Šta je novo?

GParted cudno ponasanje i realign HDD-a

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Prvo, posto imam jednu jako problematicnu masinu koja ne vidi SSD uvek morao sam da instaliram Windows na HDD-u i jedini nacin da ga nateram da butuje jeste bio da pri formatiranju uradim align to cylinder(sto se valjda koristilo samo za mnogo stare HDD-ove) i sada sve super radi samo sto nece sam od sebe da digne Windows, vec moram da dignem hirens boot disk i idem na opciju da digne Windows sa HDD-a(cudno, ali to mi je kad nemam floppy drive). Ta masina dobija novi HDD gde cu vec da instaliram sve kako valja jer cu u medjuvremenu da dobijem floppy drive, a ovaj HDD ce ici u storage. Posto je u pitanju 1 TB HDD koji je vise od pola prepunjen ne mogu da ga preformatiram, pa pitam kako da alignujem particiju kako valja?

E sad na cudno ponasanje GParted-a. Odnosi se na Gparted iz Hiren's 10.6 i na GParted iz Parted Magic. Naime iako Parted Magic vidi SSD i uspeo je da uradi Secure Erase, Gparted ga uopste ne vidi, a HDD vidi kao jedan veliki unallocated sector. File manager-i u Hiren's 10.6 i Parted Magic ne mogu da pristupe HDD-u ni SSD-u. Ovaj iz parted magic ih vidi ali izbacuje gresku, dok ovaj iz Hiren's 10.6 ih ne vidi uopste. Da li je to zbog loseg aligna particije?

Ne kapiram, šta će ti flopy ? Taj Hirens je očajno mator, skini i namesti 15 icu, programi tamo prepoznaju i SSD i velike HDD. Možda e glupo da ovo pitam ali jesi li u BIOSu namestio da taj HDD bude prvi boot disk. ?

Napravi ti novi Hirens, aktuelna verzija je 15.2.
Onda miniXP i u njemu BootIce u kome proveriš MBR i PBR. Sve ovo ako je ispravna moja sumnja da ćeš u startu na diskovima naći unknownMBR te da ti možda ni sistemska(e) particija(e) nema(ju) flag active.

Znači ako na samom disku naiđeš na unknownMBR onda na njega instaliraj nt6 MBR, a u PBR sistemske particije bootmgr.

Marxisto nista te nisam razumeo. Predpostavljam da miniXP u 10.6 nema te opcije? Mozes li mi objasniti sta da uradim kako bi pri ponovnom instaliranju tog problematicnog sistema izbegao trenutnu situaciju?

Floppy je potreban da ubacim SATA driver prilikom instalacije WinXP-a na masini(masina sluzi za gledanje TV-a, a zbog prastarog chipseta koji je tu zbog AGP grafike mora da se drzi XP).

ili da skine neki vec preloadovani winxp sa potrebnim driverima, ima ih dosta po netu...

Planiram da isntaliram Windows XP Media Center Edition jer programi za gledanje TV-a ne rade bas najbolje, pa racunam da ce Windows-ov program za to biti bolji.

Marxisto nista te nisam razumeo. Predpostavljam da miniXP u 10.6 nema te opcije?
A ja predpostavljam da ti dobro predpostavljaš :d
Ja u stvari ne znam baš za tu verziju ali znam da 9.6 nema (9.6 je poslednja verzija pre prelaska na grub4dos i iz mog ugla dobro ju je imati zbog starih konfiguracija) a da 15.2 ima ...i ne znam šta je tako teško poslušati savet i updateovati jednu jako važnu zbirku programa, mislim ne možeš očekivati da neko u glavi ima taksativne podatke o svim izmenama Hirensa do sad, zar ne?
Elem, ako sam u pravu da je razlog što ne možeš da se butneš bez pomoći hirensa taj da imaš partition table error onda sam ti u prethodnom postu i objasnio kako da rešiš problem. Evo i malo sličica i to bi bio moj maksimum ...btw, da li ćeš uraditi align particije po sektoru ili po cilindru nema nikakve veze sa problemom koji ti imaš i time ne treba da razbijaš glavu.
untitled1.png

untitled2.png

untitled3.png

Mozes li mi objasniti sta da uradim kako bi pri ponovnom instaliranju tog problematicnog sistema izbegao trenutnu situaciju?

Problem sa butovanjem te particije si na ovaj način rešio.

Floppy je potreban da ubacim SATA driver prilikom instalacije WinXP-a na masini(masina sluzi za gledanje TV-a, a zbog prastarog chipseta koji je tu zbog AGP grafike mora da se drzi XP).

Oko pristupa u vezi SATA drajvera i instalacije XP su ti rekli isto što i ja mislim - apsurdno je da koristiš floppy ako već imaš ta dva ponuđena a delotvornija rešenja. Meni nije jasno zašto ti ne bi u BIOS-u podesio legacyIDE i manuo se te igranke sa AHCI/RAID SATA drajverima obzirom na način na koji misliš da koristiš taj komp al dobro tvoj izbor. Usput - na onim mojim slikama je potvrđeno sve kao za win7 ili 8 - ti treba da za XP izabereš NT5 i ntldr!!!

Poslednja izmena:
Oko pristupa u vezi SATA drajvera i instalacije XP su ti rekli isto što i ja mislim - apsurdno je da koristiš floppy ako već imaš ta dva ponuđena a delotvornija rešenja. Meni nije jasno zašto ti ne bi u BIOS-u podesio legacyIDE i manuo se te igranke sa AHCI/RAID SATA drajverima obzirom na način na koji misliš da koristiš taj komp al dobro tvoj izbor. Usput - na onim mojim slikama je potvrđeno sve kao za win7 ili 8 - ti treba da za XP izabereš NT5 i ntldr!!!

Ploca na zalost nema tu opciju :D Hvala puno, a Hiren's novi skidam svakako, nego sam mislio da ako ima stari da odmah to uradim.

Vrh Dno