Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Hteo sam samo da napisem review za fenix 7 solar sapphire. Imam ga vec 2-3 godine i mogu vam reci da je odlican sat ali da ima neke male mane.

Pozitivne stvari:

• Baterija je najbolja u klasi, dan danas imam minimum 19-20 dana baterije, bukvalno ne znam kada sam ga zadnji put punio
  • Dan danas radi kao prvog dana, sve okej, nikad nisam imao problema sa update, sa gps, mapama itd, odlican za funkcije koje je pravljen
  • ima neku magiju u sebi, ako detektuje da je HRV nizak u 99.9% slucajeva sam ili bolestan, ili mi je lose, ili ce da mi bude lose, u smislu - razbolecu se ili nesto. nisam siguran na koju foru zna, koja je magija ali je precizan 100%.
  • Notifikacije rade kako treba, imaju odgovori (bez tastature, dakle predefinisani odgovori) na npr pozive; meni je ovo plus jer svakako u 99% slucajeva telefon je negde pored mene tako da mi je lakse da uzmem veci uredjaj za odgovor

Ima i lose stvari koje su ili male ili bas lose u zavisnosti kako koristite sat.

• Nema mikrofon - pre ovog sata sam imao Huawei Watch GT3 Pro i odlicno mi je bilo kako sam mogao odmah da se javim na sat ako mi je npr telefon u drugoj sobi. Noviji modeli vidim da imaju mikrofon ali su MNOGO skuplji tako da prihvatam ovu manu; ionako su pozivi manje vise retkost danas
  • Garmin Pay je ogranicen - Raiffeisen banka je podrzana, ali ostale slabije, npr mobi banka nije; garmin pay sam koristio mozda 10tak puta tako da je i ovo mala mana
  • touchscreen - on je 50/50; ne koristim ga skoro nikad, samo kad mozda gledam mapu, ovako samo dugmice. Dovoljno je spor i slabo reaguje ali ovo je i manje vise ocekivano jer je procesor slab kako bi imali ovakvu bateriju tako da generalno i nije neki problem ali bi bio ogroman plus kada bi bio vise responsive, mozda ne bih koristio dugmice

Sve u svemu - kada pogledam cenu novijih fenix modela ovaj je nekako zlatna sredina; dodatna mana je sto moze da se uzme sapphire staklo ALI ako se uzme i solarni model, ne moze samo sapphire staklo bez solarne ploce sto mu dize cenu. Svakako sam prezadovoljan sa satom dan danas.

Ukoliko razmatrate neki garmin model - fenix 7 solar sapphire ima odlicnu preporuku, mozda je malo skuplji od nekih drugih ali zbog funkcionalnosti i baterije i same garmin "magije" ja moram da ga preporucim.

Garmin Pay je odavno proširen tako da sad podržava Halkbank Visa i Master,Procredit Master i Raiffeisen Visa,NLB Visa i Master a uskoro će biti još proširen.Na običnoj 7 edmici tač radi sasvim korektno.Mikrofon imaš na Venu seriji koja je jeftinija od Feniks serije

Garmin Pay je odavno proširen tako da sad podržava Halkbank Visa i Master,Procredit Master i Raiffeisen Visa,NLB Visa i Master a uskoro će biti još proširen.Na običnoj 7 edmici tač radi sasvim korektno.Mikrofon imaš na Venu seriji koja je jeftinija od Feniks serije
Nije fluidno kao na drugim satovima, primer huawei gt 3 pro, samsung watch, apple watch i slicno. Da, touch "radi" ali nije fluidno, sve tripujem da sam promasio ili pogresio kad kliknem

A tek apdejti i podrška :ROFLMAO::ROFLMAO:

Mozda ne kapiram foru, sta je problem kod baterije i podrske?

Ma nikakav problem,zadnjih 6 meseci i duže trajanje baterije prepolovljeno zbog bug-a koji su oni napravili ,i još uvek nije rešeno niti ih interesuje da reše.

Jel moze link do tog bug-a, meni je bukvalno i dalje preko 19 dana, bukvalno bez ikakvih problema zadnjih X godina

jos nisu popravili to? na Epix-u su odmah resili sa dodatnim azuriranjem pod istom verzijom softvera. resenje je, ako vas i dalje zeza, da kad zavrsite trcanje, startujete hiit ili yogu gde nema GPS-a posto je bag da, kad se zavrsi aktivnost sa GPS-om, GPS i dalje ostaje aktivan pa trosi bateriju.

inace, ne znam da li se nesto promenilo kod njih u vrhu ali su postali ****** definitivno.

sa proslim azuriranjem su izbacili rucni lthr test jer je kao njihova autodetekcija sada savrsena i ne treba ti vise traka za to, to je prva nebuloza.

druga nebuloza, sto se desilo liku, trcao, i zaboravio da prekine trening i vozio ko zna koliko kolima i sad mu je lthr pace potpuno poremecen i trenizni koje treba da radi su skroz pogresni i nemoguci.
i pazi fore, automatska detekcija lthr pace-a vise ne moze da se obrise :D znaci stajace mu tako ko zna koliko dok se automatska detekcija ponovo ne aktivira i prepozna kako stvarno treba da ide.
cak i da obrise aktivnost, ta detekcija ostaje. kreeeteeeni

Hteo sam samo da napisem review za fenix 7 solar sapphire. Imam ga vec 2-3 godine i mogu vam reci da je odlican sat ali da ima neke male mane.

Pozitivne stvari:

• Baterija je najbolja u klasi, dan danas imam minimum 19-20 dana baterije, bukvalno ne znam kada sam ga zadnji put punio
  • Dan danas radi kao prvog dana, sve okej, nikad nisam imao problema sa update, sa gps, mapama itd, odlican za funkcije koje je pravljen
  • ima neku magiju u sebi, ako detektuje da je HRV nizak u 99.9% slucajeva sam ili bolestan, ili mi je lose, ili ce da mi bude lose, u smislu - razbolecu se ili nesto. nisam siguran na koju foru zna, koja je magija ali je precizan 100%.
  • Notifikacije rade kako treba, imaju odgovori (bez tastature, dakle predefinisani odgovori) na npr pozive; meni je ovo plus jer svakako u 99% slucajeva telefon je negde pored mene tako da mi je lakse da uzmem veci uredjaj za odgovor

Ima i lose stvari koje su ili male ili bas lose u zavisnosti kako koristite sat.

• Nema mikrofon - pre ovog sata sam imao Huawei Watch GT3 Pro i odlicno mi je bilo kako sam mogao odmah da se javim na sat ako mi je npr telefon u drugoj sobi. Noviji modeli vidim da imaju mikrofon ali su MNOGO skuplji tako da prihvatam ovu manu; ionako su pozivi manje vise retkost danas
  • Garmin Pay je ogranicen - Raiffeisen banka je podrzana, ali ostale slabije, npr mobi banka nije; garmin pay sam koristio mozda 10tak puta tako da je i ovo mala mana
  • touchscreen - on je 50/50; ne koristim ga skoro nikad, samo kad mozda gledam mapu, ovako samo dugmice. Dovoljno je spor i slabo reaguje ali ovo je i manje vise ocekivano jer je procesor slab kako bi imali ovakvu bateriju tako da generalno i nije neki problem ali bi bio ogroman plus kada bi bio vise responsive, mozda ne bih koristio dugmice

Sve u svemu - kada pogledam cenu novijih fenix modela ovaj je nekako zlatna sredina; dodatna mana je sto moze da se uzme sapphire staklo ALI ako se uzme i solarni model, ne moze samo sapphire staklo bez solarne ploce sto mu dize cenu. Svakako sam prezadovoljan sa satom dan danas.

Ukoliko razmatrate neki garmin model - fenix 7 solar sapphire ima odlicnu preporuku, mozda je malo skuplji od nekih drugih ali zbog funkcionalnosti i baterije i same garmin "magije" ja moram da ga preporucim.

Koliko sati GPS aktivnosti imaš u tih 19 dana?

Pojavio se natpis Forerunner 970 u uslovima za extended garancije na jednom lokalnom Garmin sajtu, tako da je release date verovatno blizu.

druga nebuloza, sto se desilo liku, trcao, i zaboravio da prekine trening i vozio ko zna koliko kolima i sad mu je lthr pace potpuno poremecen i trenizni koje treba da radi su skroz pogresni i nemoguci.
Svaki trening mogu da izbacim iz algoritma naknadno. Jednostavno će reažurirati sve podatke bez njega.

Dešava mi se kad trčim sa suprugom ili decom da ga šlogiram. Uglavnom se sam trening samoubije iz statistike, ali eto, postoji mogućnost da se to uradi i ručno. Napiše jednostavno u okviru samog treninga No Evaluation.

Nemoguće da to nema kod vas?

Svaki trening mogu da izbacim iz algoritma naknadno. Jednostavno će reažurirati sve podatke bez njega.

Dešava mi se kad trčim sa suprugom ili decom da ga šlogiram. Uglavnom se sam trening samoubije iz statistike, ali eto, postoji mogućnost da se to uradi i ručno. Napiše jednostavno u okviru samog treninga No Evaluation.

Nemoguće da to nema kod vas?
ne moze, lthr threshold je sad na automatskoj bazi, i jednom kad sacuvas aktivnost i kad je azurira, gotovo je. mozes da trimujes activity i izbacis te stvari gde si vozio, mozes da obrises aktivnost, gotovo.
ranije sam imao manualni lthr i auto, pa mi sa vremena na vreme iskoci ako prepozna da imam traku i da je trening jaci i onda mi iskoci obavestenje da imam novi LTHR i na satu i u aplikaciji sam mogao da odbijem ili prihvatim novi threshold.

sada vise toga nema. svakim update-om su sve gori i gori
1745419932408.png1745419967515.png1745419944171.png

Koliko sati GPS aktivnosti imaš u tih 19 dana?
Zavisi, u zadnje 2 nedelje sam imao 4, bajs x2 i karting x2. generalno GPS samo kad je vožnja bajsa (jedanput ili dvaput nedeljno) ili kad je takva aktivnost (npr karting)

Ukupno rekao bih nedeljno mozda 3-4h max

Na 19 dana, to bi bilo grubo 9h GPS aktivnosti. Zaista respektabilno za jedan Garmin.

Moj Garmin 945 za GPS aktivnost troši 8-10% baterije na sat.

Pojavio se natpis Forerunner 970 u uslovima za extended garancije na jednom lokalnom Garmin sajtu, tako da je release date verovatno blizu.
Ali nije 975 tako da ne verujem da ce biti nesto novo sto f8 ili enduro 3 vec nema.
Eventualno 3 meseca gratis pretplate na connect+ 🙃

ne moze, lthr threshold je sad na automatskoj bazi, i jednom kad sacuvas aktivnost i kad je azurira, gotovo je. mozes da trimujes activity i izbacis te stvari gde si vozio, mozes da obrises aktivnost, gotovo.
ranije sam imao manualni lthr i auto, pa mi sa vremena na vreme iskoci ako prepozna da imam traku i da je trening jaci i onda mi iskoci obavestenje da imam novi LTHR i na satu i u aplikaciji sam mogao da odbijem ili prihvatim novi threshold.

sada vise toga nema. svakim update-om su sve gori i gori
Pogledajte prilog 489263Pogledajte prilog 489265Pogledajte prilog 489264

Ovo za auto LTHR je bezveze, taman i da ide regularan trening, jer meni ponekad za Z2 trening izbaci novu vrednost za LT. Živim u Zemunu, strčim do keja, istrčim dole i onda trčim nazad, uzbrdo. Ceo trening puls do 135, ali uzbrdo dodjem do, recimo 155 i Garmin mi ponudi novi LT, malo pomeren i pace i puls, ali ipak pomeren bez osnova. Naravno da to odbijem.

Ali nije 975 tako da ne verujem da ce biti nesto novo sto f8 ili enduro 3 vec nema.
Eventualno 3 meseca gratis pretplate na connect+ 🙃

Meni je zapravo 965 ok, samo što je već dve godine star model, a čuo sam da je bitno da satovi imaju redovan apdejt I podršku, pa bolje da uzmem novi model ;)

I 945 mi je sasvim dovoljan, ali ne može da se postavi kao primarni uređaj za trening, jer je suviše star model, pa mi Edge 840, za bicikl, uvek izbrljao statistiku upotrebe. Meni je Edge sporedan uređaj, a silom prilika je sada primarni, pa zato planiram zamenu sata.

Prepoporuka za neki servis u Beogradu koji vrsi zamenu baterije za Garmin satove...imam Venu 2 i nece da upali sumnjam na bateriju

Vidim da niko nije odgovorio coveku na pitanje iznad. Pitanje, da li uopste i postoji neki servis u SRB koji to radi. Menjanje baterije, mislim rutinska stvar na garminu.

Ovo i mene zanima, jer imam fenix 5, gilja vec dobrano 5+ godina, non stop. Izvuce on regularno maraton i sl. aktivnosti, ali kontao sam da ga obradujem sa novom baterijom :).

Ako neko ima prekoruku za servis (proveren) neka javi.

mi ovde ne menjamo. kako baterija oslabi, tako sat ide u kantu i kupujemo nov 🤣

šalim se, servis za satove iz priče koliko sam video nema ?
nego i naši odavde šalju za Hrvatsku/Sloveniju

Meni zamena baterije deluje dosta jednostavno, fenix se odšrafi, a jeftiniji modeli se duvalicom odlepe kao mobilni, pa zameni baterija zamenskom sa ebay/aliexpress.
Ali nisam imao prilike jos da se bakćem i sa tim.

Drugari nisam bas finasijski nastrojen da dam za sat preko 300e u vidu fenixa 6 i preko, pa me interesuje dal i je dobra kupovina recimo fenix 3 hr saphire za 100e? Treba mi iskljucivo za planinarenje, korake recimo, cycling i jos po nesto, mozda plivanje! Nije bitno javljanje na telefon, vidim da ima notifikacije fenix3! Ima li neko mozda na prodaju isti ili mozda fenix 5, i njega razmatram! Sta recimo gledati u tom rangu od Suunta ?

Drugari nisam bas finasijski nastrojen da dam za sat preko 300e u vidu fenixa 6 i preko, pa me interesuje dal i je dobra kupovina recimo fenix 3 hr saphire za 100e? Treba mi iskljucivo za planinarenje, korake recimo, cycling i jos po nesto, mozda plivanje! Nije bitno javljanje na telefon, vidim da ima notifikacije fenix3! Ima li neko mozda na prodaju isti ili mozda fenix 5, i njega razmatram! Sta recimo gledati u tom rangu od Suunta ?
mislim da su to prestari satovi za bilo kakvo ozbiljno razmatranje.

bolje uštedi malo i na KPu gledaj Amazfit t rex 3, ima ih za oko 250e valjda.

za te pare ćeš dobiti mnogo više nego Garmin u tom rangu.
po svim review-ovima ne zaostaje previše za Garminom od 1000e.
250e, nov sat, garancija, ima sve.

f3 hr i f5 su prastari da ih kupis u 2025.g, Mislim da ima forum sta da kupim, pa mozda tamo da pitaš.

Video sam taj T Rex 3. ni malo mi se ne svidja izgleda tog sata iskren da budem! Ali specifikacije vidim da su jako dobre! Fenix 6 onda da se juri , sta znam! Nekako mi pristaje taj Garmin Fenix model! Koristio sam taj fenix 3 bez HRa , i mogu da kazem da mi je zavrsavao itekako posao po Homolju! Videcu i sam, sta juriti mozda od Suunta?

Citao sam skoro na reditu kako je jedan korisnik uporedio novijih firmwer od fenixa 7 sa fenix 3hr da dokaze kako f7 ima cadence lock, a f3hr nema 🙃

Mislim da se za 300 moze naci fenix 7 u ok stanju, a video sam na kp da ima novi suunto race+ titanium malo preko 300.

Venu 3 odličan sat, moze se naci za 300 EUR nov ili skoro nov...Dobijaš novije senzore amoled ekran i solidnu bateriju na uštrb kvaliteta izrade...

Forerunner 265(vise trening funkcija od Venu 3) i Instinct 3 AMOLED(koji vazi za "rough use" model i ima LED flashlight) su isto tu negde cenovno.

Ako nekoga zanima, meni u poslednje vreme na Ali-u iskaču ponude za Garmin Fenix 5 i Fenix 7 za 8-9k za 5 i 11-12k za 7. Refurbished satovi su u pitanju.

Nazad
Vrh Dno