Šta je novo?

GPS i notebook...

Još nije završena licitacija, znači može da bude i mnoogo više. Ako i ovako završi licitacija na tih 25$ moraš da dodaš 20$ za troškove slanja naravno unutar United States, za Evropu je to 27$, tako da je to u zbiru daleko iznad 25$. Naravno pod uslovom da imas nekog ko će da naruči i da ti pošalje (opet dodatni troškovi) ili donese (kada bude dolazio).

sve to ja znam, ali to je opet vise nego duplo jaftinije nego kod nas... a cena ne bi trabala da ide puno gore jer ih ima stalno u ponudi

Da li PlanPlus ima rutabilnu mapu sa glasovnim navodjenjem kao tomtom recimo?
Evo, kupio sam ga u Mercatoru za 452 dinara. Nema glasovno navođenje, izvede rutiranje u obliku linija teksta sa skretanjima i dužinama, nema ni procenu vremena putovanja. Dakle po tim opcijama je slab. Prihvata GPS lokaciju (vidi samo COM1-COM4, dakle za bluetooth verovatno opet treba GPSgate), prikaže je na mapi kako se mrda ali bez ikakve veze sa rutom. Može da se postavi GPS pozicija kao početna tačka za proračun rute, ali posle ne vrši automatsko rerutiranje nego se GPS pozicija kreće nezavisno po mapi.

Šta je dobro? Baza podataka za Beograd je malo bolja nego što sam očekivao, brojeve zgrada je našao sve koje sam zadao (nema iscrtane zgrade nego samo pozicije po brojevima), unete su i neke ulice prerađene prošle godine. Neke ulice imaju neispravne nazive pa ne ume da ih nađe (npr. Mihaila Pupina je u bazi Mihajla Pupina). Za početnu, međustanice i krajnju tačku prikaže najkraći put automobilom, peške ili gradskim prevozom. Dosta dobro to radi za ovih par štih proba, jedino što nema neke sitne uličice i prečice između zgrada kad se ide peške. Verovatno su i linije gradskog prevoza dobre.

Putna mreža između gradova je recimo zadovoljavajuća. Ima i nekih drugih mesta ali me nisu zanimala, zato nema neka koja me zanimaju. Prikazane su i pozicije manjih naselja ali bez detalja ulica. Slično je popunjena i Crna Gora...

mene interesuju recimo planine....zlatibor tara .....da li to ima ?

SCG Route 1.3 za Garmin ima urađenu Frušku Goru u smislu izohipsi i trim staza, mislim da nije dovršeno ali imaju nameru, najavljena je v1.4 za kraj septembra. Postoje i neki nezavisni dodaci sa topografijama Srbije amaterski konvertovani iz raznih geodezijskih formata, kažu da imaju puno 'rupa' (npr. usred planine rupčaga).

Slažem se da je SCG Route skup, naročito ko ga ne koristi za posao nego iz hobija, ali imam razumevanja za ovo što Infoteam radi. Veliki je to fizički i delom stručan posao, a naše tržište malo. Lako je stranoj firmi da napravi super mapu i prodaje je po 50e kad ima sto hiljada kupaca, ovde sumnjam da može hiljadu da se proda i posao isplati... Video sam i OEM mapu za 6-7kdin uz kupljeni Garmin uređaj, a najavljena je i nerutabilna po nižoj ceni za uređaje koji nemaju navigaciju nego samo poziciju u prostoru.

Jeste, PlanPlus ima finu cenu i verovatno je to najprodavanije parče domaćeg 'softvera'. Sećam se kad su počeli, praktično bitmap slika skenirane mape Beograda... sad su dosta napredovali, prešli na vektorski prikaz, vizuelno prijatno izgleda, ali malo smorno za upotrebu, još treba dosta da se radi, pokrije mnogo gradova i naselja, doda prava navigacija... jer to je u principu digitalna mapa koja tek polako prerasta u navigacioni sistem. Eto, prodali su je i firmama iGo/MioMap... lepo.

Usput, priča se i da hoće Garmin od Infoteama da otkupi mapu i integriše je u svoje softvere koji pokrivaju Evropu, jedino ne mogu još da se pogode... ;)

Dok ne dođe ovde neki TeleAtlas pa odradi mape... tek kad prestanemo da zapitkujemo prolaznike i počnemo da kupujemo te drangulije.

Nazad
Vrh Dno