telefonom sa bluetoothom. Znaci daleko upotrebljivija stvar nego uzeti neki street pilot uredjaj koji je - em veoma skup , em nema neku narocitu mogucnost za nadgradnju postojece platforme i kao takav hmm mislim da je druga liga. Da neko ne bi pogresno razumeo da rezimiram:
Garmin - Dobar , nesavrsen i preskup.
Stand alone gps uredjaji - skupi i slaba ili nikakva mogucnost apdejta bilo koje vrste (osim mapa naravno)

Moj predlog kao sto vec gore napisah Bt gps + ppc ili lap ili eventualno neki telefon.
Moja trenutna savrsena kombinacija je koju vec dugo vremena koristim je Emtac bt gps + motorola a920 (i ona ima svoj interni gps koji je ipak realno igracka) sa veoma upotrebljivim ekranom (a od softa smart com gps i tom tom 5),i ponekad acer p4 lap soft ruote 66-2001, ms autoroute 2001 i neizostavni planplus 2006 .

Sve ovo pisem pretezno iz licnog iskustva jer se dugo bavim ovim igrackicama (od '98 za potrebe paraglidinga prvi bese magelan 2000 gps) i volim gps uredjaje tako da ovo nije "soljenje pameti" nego predlog da skratite put do pametnog izbora i ustedite pare a sad je ostalo sve stvar licnog izbora 😉

evo par shootova sa tomtom-a

Pozz

Prilozi

• Screenshot0006.webp
    Screenshot0006.webp
    19.7 KB · Pregleda: 98
  • Screenshot0005.webp
    Screenshot0005.webp
    12 KB · Pregleda: 93
  • Screenshot0004.webp
    Screenshot0004.webp
    16.6 KB · Pregleda: 71
Koja je razlika izmedju "sirf star III" chipseta i ove do sada recimo ja gledam ovaj model "BT-74R Bluetooth GPS Receiver 32" za koji kazu da baterija pasuje od Nokije tel i da ima:
Fujitsu RFMD High Sensitivity Chipset(-157dBm).

E Miki preteruješ. Ja ti govorim iz iskustva jer sam video obe mape u realnom radu u gradu i po srbiji i čuo iskustva čoveka koji samo to testira i učestvuje u razvoju mapa. Veruj mi da Tom Tom ne može ni izbliza da se poredi sa Garminom kada je Srbija u pitanju. Da su skupi, jesu, to sam odmah i rekao...

Takođe, treba razlikovati rutabilne od običnih mapa (npr. RoadMap i sl.). Garmin je u tome ipak neuporedivo bolji i precizniji. Nedavno je izašao i prvi update za SCG Route i vidi se da je dosta toga urađeno i novog ubačeno.
GPS tek treba da zaživi kod nas, i tek kada se bude malo komercijalizovao a uređaju postali pristupačniji, proizvođači će imati oko čega da se utrkuju i biće konkurencije. Do sada smo im bili apsolutno nezanimljivo tržište.

Koristio sam malo tomtom i onako za pocetak je dobra fora.Ali pravi dosta gresaka kod skretanja.Sve krivine i benzinske pumpe su dobro uradjene i sve su u real time.Ali ipak je sve to na decijem nivou.Znaci ako ne znas put tesko da ce da te dovede do cilja.

🙂
@ byMax
A cuj sve sto sam napisao je iz licnog iskustva , realno zaista ne mogu preporuciti ni jednu extra varijantu uredjaja ili softa jer i ja se slazem sa tobom da Garmin ima najozbiljnije odradjenu mapu SCG ali i ona je takodje puna bagova mada znam da se radi na njoj i to zaista zasluzuje svaku pohvalu ali na sve to veoma skupa (ne znam sad tacnu cenu ali valjda je bila nesto oko 100e kad sam gledao) + Iskljucivo garminovi uredjaji koji jedini citaju taj format, dolazimo do nerealno visoke novcane cifre .Sa druge strane kao sto rekoh ima mnogo boljih alternativnih resenja u vidu BT gps + ppc,lap itd koji u kombinaciji sa dobrim software-om (a ima ga) i prvenstveno preciznim mapama u vidu JPG ili Bitmap karata mogu itekako da pokazuju preciznu putanju jer ja sam isao po BG-u sa jednom takvom mapom bukvalno mi je pokazivao kojom stranom ulice vozim sve vreme a kombinacija je bila tel+bt gps.

U svakom slucaju obojica smo u pravu, tom tom 5 nije neko resenje ipak moze orjentaciono da posluzi s tim sto je u najavi za 6-icu precizna mapa evrope - videcemo.

Trenutno je malo dobrih gotovih resenja u vidu mapa scg za normalan novac ali uz malo muke i zezanja na kompu (u oziju pre svega) dosta toga se moze napraviti upotrebljivog za alternativne spravice ,a da ne kosta puno 😉 , vrlo je opsirna tema pa da ne idem predaleko 🙂

@matrix 77
Sirf star III je generaciski najmladji chipset i kao takav realno daje otprilike najbolje karakteristike (velika osetljivost,manja potrosnja baterije itd itd) ali takodje ima i dosta drugih takodje dobrih gps uredjaja sa drugim chipovima , u svakom slucaju parametri na koje bi trebalo obratiti paznju pri kupovini su : brzina povezivanja , OSETLJIVOST - (sirf star III otprilike hvata jak signal i u sobi),preciznost i potrosnja i vrsta baterije.

@vektorman
Slazem se u potpunosti

Pozz

Poslednja izmena:
Sirf je u svakom slucaju bolji....ima najbolji signal, i veoma lepu preciznost (sa jakim signalom oko 5m sto je veoma impresivno)...

Nazad
Vrh Dno