Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Spremaj tačno taj pejs ili nešto brže od tog tempa segment u kom trčiš pejs za trku.

Sad sam pogledao, u utorak sam 800m intervale trčao 10-15 sekundi brže od pejsa kojim Garmin kaže da bih u septembru mogao da istrčim polutku.

Intervali su bili 30-35 sekundi brži od pejsa koji ja planiram, što bi spustilo PB za nekih 4 minuta. Doduše, i ruta je lakša od ove na kojoj je važeći PB.

Važan faktor je da ću u septembru svakako imati bolje vremenske uslove, ali nisam siguran da imam dovoljno vremena i za moj plan, a ne za Garminovu projekciju.

Program imam, idem od treninga do treninga....

@p4jk3
Ispravno rade ti algoritmi, već ti daju orijentir koji ti je pejs target kada budeš trenirao za tu distancu. Svi programi za trening (koji imaju smisla, po meni) uključuju segmente gde se privikavaš malo duže na taj ritam. Potpuno logično je da je potreban trening da bi istrčao trku u planiranom tempu.

Ali ne bih polumaraton i maraton stavio u isti koš, mislim da ko dobro trči 5k može da izgura polumaraton bez problema, možda i po predikciji, ali maraton je nešto što je, barem meni, zahtevalo potpuno drugačiji pristup svemu, i u glavi, i u telu, disciplina, ishrana, trening, oporavak. Ne znam da li može drugačije ako se ide na rezultat.

@PJ HIIT 800-1000m trčim ispod 5k pejsa, i to mi je kumulativno najozbiljniji TL trening, 12 serija sa 90s šetnje između, ali to nije trening na koji sam mislio - precizno sam mislio na segmente unutar long run, par sedmica pred trku, kao adaptaciju na tampo. To bi trebalo da je drugi najbitniji trening u toku sedmice. Za HM bih ga verovatno spremao 6km(z2)-11km(HMP)-5km(z2-z1 tempo, pošto će HR po ovoj vrućini biti ko zna gde).

HMP/MP optimističan. Ja bih tako trenirao, a na trci odlučiš šta odlučiš. Ja se držim plana, kapiram da je za maraton i nemoguće drugačije.

Imamo temu o trčanju, gde pišemo o vezivanju pertli na patikama, a u temi o satovima, pišemo o programu treninga. Nije ni čudo što se sa Garminom ne razumemo 🙄

@nidza, znam da u porodici imate i Garmin, ali ti koristiš Coros, pa ne možeš na svom primeru da ispratiš. Garmin predikcije su uglavnom prilično nerealne, na novijim satovima i verzijama software su to malo rešili, čak sam video situacije da neko istrči 21k brže od Garmin predikcije, sat je Epix 2, ali većini nas su ta vremena nedostižna.

Meni ovog trenutka kaže da mogu polumaraton da istrčim pejsom nekih 6 sekundi brže od mog 10k PB. A ja sam 100% siguran da ovog trenutka ne mogu da istrčim novi PB ni na 10km.

Stari sat mi je i dalje uključen, stoji na stolu, sinhronizuje se, njegove predikcije se razlikuju u odnosu na ove sa novog sata. Neke distance su brze na jednom, neke na drugom satu. Sad vidim da on vuče predikcije iz Connect aplikacije. Koje se razlikuju u odnosu na ove koje mi primarni uređaj daje.

Sve su to grube procene i uglavnom lepe želje :)

U narednih 7 dugih sesija ću imati 3x od 5 do 12km segmente na pejsu za half/neki sekund brže.

Nije moj PB teško oboriti, samo gledam da to uradim sa što manjim opterećenjem i da ga ne pomerim previše, da ostane nešto i za jesen 😁
Dobar je osećaj kad god pomerim PB, pa doziram 🤓

@nidza, Garmin predikcije su uglavnom prilično nerealne, na novijim satovima i verzijama software su to malo rešili, čak sam video situacije da neko istrči 21k brže od Garmin predikcije, sat je Epix 2, ali većini nas su ta vremena nedostižna.
tzv attempted murder by Garmin :)

I ja sam sa Corosom na mojim parpočecima isto mislio, da li je ovaj algoritam normalan, pa smo se našli i prešli. Video je gde ću stići mnogo pre mene. Sad je maltene predikcija na žilet.

To baš niko sa Garminom ne postižava ili možda ne otključaju svi svoj pun potencijal? Posebno šta nije realno je da i 5k i 42k istrčiš po predikciji u kratkom razmaku, pošto ni trening nije isti.

@p4jk3
Ispravno rade ti algoritmi, već ti daju orijentir koji ti je pejs target kada budeš trenirao za tu distancu. Svi programi za trening (koji imaju smisla, po meni) uključuju segmente gde se privikavaš malo duže na taj ritam. Potpuno logično je da je potreban trening da bi istrčao trku u planiranom tempu.

Ali ne bih polumaraton i maraton stavio u isti koš, mislim da ko dobro trči 5k može da izgura polumaraton bez problema, možda i po predikciji, ali maraton je nešto što je, barem meni, zahtevalo potpuno drugačiji pristup svemu, i u glavi, i u telu, disciplina, ishrana, trening, oporavak. Ne znam da li može drugačije ako se ide na rezultat.

@PJ HIIT 800-1000m trčim ispod 5k pejsa, i to mi je kumulativno najozbiljniji TL trening, 12 serija sa 90s šetnje između, ali to nije trening na koji sam mislio - precizno sam mislio na segmente unutar long run, par sedmica pred trku, kao adaptaciju na tampo. To bi trebalo da je drugi najbitniji trening u toku sedmice. Za HM bih ga verovatno spremao 6km(z2)-11km(HMP)-5km(z2-z1 tempo, pošto će HR po ovoj vrućini biti ko zna gde).

HMP/MP optimističan. Ja bih tako trenirao, a na trci odlučiš šta odlučiš. Ja se držim plana, kapiram da je za maraton i nemoguće drugačije.
Naravno da je logično da je potreban trening da bi se istrčala trka u ciljanom tempu, ali upravo zato sam i napisao predikcije "koje mi trenutno daje", tj. očito aktuelne predikcije, a ne cijani orijentir nakon odrađenog plana priprema za specifičnu distancu.

U kontekstu nerealnosti govorim iz ličnog iskustva i priprema za 21K i 42K, te ostvarenih rezultata, u odnosu na trenutno stanje, način treniranja i ono što Garmin projektuje.

Makar je tako u mom slučaju, možda je to kod nekog drugog potpuno precizno :)

Kupih skoro Huawei watch fit 4 pro malo da promenim. Ja nisam ozbiljan trkač kao većina vas pa mi je zbog toga i potrebna promena, da malo dam sebi vetar u leđa. Nekada je dovoljno da kupim nove čarape a nekada promenim sat 😁. Suunto Race S je previše takmičarski, nema nekih elementarnih stvari ali zato neke profi detalje daje u najsitnija crevca. Huawei je napravio odličan sat. Sve krucijalno je dostupno, pa čak i nekoliko premium funkcija tipa Ground contact time, Balance i Vertical oscillation. Heart rate merenja su na nivou trake, oduševljen sam. Udoban, malo štreberskog izgleda al ipak lep, baterija odlična... Sve u svemu dosta dobra kupovina. Kad mi dosadi prosledim ga ženi pa sebi opet neku mrcinu od Fenixa ili nešto slično. E da, spavanje meri perfektno. Najbolje ikada.

Vidim da se pojavio na kp amazfit balance 2.

Deluje mi kao dobra ideja u kombinaciji sa helio strap, Ali prilično meh kako trenutno radi:
-biocharge (body battery)radi sam ako je na nalogu i helio strap. Ako je na nalogu samo sat biocharge je iskljucen.

-svaki uredjaj prikazuje podatke za sebe, ali nema sinhronizacije?! svaki pokazuje za sebe npr korake ili vezbe, u zep app se spaja ali se ne sinhonizuju uredjaji... Kod garmina ima primarni uredjaj i ostali, a svi se sinhronizuju.

-helio strap je 5atm vodonepropusan ali ne prepoznaje plivanje u bazenu odnosno dužine bazena i okrete, swolf...vec vodi kao neko autovezbanje (iako ima i ziroskop i hr senzor).

Mislim da cu malo sačekati da menjam garmin za amazfit ...

Najlakše napraviti hardver. Toliko potencijalnih mogućnosti.

Ja sam više ocekivao od Amazfit do sad. Onaj Stratos bio poprilično ozbiljan sat za smešne pare, sa softverske strane pre svega. Neki licencirani algoritmi su bili u njemu vezani za aktivnosti. Beše to baš veoma veoma davno.

Najlakše napraviti hardver. Toliko potencijalnih mogućnosti.

Ja sam više ocekivao od Amazfit do sad. Onaj Stratos bio poprilično ozbiljan sat za smešne pare, sa softverske strane pre svega. Neki licencirani algoritmi su bili u njemu vezani za aktivnosti. Beše to baš veoma veoma davno.
Misliš na Stratos 3 ? Još uvek imam taj sat ali posle 4-5 godina baterija drži samo jedan dan i ekran je počeo da crkava , na 2 mesta se razlila neka crvena boja .

Stratos 2 sam ja imao, poprilično solidna mašina. Trčao sam, vozio bajs, plivao, skijao, igrao tenis (brojao je udarce, razlikovao FH, BH i servis/smeč). Pratio spavanje, zdravlje, itd. Ta prva aplikacija pre Zepp je bila veoma dobra. Ne vidim da su mnogo daleko otišli od toga, možda grešim. Šta je dobro bilo, veoma jak komjuniti, moglo je sa njim da se uradi svašta.

I ja sam imao Stratos 3. Baš sam ga voleo jer je imao neki šmek, iako nije bio neka ultra precizna mašina.

Garmin 970 - nakon poslednjeg apdejta (rešio ono što ekran sam od sebe nešto menja, kao da si kliknuo, a nisi), izgubi vezu sa teleofnom.

Danas se desilo bar 2-3 puta, pre neki dan, u sat vremena mozda i 10x.
A onda danima sve ok. Pukne veza kada se udaljim od telefona, ali to je ok.

Od poslednjeg apdejte i usporeno osvežavanje u toku aktivnosti. Recimo trčim, naglo ubrzam, ne menja ni kadencu, ni puls, ni pejs. Nekada promeni u deliću sekunde, kao pre apdejta, a nekada mu je potrebno i 3+ sekunde.

Možda je neka glupa fora za uštedu baterija, mada je baterija sasvim Ok. Osim što je potrebno značajno više vrmena sa se napuni nego na starom 945. I na 80 i neki procenat napunjenosti sat počne da zuji.

Piši Hrvatima, meni su posle godinu i po zamenili uređaj preko serijskog, niti jednom nisu pitali gde sam kupio. Pisao sam ovde, vrati koju stranu unazad

@PJ Prošao medeni mesec? :)

Podugačak tekst, čitam kasnije. Generalno sam zadovoljan satom i do sada nijednom nisam pomislio da sam pogrešio što sam ga uzeo.

Ima nekih nelogičnosti gde dve metrike izvučene iz istih parametara daju dijametralno suprotnu ocenu tipa na jednom ekranu stoji da Vo2max raste, a na grafu ga evidentno obori.

Detekcija sna je katastrofa, ali to važi za sve Garnine.

Ovo sa ghost klikovima su rešili, tako da verujem da će i ovo diskonektovanje rešiti. Na 945 sam imao problem da kad god pokrenem kameru na telefonu, sat se otkači. Isključim kameru, sat se konektuje. To je rešeno poslednjim apdejtom koji se sat ikad dobio.

Dodatno, verujem da i to što koristim 4 godine star S21FE, nikad apdejtovan, nikad hard resetovan, ne utiče preterano pozitivno na ceo sistem.

Tako je i on otprilike napisao...

Da, moguce da je konekcija do telefona i podrzanih bt protokola.
Kada odes kod sata u settings/connectivity/phone i pritisnes par puta light dugme (a da ne upalis led lampu) da li ti nudi jos neki drugi protokol?

Telefon, makar iz sigurnosnih razloga nije loše držati ažurnim.

Piši Hrvatima, meni su posle godinu i po zamenili uređaj preko serijskog, niti jednom nisu pitali gde sam kupio. Pisao sam ovde, vrati koju stranu unazad
Koliko vidim garancija u Hrvatskoj je jedna godina za Garmin uređaja. Uz to sat je kupljen u Nemačkoj. Moj sledeći odlazak u Nemačku je u oktobru što se podudara sa istekom garancije u Nemačkoj.

Ne znam da li ti je teško da napišeš jedan kratak mail Hrvatima, ili ti je problem da proslediš sat u Hrvatsku, ne ulazim niti ću te vise ubedjivati, još par rečenica sa dobrom namerom i to je to od mene... Moj F7 pro je bio svakako preko godinu dana star, nekih godinu i par meseci kada sam im se javio. Kupljen na KP i garancija je uvažena, čak su mi na moj zahtev poslali do kad važi (orijentaciono godinu i 8 meseci od trenutka moje kupovine, što znači da se sat verovatno vukao 4 meseca ko zna gde i ko ga je nosio dok nije dosao do mene)i kada sam prodavao zamenjen sat, pošto se garancija prenosi, uredno sam dao mail sa tom potvrdom o garanciji novom kupcu.

Tako je i on otprilike napisao...

Da, moguce da je konekcija do telefona i podrzanih bt protokola.
Kada odes kod sata u settings/connectivity/phone i pritisnes par puta light dugme (a da ne upalis led lampu) da li ti nudi jos neki drugi protokol?
Ne nudi drugi BT protokol.

Prilozi

• 20250730_104507.jpg
    20250730_104507.jpg
    331.5 KB · Pregleda: 19
  • 20250730_104519.jpg
    20250730_104519.jpg
    334.2 KB · Pregleda: 19
Nazad
Vrh Dno