LOTR-FILM Reaction!
Tek sam skoro postao clan foruma i znam da je moja reakcija zakasnela ali moram da kazem sta mislim!!!
Film RULES!!!
Ali u odnosu na knjigu, film ne biti tako uverljiv!!!
Mane filma:
1) Nepostojanje likova i dogadjaja! Glorfindel, Bil Papratilo (koji je dao na poklon ponija Bila za kojeg se Sem izuzetno veza), Toma Bombaldila (koji je i glavni junak nekoliko Tolkinovih knjizica za decu), Starca Vrbe i Mracne Mogile (gde hobiti uzimaju svoje vilovnjacko oruzije, listolike nozeve sa vilovnjackim rukopisom, koje se non-stop proteze sve do kraja knjige)...
2) Slabo razradjeni postojeci likovi i dogadjaji! Ime Legolasa se pominje samo 2-3 puta, poni Bil se pominje samo kada se Sem oprasta od njega, Boromir je totalno nepoznata faca, a GALADRIJEL je najjadniji lik zajedno sa Kelebornom!!! Dogadjaji sa Galadrijelinim ogledalom, davanje specijalnih snala (mada se te snale naglasavaju u jednoj sceni u filmu) i sto je najbitnije davanje putohleba i vilinskog konopca!!! Jer u nastavku su Sem i Frodo uglavnom jeli putohleb koji moze da te zasiti danima (ovako ce valjda jesti gloginje) i vilinim uzetom ce vezati Smeagola koji ce im obecati pomoc ako ga odvezu (bla... procitajte taj deo u knjizi). Keleborn je jos veci fantom!! On samo drzi za ruku Kate B. (koja je prilicno los izbor za tumacenje Galadrijele jer se u knjizi ona opisuje kao prelepo stvorenje, a Kate B. je ruzna)
Elrondov SAVET=Narodna skupstina (Dzekson je izgleda boravio u Yu). Odlucivanje o tome kakva ce skupina biti bilo je na Elrondu koji je rako da ide Aragorn jer se ta stvar njega tice, da ce interese Ljudi stititi Boromir koji se usput vraca u Gondor (mada u filmu, za razliku od knjige, nije jasno receno sta ce on u Rivendalu uopste!?), da ce Vilovnjake zastupati Legolas a Patuljke Gimli! Nije tu bilo dobrovoljaca kao u nekom ratnom filmu sa tematikom II Sv. Rata (kako je u fimu predstavljeno da bi se odusevila publika; u fazonu "jaoj sto su slatki!"). Gloin u knjizi uopste nije bio odusevljen sto ce ici!
Nepostojanje prezimena: To i nije velika greska ali kod carobnjaka je veoma bitno!!! Gandalf Sivi, Saruman Beli... U drugom delu knjige hobit kaze :"Now HE IS THE WHITE" Sto oznacava nivo jacine carobnjaka (Setite se Radagasta Smedjeg koji moze samo da se pretvara u razne zivotinje). Takodje nadao sam se da cu videti menjanje boja Sarumana kada je Gandalf otisao kod njega po savet, ali toga ovde nije bilo!
Na Elrondovom Savetu Boromir kaze "It's true!" WHAT THE F**K IS TRUE?!? U knjizi je to sasvim jasno i veoma detaljno objasnjeno!!! (o polutanu i macu-sto-bese-skrsen) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NEMA NISTA "it's true"!
Scena kada Bilbo pokusava da uzme Frodu prsten!!!!!!! Frodu se Bilbo cini kao neka nakaza koja mu se gadi toliko da zeli da ga udari!! U filmu IAN HOLM (koji je OK glumac) pokusava da otme prsten kezeci zube kao neki Ork

confused: ) Ta scena je vrlo bitna jer tu se prvi put vidi psiha Froda koja je pocela da pada pod vlast prstena! Najomiljenije bice na svetu za Froda pocelo je da mu se gadi kada je prsten dosao u pitanje!
Morija- fantasticno izgleda, ali kao i Amerika=> bez istorije. U knjizi nema nikakvih nejasnoca i Morija ima celu pricu koje u ovom filmu nema!
3) Sloboda izrazavanja! Ima scena (dogadjaja) u filmu koje nisu u knjizi. Scene su sasvim OK!, ali to ne daje pravo Dzeksonu da izmislja stvari kojih nema!
There are things that are holly and never mend to be touched!One of them is another man's fries! U prevodu "Nemas prava dirati stvari koje su svete!!!" Ako mislis da si pametan i inventivan napisi svoju knjigu! Ako vec zbog tehnickih nemogucnosti (trajanje filma itd.) nema scena kojih ima u knjizi, nemoj onda dodavati svoje!
Mana ima jos mnogo ali posto je kasno necu vise da ih nabrajam!
Vrline filma:
Glumacka ekipa od malo poznatih, ali odlicno odabranih glumaca. Mozda zbog toga sto znam da je Mkelen gej njegov performans mi je bio isuvise fin za Gandalfa Vranolujnog i Kate B. nije dovoljno lepa za Galadrijel, ostali su BASH OK!! (Vigo, Orlando, Liv, Holm...)
Efekti su UAU!
Film je jedan od najboljih i obavezno ga pogledajte!
ZA GOSPODU IZ DISTRIBUTERSKIH KUCA: DAJTE OTKAZ!!!
Obrazlozenje: Kupio sam karte za prvu zvanicnu projekciju u Yu. Ocekivao sam puno od organizacije. Razlog: bio sam na predpremijerama filmova Star Wars E IV, V, VI i bilo je likova obucen kao Darth Vader i C3PO, bilo je muzike, puno svetla i galame i besplatno su se delile lizalice. Kada sam dosao u SC 11. 01. u 18h zatekla me je pomrcina!!! Cak ni sva svetla nisu upalili. Tada sam se setio APE-a koji je bio na RTS-u nekoliko dana pre toga (NEKA FACA IZ DISTRIBUTERSKE KUCE). Rekao je sledece (parafraziram): "... postigili smo odlican uspeh sa H.P. i sada sledi LOTR za koji mislimo da nece bas tako dobro proci, ali nam stize Spiderman koji bi trebalo da ima najvecu zaradu kod nas..."
Taj lik ocigledno da ne zna o cemu govori!!! Film sa Kirsten Dunst (koja jeste fenomenalna s'obzirom da 82.godiste) i Tobi Megvajerom da bude bolji od LOTR-a. Oni ocigledno da nikada nisu culi za LOTR. Ovu cinjenicu potvrdjuje i to da su morali da uvode dodatne predpremijere u SC. Zbog ovakvih neznalica koje rade u distributerskim kucama nadam se da legalizacija trzista nece skoro doci i dajem piratima svoj glas! Zbog ovakvih *^&$!%@&^# S.W. Episode I jos nije stiglo u bioskope u Yu.
Mogu da kazem mi je iskreno sazaljevam sve nas koji zivimo ovde; bas zbog ovakvih ljudi i mesta na kojima se nalaze.