Šta je novo?

gp4 vs EA sports F12002

Arthur

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
609
Videh dosta prepirke na ovu temu, pa bi voleo da na jednom mestu vidim konacnu listu mana i prednosti jedne i druge, ne bi li se odlucio u koju da se bacim posle ispitnog roka. :cool:
Duze vreme nisam mogao da pratim razvoj simulacija formule (od GP2 koji sam obozavao), i sad kad konacno mogu, ne znam odakle da pocnem :)

Pocni tako sto ces uzeti obe i probati, pa igraj onu koja ti se vise svidja. Ovde svako ima svog favorita, sto ne znaci da ce to i za tebe da bude merodavno.

To bih i inace uradio, nego reko cisto da vidim dal neko ima neku preporuku :cool:

Moj ti je savet da ako nemas volan i strpljenja da se mnoooogoooo privikavas ipak uzmes GP4.F1 2002 ima bolji fizicki model ali ja iako obozavam voznje ne mogu da vozim preko tastaure

Odziv na ovaj thread odnosno tvoje pitanje je vrlo slab jer smo tu temu vec toliko puta prozvakali da je izgleda ljudima dojadilo...a kamoli da sad neko pravi ponovo neki rezime svih mana i vrlina !

Evo ti malo linkova gde se o tome pricalo pa studiraj:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=11075
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=12371
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=9188

Zakljucak je jasan, videces i sam...GP4 ima uglavnom samo mane a F12002 uglavnom samo vrline :)

Calibra 4WD je napisao(la):
Moj ti je savet da ako nemas volan i strpljenja da se mnoooogoooo privikavas ipak uzmes GP4.F1 2002 ima bolji fizicki model ali ja iako obozavam voznje ne mogu da vozim preko tastaure
:D Ja sa tastaturom ne mogu da vozim NISTA, pa cak ni smesni GP4 :p

Calibra 4WD je napisao(la):
A jel imas volan ?
Ne znam sad da li je pitanje upuceno meni ili Arthur-u...
Moj odgovor je naravno DA.

Inace nisam neki klasicni igrac posto igram samo voznje i nista drugo, a sa tastaturom ne znam da vozim jer sam od svoje prve voznje odmah poceo da upravljam samo volanima. Kad jednom naucis volanom, prosto je nemoguce prebaciti se na tastaturu - jednostavno koordinacija pokreta ne radi kako treba :) :p
Suprotan "razvojni put" ( prvo naucis tastaturom, pa predjes na volan ) je verovatno normalniji..

A koji model i kako si zadovoljan sa njime?

volan

e to bi i ja hteo da znam. Ja sam sa volanom imao samo jedno nesrecno iskustvo na playstation 1-cu, imao je i pedale, i nista pod milim bogom nisam mogao da uradim. Jedan niz simulacija voznje sam sasvim uspesno igrao na tastaturi, mada se plasim da sa danasnjim fizickim modelima, granice su blizu... Dakle, koji volan preporucujete, gde se moze naci, i naravno po kojoj ceni?

Pa ja imam...najbolji ! :D

No salu na stranu, tu zverku ne bih preporucio nikome kao prvi volan, jer je suvise kompleksan za podesavanje (i na momente zastrasujuce realan).

Kao prvo i osnovno, bitno je da volan ima cvrst feeling kad ga drzite, da nemate osecaj da ce da se raspadne (sto je nazalost cest slucaj...) i da je precizan. Ako volan ima "lufta" - gotovo ! - ne mozete otici kod mehanicara da vam sredi stvar !

Moja preporuka za pocetnike i malo naprednije korisnike je Thrustmaster. Za pocetnike zato sto jedini ima jednu vrlo korisnu stvar, a to su duplirane komande gasa i kocnice, na pedalama i na "rucicama" na samom volanu. To je interesantno zato sto je mnogo lakse sve raditi rukama odnosno prstima nego nauciti koordinaciju pokreta i ruku i nogu.

Zalosna je cinjenica da su pedale uvek najlosija strana svakog volana, jer NIJEDAN nema dovoljan (realan) otpor u njima a vrlo je tesko tacno i precizno dozirati kolicinu gasa i jacinu kocenja kad nemas osecaj otpora. Mozda ce zvucati glupo, ali ja imam obicaj da se obavezno izujem (!), ne bi li donekle, tako bosonog (ili samo u carapama - ako ne smrde previse :D ) sto bolje osetio sta se tacno desava "dole" na pedalama...

Zato sa Thrustmaster-om nema problema: sa kaziprstima menjas brzine a sa malim i domalim prstima kontrolises gas i kocnicu fantasticno precizno. Nije "realno" ali je efikasno !

Nakon tri meseca koristenja mog..."najboljeg", ja jos uvek nisam uspeo da dostignem vremena koja sam postizao sa Thrustmaster-om, iako je objektivno osecaj voznje i samim tim uzitak u njoj sa njim neuporediv.

Takodjer, ne jurite odmah u pocetku Force Feedback. Dok se ucite da vozite volanom, najmanje sto vam treba je jos da vam se volan "cupa" iz ruku...Dakle ili obican ili ako je FF, iskljucite sve efekte prvih par meseci. Tek kad naucite sve fore i fazone, onda tek krenite da jurite realnost ukljucivanjem force feedback-a, pa nek vam je Bog u pomoci :)

Na stranu cinjenica da je FF u mnogim igrama jako lose implementiran, a u nekima nevidjeno komplikovan za podesavanje. Recimo u F1 2001/2002 mi je trebalo mesec dana da pronadjem zadovoljavajuci osecaj fine vibracije volana pri kocenju...odgovarajuci osecaj udarca u protivnicka kola ili u ogradu jos nisam pronasao...

Drapine i ajde ostavi orijentacione cene tih volana?

Ja koji se definitivno i ocigledno ne razumem u volane, se i dalje pitam "sta je Thrustmaster", kolko kosta i gde ima da se kupi. I slazem se sto se pedala tice, nije mi toliko stalo do realnosti:D

drapin je napisao(la):
http://europe.thrustmaster.com/products/dsp_fam.php?fam=4

Ja sam imao 360 Modena:
http://europe.thrustmaster.com/products/d_prd.php?p=T1&fam=4
...kupio sam ga dosta davno u MD & Profy, bio je oko 150DM.

Iako ga jos uvek drze u katalogu, tj. verovatno da ga i dalje imaju, firma koliko znam sada ne prodaje vise fizickim licima...

UPDATE:
http://www.tehnicom.com/proizvodi/tree.asp?v=1&o=10&p=4
49,50 "bodova" tj. € ! :)

Ovo je smesno, volan koji ja imam ne verujem da ga ima jos neko.
Mislim da od ovoga nema boljeg, isprobao sam ih oko 10-tak.

V4 InterAct FF sa milion dugmica,pedalama sa realnim otporom,3 motora,jezivo cvrsto kacenje(cak i na naslon stolice),softver za podesavanje oko 20 MB,mogucnost FF u igrama koje to ne podrzavaju,menjac kao u F1,veoma jak FF da prosto mora da se smanji na pola da bi moglo da se igra,radjen za US trziste,svaki taster programirajuci po zelji igraca,joy pad na volanu,Led diode za indikaciju jacine i uklj/isklj FF,tasteri na oba palca (4 kom.) koje koristim za gas i kocnicu bez skidanja ruku sa volana... jel' dosta ?

Dr.Srle;)

Da ga niko drugi nema to si verovatno u pravu ! :D (...dosta retka i nepoznata firma, barem u Evropi )

Da nema boljeg - sigurno ima , veruj mi !

Uspeo sam na brzaka da nadjem samo dva testa, i koliko vidim radi se o slidnom prosecnom volanu, cija je mozda najveca vrlina dobar odnos cena/kvalitet tj. jeftin je za ono koliko pruza.
http://www.gamestar.de/tests/eingabegeraet/lenkrad/851/
http://www.cdmag.com/articles/016/156/v4force_review.html

Sa desne strane na ovom nemackom sajtu imate linkove ka testovima drugih volana, pa i ako ne razumete nemacki, mozete da uporedite ocene - uz primedbu da su ocene po principu sto manje to bolje (kao u nemackim skolama...).Testirani su mnogi volani koji mogu da se nabave kod nas - Logitech, Saitek, MS Sidewinder itd.

Konkretno volan koji sam ja spominjao (istina u PRO verziji, ali to je isto - pro verzija ima samo dodatnu rucicu menjaca...) ima bolju ocenu. A izuzev FF-a ima od mogucnosti sve to isto sto si naveo da ima taj tvoj.
Jak FF je inace mana a ne vrlina, jer kao sto si i sam zakljucio, umanjuje preciznost u voznji. To sto mora da se smanji na pola mu bas ne sluzi na cast - znaci da je lose koncipiran...

Jos da naglasim da volan ne radi pod XP-om, niti ce raditi, posto nema drajvere za XP, niti ce ih biti - po recima proizvodjaca ! (jer je zamenjen novijim modelom V3, koji je predvidjen i za rad pod XP-om)

p.s
Samo da napomenem da se ovo ne shvati kao "navijacki" post u smislu "moj je bolji" - ja imam neki sasvim treci volan...samo pokusavam da objektivno sagledam stvari...

imao sam ja V4 interact i volan je u odnosu na one ferarije i diabloe:) majka...jedina mu je mana slab otpor na papuchicama, ali koliko sam shvatio, jedini volan koji ima realan otpor koshta oko 500E (i nema FF:D), tako da je to to...shto se tiche FFa i samog kvaliteta, volan je odlichan, ali cete ga teshko kupiti kod nas...meni je sada zao shto sam ga prodao (stigao preko neta:D).....

ti si bre drajveru kriminalan lik :cool:
Jel jos radis u MG?

driver je napisao(la):
imao sam ja V4 interact i volan je u odnosu na one ferarije i diabloe:) majka...jedina mu je mana slab otpor na papuchicama, ali koliko sam shvatio, jedini volan koji ima realan otpor koshta oko 500E (i nema FF:D), tako da je to to...shto se tiche FFa i samog kvaliteta, volan je odlichan, ali cete ga teshko kupiti kod nas...meni je sada zao shto sam ga prodao (stigao preko neta:D).....

(za DRAPIN-a)
Mnogo je lakse smanjiti jak FF na zadovoljavajuci nivo, nego pokusavati da slab FF pojacas na nivo koji ne postoji.

Hvala ti DRIVERU za ovako dobar volan sto si mi ga prodao,posle j...... nema kajanja (sto kaze nas narod).Ovo treba da se zalijecheers

DR.SRLE

Nazad
Vrh Dno