Pa ja imam...najbolji !
No salu na stranu, tu zverku ne bih preporucio nikome kao prvi volan, jer je suvise kompleksan za podesavanje (i na momente zastrasujuce realan).
Kao prvo i osnovno, bitno je da volan ima cvrst feeling kad ga drzite, da nemate osecaj da ce da se raspadne (sto je nazalost cest slucaj...) i da je precizan. Ako volan ima "lufta" - gotovo ! - ne mozete otici kod mehanicara da vam sredi stvar !
Moja preporuka za pocetnike i malo naprednije korisnike je Thrustmaster. Za pocetnike zato sto jedini ima jednu vrlo korisnu stvar, a to su duplirane komande gasa i kocnice, na pedalama i na "rucicama" na samom volanu. To je interesantno zato sto je mnogo lakse sve raditi rukama odnosno prstima nego nauciti koordinaciju pokreta i ruku i nogu.
Zalosna je cinjenica da su pedale uvek najlosija strana svakog volana, jer NIJEDAN nema dovoljan (realan) otpor u njima a vrlo je tesko tacno i precizno dozirati kolicinu gasa i jacinu kocenja kad nemas osecaj otpora. Mozda ce zvucati glupo, ali ja imam obicaj da se obavezno izujem (!), ne bi li donekle, tako bosonog (ili samo u carapama - ako ne smrde previse

) sto bolje osetio sta se tacno desava "dole" na pedalama...
Zato sa Thrustmaster-om nema problema: sa kaziprstima menjas brzine a sa malim i domalim prstima kontrolises gas i kocnicu fantasticno precizno. Nije "realno" ali je efikasno !
Nakon tri meseca koristenja mog..."najboljeg", ja jos uvek nisam uspeo da dostignem vremena koja sam postizao sa Thrustmaster-om, iako je objektivno osecaj voznje i samim tim uzitak u njoj sa njim neuporediv.
Takodjer, ne jurite odmah u pocetku Force Feedback. Dok se ucite da vozite volanom, najmanje sto vam treba je jos da vam se volan "cupa" iz ruku...Dakle ili obican ili ako je FF, iskljucite sve efekte prvih par meseci. Tek kad naucite sve fore i fazone, onda tek krenite da jurite realnost ukljucivanjem force feedback-a, pa nek vam je Bog u pomoci
Na stranu cinjenica da je FF u mnogim igrama jako lose implementiran, a u nekima nevidjeno komplikovan za podesavanje. Recimo u F1 2001/2002 mi je trebalo mesec dana da pronadjem zadovoljavajuci osecaj fine vibracije volana pri kocenju...odgovarajuci osecaj udarca u protivnicka kola ili u ogradu jos nisam pronasao...