Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Ja sam lekar po profesiji i nisam toliko upucen ali mislim da vecina satova prepoznaje samo afib. Sto se pulsa tice apple je tu najpouzadniji, mada ni ostali ne zaostaju, imas yt kanal The Quantified Scientist koji vrsi poredjenja. Nisam cuo da i jedan meri pritisak.
Ima li neka preporuka za sat za afib, na netu ima šestokanalni mali ekg firme kardia mobile 180 evra, i za aritmiju

Apple Watch radi odlicno sto se detekcija afiba tice, Samsung takodje ima FDA odobren senzor.

Zanimljivo pitanje koje me je sad tehnički zaintrigiralo - za ECG je potrebna i druga ruka, tj. na uređaju su potrebne obe ruke. Do tog momenta se oslanja samo na poprilično neprecizan optički senzor. Kolika je verovatnoća da ulovi anomaliju ?

Mozdra prati razlike u otkucajima srca (HRV)?

Nije sat ali ko zeli da zbog nekog razloga baš, baš prati srce, moze da nabavi Polar H10 senzor u obliku trake na grudima. Senzor se moze povezeti sa telefonom a na telefonu pustiti da radi aplikacija koja belezi merenje.
Najbolje je sto se dobije snimak pravog pravcatog EKG-a, prakticno holter ako ga pustite da belezi dan i noc. Jedino sto treba jeste kardiolog da ga pregleda.
Evo kako to izgleda

Prilozi

• 52001925-25EB-4156-BBA4-BBB8BB6C6CC4.png
    52001925-25EB-4156-BBA4-BBB8BB6C6CC4.png
    361.7 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Postoji aplikacija koja vrsi analizu ali se placa, naravno nije zamena za lekara ali moze da bude korisna. Jedina mana tog polara H10 je baterija, kada se istrosi dosta njih prestane sa radom trajno.

Je l zna neko da objasni razliku izmedju forerunnera 245, 755 i 955 ali ne sa hardverske strane, tu verovatno ovi modeli imaju bolju bateriju, premijum materijale, malo bolji gps, noviji hr senzor sto mi je nebitno jer koristim pulsmetar svakako. Jel postoji neka razlika u softveru, pracenju vezbi, predlozima izmedju njih? Lakse mi da pitam nego da pretrazujem garmin sajt i poredim modele

multisport (tacnije multi activity), mape (storage space), altimeter (mogucnost dodavanja vise senzora), sleep tracker u satu, termometer, svi fr satovi su plasticni, nema premium materijala. jedino 955 solar, sa solarnim punjenjem, kao premium feature

245 je stariji model od navedenih i ujedno sa najmanje opcija. To je pre svega sat za trčanje. Recimo za plivanje nema "open water", već samo bazen kome je potrebno da definišeš dužinu. 245 postoji u varijanti Music i NO music.

755 - nisam ni znao da je izašao, jer sa 255 su potpuno obesmislili seriju 7, ali su se i primakli cenom. Serija 7 je važila za triatlon sat.

Serija 9 je najjači FR i bez obzira što je naziva Forerunner, generalno je all around sat i visoko kotiran kao triatlon sat.

U direktnom poređenju 945 vs 245, tasteri su definitivno na strani 945.

Stvar koja se meni baš sviđa na 945, a nekome je suvišna/bespotrebna, u toku aktivnosti možeš na svakom ekranu da imaš do 6 podataka. 245 je ograničen na, mislim, 3.

Ne znam šta podrazumevaš pod "praćenjem vežbi".

Garmin trener, pracenje oporavka, spremnost, vo2max, hrv, body battery... Kada udjem na garmin.rs lepo izbaci sve funkcije 955 kao mini widgete, toga nema na 245

nesto ima, nesto nema

Kako da pratim oporavak na 945? Ako misliš na recovery, ne moram ni da gledam na sat, kada završim trening, grešim u nekoliko sati šta će da mi izbaci. Računa na osnovu pulsa, predvidljiv je. Ako skineš sat, skida ti sat za sat. Ako nosiš sat dok spavaš, možeš da dobiješ plus ili minus neki sat na dužinu sna. Koju BTW katastrofalno meri.
Kada bih poštovao njegov predlog za recovery, još uvek bih trčao po 5 do 10km, a prošle godine sam istrčao 3 polumaratona i recimo posle Sarajevskog dobijem 68h recovery. Rastrčim neku stotinu metara, presvučem se, sačekam ekipu da stigne, odemo na mantije, u hotel na tuširanje i napravim još 20.000 turističkih koraka. Bez upale mišića, bez ikakvih problema. 68h my ass.

Da sam završio nekoliko minuta brže, dobio bih recovery 3.5 dana (to je valjda maks) i bio bi mi potreban odmor. A da sam završio 10+ minuta brže, recovery bi bio 3.5 dana, a meni bi bila neophodna masaža i verovatno bih bio spreman samo za krevet, sa očekivanim posledicama i na sutrašnji dan.

Vo2max imaju svi. Za trčanje je to više zabava, nego neka realna vrednost. Nikako da odem na test opterećenja, pa da mu podesim HR zone i Vo2max.
Ovako, prvi trening, pre godinu dana, 46, pa brzinski pad na 43, pa relativno lako vraćanje na 46 i onda 8-9 meseci gotovo konstantnog, postepenog, rasta do 48+, možda sam blizu 49. Beskorisno, ali eto, lepo je dok ima napretka. Meni je zabavnije da gledam onaj graph sa opisnim statusima, productive/maintaining/recovery/unproductive/...

Body battery je takođe zabavan, ti brojevi čak i imaju smisla, ali opet, ne pokazuje ništa što ne znaš i bez njega. Gledao sam ga prvih nekoliko dana, shvatio kako radi, ne sećam se kada sam ga otvorio.

Na kraju se sve svede na 2-3 widgeta. Recimo, opcija na koju nisam računao, a svakodnevno je koristim je timer. Imam nekoliko predefinisanih tajmera, koristim ih više puta dnevno.

Od trening opcija, koristim trčanje i intervale.

Ma da, imao sam aw7, jedino sto sam koristio su hr zone ali reko da pitam ima li ovo ostalo smisla. U sustini svi ti forerunner satovi su slicni sto se funkcionalnosti tice, te male razlike nisu vredne razlike u ceni je neki zakljucak do koga sam dosao, jer nisam ultramaratonac pa da su mi bitne mape i slicno?

sunnto 7 da li je ok kupovina

Ja bukvalno nikog više ne znam ko je koristio Suunto sat, čak ni ljudi koji su isključivo njih nosili davnih dana. Povremeno naletim na neki test i to deluje sasvim korektno.

Ako neko ima, neka prozbori koju iz prve.

^^^Ako ti je trčanje osnovna aktivnost I dovoljno ti je 4 (ipak može 4, ne 3 kao što sam gore naveo) podatka na ekranu, 245 ti je sasvim dovoljan.
Mape, na ovolikom ekranu, su uglavnom beskorisne. Za neki hard core trail ili tako nešto, možda budu pomoć za ne daj Bože.

Odgovorili su ti jel moramo svi?
Ne bih sad da duzim, Sunnto 7 je specifican jel ima kobinaciju google wear sata i njihovog sunnto sistema, problem je baterija, sat je iz 2020 ( da li to danas uposte sve radi ok).
Svaki review prica za sebe pa je pitanje, da li ima smisla uzimati ovaj sat...neko ko ga ima neka podeli iskustva

Sat kao sat pogledaj par recenzija, pogledaj uzivo, ako ti se dopadne uzmi, imaj u vidu da ce se teze prodati nego garmin, aw i da ces izgubiti vise novca na njemu nego na ostalima ako ti se ne dopadne. Ranije su mogli da se kupe u Beosportu kod nas, msm da ih je imao i intersport ali nisam siguran

Sat kao sat pogledaj par recenzija, pogledaj uzivo, ako ti se dopadne uzmi, imaj u vidu da ce se teze prodati nego garmin, aw i da ces izgubiti vise novca na njemu nego na ostalima ako ti se ne dopadne. Ranije su mogli da se kupe u Beosportu kod nas, msm da ih je imao i intersport ali nisam siguran
Tu je fora gledao recenzije i i svaka na svoju stranu, a nbih da gubim novac i stalno menjam

Kada gledaš recenzije satova, obrati pažnju kako je recenzija snimljena. Sponzorisane recenzije se lako otkriju.
Kada su u pitanju negativne recenzije, ukoliko sat previše porede sa drugim brendom, verovatno je isto što i gore, samo što te ubeđuje da pogledaš recenziju tog drugog.
Ili pogledaj još neku recenziju istog kanala, možda su jednostavno drkoši.

Pisao sam u ovoj temi zašto mi se Sunto ne sviđa. Trčimo trku zajedno, imamo čipove, garmin trkač završi trku malo ranije, zvanična rang lista (čip) tako pokaže, na Strava ispadne da je Sunto trkač prvi završio. WTF?!
Na Adi Sunto uvek meri da krug ima više nego što zaista ima. I to onaj baro 9, top model.

Kada gledaš recenzije satova, obrati pažnju kako je recenzija snimljena. Sponzorisane recenzije se lako otkriju.
Kada su u pitanju negativne recenzije, ukoliko sat previše porede sa drugim brendom, verovatno je isto što i gore, samo što te ubeđuje da pogledaš recenziju tog drugog.
Ili pogledaj još neku recenziju istog kanala, možda su jednostavno drkoši.

Pisao sam u ovoj temi zašto mi se Sunto ne sviđa. Trčimo trku zajedno, imamo čipove, garmin trkač završi trku malo ranije, zvanična rang lista (čip) tako pokaže, na Strava ispadne da je Sunto trkač prvi završio. WTF?!
Na Adi Sunto uvek meri da krug ima više nego što zaista ima. I to onaj baro 9, top model.
Činjenica je da je Garmin kvalitetniji i kompletiniji, ali Suunto 9 pro je tako lep 🤩

Da li mislite da ce doci do pada cena ovih fenix i epix modela posto je apple izbacio ultru?

Ne.

Da :)
Garmin se dosta uplasio ultre, mislim da su odma skinuli po 100e cim je izasla.
Meni je kod ultre osnovni problem ekosistem...
Osim ekosistema: cena zamene baterije je prihvatljiva 99$ sto znači da su planirali da ce se menjati (cesce se puni/prazni od garmina), al svaki drugi servis kosta 450$!? Ima onaj srecnik na kp sto mi je napuklo staklo od senzora, e pa zamena nije jeftina.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje da li može da se podesi da umesto broja telefona se na displeju sata ispiše ime i prezime osobe iz kontakta koja poziva, u pitanju je Garmin Instict. Otežava kada se na displeju sata pojave brojevi telefona koji poziva, jer teško da mogu zapamtiti brojeve kontakta :)

Mozda nisi dozvoliti garmin connectu pristup kontaktima?

Nazad
Vrh Dno