- Učlanjen(a)
- 20.05.2008
- Poena
- 555
Prvo, posto imam jednu jako problematicnu masinu koja ne vidi SSD uvek morao sam da instaliram Windows na HDD-u i jedini nacin da ga nateram da butuje jeste bio da pri formatiranju uradim align to cylinder(sto se valjda koristilo samo za mnogo stare HDD-ove) i sada sve super radi samo sto nece sam od sebe da digne Windows, vec moram da dignem hirens boot disk i idem na opciju da digne Windows sa HDD-a(cudno, ali to mi je kad nemam floppy drive). Ta masina dobija novi HDD gde cu vec da instaliram sve kako valja jer cu u medjuvremenu da dobijem floppy drive, a ovaj HDD ce ici u storage. Posto je u pitanju 1 TB HDD koji je vise od pola prepunjen ne mogu da ga preformatiram, pa pitam kako da alignujem particiju kako valja?
E sad na cudno ponasanje GParted-a. Odnosi se na Gparted iz Hiren's 10.6 i na GParted iz Parted Magic. Naime iako Parted Magic vidi SSD i uspeo je da uradi Secure Erase, Gparted ga uopste ne vidi, a HDD vidi kao jedan veliki unallocated sector. File manager-i u Hiren's 10.6 i Parted Magic ne mogu da pristupe HDD-u ni SSD-u. Ovaj iz parted magic ih vidi ali izbacuje gresku, dok ovaj iz Hiren's 10.6 ih ne vidi uopste. Da li je to zbog loseg aligna particije?
E sad na cudno ponasanje GParted-a. Odnosi se na Gparted iz Hiren's 10.6 i na GParted iz Parted Magic. Naime iako Parted Magic vidi SSD i uspeo je da uradi Secure Erase, Gparted ga uopste ne vidi, a HDD vidi kao jedan veliki unallocated sector. File manager-i u Hiren's 10.6 i Parted Magic ne mogu da pristupe HDD-u ni SSD-u. Ovaj iz parted magic ih vidi ali izbacuje gresku, dok ovaj iz Hiren's 10.6 ih ne vidi uopste. Da li je to zbog loseg aligna particije?