Šta je novo?

Google test za zaposlenje - mnogo kul :)

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
neshto sam listao neke njihove instrukcije, i neke sajtove, i naidjem na pitalicu koju su postavili pre par godina, na testu za zaposhljavanje (trik kod zaposhljavanja u google je ne da ste vi unapred obrazovani programer, vec da ste sposobni da shvatate stvari, pa ce oni da vas nauche svim onim stvarima za koje im trebate, to jes bar oni tako kazu .. ) -

Most. Noc. jako labav most.

na jednoj strani je 4 lika. svako od njih ima vreme koje mu je potebno da predje most:

prvi moze da ga predje sam za 1 minut. od sad ga zovemo KEC
drugi moze da ga predje sam za 2 minuta. od sad ga zovemo DVOJKA
treci moze da ga predje sam za 5 minuta. od sad ga zovemo PETICA
cetvrti moze da ga predje za 10 minuta. od sad ga zovemo DESETKA

e sad, uslovi:

1. Most moze da izdrzi maksimum dva lika na mostu.

2. ko god da prelazi most, mora da sa sobom nosi lampu

3. njih 4voro ima samo jednu lampu

KAKO da njih 4voro predje most, za NE VISHE od 17 minuta ? :)

note: ako recimo, KEC i DESETKA krenu zajedno, trebace im 10 minuta da predju most do druge strane, i 1 minut da se KEC vrati. to je onda 11 minuta.

info: ovaj test je trebalo reshiti za 4 minuta, a sa vashe strane bi bilo jako korisno da ne kucate google, i da ostavite svoje reshenje u SPOILER-u. :)

aj da vas vidim, dal ste za Google ;)

Evo prve stvari koja mi je pala na pamet, taman se uklapa u zadati timeline :D

kec i dvojka predju za dva minuta
kec se vrati za jedan minut
petica i desetka predju za 10 minuta
dvojka se vrati za 2 min
kec i dvojka predju za 2 min

total=17

bravo za cvrchka! :)

Nego, mene jedna stvar muci vise od ovog testa, vec 15min ne mogu da nadjem, kako se ubacuje SPOILER? :)

[ spoiler] sadrzaj spoiler-a [/spoiler]

**bez ovog jeddnog space-a koji sam stavio

ladno u [ code ] i dalje ostaje spoiler, win za vbulletin :)

Poslednja izmena:
u [] tagove kucas spoiler i /spoiler

btw, proverio sam inbox, nema nista od gugla :D

edit: od kad to code parsira sadrzaj??

Poslednja izmena:
Nalazis se na sredini mirnog jezera u camcu sa teskim kamenom. Ako bacis kamen u vodu, da li ce se nivo vode podici ili spustiti?

Kako bi premestio Avalu 100 km juznije?

Kako iseci picu na 8 jednakih delova u 3 poteza nozem?

Zasto su okrugle sahte bolje od kvadratnih?

ovakve zadatke resava moj rodjak na pripremama za takmicenje iz matisa u 6 razredu osnovne... :d

yooyo chemu sarkazam .. jel ja ne mogu da napravim nikakvu temu u bench clubbing-u .. ?

Nego, mene jedna stvar muci vise od ovog testa, vec 15min ne mogu da nadjem, kako se ubacuje SPOILER? :)

Pa i to ti je trik, znaci cim nisi naso spoiler za manje od 2min, nisi za G.!!!

Igoritza je njihov covek na bnechu samo da znas, doso je ovde da regrutuje! :)

Znači niko od vas nije bio na takmičenju iz mate ispod 6og razreda pa se oduševljavate ovakvim stvarima :)?

BTW, tema je, kao što je običaj od Igoritze, za zaključavanje :)...

elem, dok je glas moderatora vs glas naroda ne zakljucha:

josh pitalica iz google jobs:

1. "You are shrunk to the height of a nickel and your mass is proportionally reduced so as to maintain your original density. You are then thrown into an empty glass blender. The blades will start moving in 60 seconds. What do you do?"

neki od super odgovora:

1. Take off all my clothes, wedge them between the blades and the floor to prevent it from turning. Back up against the edge of the blender until the electric motor overheats and burns out. Using the notches etched in the side for measuring, climb out. If there are no such notches or they're too far apart, retrieve clothes and make a rope to hurl myself out.

2. I quickly realize that even if I get out, I am only the size of a nickel, and will probably never get laid again, so I place my neck on the blade and close my eyes till my 60 seconds are up." LOL

3. I guess I should have answered, "I do nothing, because I will shortly implode and die from unbearable tensile forces.

4. I'm confused, if you're the height of a nickel and you're thrown into a blender, wouldn't the fall kill or seriously injure you?

5. The right answer is "Hang on, lemme check google.:)

6. Bah, I don't think merely staying alive in the blender is the way to go. You have no idea when or if the blender will ever be turned off. In fact, the fact that you've been placed in a blender in the first place implies that there is a malicious entity involved, someone who wants to see you minced

I koji su odgovori na Jojina pitanja?:)

@yoyoo
1) ostace isti
2) nemam pojma (sa mnogo egipatskih robova? )
3) seces je 3 puta po 60 stepeni :) (edit: pardon, nije 8 delova ovako, mozda 2 reza pod 90 stepeni, a treci horizontalni rez?)
4) zato sto poklopac nikako ne moze upasti slucajno unutra, za razliku od kvardrantog ako ga okrenes ukoso na kant? :)

Poslednja izmena:
Nalazis se na sredini mirnog jezera u camcu sa teskim kamenom. Ako bacis kamen u vodu, da li ce se nivo vode podici ili spustiti?

Kako bi premestio Avalu 100 km juznije?

Kako iseci picu na 8 jednakih delova u 3 poteza nozem?

Zasto su okrugle sahte bolje od kvadratnih?

1) Zavisi od gustine vode i oblika camca. Sila potiska ce izbaciti camac, posto je sila u suprotnom pravcu slabija, i samim tim smanjiti zapreminu vode za zapreminu dela koji se ranije nalazio u vodi, a povecati zapreminu za zapreminu kamena.

2) Otici 100km severno :).

3) dve linije koje se seku u centru pice i i jedan krug upisan u picu.

4) ne znam sta su sahte.

U principu nije nesto extra tesko, stvarno se ovakve stvari mogu naci na tamkicenjima Meni je prvo palo na pamet ovo: most je, verovatno, prav (cim je dovoljno kratak da se svi mogu preci u 17 minuta). Dovoljno je da predje jedan, upali baterijsku lampu na drugom kraju kako bi drugi imali orijentaciju, i voziii. Ali cisto sumnjam da bi mi neko ovo priznao kao validno...

Ili zasto iskljuciti mogucnost da jedan sa lampom krene nazad po jos nekoga, dok u isto vreme polazi neko drugi, pa se susretnu negde usput :d .

Poslednja izmena:
Ovi mali testovi su bas ok. Sta im fali. Msm, zamisli kad ni gradivo 6tog razreda neko ne moz da savlada :D

Iseces cetiri jednaka dela pice i onda svaki deo poredjas u jednoj liniji (da im svima vrh bude okrenut u istom smeru) i samo provuces jedan potez nozem kroz sva cetiri dela.

Za picu, ako mogu da se slazu delovi jedan na drugi, onda je sa dva reza podelimo na cetvrtine, pa ih naslazemo pa jos jedan po pola.

Ima i onaj

9 tacki

* * *
* * *
* * *

spojiti sa 4 linije a ne dizati olovku

mucio sam se ko klinac 2-3 osnovne sam valjda bio kad mi ujak dao :) al sam uspeo

Ja znam za ovaj

Treba povuci jednu neprekidnu liniju tako da kroz svaki zid prolazi samo jednom. :D I spoljasnji i unutrasnji zidovi su u igri.

Prilozi

• zidovi.jpg
    zidovi.jpg
    10.5 KB · Pregleda: 85
@Igoritza:
Nisam bio sarkastican, samo sam dodao jos neka pitanja koja mogu da se pojave na konkursima za posao.. nije bitno da li je to Google ili neka druga firma. Pitanja su pazljivo izabrana tako da ocene snalazljivost kandidata, nacin razmisljanja, sposobnost za timski rad, spremnost da se uhvati u koštac sa nepoznatim problemom, itd.

Odgovorili ste tacno na sva pitanja... Mislim samo da sam vam duzan za Avalu... Jednostavno.. pokrene se mehanizacija (bageri, buldozeri, kamioni) pa se krene na posao.. kopas, tovars, prevozis, istovaris. Ovo pitanje u stvari pokazuje kako se kandidat snalazi sa naizgled neresivim problemom. Pitanja iz ove kategorije su npr.. koliko bi para zaradio ako bi oprao sve prozore u Beogradu? Koliko teniskih loptica stane u autobus?

Pica.. prvi rez na pola, pa preklopis polovine, pa opet na pola, pa preklopis sada cetvrtine, pa opet na pola i gotovo

Kamen... zapremina kamena je manja od zapremine camca (tj dela camca koji je pod vodom) koji ga nosi. Bacanjem kamena u vodu nivo ce se podici za zapreminu kamena, ali ce i camac biti laksi pa ce imati manji gaz, te ce se nivo vode ipak spustiti.

Šaht.. Nervozni Postar je odgovorio tačno.

hahah, pitanje sa avalom je genijalno! :d

evo josh par, iz IT firmi:

1. ako se duplira temperatura od 0 celzijusa, koliko je onda temperatura ?

2. opishi svojim rechima washington monument

3. u zemlji gde se zele samo mushka deca, ako porodica dobije zensku prinovu, nastavlja da pravi decu, dok se ne rodi mushko. kad se rodi mushko, porodica prestaje da pravi decu. koji je odnos mushke i zenske dece ?

4. ako je verovatnoca da ugledamo auto na autoputu u roku od pola sata - 95%, kolika je verovatnoca da ga ugledamo za 10 minuta ? (ako se pretpostavi konstantnost verovatnoce)

Yooyo, nemoj da se uvrediš, pokušaću samo malo da dopunim tvoje rešenje za čamac i kamen:
- kada se kamen stavi u čamac, čamac će potonuti toliko da podigne nivo vode za onu zapreminu vode koja je jednaka težini kamena
- kada se kamen baci u vodu, on će podići nivo vode samo za svoju zapreminu, a ona je svakako manja od zapremine vode koja je jednaka težini kamena => nivo vode će biti manji kada se kamen baci u vodu

I jedno malo uputstvo: ovakvi problemi se (skoro i bez znanja fizike) najlakše rešavaju tako što nađete neki ekstremni primer. Za kamen i čamac bi to bilo: umesto običnog kamena zamislite malo "teži" (ili bolje reći gušći) slučaj, uranijumsku kuglu ili još bolje malu "crnu rupu" veličine vrha čiode :) i stavite je u zamišljeni ogroman prekookeanski brod koji bi mogao da je izdrži da ne potone :). Jasno je da bi brod pod tolikim teretom dosta podigao nivo vode. Sada bacite tu malecku "crnu rupu" u vodu: brod će drastično olakšan isplivati i spustiti nivo vode na početni, a upadanjem malenog predmeta veličine glave čiode u vodu njen nivo će se podići neprimetno malo!

e pa jero, i ti si se prevario! :d

voda ima gustinu od 1gram po centimetru kubnom.

granit recimo - ima 3 grama po centimetru kubnom. i onda je tvoja pretpostavka tachna.

e, jesi chuo za plovućac ? :) ako nisi chuo, onda si verovatno video kod svakog u kupatilu - ono chime se struzu pete, i skida koza pri kupanju, i majstori peru ruke

plovucac ima zapravo 0.5 grama po centimetru kubnom, a vodi se kao kamen, jer je nastao kao magmatska stena.

ev'e ga:

41sWnz3TayL._SL500_AA280_.jpg

al sam te win/fail-ovao sad :d

dobro, ti onda kada budeš rešavao zadatak reci da se nivo vode povećao pa vidi da li ćeš proći :)
posle objašnjavaj da si mislio na kamen za struganje peta :)

e pa jero, i ti si se prevario! :d

voda ima gustinu od 1gram po centimetru kubnom.

granit recimo - ima 3 grama po centimetru kubnom. i onda je tvoja pretpostavka tachna.

e, jesi chuo za plovućac ? :) ako nisi chuo, onda si verovatno video kod svakog u kupatilu - ono chime se struzu pete, i skida koza pri kupanju, i majstori peru ruke

plovucac ima zapravo 0.5 grama po centimetru kubnom, a vodi se kao kamen, jer je nastao kao magmatska stena.

ev'e ga:

41sWnz3TayL._SL500_AA280_.jpg

al sam te win/fail-ovao sad :d

Priceless....

Nazad
Vrh Dno