Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

ako je bitan battery life onda neki fenix ili mozda cak enduro (mana enduro je sto nema mape)
cak mislim i da forerunner 945 moze da izvuce dosta u gps mode
samo sto su ti satovi skuplji od instict (ima i zasto)

ultratac ne bih koristio, mislim da nije toliko precizan
 
Bitna mi je i preciznost. Koliko su mu precizni ABC senzori? Da ne laze na visini i da ne masi rutu previse. Sva pracnja koja trenutno pravim dok treniram su preko telefona, aplikacija strava. I zadovoljan sam kako generise podatke. Mada je telefon nepraktican i gotovo sam ga upropastio...
 
Za ozbiljnija merenja, i ozbiljniju tačnost, moraćeš ozbiljniji sat, kao sto kolega reče neki post ranije...Dakle Fenix 6, 945 ili Enduro
 
Za toliko biće, altimetar, barem na mom VA4, ume da odstupa i po 50m od zvaničnih podataka (upisanih na mapama i sl.)
 
Ako sam dobro shvatio, ti si ultamaratonac. Ja ti uopšte ne bih preporučio Garmin, već Coros.
 
Za toliko biće, altimetar, barem na mom VA4, ume da odstupa i po 50m od zvaničnih podataka (upisanih na mapama i sl.)
To nije strasno odstupanje. Bitno da ne masi vise...
Ako sam dobro shvatio, ti si ultamaratonac. Ja ti uopšte ne bih preporučio Garmin, već Coros.
Nisam bas, al planiram ozbiljnije time da pocnem da se bavim. Imam u planu za sledecu gosinu neke trke i imam par do kraja ove godine...
 
Koristim Garmin Instinct - Tundra ali više kao kežual korisnik u nekoj lite varijanti - amaterski. Prvenstveno sam ga uzeo zbog bajka da pratim određene parametre i ko što reče @MegaJorgovan praktičniji je od telefona :). Pored bajsa koristim ga i za laganu šetnju po okolini tako da za te aktivnosti mi je sasvim dovoljan. Uz povremeno uključen GPS-a meni Instinct izdrži nedelju ipo dana ali kažem ja nisam neki reper što se tiče korišćenja i ozbiljnog bavljenja sportom verujem da bi neki drugi model više odgovarao ali je i cena daleko veća.
 
Nidza me sad zainteresovao za coros satove. Apex model deluje jako dobar. Ima bas precizan gps i baterija mu je mnogo dobra. Ima i drugih funkcija, naravno. Malo cu njega da istrazim pa cu videti :)
 
Batali Coros satove,ako hoćeš precizno merenje onda uzmi Garmina jer na njega po potrebi možeš da povežeš i eksterne senzore a algoritmi i softwer kod Garmina su vekovima ispred Corosa.Ako piše da je autonomija 16 sati onda će toliko i trajati što je sasvim dovoljno za bilo koju celodnevnu aktivnost.Ultra GPS je čisto da znaš smer u kome se krećeš tj jako neprecizan.E sad za trčanje je možda najbolji Forerunner 945 ili 935 dok za planinarenje neki od Fenix serija sa mapama u sebi npr Fenix 5+,5x,6 pro i sl.Usput oni imaju i bolju autonomiju i duži rad u GPS režimu.Što se tiče altimetra tu hoće da pogreši jer podatke za nadmorsku visinu proračunava po atmosferskom pritisku i tu svaki pametni sat vremenom greši ali kad upališ GPS za neku aktivnost nadmorska visina se automatski kalibriše prema satelitu.Naravno postoji u ručno kalibrisanje pa ko kako voli.
 
takodje mislim da Coros ne moze da poveze ant+ senzore
 
Naravno da može, ja ga koristim Apex sa ANT+ trakom za puls. Ima i BT i ANT+, tako da može da poveže skoro sve što se nudi na tržištu.

Forerunner 945 je ok izbor, ali ja bih dao prednost FR 745 ili Apex-u. GPS je fenomenalan, nemojte molim vas dezinformacije, firma koja stoji iza Corosa kao glavnu delatnost ima izradu GPS uređaja za mnoge automobile, između ostalih za VAG koncern.

Neće nikako biti greške ni sa Garminom, niti bilo kojim drugim satom, samo da vas pokrene i motiviše da se trči. Samo napred!
 
Isao sam juce u intersport u novom sadu, tamo imaju apex i instinct. Imao je i forerunner 245 pa je bila idealna prilika da mi kazu po nesto o tim satovima, da ih uporedim. Ali oni tamo nemaju pojma. Znali su da mi kazu ono sto pise u specifikaciji. Sutra idem za bg, pa cu tamo pokusati da se informisem. Kada citam recenzije, sve deluje ok i tesko je na neki nacin odabrati model, a ima ih putno...
 
ja koristim 245 i jedina mana mu je sto nema altimeter (nije mi toliko bitno trcim i vozim po ravnici), inace sve odlicno radi. 745 je odlican izbor ako ne zeli da se da 600+ eur za sat (KP), ako pare nisu problem 945 je odlican izbor (sto se tice Garmin)

odlican yt kanal sa kvalitetnim sadrzajem
 
Isao sam juce u intersport u novom sadu, tamo imaju apex i instinct. Imao je i forerunner 245 pa je bila idealna prilika da mi kazu po nesto o tim satovima, da ih uporedim. Ali oni tamo nemaju pojma. Znali su da mi kazu ono sto pise u specifikaciji. Sutra idem za bg, pa cu tamo pokusati da se informisem. Kada citam recenzije, sve deluje ok i tesko je na neki nacin odabrati model, a ima ih putno...
245 nije sat za tebe.

I ti se nadaš da će da znaju prodavci. U mom slučaju nisu znali šta je Coros ni da ga imaju na stanju, da ih nisam tamo cimao da otvore orman ne bi ispalo 15 kutija sa Apexima u beloj i sivoj boji.
 
Uz Garmn Fenix 5, od eksternih senzora, koristim Grmin HRMrun, i senzor kadence na biciklu.
Često planinarim, pa za mape koristim LocusMap na Androidu, I ta kombinacija mi je ok. Što se tiče autonomije, ja za sve aktivnosti koristim GPS+Glonass kombinaciju. Bez problema sam izvlačio 10 sati. Ako se stavi samo GPS, kažu da je autonomija značajno bolja, ali na uštrb preciznosti lokacije. To se najbolje vidi ako plivaš na otvorenom - kada je samo GPS, track liči na žvrljotinu 😂
 
245 nije sat za tebe.

I ti se nadaš da će da znaju prodavci. U mom slučaju nisu znali šta je Coros ni da ga imaju na stanju, da ih nisam tamo cimao da otvore orman ne bi ispalo 15 kutija sa Apexima u beloj i sivoj boji.
Bio sam skoro u beosportu gledao suunto satove, prodavac mi je lepo objasnio o njima sta i kako, imali su prezentaciju posto su valjda oni uvoznici za suunto. Mada, to je vise prica kao sa reklama, al bar se potrudio :)
 
Koristio sam Huawei GT tokom 2 godine, a sada više od pola godine koristim Garmin Fenix 6 Pro. U svrhu rekreacije.

Što se tiče baterije, Garmin je odličan i siguran sam da možeš biti spokojan da će ti završiti svaku započetu aktivnost. Kao ilustraciju, od poslednjeg punjenja sam ga koristio za celodnevnu voznju biciklom prošle nedelje (od 8 do 6), nekoliko kraćih aktivnosti i sada na satu stoji da može da radi još 7 dana (ili 17 sati GPS praćenja). Napominjem da sam ja u potpunosti isključio svetlo na satu (sem kada ga ručno aktiviram) jer nema nikakve potrebe da radi, sadržaj ekrana se i pri slabijem ambijentalnom svetlu unutra lepo vidi a napolju je uvek savrseno citljiv.

Na temu preciznosti GPS-a ona nije savršena kao što sam ja očekivao u početku ali je suštinski odlična za praćenje sportskih aktivnosti. To što na mapi izgleda da sam prelazio sa jedne strane ulice na drugu je nebitno. Ako se trči u krug, zbog peglanja zapisane staze dužina na kraju izađe nešto kraća, npr. 10m, takođe nebitno za mene. Sve u svemu GPS mi se čini precizniji od Huawei-ja (čije zapise i preciznost sam mogao videti samo na telefonu).

Nadmorska visina se kod svih satova i telefona izračunava. Kada se to sagleda onda je jasno da ne može biti idealno precizna jer zavisi od ažurnosti podataka izmerenih na (nadam se) najbližoj meteo stanici ili od GPS pozicije. Nažalost čak i kada se posmatra samo barometarski pritisak i on se preračunava sa izmerene vrednosti (koja nije prikazana) na vrednost koja bi bila na nula metara nadmorske visine. Sve u svemu da li je Garmin sat precizan? Jeste, odlično prikazuje profil rute gde sam bio i šta sam radio, pri čemu apsolutna vrednost može da bude par metara od nečega za šta mislim da je stvarna visina. A evo i poređenja: telefon kaže da sam sada na 158 m a sat da sam na 173m.
 
Na kraju sam uzeo Fenix 5. Kontao sam da necu da dajem velike pare za prvi sat, lako cu ga zameniti sledece godine. Izasao me je 200e. Citao sam da je precizan i da mu baterija dobro drzi, al ovih nekoliko dana koliko ga koristim, baterija je pala na 50%. Imao sam jednu setnju od 1 sat, posle jos jednu od 1:40 i polumaraton 1:40 i svaka aktivnost je skinula po 10% baterije, sto mislim da je mnogo, pri tom su notifikacije iskljucene tokom aktivnosti... Videcu sta ce se dalje desavati. Za gps mislim da je precizan, malo se negde vjdi da sam presao ulicu na drugu stranu, al to nije strasno. Altimetar pokazuje neke vrednosti, u ns pise da sam na oko 100mnv sto je relativno precizno. Na polumaratonu juce mi je pokazao da je staza dugacka 20.77, al staza nije sertifikovana pa je moguce da je za koji metar kraca. Na gpsu se vidi da je lepo pratio... Videcu dalje sta ce biti :)
 
sto se visine tice, nisam gledao to detaljno, ali po aktivnostima i posebno stepenicima (spratovima) uz/niz vidi se da lepo racuna, makar razliku izmedju nivoa, tj visina. Meni posle skoro god dana sa Vivoactive 4, najvise smeta 'cpe expired' trip, tj kada mu fajl sa putanjama satelita (ili nesto slicno) 'istekne' i tada vrlo tesko (ili.ne.moze uopste) radi gps lock, i treba mu bas dosta vremena, sto je za Garmin po meni teska sramota, i doprinosi nepouzdanosti maksimalno.
Jos gore je sto nakon godinu i kusur ne mogu da rese ovo tako da sync na mobile app Garmin connect sredi cpe fajl, vec se mora vezivati sat na komp i Garmin connect app i odatle raditi sync.
 
Na kraju sam uzeo Fenix 5. Kontao sam da necu da dajem velike pare za prvi sat, lako cu ga zameniti sledece godine. Izasao me je 200e. Citao sam da je precizan i da mu baterija dobro drzi, al ovih nekoliko dana koliko ga koristim, baterija je pala na 50%. Imao sam jednu setnju od 1 sat, posle jos jednu od 1:40 i polumaraton 1:40 i svaka aktivnost je skinula po 10% baterije, sto mislim da je mnogo, pri tom su notifikacije iskljucene tokom aktivnosti... Videcu sta ce se dalje desavati. Za gps mislim da je precizan, malo se negde vjdi da sam presao ulicu na drugu stranu, al to nije strasno. Altimetar pokazuje neke vrednosti, u ns pise da sam na oko 100mnv sto je relativno precizno. Na polumaratonu juce mi je pokazao da je staza dugacka 20.77, al staza nije sertifikovana pa je moguce da je za koji metar kraca. Na gpsu se vidi da je lepo pratio... Videcu dalje sta ce biti :)
A gde si našao sat za te pare,predpostavljam da je sat već korišćen tj polovan.Kod mene na Fenix 5 + skida 6 % po satu na GPS u što znači da bi kod tebe trebalo bar procenta manje jer 5-ca ima malo jaču autonomiju.
 
A gde si našao sat za te pare,predpostavljam da je sat već korišćen tj polovan.Kod mene na Fenix 5 + skida 6 % po satu na GPS u što znači da bi kod tebe trebalo bar procenta manje jer 5-ca ima malo jaču autonomiju.
U Novom Sadu. Covek kaze da nije koriscen, al ko ce ga znati. Ne mozes im verovati. Doduse, sat nema tragova koriscenja, ni jednu ogrebotinu, nista... Povezao sam ga sa aplikacijom i registrovao na garminovom sajtu bez problema. Praticu dalje sta se desava. Mozda drugo punjenje bude bolje ako ima ikakve veze. Sat je kod mene tek 5 dana...
 
Taj kod koga sam kupio sat, kaze da su to bili izlozbeni modeli u radnjama...
 
Nije ga niko nosio, ali ko zna koliko je radio...Mada, tu je bilo problema sa lcd ekranima oko ghostinga, valjda ovi transreflective ne podležu time
 
sto se visine tice, nisam gledao to detaljno, ali po aktivnostima i posebno stepenicima (spratovima) uz/niz vidi se da lepo racuna, makar razliku izmedju nivoa, tj visina. Meni posle skoro god dana sa Vivoactive 4, najvise smeta 'cpe expired' trip, tj kada mu fajl sa putanjama satelita (ili nesto slicno) 'istekne' i tada vrlo tesko (ili.ne.moze uopste) radi gps lock, i treba mu bas dosta vremena, sto je za Garmin po meni teska sramota, i doprinosi nepouzdanosti maksimalno.
Jos gore je sto nakon godinu i kusur ne mogu da rese ovo tako da sync na mobile app Garmin connect sredi cpe fajl, vec se mora vezivati sat na komp i Garmin connect app i odatle raditi sync.
Na fenix 5 nikada nisam video taj cpe... GPS lock za max 1 minut, uvek
Kod mene na Fenix 5 + skida 6 % po satu na GPS u što znači da bi kod tebe trebalo bar procenta manje jer 5-ca ima malo jaču autonomiju.
Koliko skida, zavisi od toga da li je podešen samo GPS, ili recimo GPS + Glonass, razlika je značajna, i u potrošnji, i u preciznosti. GPS + Glonass (plus externa HRM Run traka), za 10 sati mi skine oko 80% baterije. Na satu starom tri godine.
 
A jel postoji neki nacin da se proveri battery health? I da procenjuje koliko ce baterija jos trajati? Koliko u smartwatch modu, koliko u gps modu, gps + glonass itd...
 
Ima App battery info koji izbacuje razne parametre o potrošnji i procenjenom vremenu trajanja pa ti probaj.200 e za nov fenix 5 je premalo mislim da dobri polovnjaci koštaju više.Što se tiče potrošnje baterije lepo napisano GPS 6 ,ultra track 3-4 %, GPS u kombinaciji sa Glonasom i Galileom nisam probao jer je za mene dovoljno precizan samo sa GPS om
 
Evo da se javim posle dve nedelje koriscenja. Neki dan sam isao na, vremenski, malo duzu turu. Bio sam na planinarenju, tura je trajala 8h. Bio je ukljucen samo GPS, ostavio sam ga tako da vidim da li je i koliko precizan, i bila je ukljucena staza po kojoj se krecemo. Na kraju ture baterija je pala sa 95% na 57% sto je nekih 4.75% po satu sto je ok. Da nije bila ukljucena mapa, mozda bi i manje skidalo. Preciznost gps-a je dobra, barem sam ja zadovoljan. Gore sam negde napisao da ako bude precizan kao telefon, do skoro sam palio stravu, bice super i to mi je za sada dosta. Sad, da li je manje ili vise precizan od telefona, ne znam... Imao sam i nekoliko trcanja po gradu, tada mi je bio ukljucen gps+glonass i deluje mi ok. Ovih dana cu da probam kako se samo GPS ponasa u gradu.
Vrh planine je 1339mnv, na satu mi je pokazivao 1310mnv sto je ok. Ne masi puno. Drugar ima Fenix 5x Plus i njemu je pokazivao 1336mnv. Ja moj nisam kalibrirao, mozda bi bio jos precizniji, al ok je ovako... Sve u svemu, za sada sam jako zadovoljan satom :)
 
ja koristim 245 i jedina mana mu je sto nema altimeter (nije mi toliko bitno trcim i vozim po ravnici), inace sve odlicno radi. 745 je odlican izbor ako ne zeli da se da 600+ eur za sat (KP), ako pare nisu problem 945 je odlican izbor (sto se tice Garmin)

odlican yt kanal sa kvalitetnim sadrzajem
Nešto se zanosim da pazarim sat pa nisam pametan da li ići na novi samsung watch 4 ili garmin; šta je bolje (preporučljivije) od garmina 945 ili 6x pro?!
 
Nisu isti segment navedeni satovi.

Dodatno, ako ti nije jasno da li ti treba Samsung ili Garmin, mislim da ni minut nisi utrošio da razumeš svoje zahteve u odnosu na to šta svaki od navedenih satova ispunjava. Sad kad smo ovde, hajde da to zajedno saznamo?
 
Vrh Dno